• No results found

Ansökan – Uppdragsstöd

In document Sida Kulturnämnden (3) (Page 49-54)

Vi har tagit del av Riktlinjer för kulturstöd (ja/nej) Ja.

Vi har tagit del av informationen om uppdragsstöd (ja/nej) Ja.

Ansökningsbelopp 100 000 kr per år.

Hur många år söker ni stödet för? Ange 1,2 eller 3 år 3 år.

Beskriv det ni söker uppdragsstöd för

Det professionella nyoperakompaniet Operation Opera söker uppdragsstöd för att fortsätta bedriva produktion och presentation av konstnärligt experimentell, immersiv och erfarenhetsbaserad

musikdramatik i kammarformat i alternativa miljöer, kanaler och former i Halmstad. Operation Opera använder ofta inslag av speldesign och konceptuella lösningar i sina konstnärliga föreställningar.

Beskriv syftet

Syftet med att skapa och tillhandahålla denna typ av musikdramatik på orten är 1) att hitta nya format och vägar för operakonsten (konstnärligt mål), 2) att tillgängliggöra samtida och spetsmässig

musikdramatik i innovativa format i Halmstad (lokalt mål), samt 3) att utnyttja stadens och traktens potential till platsspecifika iscensättningar för både auditiv och visuell närvaro och installation (konstnärligt-lokalt mål).

Operation Opera undviker i största möjliga mån befintliga och standardiserade rum för scenkonst och musik, för att på så sätt i möjligaste mån undgå associationer till traditionell opera och operamusik.

Därigenom skapas en större öppenhet för alternativa uttryck och aktivt deltagande. Genom de produktioner och presentationer som årligen genomförs, aktiverar Operation Opera urbana miljöer och/eller (multi-)medierade sammanhang. (Dessa platser har tidigare år utgjorts av bland annat

”urban exploring”-liknande omgivningar och tomma butikslokaler.) Detta syftar till att både bredda och fördjupa operaupplevelsen, samt att göra den mer mångfacetterad, individuell och sammansatt.

Till grund för Operation Operas idévärld ligger en intention om att framför allt erbjuda erfarenheter istället för enbart upplevelser. På så sätt motverkas aktivt avpersonifiering av besökarna, socialt spel, automatiserat och mekaniskt gruppbeteende, undertryckande av individuella impulser, samt passiv konsumtion och voyeurism. Det aktiva men samtidigt icke-exhibitionistiska deltagandet står i centrum för de evenemang som Operation Opera står värd för – evenemang som kretsar kring hemligheter, äventyr, upptäckande och pussel, snarare än rakt kundbaserat mottagande och socialt inramade event, i vilka sällskapets tyngd ofta tillåts överskugga innehållets värde. Då de erfarenhetsdrivna

konstbesökarna ofta kommer till korta i dagens upplevelsehyllande samhälle i vilket extroversion och förenkling idealiseras, är det av yttersta vikt att den konstnärliga kulturens alternativa former, bortom majoritetskonsten, ges plats i samhället.

Hur tänker ni genomföra uppdragsstödet (utbud, plats mm)

Operation Opera planerar att under denna treårsperiod presentera upp till två nyuppsättningar och minst en återuppsättning i Halmstad. Detta genomförs i huvudsak i alternativa miljöer genom både närvarobaserade möten och distansdeltagande. Operation Opera arbetar mobilt med endast fasta lagerlokaler, och repetitioner, förberedelser och repetitioner sker i tillfälligt hyrda eller lånade lokaler, alternativt utomhus (beroende på konstnärlig idé och teknikkrav). Vilka specifika lokaler som kommer att användas avgörs av tillgången och möjlighet till samarbeten med fastighetsägare. (Tidigare har till exempel HFAB, Olssons Skog och Fastigheter med flera tillhandahållit tillfälliga miljöer för Operation Operas uppsättningar i Halmstad.)

