• No results found

Handlingsplan för att motverka felaktiga utbetalningar

arbetslöshetsförsäkringen, aktivitetsstödet och etableringsersättningen

6 Felaktiga utbetalningar

6.9 Handlingsplan för att motverka felaktiga utbetalningar

Arbetsförmedlingen fick i maj 2019 i uppdrag av regeringen att ta fram en handlingsplan för att motverka felaktiga utbetalningar. Handlingsplanen

överlämnades till regeringen i oktober samma år och omfattar 16 olika aktiviteter och följs upp i samband med myndighetens tertialuppföljningar.

Med denna årsredovisning slutredovisar Arbetsförmedlingen genomförandet av handlingsplanen.

232 Avser utfall för all myndighetsgemensam samverkan mot organiserad brottslighet inklusive särskild samverkan enligt lagen (2016:774) om uppgiftsskyldighet mot viss organiserad brottslighet

233 Utgör en del av det totala antalet polisanmälningar som gjorts under året.

234 Tillsammans med Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.

235 Skönhetsvård, restaurang, bygg, transport

Arbetsförmedlingens årsredovisning 2020 Felaktiga utbetalningar

1. Utreda möjligheten att införa ett krav att stödmottagare ska ha ekonomiska förutsättningar att betala ut lön oavsett ekonomiskt stöd från

Arbetsförmedlingen.

2. Identifiera och ta fram förslag på regelförändringar som behövs för en effektiv kontroll som motverkar felaktiga utbetalningar.

Arbetsförmedlingen har utrett möjligheten att införa ett krav enligt punkt 1.

För att det ska vara möjligt krävs ändring i regelverken och en hemställan med ett sådant förslag har tagits fram. Hemställan innehåller även andra regelförändringar som myndigheten behöver för en effektiv kontroll i arbetet mot felaktiga utbetalningar.

3. Införa en automatiserad löpande kontroll av väsentligt inflytande, släktskap samt om arbetstagaren är företagare.

Arbetsförmedlingen har infört automatiserade kontroller som säkerställer att en stödmottagare inte har ett väsentligt inflytande hos arbetsgivaren eller återkallad F-skatt. De rättsliga förutsättningarna för släktskap utreds liksom en definition av begreppet arbetstagare i detta sammanhang.

4. Införa riskbaserade kontroller (bland annat utifrån mönstersökning) innan beslut om arbetsgivarstöd.

5. Införa en scoringmodell (rangordning) för arbetsgivare.

Arbetsförmedlingen utreder de rättsliga förutsättningar för scoringmodeller och därefter ska tester genomföras och modellerna tas i produktion.

Modellerna är en förutsättning för att införa riskbaserade kontroller inför beslut.

6. Utveckla arbetet med rättslig styrning och styrande dokument.

Utveckling av arbetet med rättslig styrning och styrande dokument är

ständigt aktuellt och pågående. Det sker bland annat genom att kontinuerligt ge rättsligt stöd och rättslig styrning i pågående prioriterade

utvecklingsarbeten, varav flera har indirekt påverkan på arbetet mot felaktiga utbetalningar.

7. Stärka förståelsen för statstjänstemannarollen inom myndigheten.

Det pågår olika insatser för att stärka statstjänstemannarollen hos

myndighetens medarbetare. Bland annat har myndigheten tagit fram en helt ny webbutbildning för nyanställda som går igenom den statliga värdegrunden och Arbetsförmedlingens värdeord. På intranätet finns en specifik sida med samlad information om god förvaltning som bland annat innehåller

information om innebörden av god förvaltning på Arbetsförmedlingen och den statliga värdegrunden, redovisningar av granskningsresultat och pågående förbättringsarbeten.

Arbetsförmedlingens årsredovisning 2020 Felaktiga utbetalningar

8. Utveckla en struktur för att följa upp god förvaltning i verksamheten.

Ett långsiktigt arbete pågår med att utveckla former och strukturer för uppföljning av god förvaltning. En modell för fördjupad uppföljning av god förvaltning är framtagen och i bruk. Myndighetens granskningsplan för regelefterlevnad innehåller området felaktiga utbetalningar och bidrar på så sätt till att ansvaret för en förtroendefull hantering av statens medel

uppmärksammas.

9. Införa en centraliserad granskning av avvikelserapporter.

10. Vidareutveckla automatiserad och riskbaserad granskning av aktivitetsrapporter.

11. Införa en centraliserad granskning av aktivitetsrapporter som inte har granskats automatiskt.

12. Inrätta en funktion som ska följa upp Arbetsförmedlingens tillämpning av kontrolluppdraget för arbetssökande med individersättning (compliance).

Arbetsförmedlingen har inrättat enheten Granskning och kontroll som sedan december 2019 granskar alla avvikelserapporter. Enheten har operativt ansvar för Arbetsförmedlingens kontrollfunktion genom att löpande kontrollera om arbetssökande uppfyller villkoren för individersättning som betalas ut av arbetslöshetskassorna eller Försäkringskassan. Automatiserad granskning av aktivitetsrapporter och centraliserad hantering av de rapporter som inte automatgranskas har vidareutvecklats. En funktion för att följa upp Arbetsförmedlingens tillämpning av kontrollfunktionen för arbetssökande som får individersättning är införd.

13. Införa utökade stickprov av aktivitetsrapporter.

Arbetsförmedlingen genomförde de första stickproven för granskning gällande redovisade sökta arbeten i december 2019 och januari 2020. Då granskningen krävde en omfattande manuell hantering är stickproven pausade sedan dess och utveckling pågår för att göra granskningen mer automatiserad.

14. Utvärdera införandet av organisatoriskt koncentrerat beslutsfattande.

Specialisering och en enhetlig, standardiserad process bidrar stort till de goda resultat Arbetsförmedlingen ser i de senaste mätningarna. Det är en tydlig förflyttning i positiv riktning som talar för att koncentrerat beslutsfattande minskar risken för felaktiga utbetalningar och bidrar till god förvaltning.

Forum har inrättats både på nationell och regional nivå som ett led i att säkerställa en enhetlig, korrekt och effektiv hantering av lönestöd.

15. Förtydliga och vidareutveckla kontroller som avser leverantörer av upphandlade tjänster.

Arbetsförmedlingens årsredovisning 2020 Felaktiga utbetalningar

Ett tvärfunktionellt samarbete om kontroll och uppföljning pågår, med en bred representation från de olika verksamhetsdelar i myndigheten som genomför kontroller av arbetsgivare, anordnare, fristående aktörer och kontroll av individer. Det omfattar kompetenshöjande insatser och att vidareutveckla kontrollverksamheten, rutiner och dialoger. Centrala delar av pågående utvecklingsarbete gällande kontroll av fristående aktörer och den verksamhet de bedriver har beskrivits i Arbetsförmedlingens ”Förbereda för reformeringen av myndigheten”, diarienummer Af-2020/0034 2118.

16. Ta fram en övergripande karta över de kontroller som genomförs i myndigheten och som har bäring på ersättningar och stöd till arbetssökande, arbetsgivare, anordnare och leverantörer av arbetsförmedlingstjänster.

Vi har gjort en kartläggning över kontroller som myndigheten gör med bäring på felaktiga utbetalningar och som avser arbetsgivare, anordnare,

arbetssökande och fristående aktörer. Kontrollkartan ger en nulägesbild över Arbetsförmedlingens kontrollförmåga och den kommer att utgöra ett viktigt underlag när myndigheten planerar uppbyggnad och kompetensbehov för kontrollverksamheten i en reformerad myndighet.

Arbetsförmedlingens årsredovisning 2020 Internationell verksamhet och tjänsteexport