• No results found

Halmstads kommuns föreningsregister

In document Sida Kulturnämnden (3) (Page 30-36)

Innehållsförteckning

4. Halmstads kommuns föreningsregister

Halmstads kommun strävar efter att ha ett aktuellt föreningsregister för att på ett enkelt sätt tillhandahålla uppgifter om föreningslivet i Halmstad både internt inom kommunen och externt till allmänheten. För att kunna få kommunalt stöd i form av kulturstöd eller för att få boka vissa lokaler till föreningstaxa krävs att föreningen är registrerad i Halmstads kommuns

föreningsregister, FRI som finns på www.halmstad.se, sök på föreningsregister.

Föreningar som registrerar sig och uppfyller kommunens grundläggande krav erbjuds:

• möjlighet att söka kulturstöd från Halmstads kommun

• boka lokaler och anläggningar till föreningstaxa

• informationsutskick riktade till föreningar

• möjlighet att synas med kontaktuppgifter på Halmstads kommuns hemsida

Alla som söker kulturstöd ska registrera sina kontaktuppgifter. Enskilda kulturskapare ska ladda upp registreringsbevis för F-skatt. Föreningar ska ladda upp följande årsmöteshandlingar:

• Stadgar

• Årsmötesprotokoll

• Verksamhetsberättelse

• Revisionsberättelse

• Resultat- och balansräkning

4

5. Stödformer

5.1 Idépeng – arrangemangsstöd för unga 12-25 år

För vad kan man söka

Kulturella arrangemang eller projekt som ger unga möjlighet att förverkliga sina idéer. Exempelvis digitala evenemang, teaterföreställning, filmvisning, fotoutställning, föreläsning, dansworkshop eller konsert. Arrangemangen ska vara publika och äga rum i Halmstads kommun.

Vem kan söka

Privatpersoner eller grupper i åldern 12–25 år som är bosatta eller verksamma i Halmstads kommun, samt ungföreningar och organisationer där huvuddelen av medlemmarna är mellan 12–

25 år och bosatta eller verksamma i Halmstads kommun.

Ansökan

Ansökan görs löpande under året och ska vara inlämnad senast fyra veckor innan idépengen sker.

Ansökan sker via Halmstad kommuns hemsida. Den som ansöker får coachning av medarbetare på kulturförvaltningen. Högsta sökbara belopp är 40 000 kronor. Idépeng kan sökas max två gånger per år av en och samma privatperson, grupp, ungförening eller organisation. Vid ansökan om att genomföra samma typ av arrangemang ingen, ska det påvisas en utveckling av

arrangemanget.

Särskilda villkor

Material som köpts in tillfaller kulturförvaltningen efter genomfört arrangemang eller projekt.

Arrangemanget eller projektet ska ha fri entré och äga rum i drog- och alkoholfria miljöer efter skoltid.

Redovisning

Redovisning av de beviljade medlen ska ske inom två månader efter att arrangemanget eller projektet avslutats.

5

5.2 Stöd till föreningsdrivna mötesplatser för barn och unga

För vad kan man söka

Drift av öppna drogfria mötesplatser för barn och unga under vår- och hösttermin vid minst 15 tillfällen fördelade jämnt över varje termin. Terminerna löper från 1 januari – 31 maj och från 1 september – 15 december. Prioriterad ålder är 12–19 år. Med öppen mötesplats menas att ingen avgift eller medlemskap krävs för deltagande.

Vem kan söka

Föreningar och organisationer i Halmstads kommun.

Ansökan

Ansökan görs löpande under året. Vid ansökan ska föreningen lämna in verksamhetsplan med planerade öppettider samt uppvisa giltig ansvarsförsäkring. Kulturförvaltningen bistår med kontaktperson, råd och viss kompetensutveckling i exempelvis barns och ungdomars rättigheter, genusfrågor och delaktighet.

Stödet baseras på ett belopp på 125 kronor per öppen timme för vardagkväll och 175 kronor per öppen timme för helgkväll (fredag och lördag), dock max 20 000 kronor per termin. Ansökan beviljas för ett kalenderår i taget och därefter krävs en ny ansökan.

Särskilda villkor

Verksamheten ska bedrivas i egna eller kommunala lokaler med närvaro av minst två vuxna personer över 18 år, vid max fem timmar per tillfälle. Föreningen står för eventuella

verksamhetskostnader.

Redovisning

Föreningen ska utse en kontaktperson som för statistik över antal öppettillfällen, antal öppettimmar samt antal besökare, pojkar och flickor. Statistiken ska registreras löpande i kvalitetssäkringsprogrammet Loggboken. Stödet utbetalas sedan efter varje terminsslut.

6

5.3 Arrangemangs- och projektstöd

För vad kan man söka

Syftet med stödet är att ge föreningar och kulturaktörer i Halmstads kommun goda förutsättningar att genomföra tillfällig kulturverksamhet som är publik och äger rum i Halmstads kommun.

