• No results found

Simlångsdalen skolorganisation

In document Sida Kulturnämnden (3) (Page 91-94)

Kommunledningsförvaltningens förslag till beslut

1. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott beslutar att låta barn- och ungdomsnämnden yttra sig över funktionen i nuvarande lokaler, önskvärd organisation och framtida underlag för elever.

2. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott beslutar att låta teknik- och fritidsnämnden yttra sig kring behov av idrottshall för föreningslivet i Simlångsdalen.

3. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott beslutar att låta kommunledningsförvaltningen ta fram en volymstudie som visar möjligheter till till- och ombyggnationer av Brearedsskolan samt placering av en idrottshall.

4. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott beslutar att föreslå kulturnämnden att lämna befintliga lokaler för bibliotek till förmån för skolan i väntan på ersättningslokal.

Sammanfattning av ärendet

För att veta i vilken omfattning fler elevplatser ska tillskapas är det nödvändigt att verksamheten får uttala sig kring hur man ser på funktionen i tillfälliga lokaler och vad som är en önskvärd

skolorganisation och elevutveckling sett till kommande elevprognoser. Gällande idrottshallen så är det av intresse att veta hur teknik- och fritidsförvaltningen kan nyttja hallen för föreningslivet för att se vilken nyttjandegrad idrottshallen hade fått. De två nämnderna föreslås därför få yttra sig för att se hur de påverkats av beslutet att tillskapa mer elevplatser och en idrottshall i Simlångsdalen.

Kommunledningsförvaltningen föreslår också att man tar fram en volymstudie som visar möjligheterna till till- och ombyggnationer av skolan på befintligt tomt men om det inte är möjligt bör man även titta på annan lokalisering i Simlångsdalen.

Matsalssituation på Brearedsskolan är ansträngd då den erbjuder ett mindre antal platser sett till skolans antal elever. Kommunledningsförvaltningen föreslår därför att kulturförvaltningen lämnar lokalerna för biblioteket så att dessa i stället bättre kan nyttjas till matsal. Biblioteket är endast öppet tisdagar och torsdagar 14-19 och lokalerna hade fått en betydligt högre användning om de nyttjats av skolan.

Förhoppningsvis kan kulturförvaltningen istället använda bokbussen fram tills att en ersättningslokal hittas. Uppdraget att hitta en ersättningslokal ligger hos fastighetskontoret. Vid den permanenta till- och ombyggnationen bör en ändamålsenlig lokal till ett permanent bibliotek säkerställas.

Ärendets beredning

Kommunledningsförvaltningens samhällsbyggnadskontor har berett ärendet. Barn- och

ungdomsförvaltningen har vid tidigare beredning av framtidens skolorganisation i Simlångsdalen inte föreslagit någon utbyggnad av skolan. Fastighetskontoret har gjort besiktningar av skolan för att undersöka möjligheterna till utökning av biblioteket.

Ärende KS 2020/00410

Beslutsinstans: Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Ärendets ursprung: Kommunledningsförvaltningen

Tjänsteskrivelse

Kommunledningsförvaltningen 2020-09-15

KS 2020/00410

Halmstads kommun, kommunledningsförvaltningen, Box 153, 301 05 Halmstad

035-13 70 00 • direkt@halmstad.se • www.halmstad.se Sida 2(3)

Beskrivning av ärendet Bakgrund

När kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 200609 beslutade om lokalförsörjningsstrategin 2020-2029 så gjordes två tillägg utifrån tjänstemannaförslaget. Båda tilläggen avsåg Simlångsdalen där skolan beslutades skulle få tillkommande elevplatser som ska stå klara till 2027 samt att en idrottshall ska stå färdig till 2025. Barn- och ungdomsförvaltningen och teknik- och fritidsförvaltningen har tidigare inte ansett att behovet av flera elevplatser och utbyggnation av idrottshall har varit prioriterade i

Simlångsdalen.

Brearedsskolan är tillbyggd i omgångar och nu senast kompletterad med en tillfällig lokal för två klasser.

Att skolan är utspridd i flera olika byggnader försvårar placeringen av en naturlig placering av en tillbyggnation på skoltomten. Kommunledningsförvaltningen föreslår därför att man tar fram en volymstudie som visar möjligheterna till till- och ombyggnationer av skolan.

