• No results found

Tidigare tolkning av pro rata-beräkning av garantiersättning när det

3.10 Pro rata-beräkning av garantiersättning när personen också har

3.10.1 Tidigare tolkning av pro rata-beräkning av garantiersättning när det

Det finns två tidigare tolkningar av hur Försäkringskassan skulle pro rata beräkna garantiersättningen. Den ena tolkningen användes fram till och med den 11 mars 2007. Den andra tolkningen gällde från och med den 12 mars 2007 till och med 9 december 2009.

Beräkning av ärenden beslutade före 12 mars 2007

I ärenden som rör garantiersättning där slutligt beslut har fattats före Försäkringskassans tidigare rättsliga ställningstagande (FKRS 2007:2) den 12 mars 2007, har pro rata-beräkning av garantiersättning gjorts på följande sätt. Den svenska inkomstrelaterade sjuk- eller aktivitetsersättningen har dragits av med sitt verkliga belopp vid beräkning av det teoretiska beloppet.

Det har inneburit att den svenska inkomstrelaterade sjuk- eller aktivitets-ersättningen har dragits av med lika många andelar som det faktiska ersättningsbeloppet beräknats till. Detta har medfört att förmånstagaren i förekommande fall har fått ett högre garantiersättningsbelopp än vad han eller hon skulle ha fått med den beräkning som gäller från och med den 12 mars 2007.

Timo är bosatt i Sverige och har beviljats hel sjukersättning. Han har tidigare varit bosatt i Finland. Försäkringskassan räknar ut vad Timo ska få i garantiersättning enligt förordning 1408/71. De svenska faktiska bosättningsperioderna är 10 år och den framtida försäkrings-tiden är beräknad till 10 år. De finska bosättningsperioderna uppgår till 10 år och sammanfaller inte med de svenska perioderna. Den totala försäkrings- och bosättningstiden i Sverige och Finland är alltså 30 år (inklusive svensk framtida försäkringstid). Finland har beviljat folkpension med 30 000 kr. En nationellt beräknad inkomstrelaterad ersättning på 24 000 kr ska betalas ut till Timo (efter jämförelse mellan nationellt och faktiskt belopp). Försäkringskassan ska fatta definitivt beslut den 1 mars 2007:

Beräkning enligt svensk lagstiftning:

20/40 × 2,40 × 40 300 – 24 000 kr = 24 360 kr

Den finska pensionen ska inte minska garantiersättningen, eftersom den är att likställa med en garantiersättning.

Pro rata-beräkning:

Teoretiskt belopp:

30/40 × 2,40 × 40 300 – 24 000 kr = 48 540 kr Faktiskt belopp:

10/20 × 48 540 = 24 270 kr

Jämförelse:

Det nationella beloppet är högre än det pro rata-beräknade beloppet och Timo har därför rätt att få detta belopp, dvs. 24 360 kr.

Eftersom dessa beslut inte kan anses vara oriktiga på grund av uppenbart felaktig rättstillämpning får förmånstagaren med stöd av 113 kap. 3 § SFB behålla sina garantiersättningar beräknade enligt detta fördelaktigare sätt.

Om Försäkringskassan sedan omprövar detta definitiva beslut, ska ompröv-ningen därför också göras enligt den tidigare regeltolkompröv-ningen: både för tid före nämnda datum och för tid därefter. Med ”omprövar ett tidigare definitivt beslut” avses ärenden där förmånstagaren har begärt att Försäk-ringskassan ska ompröva beslutet enligt 113 kap. 7 § SFB eller ärenden där Försäkringskassan ändrar det definitiva beslutet enligt 113 kap. 3 § SFB eller ärenden där det definitiva beslutet ändras efter beslut från domstol.

Hur länge en person ska få behålla sin ersättning beräknad enligt den tidig-are tolkningen är dock beroende av om han eller hon beviljats en

tids-begränsad sjukersättning eller aktivitetsersättning eller en sjukersättning tills vidare.

Det innebär att en person som fått beslut om sjukersättning tills vidare med den förmånligare beräkningen kommer att få behålla beräkningen enligt den gamla regeltolkningen, så länge han eller hon har rätt till sjukersättningen.

Det gäller även om Försäkringskassan, efter den 11 mars 2007, fattar beslut om högre eller lägre grad av sjukersättning.

