• No results found

Arbetsförmedlingens roll som sök- och informationskanal samt digital infrastruktur för matchning

2020 Tid utan

2 Sammanfattande resultatbedömning

3.5 Arbetsförmedlingens roll som sök- och informationskanal samt digital infrastruktur för matchning

I detta avsnitt redogörs för hur många som använder Arbetsförmedlingen som sök–

och informationskanal och vilken roll Arbetsförmedlingens digitala infrastruktur för matchning spelar.

Arbetsförmedlingens roll som sök- och informationskanal i matchningen på arbetsmarknaden

Oavsett konjunkturläge sker den övervägande majoriteten av matchningar mellan arbetssökande och arbetsgivare utan inblandning av Arbetsförmedlingen. Det är i sig inte negativt utan är en del i en välfungerande arbetsmarknad och ger

Arbetsförmedlingen möjlighet att i större utsträckning rusta och matcha de personer som står längre från arbetsmarknaden och är i behov av stöd i sitt arbetssökande.

I Lämnatundersökningen ställer Arbetsförmedlingen frågor till personer som tidigare har varit arbetssökande på Arbetsförmedlingen och som fått ett arbete.

Frågorna handlar bland annat om hur man fick informationen om sitt nya jobb och i vilken utsträckning Arbetsförmedlingen har erbjudit annan hjälp som varit av betydelse för att få jobbet.

Tabell 3.8 visar att andelen tidigare arbetssökande som fått osubventionerat arbete och anser att information eller annan hjälp från Arbetsförmedlingen bidragit till att de fick arbetet minskat. En förklaring till minskningen kan vara att årets utveckling gjort att fler av de som lämnar Arbetsförmedlingen stått närmare arbetsmarknaden.

Personer med en starkare ställning på arbetsmarknaden kan förväntas vara i mindre behov av hjälp och stöd från Arbetsförmedlingens personal för att hitta ett arbete och istället hitta arbete på egen hand. Andelen utrikes födda som anser att information eller annan hjälp från Arbetsförmedlingen bidragit till att de fick arbetet är högre än inrikes födda. Andelen av de som lämnat Arbetsförmedlingen som anser att de fått den hjälp och stöd de behövde av myndigheten är oförändrat jämfört med 2019.

Andelen kvinnor som anser att de fått den hjälp de behöver är lägre än andelen män.

Arbetsförmedlingens årsredovisning 2020 Matchning

Tabell 3.8: Hjälp från Arbetsförmedlingen som har lett till osubventionerat arbete, andel (%), 2018–202059

2018 2019 2020 Andel tidigare arbetssökande som fått osubventionerat arbete

och anser att information eller annan hjälp från Arbetsförmedlingen bidragit till att de fick arbetet 60

30 31 26

- Kvinnor 29 31 26

- Män 31 31 26

Andel tidigare arbetssökande som anser att de fått den hjälp de

behöver via Arbetsförmedlingen 55 47 48

- Kvinnor 49 45 47

- Män 59 49 49

Källa: Arbetsförmedlingen, Lämnatundersökningen.

Andelen inrikes födda som anser sig fått den hjälp de behöver är större än andelen utrikes födda. Det är även fler inrikes födda som inte anser att de behövt hjälp av Arbetsförmedlingen. En större andel utrikes än inrikes födda anser att de inte fått den hjälp de behöver av myndigheten.

Tillhandahålla infrastruktur för matchning

Att andelen personalresurser som läggs på att tillhandahålla infrastruktur för matchning har ökat överensstämmer med de prioriteringar som gjorts inom

Arbetsförmedlingen. Myndigheten fortsätter styra en större del av sina resurser mot utveckling av digitala lösningar. Det är en förutsättning för det arbete som

Arbetsförmedlingen bedriver inom ramen för kund- och kanalförflyttningen.

Under 2020 gjordes i genomsnitt 7,5 miljoner besök per månad gjorts på

arbetsformedlingen.se. Det är en ökning med 50 procent jämfört med året innan. Att antalet besök på arbetsformedlingen.se ökade under 2020 kan i hög grad kopplas till att många förlorade sina arbeten under 2020.

Många besöker även arbetsformedlingen.se med andra ärenden än att se lediga platser och för att söka arbete. Under 2020 tillkom möjligheten att boka webbmöten med en karriärvägledare via digitala karriärvägledningsverktyg.

59 Går ej att fördela på utrikes födda kvinnor och män.

60 Siffrorna är ej jämförbara med årsredovisningen 2019 på grund av nytt räknesätt för att undvika dubbelräkningar av olika svarsalternativ.

Arbetsförmedlingens årsredovisning 2020 Matchning

Tabell 3.9: Tillhandahålla infrastruktur för matchning 2018–202061

2018 2019 2020

Tillgängliga personalresurser (i procent) 1,1 1,2 1,6

Förvaltningskostnad (i miljoner kronor) 105 112 139

Arbetsformedlingen.se antal besök per månad i

genomsnitt (i miljoner) 62 4,5 5,0 7,5

Källa: Arbetsförmedlingen och Matomoo Analytics. Prestationsmätning, Tajma, datalager och Presto.

