• No results found

Arbetet ska vara utfört i bostad

5 En nordisk utblick

5.3 Finland

5.3.4 Arbetet ska vara utfört i bostad

Hushållsavdrag medges för arbete som har utförts i en bostad eller fritidsbostad som används av den skattskyldiges eller dennes makes eller bortgångna makes föräldrar, adoptivföräldrar och fosterföräldrar eller av dessa personers släktingar i rätt uppstigande led eller dessa personers make.

Typen av bostad (egnahemshus, fristående hus, parhus, radhus eller flervåningshus) eller besittning har inte betydelse för beviljandet av avdrag. Bostaden kan vara en ägar- eller hyresbostad.

Enbart det faktum att någon äger en bostad berättigar inte till av- drag. För att hushållsavdrag ska kunna beviljas förutsätts att den skattskyldige eller en släkting använder bostaden som sin perma- nentbostad, andrabostad eller fritidsbostad. Om personen vårdas permanent på en institution kan man anse att bostaden fortfarande är i personens besittning om hans eller hennes lösöre finns där.

Den som bor i servicehus, vårdhem, grupphem, seniorhus eller liknande kan få avdrag för omsorgsarbete som utförs där i likhet med det som gäller för andra bostäder. Om kommunen gett en service- sedel eller en betalningsförbindelse med något annat namn för om- sorgsarbetet får man dock inte avdrag, inte ens för direkta betal- ningar för arbetet till den som gett omsorgen. Avdrag medges inte heller för direkta betalningar till kommunen.

Arbete som utförs någon annanstans än i bostaden är inte av- dragsgillt. Om exempelvis festarrangemang eller matlagning utförs någon annanstans än i hemmet medges inte avdraget. Tvättservice betraktades inte som normalt hushållsarbete eftersom detta utförs utanför hemmet.8

Med bostad eller fritidsbostad avses även bostadens gårdsområde samt på detta område belägna byggnader och konstruktioner som tjänar boendet, t.ex. fristående bastu, förråd, garage och vedbod.

Med gårdsområde avses i allmänhet tomten. På glesbygden kan gårdsområdet anses vara ett område som omger byggnaden och vars storlek är högst 10 000 kvadratmeter. En enskild väg utanför gårds- området hör inte till bostaden.

Hushållsavdrag kan även beviljas för arbete i en bostad eller fri- tidsbostad som finns utomlands, om de övriga förutsättningarna för avdraget är uppfyllda.

8 Högsta förvaltningsdomstolens avgörande HFD 2001:52.

5.3.5 Förutsättningar för hushållsavdrag

En av förutsättningarna för avdrag är att företaget är registrerat i förskottsuppbördsregistret. Om arbetet köps av ett förskottsupp- bördsregistrerat företag är subventionen 50 procent av arbetets an- del inklusive mervärdesskatt.

Om hushållet anställer en arbetstagare får 20 procent av brutto- lönen och arbetsgivarens lönebikostnader dras av.9

Även tjänster som tillhandahålls av företag i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) än Finland om- fattas av systemet.

Den skattskyldige ska då visa att ersättningsmottagaren inte har försummelser som avses i 26 § i lagen om förskottsuppbörd. Sådana försummelser, som beaktas vid bedömningen av hushållsavdraget, är väsentliga betalnings- och deklarationsförsummelser samt bokförings- försummelser.

5.3.6 Underlaget för hushållsavdrag

Hushållsavdrag beviljas endast för arbetskostnaderna. I underlaget räknas inte utgifter för apparatur, tillbehör, material, ämnen, resor eller transport in.

Högsta förvaltningsdomstolen har i ett fall ansett att en skatt- skyldig hade rätt till hushållsavdrag för arbetsersättning som betalts för leverans av en jordvärmeanläggning, då arbetsersättningen om- fattade lönekostnader, leverantörens fasta och rörliga kostnader samt kostnader för apparatur som användes vid borrningen.10 Av- görandet innebär att hushållsavdrag kan medges för arbetsersättning som även inkluderar en maskinandel.

Hushållsavdrag medges inte för arbete som den skattskyldige själv har utfört, och inte heller för arbete som har utförts av en person som bor i samma hushåll som den person som yrkar avdraget. Vidare beviljas inte hushållsavdraget om stöd har mottagits för samma arbetsprestation i form av närståendevård, servicesedel som beviljats av kommunen för social- och hälsovård, stöd som avses i lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn (vårdpenning, 9 Lönebikostnader är arbetsgivares sjukförsäkringsavgifter, obligatoriska arbetspensions- avgifter, olycksfallsförsäkringspremier, arbetslöshetsförsäkringspremier och grupplivförsäk- ringspremier.

vårdtillägg och kommuntillägg), lönesubvention enligt lagen om offentlig arbetskraftsservice (1295/2002) eller stöd enligt lagen om temporärt låglönestöd till arbetsgivare (1078/2005).

Andra understöd än de ovannämnda för samma arbetsprestation, t.ex. vårdbidrag för pensionstagare, utgör inte hinder för beviljande av hushållsavdrag. Understöden minskar dock de avdragsgilla kost- naderna.

5.3.7 Taket för hushållsavdraget

Hushållsavdragets maximibelopp är 2 400 euro per år och den en- skilde får stå för en självrisk om 100 euro per person och år. Belop- pen är desamma oberoende av om hushållet köper den avdragsgilla tjänsten från ett företag eller anställer en person.

