• No results found

Idépeng - Arrangemangsstöd för unga 12 –25 år

In document Sida Kulturnämnden (3) (Page 40-44)

Innehållsförteckning

9 Övriga kulturstöd

4.1 Idépeng - Arrangemangsstöd för unga 12 –25 år

För vad kan man söka

Kulturella arrangemang eller projekt som ska ge unga möjlighet att förverkliga sina idéer.

Exempelvis teaterföreställning, filmvisning, fotoutställning, föreläsning, workshop, danskväll, konsert, podcast eller designmarknad. Arrangemangen ska vara publika och äga rum i Halmstads kommun.

Vem kan söka

Privatpersoner eller grupper i åldern 12–25 år som är bosatta eller verksamma i Halmstads kommun, samt ungföreningar och organisationer där huvuddelen av medlemmarna är mellan 12–

25 år och bosatta eller verksamma i Halmstads kommun.

Ansökan

Ansökan görs löpande under året och ska vara inlämnad senast fyra veckor innan idépengen sker.

Den som ansöker får coachning av medarbetare på kulturförvaltningen. Högsta sökbara belopp är 40 000 kronor. Idépeng kan sökas max två gånger per år av en och samma privatperson, grupp, ungförening eller organisation. En och samma sökande kan endast söka för samma idé en gång.

Särskilda villkor

Material som köpts in tillfaller kulturförvaltningen efter genomfört arrangemang eller projekt.

Arrangemanget eller projektet ska ha fri entré och äga rum i drog- och alkoholfria miljöer efter skoltid.

Redovisning

Redovisning av de beviljade medlen ska ske inom två månader efter att arrangemanget eller projektet avslutats.

4

4.2 Arrangemangs- och projektstöd

För vad kan man söka

Kulturella arrangemang eller projekt som är publika och äger rum i Halmstads kommun.

Arrangemangen kan vara enstaka eller i en serie under året. Projekten ska genomföras och avslutas inom en given tidsram och vara av engångskaraktär.

Vem kan söka

Juridiska personer (exempelvis föreningar, organisationer, stiftelser och bolag), samt personer som har F-skattsedel som enskild näringsidkare (enskild firma).

Ansökan

Ansökningsbeloppet kan variera från 1000 kronor och uppåt. Handläggning av ansökan påbörjas inte förrän efter sista ansökningsdatum.

Ansökan ska lämnas in senast:

• 31 januari för arrangemang och projekt som äger rum från 1 april och framåt.

• 30 april för arrangemang och projekt som äger rum från 1 juli och framåt.

• 15 oktober för arrangemang och projekt som äger rum från 1 januari och framåt.

Redovisning

Redovisning av de beviljade medlen ska ske inom två månader efter att arrangemanget eller projektet avslutats.

4.3 Uppdragsstöd

För vad kan man söka

Stödet kan sökas för kulturverksamhet med professionell medverkan som av kulturnämnden bedöms angelägen för att erbjuda ett attraktivt kulturutbud i Halmstads kommun. Det kan exempelvis vara verksamhet som kompletterar eller utvecklar det nuvarande utbudet i

kommunen. Uppdragstödet är ett långsiktigt stöd för kontinuerlig kulturverksamhet av större omfattning.

Vem kan söka

Juridiska personer (exempelvis föreningar, organisationer, stiftelser och bolag) med en verksamhet i huvudsak förlagd till Halmstads kommun.

Ansökan

De uppdragsstöd som kan sökas publiceras på kommunens webbplats den 15 januari.

Uppdragsstödet kan sökas för ett, två eller tre år. Ansökan ska lämnas in senast 30 april året före verksamheten ska äga rum. En ny ansökan efter beviljad verksamhetsperiod bör innehålla nyskapande insatser.

Det är också möjligt att föreslå nya uppdragsstöd som den sökande anser saknas i kommunen.

Dessa förslag ska lämnas in senast 30 september.