Kund- och kanalförflyttning

Kanalförflyttningen av myndighetens kundflöden är en viktig del för att realisera den av myndigheten beslutade kund- och kanalstrategin63 vilket i sin tur förväntas bidra till både effektiviseringar och besparingar.

Arbetsförmedlingen har under 2020 fortsatt sitt arbete med att erbjuda ett ökat antal tjänster till myndighetens kunder via digitala tjänster och via service på distans.

Myndigheten strävar mot en hög självservicegrad i de digitala tjänsterna, vilket syftar till att kunna prioritera sina personella resurser mer effektivt.

Andelen nyinskrivna som har skrivit in sig online och identifierat sig med e-legitimation ökade med 9 procentenheter under 2020, till 92 procent (2019: 83 procent, 2018: 70 procent). Av dem som skriver in sig digitalt har sedan 89 procent fått service på distans Den andelen har ökat markant jämfört med tidigare år (2019:

54 procent 2018: 18 procent) 64.. För arbetssökande som saknar möjlighet att skriva in sig digitalt erbjuder Arbetsförmedlingen möjligheten till en manuell inskrivning genom ett fysiskt besök på ett lokalt kundtorg alternativt ett servicekontor65.

Från slutet av maj 2020 har arbetssökande som inom 90 dagar ska påbörja jobb eller studier möjlighet att sköta sina ärenden hos Arbetsförmedlingen helt på egen hand. I självserviceflödet kan målgruppen genomföra alla sina ärenden digitalt – från

inskrivning till planering och avaktualisering. Självserviceflödet möjliggör effektivare hantering av vissa kundbehov som annars skulle behöva lösas genom kontakt med myndighetens personal. Sedan införandet i maj till december har 26 700 personer skrivits in i självservice. Knappt 13 000 har sedan också skrivits ut från

Arbetsförmedlingen direkt från självserviceflödet, det vill säga knappt 1 900 personer per månad lämnar Arbetsförmedlingen efter att ha haft en helt digital resa genom myndigheten. 7 800 av de som skrivits in i självservicen har övergått till personlig service på distans eller till lokalkontor.

61 Mot bakgrund av den stora variationen i användning av Tajma mellan olika verksamhetsområden och avdelningar redovisas viktade värden för myndighetens tidsredovisning. För att få jämförbarhet har även 2018 och 2019 års siffror räknats om enligt samma metod. Det medför att siffrorna för dessa år är andra än de som redovisades i Årsredovisningen 2019, se appendix.

62 Myndigheten bytte webbanalysverktyg från Google analytics till Matomo analytics, förflyttningen skedde i slutet av 2019 och början av 2020. På grund av brist på hantering av personuppgifter uppfyllde inte Google de krav som myndigheten ställde, därav skedde ett byte av webbanalysverktyg som samlar in data om våra webbanvändare. Bytet av webbanalysverktyg gör att antalen besök inte är fullt jämförbara mellan åren.

63 Strategi för kundarbete – Digitalt först, AF 2020/00576430

64 I årsredovisning 2019 redovisades siffrorna för 2018 och 2019 med en decimal. Resultaten avser de som vid mätmånadens slut fortfarande är inskrivna på service på distansenheter.

65 I syfte att minska fysiska besök på kontor under pandemin har de som varit inskrivna som arbetssökande de senaste två åren även möjlighet att anmäla sig som arbetssökande via telefon.

Arbetsförmedlingens årsredovisning 2020 Matchning

En viktig del i kanalförflyttningen har under året varit att öka distanskanalens möjlighet att fatta beslut om insatser66. Totalt fattades omkring 44 000 beslut på distans genom Personligt distansmöte (PDM).

Ökningen av beslut som fattas genom PDM har skett framför allt inom Nystartsjobb, jobb- och utvecklingsgarantin, jobbgarantin för ungdomar och aktiviteter inom vägledning och rehabilitering (som är det programbeslut många deltagare i upphandlade matchningstjänster har.)

Arbetssökande kan sedan november 2019 signera beslut för återinträde i jobb- och utvecklingsgarantin och jobbgarantin för ungdomar digitalt. Ju fler arbetssökande som använder digital signering desto mindre manuell hantering krävs för

myndigheten och den arbetssökande. Under 2020 har knappt hälften (49,3 procent) av alla beslut om återinträde i garantierna signerats digitalt. Andelen är konsekvent högre för beslut om jobbgarantin för ungdomar.

Personligt distansmöte har under 2020 byggts ut och finns nu på 17 orter och verktyg för planering och fördelning av samtal har uppgraderats för att kunna hantera den ökande mängden samtal.

3.6 Arbetsförmedlingens förtroende bland allmänheten och