Vilken kompetens har ni för att utföra uppdragsstödet

Operation Opera är en helprofessionell grupp och har som sådan 10 års erfarenhet av att bedriva såväl producerande som presenterande verksamhet i Halmstad. Till detta kommer återkommande turné- och gästspelsverksamhet både nationellt och internationellt, samt samarbeten med andra professionella grupper och scener på olika platser. Samtliga medarbetare och partners är tekniskt och/eller konstnärligt kvalificerade, genom mångårig yrkeserfarenhet och/eller utbildning. Den konstnärliga nivån garanteras av den konstnärliga kvaliteten (medarbetarnas yrkeserfarenhet och utbildning, medvetenhet och omvärldsbevakning), och det konstnärliga nyskapandet garanteras den konstnärliga omsättningen (tillförandet av specialkompetenser och utifrånkommande expertis som bidrar med nya influenser och perspektiv). Operation Opera motverkar aktivt isolationism och protektionism genom att initiera nya samarbeten. Gruppen verkar också i starkt icke-institutionell anda, med partiell omfördelning av roller och besättning i varje ny produktion för att motverka rigida organisationsmönster och rutiner, och istället stimulera en dynamisk konstitution kring en fast kärna.

Beskriv ert nuvarande och kommande publikarbete för att nå nya målgrupper

Operation Opera är en välkänd och välrenommerad ensemble inom sin genre, och dess koppling till Halmstad bidrar till ortens synlighet och uppmärksamhet i det konstnärliga samtalet långt utanför dess geografiska placering. Lokalt har Operation Opera kommit att lägga mer resurser på att bygga

kvalitativa kontakter med till exempel gymnasier, folkhögskolor och högskolor, än på traditionell marknadsföring. Detta har givit resultatet att en mycket stor andel av besökarna består av unga och unga vuxna. Den typiska besökaren är en ung man i 20–30-årsåldern med 1–2 andra personer i sällskap.

Strategin för publikarbetet sammanfaller ofta med de konstnärliga koncepten. Genom erbjuda

introduktioner och workshops, samt att stimulera personlig aktivering och utveckling genom påtagliga

utmaningar så att besöket blir ett spel att bemästra, ett äventyr att ta sig igenom, en hemlighet att avslöja, ett problem att lösa osv., blir de prestationsbaserade konstupplevelserna med påtagliga utfall ett sätt att både fånga intresset hos andra konstbesökare än de enbart upplevelsemotiverade.

Beräknat besöksantal

Operation Operas uppsättningar besöks live av 50-100 per år, vilket i ett nationellt och internationellt perspektiv är stort för en spetsmässig avantgardegenre. Till detta kommer digitala besökare/deltagare i utsändningar och interaktiva situationer.

Övriga kommentarer/meddelanden till Kulturförvaltningen

Stödet som söks bör ses i relation till genrens förutsättningar, då musikdramatik är en resurskrävande konstform med multidisciplinär prägel. Teaterproduktioner är mer resursmässigt krävande än musikkonserter, och musikdramatik är mer resursmässigt krävande än konventionella

teaterproduktioner. Detta återspeglas på nationellt plan av hur bidragsfördelning normalt ser ut mellan de olika genrerna och konstformerna. Operation Operas förhoppning är att denna medvetenhet även ska finnas på lokal nivå i Halmstad och att behovet av att täcka in även musikdramatik inom det lokala utbudet ska vara ett starkt incitament för att bidra till adekvata förutsättningar för professionellt konstnärskap i genren.

Specificera gärna sponsorer/samarbetspartners

Operation Opera har ett fyraårigt avtal med Region Halland, i vilket gruppen har åtagit sig att utveckla och upprätthålla en plattform för konstnärligt utforskande musikdramatik. Till gruppens produktioner söks på nationell nivå regelbundet projektstöd för fri teatergrupp och stöd till samverkan med

komponister gällande nya verksbeställningar. Bland återkommande bidragsgivare 2010–2020 finns både Kulturbryggan och Statens kulturråd. Lokala företag bidrar ibland med sponsring eller subventioner. Bland tidigare lokala sponsorer och samarbetspartners finns t.ex. HFAB, Halmstad Näringslivs AB och Länsförsäkringar Halland. Operation Opera har också ett planerat samarbete med Hallands Konstskola i Halmstad, gällande konstnärligt utbyte och praktikmöjligheter från och med läsåret 2020/2021. Konstnärliga samarbeten har tidigare innefattat samproduktioner och utbyten med bland annat elgitarrkollektivet KROCK och teatergruppen Teatr Weimar.