5 Särskilda villkor

En dialog sker mellan den sökande och kulturförvaltningen efter inlämnad ansökan. För de verksamheter som har flerårigt uppdragsstöd sker dialog med kulturförvaltningen minst en gång per år. Beslut om uppdragsstöd fattas alltid av kulturnämnden.

Redovisning

Redovisning sker senast 30 april året efter verksamhetsåret. Redovisning sker via den e-tjänst som finns på kommunens webbplats och kompletteras med årsredovisning med

verksamhetsberättelse, resultat- och balansräkning samt revisionsberättelse.

4.4 Stöd till föreningsdrivna mötesplatser för barn och unga

För vad kan man söka

Drift av öppna drogfria mötesplatser för barn och unga under vår- och hösttermin vid minst 15 tillfällen fördelade jämnt över varje termin. Terminerna löper från 1 januari – 31 maj och från 1 september – 15 december. Prioriterad ålder är 12–19 år. Med öppen mötesplats menas att ingen avgift eller medlemskap krävs för deltagande.

Vem kan söka

Föreningar och organisationer i Halmstads kommun.

Ansökan

Ansökan görs löpande under året. Vid ansökan ska föreningen lämna in verksamhetsplan med planerade öppettider samt uppvisa giltig ansvarsförsäkring. Kulturförvaltningen bistår med kontaktperson, råd och viss kompetensutveckling i exempelvis barn och ungdomars rättigheter, genusfrågor och delaktighet.

Stödet baseras på ett belopp på 125 kronor per öppet timme för vardagkväll och 175 kronor per öppet timme för helgkväll (fredag och lördag), dock max 20 000 kronor per termin. Ansökan beviljas för ett kalenderår i taget och därefter krävs en ny ansökan.

Särskilda villkor

Verksamheten ska bedrivas i egna eller kommunala lokaler med närvaro av minst två vuxna personer över 18 år, vid max fem timmar per tillfälle. Föreningen står för eventuella

verksamhetskostnader.

Redovisning

Föreningen ska utse en kontaktperson som för statistik över antal öppet tillfällen, antal öppet timmar och antal besökare, pojkar och flickor. Statistiken ska registreras löpande i

kvalitetssäkringsprogrammet Loggboken. Stödet utbetalas sedan efter varje terminsslut.

6

4.5 Stöd till konstnärlig utveckling

För vad kan man söka

För konstnärliga projekt som stimulerar till kompetensutveckling och att prova nytt. Exempelvis nya idéer och koncept, förstudier eller att bilda nätverk. Projektet behöver inte vara publikt.

Vem kan söka

Person med konstnärlig inriktning som innehar F-skattsedel som enskild näringsidkare (enskild firma) och är verksam i Halmstads kommun.

Ansökan

Ansökan ska lämnas in i god tid och kan göras löpande under året. Högsta sökbara belopp är 10 000 kronor. Stödet kan endast beviljas en gång för samma konstnärliga projekt.

Redovisning

Redovisning av de beviljade medlen ska ske inom två månader efter att projektet avslutats.

7

5. Bedömningsgrunder för kulturstöd

5.1 Allmänna bedömningsgrunder

Bedömningen av ansökningarna utgår från Halmstads kommuns vision och värdegrund samt de verksamhetsmål som beslutats av kulturnämnden. Strävan är att Halmstadbor och besökare får möta en variation av olika kulturformer under året, samt att utbudet får en jämn geografisk spridning i kommunen. Det är av stor vikt med ett inkluderande perspektiv som innefattar genus, mångfald och tillgänglighet.

Budgeten för kulturstöd är begränsad till en viss summa varje år som ska fördelas till många sökande. Ett eventuellt avslag på ansökan behöver därmed inte innebära att arrangemanget eller projektet är mindre betydelsefullt.

5.2 Särskilda bedömningsgrunder för Arrangemangs- och projektstöd

In document Sida Kulturnämnden (3) (Page 40-44)