• No results found

Kulturnämndens ansökan om medel ur tillgänglighetsmiljonen 2020

In document Sida Kulturnämnden (3) (Page 125-128)

Kulturförvaltningens förslag till beslut

Kulturnämnden beslutar att ansöka om medel ur tillgänglighetsmiljonen med 475 000 kronor för projektet ”Najaden – tillgänglighet och inkludering för alla”.

Sammanfattning av ärendet

Kommunfullmäktige avsätter årligen en miljon kronor till olika projekt som ska tillföra kommunen nya erfarenheter och kunskaper när det gäller tillgängligheten för personer med funktionsvariationer, såväl fysisk som psykisk och social tillgänglighet. Det är respektive politisk nämnd som ansöker om bidrag från miljonen. Projekt som visar nya praktiska lösningar på konkreta tillgänglighetsproblem prioriteras vid urvalet. För 2020 finns det fortfarande medel kvar att söka och senast den 4 november ska ansökan vara inlämnad för att man ska kunna ta del av årets pott.

Ansökan bereds och beslutas av kommunstyrelsen efter rekommendation av kommunala

funktionsrättsrådet. Projektet ska inte inrymmas i nämndernas ordinarie budget och det ska finnas en tanke om en fortsättning i ordinarie verksamhet eller nyttan av projektet i framtida verksamhet.

Ansökan ska avse projekt som behöver genomföras med kortare handläggningstid än den sedvanliga budgetprocessen.

Kulturhuset Najaden har blivit en naturlig mötes- och spelplats för kultur- och föreningslivet i

Halmstad. Kulturförvaltningen vill nu öka tillgänglighetsgraden och förstärka upplevelsen för alla. Med befintliga satsningar gjorda, är steget inte långt till att använda nuvarande teknisk grundstruktur för att ytterligare öka tillgänglighetsgraden. Med en investering på ca 475 000 kronor så kan befintlig teknik kompletteras och därmed kunna addera ytterligare för tillgängligheten:

 Realtidstextning – live för streaming och till kommande fysisk publik i lokal.

 Översättning (några i dagsläget utvalda språk – under utveckling).

 Större bildspråk – helhetsintrycket blir större för personer med någon tillgänglighetsvariation.

 Ökad visualisering och tydlighet med teckentolk.

Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden beslutar att ansöka om medel från

tillgänglighetsmiljonen med 475 000 kronor för projektet ”Najaden – tillgänglighet och inkludering för alla”.

Ärendets beredning

Ärendet är berett inom avdelningen för Kultur och Konst, enhet Upplevelser.

Ärendet faller inte inom ramen för MBL.

Ärende KN 2020/00170

Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Ärendets ursprung: Kulturförvaltningen

Tjänsteskrivelse Kulturförvaltningen 2020-10-21 KN 2020/00170

Halmstads kommun, kulturförvaltningen, Box 316, 301 08 Halmstad

035-13 70 00 • direkt@halmstad.se • www.halmstad.se Sida 2(2)

Beskrivning av ärendet Bakgrund

Syftet med tillgänglighetsmiljonen är att utveckla kommunens arbete med tillgänglighetsfrågor för att skapa en mer inkluderande kommun. Detta gäller tillgänglighet ur flera perspektiv, såväl fysisk som psykisk och social tillgänglighet. Samtliga nämnder och bolagsstyrelser är välkomna att ansöka och kan gärna samarbeta om ett projekt.

Analys och förslag

Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden ansöker om medel från tillgänglighetsmiljonen med 475 000 kronor för projektet ”Najaden – tillgänglighet och inkludering för alla”.

Konsekvenser av förslaget

Att satsa på tillgänglighet med hjälp av digitala hjälpmedel kommer att framtidssäkra nyttjandegraden och förstärka upplevelser för många med olika funktionsvariationer. Tillsammans med att den totala upplevelsen blir tillgänglig för fler så bidrar kulturhuset Najaden och kulturnämnden att starkt driva funktionsrättsarbetet framåt, även inom kulturen.

Ärendets beslutsgång

Ansökan om medel ur tillgänglighetsmiljonen lämnas kontinuerligt under året till socialnämnden och behandlas därefter vid nästkommande sammanträde med kommunala funktionsrättsrådet (KFR). Efter att ansökan behandlats skickar rådet vidare den till kommunstyrelsen för beslut.

Beslutsunderlag

1. Kulturnämndens ansökan om medel ur tillgänglighetsmiljonen 2020.

Information om beslutet

Kulturförvaltningen

Ola Magnusson, förvaltningschef

Jeanette Vinberg, avdelningschef Kultur och Konst Marcus Lundberg, handläggare, enhetschef Upplevelser

Skapad av: Marcus Lundberg 2020-10-22 Sida 1 (2) Uppdaterad av: Sofia Lyberg 2020-10-22

E:\Ciceron\Server\Store\Preview\858499\Ansökan om medel ur tillgänglighetsmiljone.docx

Ansökan om medel ur tillgänglighetsmiljonen.