Självrisken beräknas på det avdragbara beloppet. Om arbetets andel i företagets faktura är t.ex. 4 000 euro, är det avdragbara belop- pet 2 000 euro (4 000 × 50 procent). Självrisken 100 euro dras av från 2 000 euro, varvid hushållsavdraget blir 1 900 euro.

På grund av självriskandelen beviljas avdraget först om det till företaget betalade avdragbara arbetets andel överskrider 200 euro. På motsvarande sätt måste den i arbetsförhållande betalda lönen vara cirka 250 euro innan avdraget kan beviljas.

6

Tvätt vid tvättinrättning

6.1

Inledning

Rutavdraget omfattar i dag vård av kläder och hemtextilier när vår- den utförs i bostaden. I detta inryms bl.a. tvättning och strykning. Med bostad avses såväl permanentbostad som fritidsbostad och i begreppet bostad ingår även biutrymmen som t.ex. tvättstuga. Detta gäller även när utrymmet disponeras gemensamt med andra, exem- pelvis vid boende i flerfamiljshus. Eftersom det har varit en utgångs- punkt för rutavdraget att arbetet huvudsakligen ska vara utfört i eller i nära anslutning till bostaden omfattas inte tvätt som utförs vid en extern tvättinrättning av rutavdrag.1

I detta kapitel lämnar utredningen förslag på hur tvättarbete, in- klusive närliggande tjänster som t.ex. transport av tvättgods, som sker utanför bostaden kan inkluderas i rutavdragssystemet.

6.2

Kort om tvätteribranschen

Av Sveriges Tvätteriförbunds branschrapport2 2019 framgår att det råder en snabb utveckling inom tvätteribranschen. Från 2014 till 2018 ökade rörelseintäkterna i branschens aktiebolag med 30 procent och omsättningen, inklusive övriga företagsformer, var drygt 5,5 mil- jarder.3

1 Propositionen Skattelättnader för hushållstjänster, m.m. (prop. 2006/07:94) s. 42.

2 Öster Research, Branschrapport 2019 – Statistik om tvätt- och textilservicebranschens utveckling. 3 Öster Research, Branschrapport 2019 - Statistik om tvätt- och textilservicebranschens utveckling s. 6–7.

Under 2018 fanns det totalt 425 registrerade konsumenttvätte- rier.4 Tvätteriföretagen är i stor utsträckning små företag med ett mindre antal medarbetare. Över 80 procent av företagen i branschen har som mest tio personer anställda.5

I aktiebolagen finns närmare 4 000 helårsanställda. Tillsammans med deltidsanställda, sommarpersonal etc. arbetar uppskattningsvis cirka 5 000 personer i tvätteribranschen.6 Det finns vidare ett antal olika yrkeskategorier inom branschen,7 varav den överlägset största yrkesgruppen är maskinoperatörer, inom blekning, färgning och tvätt- ning. Inom yrkesgruppen har 30 procent grundskola som högsta av- klarade utbildningsnivå och 26 procent har högst två års gymnasie- utbildning. 46 procent inom yrkesgruppen är utlandsfödda, bland dessa är de vanligaste födelseregionerna Asien, Europa utanför Nor- den samt Afrika.8

Antalet arbetstillfällen inom branschen ökade med 14 procent under perioden 2013–2017.9 Under perioden 2014–2018 ökade per- sonalstyrkan med 16 procent.10

Branschorganisation för näringen är Sveriges Tvätteriförbund. Förbundet har cirka 134 medlemmar med närmare 3 000 medarbetare (exklusive anställda hos leverantörsmedlemmar) som tillsammans står för 90 procent av branschens omsättning. Tvätteriförbundets uppdrag är att genom utbildning och information bidra till en ökad till- växt i marknaden och därigenom främja tvätterinäringen i Sverige.11

4 Konsumenttvätterierna ingår i SNI 96.012 som omfattar tvätt, kemtvätt, strykning, press- ning o.d. av olika beklädnadsvaror (inklusive skinn- och pälsvaror) och textilier för privat- kunder, genom maskinutrustning, handtvätt eller tvättautomat, mattrengöring samt tvätt av draperier och gardiner för privatkunder, lagning och smärre ändringar av kläder, linne o.d. i anslutning till konsumenttvätt.

5 Öster research, Branschrapport 2019 – Statistik om tvätt- och textilbranschens utveckling s. 9. 6 Sveriges tvätteriförbund (2018), Tvätt- och textilbranschens samhällsvärde – I dag och i morgon. 7 Statistiska Centralbyrån (SCB) samlar in information om befolkningens yrken i Yrkes- registret med yrkesstatistik. Registret innehåller uppgifter på individnivå om i princip alla förvärvsarbetande anställda i åldrarna 16–64 år. Varje person delas in i en yrkeskategori. 8 Öster Research, Branschrapport 2019 – Statistik om tvätt- och textilbranschens utveckling s. 20. 9 Sveriges Tvätteriförbund, Hållbarhetsrapport 2018. Statistiken avser antalet helårsanställda, alla yrkesgrupper, i branschens aktiebolag.

10 Informationen hämtad på webbplatsen www.textilservicebranschen.se den 3 december 2019. 11 Informationen hämtad på webbplatsen www.textilservicebranschen.se den 3 december 2019.