Övriga kommentarer/meddelanden till kulturförvaltningen

Operation Opera är en av de flitigaste beställarna av ny och experimentell kammaropera i Sverige.

Gruppen har uppmärksammats och recenserats i SVT (riks och lokalt), SR (riks och lokalt), Expressen, Aftonbladet, Sydsvenskan, Göteborgsposten, Teatertidningen och tidskriften Nutida Musik. De senaste årens brist på uppmärksamhet i lokal media bör således inte ses som en brist på aktualitet och tyngd.

Till ansökan ska också bifogas följande uppgifter:

• Preliminär budget

• Kontaktuppgifter till kontaktperson för frågor om ansökan (namn, mejladress och telefonnummer)

Operation Opera, Jalhed Produktion Halmstad, den 23 april 2020

Budget 2021–2023

INTÄKTER: 2021 2022 2023

Region Halland1 265 000 300 000 300 000

Halmstads kommun 100 000 100 000 100 000

Övriga bidrag2 50 000 250 000 150 000

Gästspelsersättningar och gager 30 000 50 000 30 000

Egen försäljning 5 000 5 000 5 000

450 000 705 000 585 000

OMKOSTNADER: 2021 2022 2023

Lokalhyra3 50 000 60 000 60 000

Teknik 15 000 20 000 10 000

Scenografi, rekvisita, mask, kostym 20 000 20 000 30 000

Verksbeställningar 0 200 000 100 000

Löner och arvoden4 275 000 300 000 280 000

Pensionsförsäkringar5 5 000 5 000 5 000

Resor, traktamenten, logi 55 000 60 000 60 000

Transport 5 000 5 000 5 000

Information, marknadsföring 20 000 30 000 30 000

Administration6 5 000 5 000 5 000

450 000 705 000 585 000

1 Motsvarar bidragsnivån för uppdragsstödet 2020. Nuvarande uppdragsavtal mellan Operation Opera och Region Halland gäller t.o.m. 2021.

2 Sedan 2010 har Operation Opera varje år och till varje produktion erhållit olika former av stöd från instanser såsom Statens kulturråd, Kulturbryggan, Nordisk kulturkontakt, Helge Ax:son Johnsons stiftelse m.fl. och som jämförelse uppgick stöd från Statens kulturråd till projektet Chronos minnesbank, etapp 1 och 2, i Halmstad 2019–2020 till totalt 315 000 kr i stöd till samverkan med komponist och 150 000 kr i projektstöd till fri teatergrupp.

3 Löpande hyra för lager samt tillfälliga repetitions- och föreställningslokaler.

4 Tekniker, artister och övrig konstnärlig personal, både A-skatt och F-skatt.

5 Operation Opera är en kollektivansluten arbetsplats genom hängavtal med Teaterförbundet och följer därigenom gällande pensionsinbetalningar för anställda.

6 Operation Opera utgör en särredovisad avdelning i Jalhed Produktion. Gemensamma kontors- och administrationskostnader (revision m.m.) belastar inte de särredovisade avdelningarna, utan bärs av annan försäljning av varor och tjänster inom design, musik, information m.m. Målsättningen är att de särredovisade avdelningarna inom Jalhed Produktion så långt som möjligt ska stå fria från kundorientering och kommersiellt betingad beställningspåverkan från uppdragsgivare, för att i istället i största möjliga mån kunna utgöra fria och oberoende kulturkrafter och agera helt på eget artistiskt initiativ istället för utefter utifrånkommande ideal och köpares egenintressen. Därför utgör försäljning en så liten del som möjligt av budgeten för avdelningen Operation Opera, som istället vilar på integritet, konstnärlig kvalitet och frivilligt deltagande för externa besökare vid offentliga arrangemang.

Sida 1 (2)

In document Sida Kulturnämnden (3) (Page 49-54)