Vem:

Enhet Upplevelser Kulturhuset Najaden Projektnamn:

Najaden – tillgänglighet och inkludering för alla Projektansvarig:

Marcus Lundberg – Enhetschef

Projektbeskrivning:

Kulturhuset Najaden har blivit en naturlig mötes- och spelplats för kultur och föreningslivet i Halmstad. Olika faktorer ligger till grund för detta men en bidragande anledning är en modern, lätthanterlig och tilltalande teknik i samspel med en inbjudande miljö.

Vissa delar av tekniken är lätthanterliga just för att det är ny teknik, andra på grund av gränssnittet och den systemmiljön som är designad för huset. Som en direkt konsekvens av rådande pandemi har huset fortsatt utveckla sig tekniskt med multikamera, streaming och inspelningsmöjligheter och till viss del efterredigering. Detta har i sin tur lett till att huset, även nu i dagsläget, har fortsatt att nyttjas i annars svåra tider för kulturlivet.

Kulturnämnden vill öka tillgänglighetsgraden och förstärka upplevelsen för alla. Med befintliga satsningar gjorda, är steget inte långt till att använda nuvarande teknisk grundstruktur för att ytterligare tillgänglighetsgraden. Med en investering på ca 475 000 kronor så kan vi komplettera befintlig teknik och därmed kunna addera ytterligare för tillgängligheten:

 Realtidstextning – live för streaming och till kommande fysisk publik i lokal

 Översättning (några i dagsläget utvalda språk – under utveckling)

 Större bildspråk – helhetsintrycket blir större för personer med någon tillgänglighetsvariation

 Ökad visualisering och tydlighet med teckentolk

Vi önskar texta samtliga inslag som arrangeras i Kulturhuset Najaden, utan en fysisk resurs, men med teknikens hjälp.

Genom att installera två projektorer/dukar på vardera sida om scenen inne i Konsertsalen så kan vi via vår bildserver lägga ut text och teckentolk. Detta utan att huvudprojektionen ändrar form eller innehåll. Samma material kan vi sända ut eller spela in via vald plattform.

Tekniken är också möjlig att nyttja för realtidsöversättning till text mellan språk. Mjukvaran är under ständig utveckling, och denna möjlighet kan ständigt förbättras då vi verkligen kan vara inkluderande.

Så resultatet blir både tillgängliga och inkluderande lösningar.

Skapad av: Marcus Lundberg 2020-10-22 Sida 2 (2) Uppdaterad av: Sofia Lyberg 2020-10-22

E:\Ciceron\Server\Store\Preview\858499\Ansökan om medel ur tillgänglighetsmiljone.docx

Med den förstärkta strukturen innebär det att vi kan kommunicera via digitala plattformar, med teckentolkar och på detta sätt visa bild, även här i realtid, på en teckentolk som nödvändigtvis inte behöver befinna sig i lokalen. Slutprodukten med textat och teckentolk kan vi visa för fysiska besökare på plats i Konsertsalen eller deltagande via digital länk.

Syfte & mål:

Målet är att ligga i framkant av tillgänglighetsutvecklingen för upplevelser, genom att komplettera Kulturhuset Najadens teknik. Under rådande pandemi har vi anpassat oss till efterfrågan via ett ökat behov på att vara tillgängliga på digitalt vis. Husets mål är att via tekniska lösningar vara tillgängliga på ett naturligt sätt för alla. Som offentlig verksamhet spelar vi en viktig roll gentemot jämlikhet och tillgänglighet.

”Det ställer krav på att vi är medvetna om vår roll, att vi kontinuerligt lär nytt och vågar utmana sådant som tas för givet. Vi behöver forma kunskapsallianser och lära från forskning, egen och andras erfarenheter” – Plan för inkluderande kommunen 2020-2024

Tekniken kommer även att komplettera dom digitala behoven som Funkisfestivalen ställer inför 2021.

Denna teknik kommer framtidssäkra och göra huset mer attraktivt och bidra till den inkluderande kommunen.

Budget:

Ca 475 000 kronor.

I beloppet ingår hårdvara, mjukvara och även installation. Projektledningen sköts utav enhetschef och teknisk producent i befintliga uppdrag.

Tidsplan:

Uppstart hösten 2020, för att slutinstallera under våren 2021.

Summering:

Att satsa på tillgänglighet med hjälp av digitala hjälpmedel kommer att framtidssäkra nyttjandegraden och förstärka upplevelser för många med olika funktionsvariationer.. Som konserthus och kulturhus förstärker vi sinnena kopplat till det visuella och hörbara. Tillsammans med att den totala upplevelsen blir tillgänglig för fler så bidrar kulturhuset Najaden och Kulturnämnden att starkt driva

funktionsrättsarbetet framåt även inom kulturen.

In document Sida Kulturnämnden (3) (Page 125-128)