För en person som fått beslut om tidsbegränsad sjukersättning eller aktiv-itetsersättning med den förmånligare beräkningen, innebär detta att han eller hon får behålla beräkningen enligt den gamla regeltolkningen, så länge han eller hon har rätt till ersättningen. För påföljande ersättningsperioder som Försäkringskassan fattar beslut om den 12 mars 2007 eller senare, får han eller hon därför beräkning enligt den nya regeltolkningen, dvs. när den tidsbegränsade sjukersättningen eller aktivitetsersättningen avlöses av en ytterligare ersättningsperiod eller när förmånstagaren dessförinnan beviljas ändrad ersättningsgrad (i de fall som den tidigare ersättningsperioden inte löpt ut) bortfaller alltså rätten till beräkning enligt den gamla

regel-tolkningen.

Pro rata-beräkning enligt tolkning från 12 mars 2007 till och med den 9 december 2009

Försäkringskassan tog ett rättsligt ställningstagande den 12 mars 2007 som innebar att pro rata-beräkningen ändrades. Den inkomstrelaterade sjuk-ersättningen eller aktivitetssjuk-ersättningen räknades upp så att värdet på den inkomstrelaterade ersättningen skulle motsvara det genomsnittliga förmåns-mässiga värdet av de svenska bosättningsperioderna.

EU/EES (faktisk och framtida svensk försäkringstid och försäkrings- och/eller bosättningsperioder i andra medlemsländer). Försäkringskassan gjorde därmed en uppräkning av den inkomstrelaterade ersättningen.

Det betyder att försäkrings- eller bosättningstiden i ett annat medlemsland inte bara påverkade garantinivåns storlek utan även inkomstavdragets storlek (FKRS 2007:2).

Med svensk inkomstrelaterad ersättning likställs förmåner från länder utanför EU/EES och Schweiz som enligt den svenska lagstiftningen får minska garantiersättning, se vidare avsnitt 4.4.

Försäkringskassan uppräknar den inkomstrelaterade ersättningen så här:

Hel inkomstrelaterad ersättning/svensk bosättningstid inklusive framtida bosättningstid × sammanlagd försäkrings- och/eller bosättningstid i EU/EES= uppräknad inkomstrelaterad ersättning

Det var den hela inkomstrelaterade ersättningen som var högst efter jäm-förelse mellan nationellt och pro rata-beräknat belopp, som skulle räknas upp, dvs. antingen den nationellt beräknade hela inkomstrelaterade ersätt-ningen, efter eventuellt avdrag för invaliditetsförmåner som utbetalades från ett medlemsland eller från ett icke medlemsland, eller den pro

rata-beräknade hela inkomstrelaterade ersättningen.

Pirjo är bosatt i Sverige och har beviljats hel sjukersättning. Hon har tidigare arbetat och varit bosatt i Finland. Försäkringskassan räknar ut vad Pirjo ska få i garantiersättning enligt förordning 1408/71. De svenska faktiska bosättningsperioderna är 5 år och den framtida för-säkringstiden är beräknad till 20 år. De finska bosättningsperioderna uppgår till 10 år. Den totala försäkrings- och bosättningstiden i Sverige och Finland är 35 år (inklusive svensk framtida försäkrings-tid). Finland har beviljat folkpension med 8 500 kr. En pro rata-beräknad inkomstrelaterade ersättning på 32 500 kr ska betalas ut till Pirjo (efter jämförelse mellan nationellt och faktiskt belopp). Försäk-ringskassan beräknar hennes garantiersättning så här:

Garantiersättning enligt nationell lagstiftning:

25/40 × 2,40 × 40 300 – 32 500 × 1/1 = 27 950 kr Pro rata-beräkning:

Vid beräkning av det teoretiska beloppet uppräknas den svenska inkomstrelaterade sjukersättningen på 32 500 kr till 45 500 kr

(32 500/25 × 35 = 45 500 kronor) i det teoretiska beloppet eftersom de finska åren ska likabehandlas med de svenska åren.

Teoretiskt belopp:

35/40 × 2,40 × 40 300 – 45 500 = 39 130 kronor Faktiskt belopp:

5/15 × 39 130 = 13 043 kronor

Jämförelse:

Det nationella beloppet är högre än det pro rata-beräknade beloppet och Pirjo har därför rätt att få detta belopp, dvs. 27 950 kr. Pirjos finska folkpension får inte minska hennes garantiersättning, eftersom den är att likställa med en garantiersättning. Se vidare under avsnitt 10.1.1 vad som gäller beträffande samordning av förmåner från olika medlemsländer.