Representanter från skolan har vid flertalet tillfällen påpekat att befintligt matsalssituation är ansträngd då den erbjuder ett mindre antal platser sett till skolans antal elever. Det innebär att eleverna får väldigt kort tid på sig att äta sin mat vilket är påfrestande för elever och personal. Fastighetskontoret har kommit fram till att inga rimliga ombyggnationer kan göras av angränsande ytor för att utöka matsalen.

Fastighetskontoret har också fått i uppgift att leta ersättningslokaler till det kombinerade folk- och skolbibliotek som ligger i anslutning till matsalen men har hittills inte hittat några andra lokaler.

Analys och förslag

För att veta i vilken omfattning fler elevplatser ska tillskapas är det nödvändigt att verksamheten får uttala sig kring hur man ser på funktionen i tillfälliga lokaler och vad som är en önskvärd

skolorganisation och elevutveckling sett till kommande elevprognoser. Gällande idrottshallen så är det av intresse att veta hur teknik- och fritidsförvaltningen kan nyttja hallen för föreningslivet för att se vilken nyttjandegrad idrottshallen hade fått.

Brearedsskolan är tillbyggd i omgångar och nu senast kompletterad med en tillfällig lokal för två klasser.

Att skolan är utspridd i flera olika byggnader försvårar placeringen av en tillbyggnation på skoltomten.

Kommunledningsförvaltningen föreslår därför att man tar fram en volymstudie som visar

möjligheterna till till- och ombyggnationer av skolan på befintligt tomt men om det inte är möjligt bör man även titta på annan lokalisering i Simlångsdalen. Då situationen för eleverna i den

underdimensionerade matsalen är väldigt ansträngd föreslår kommunledningsförvaltningen att kulturförvaltningen lämnar lokalerna för biblioteket så att dessa i stället kan användas av skolbarnen.

Biblioteket är endast öppet tisdagar och torsdagar 14-19 och lokalerna hade fått en betydligt högre användning om de nyttjats av skolan.

Förhoppningsvis kan kulturförvaltningen istället använda bokbussen fram tills att en ersättningslokal hittas. Vid den permanenta till- och ombyggnationen bör en ändamålsenlig lokal till ett permanent bibliotek säkerställas. Om biblioteket lämnar lokalerna bör skolan säkerställa så att tillgång till böcker finns någon annanstans på skolan för att uppfylla kravet på skolbibliotek.

Konsekvenser av förslaget

Genom att tillfråga barn- och ungdomsnämnden får man ett underlag för hur verksamheten avser bedriva skolan vid tillskapande av flera elevplatser.

Tjänsteskrivelse

Kommunledningsförvaltningen 2020-09-15

KS 2020/00410

Halmstads kommun, kommunledningsförvaltningen, Box 153, 301 05 Halmstad

035-13 70 00 • direkt@halmstad.se • www.halmstad.se Sida 3(3)

Teknik-och fritidsnämnden får lämna motsvarande underlag för hur idrottshallen nyttjats efter skoltid.

Genom att ta fram en volymstudie så får du svar på vilka möjligheter till om-, till- och nybyggnation som finns för skolan.

Om folk- och skolbiblioteket lämnar befintliga lokaler så kommer det saknas permanenta lokaler för ett bibliotek. Kulturnämnden får mer i detalj avgöra vilka konsekvenser det i så fall står.

För skolan innebär det att ytan för biblioteket istället kan nyttjas dagligen av eleverna och att de kan få en rimlig serveringsmiljö.

Ärendets beslutsgång

Kommunstyrelsen samhällsbyggnadsutskott.

Beslutsunderlag -

Information om beslutet

Fastighetsnämnden, kulturnämnden, teknik- och fritidsnämnden och barn- och ungdomsnämnden.

Kommunledningsförvaltningen

Lisa Almer Rönnberg, samhällsbyggnadsdirektör

Niclas Simonsson, Tf chef myndighets- och projektsamordning.

Handläggare, Rikard Junblad, fastighetsstrateg

Remissmissiv

Kommunledningsförvaltningen 2020-09-21

KS 2018/00743

Halmstads kommun, kommunledningsförvaltningen, Box 153, 301 05 Halmstad

035-13 70 00 • direkt@halmstad.se • www.halmstad.se Sida 1(2)

In document Sida Kulturnämnden (3) (Page 91-94)