Arrangemangen kan vara enstaka eller i en serie under året. Projekten ska genomföras och avslutas inom en given tidsram och vara av engångskaraktär.

Vem kan söka

Juridiska personer (exempelvis föreningar, organisationer, stiftelser och bolag), samt personer som har F-skattsedel som enskild näringsidkare (enskild firma).

Ansökan

Ansökningsbeloppet kan variera från 1000 kronor och uppåt. Handläggning av ansökan påbörjas inte förrän efter sista ansökningsdatum. Ansökan ska ske via kommunens föreningsregister FRI.

Ansökan ska lämnas in senast:

• 31 januari för arrangemang och projekt som äger rum tidigast 1 april.

• 30 april för arrangemang och projekt som äger rum tidigast 1 juli.

• 30 september för arrangemang och projekt som äger rum tidigast 1 januari.

Redovisning

Redovisning av de beviljade medlen ska ske inom två månader efter att arrangemanget eller projektet avslutats.

5.3.1 Stöd till konstnärlig utveckling

För vad kan man söka

För konstnärliga projekt som stimulerar till kompetensutveckling och att prova nytt, till exempelvis nya idéer, koncept och förstudier.

Vem kan söka

Person med konstnärlig inriktning som innehar F-skattsedel som enskild näringsidkare (enskild firma) och är verksam i Halmstads kommun kan söka stödet en gång per verksamhetsår.

Ansökan

Ansökan ska lämnas in i god tid före utförandet och kan göras löpande under året. Det högsta beloppet som kan beviljas är 10 000 kr. Stödet kan endast beviljas en gång för samma konstnärliga projekt. Stöd beviljas ej för utlandsresor.

Redovisning

Redovisning av de beviljade medlen ska ske inom två månader efter att projektet avslutats.

7

5.4 Verksamhetsstöd

För vad kan man söka

Syftet med stödet är att ge föreningar och kulturaktörer i Halmstads kommun goda förutsättningar att bedriva kontinuerlig kulturell verksamhet på både professionell och amatörnivå. Verksamheten ska vara av kulturpolitisk betydelse och utgå från de visioner och målsättningar som uttalas i Kulturprogram 2030 och ska komplettera eller utvecklar det nuvarande utbudet i kommunen.

Vem kan söka

Juridiska personer (exempelvis föreningar, organisationer, stiftelser och bolag). Alla som söker verksamhetsstöd ska ha sin huvudsakliga verksamhet förlagd i Halmstads kommun.

Ansökan

Första gången en verksamhet ansöker kan endast ett verksamhetsår beviljas. Vid nästa ansökan kan bidraget beviljas för ett, två eller tre år åt gången.

Ansökan ska lämnas in senast 31 augusti för kommande verksamhetsår. Beslut meddelas i november.

Särskilda villkor

En dialog sker mellan den sökande och kulturförvaltningen efter inlämnad ansökan. För de verksamheter som har flerårigt verksamhetsstöd sker dialog med kulturförvaltningen minst en gång per år. Beslut om verksamhetsstöd fattas alltid av kulturnämnden.

Alla som beviljas verksamhetsstöd skriver en överenskommelse med kulturnämnden där villkoren för stödet fastställs.

Redovisning

Redovisning av verksamhetsstödet ska skickas in årligen efter genomfört årsmöte.

8

5.5 Verksamhetsstöd – demokrati- och rättighetsfrågor

För vad kan man söka

Syftet med stödet är att stötta föreningar som aktivt arbetar med demokrati- och rättighetsfrågor.

Stödet som söks ska stärka arbetet för Den inkluderande kommunen, ett av de områden i Halmstads kommuns strategiska plan framtagen för att utveckla Halmstad.

Vem kan söka

Verksamhetsstödet vänder sig till rättighets- och kulturbärande organisationer som bidrar till delaktighet i lokalsamhället. Föreningarna som är berättigade att söka stödet kan exempelvis arbeta med demokrati och rättigheter ur ett integrations-, jämställdhets- eller HBTQ-perspektiv, arbeta för att öka invånarnas kunskaper om demokratin eller med frågor som rör ort- eller

landsbygdsutveckling.

Det ska i föreningens stadgar, verksamhetsberättelse och verksamhetsplan framgå hur föreningen aktivt arbetar med demokrati- och rättighetsfrågor.

Bidrag till verksamhet för funktionshinderorganisationer och sociala hjälporganisationer söks hos socialförvaltningen.

Ansökan

Ansökan för kommande verksamhetsår ska vara registrerad senast 30 november. Beslut meddelas i februari.

Redovisning

Redovisning av verksamhetsstödet ska skickas in årligen efter genomfört årsmöte.

9

In document Sida Kulturnämnden (3) (Page 30-36)