• No results found

I Stockholm ska alla som kan arbeta få möjlighet att komma i arbete. Det är grunden för att skapa en jämlik stad och bryta segregationen. Genom stöd och arbetsmarknadsinsatser till personer med svag ställning på arbetsmarknaden kan fler få möjlighet att växa, att bidra och ha egen försörjning.

Arbetslösheten i Stockholm har legat på låga nivåer under många år men trenden bröts år 2019 då arbetslösheten började stiga. Den historiska trenden med minskat antal hushåll som erhåller ekonomiskt bistånd har också brutits. Coronakrisen har lett till att arbetslösheten har ökat inom vissa branscher och de många stockholmare som av olika anledningar stod utanför arbetsmarknaden har fått det ännu svårare att nå hållbara anställningar. Vi ser att utbetalningarna av ekonomiskt bistånd ökar. Insatser, investeringar och politisk vilja krävs för att möta den ökande arbetslösheten.

Annars riskerar Stockholm att gå in i en djup kris. Samverkan inom stadsdelsnämndernas olika verksamhetsområden och tillsammans med andra nämnder är avgörande för att den enskilde ska få rätt insatser. Nämnderna ska utveckla arbetsmarknadsinsatserna och sprida kunskaper om effektiva insatser och arbetssätt till andra nämnder. Staden har många verktyg att sätta in för att människor som står långt ifrån arbetsmarknaden ska ges möjlighet att få ett jobb och en egenförsörjning.

Stadsdelsnämnderna ska erbjuda arbetsmarknadsinsatser till personer med ekonomiskt bistånd som har svag ställning eller som befinner sig utanför arbetsmarknaden, och förbereda för vidare insatser inom Jobbtorg Stockholm.

Alla som kan arbeta ska ges möjlighet att arbeta

Arbetslöshet innebär ett mänskligt slöseri av individers förmåga och kraft. Att ha ett arbete skapar meningsfullhet, samhörighet och individuell frihet. Genom aktiva arbetsmarknadsinsatser kan fler komma i arbete samtidigt som kostnader för försörjningsstöd kan minska och skatteintäkter kan öka. Det är av stor vikt att stadsdelsnämnderna sätter in snabba insatser till personer med ekonomiskt bistånd. På så sätt kan individen komma i studier eller arbete. I och med att arbetslösheten ökar markant och alltfler behöver ekonomiskt bistånd för att klara sin försörjning är det viktigt att sökande snabbt bokas in på sitt första möte på jobbtorg. Stadsdelsnämnderna har ett ansvar för att snabbt koppla individen med stadens jobbtorg. Jobbtorgen har i sin tur ansvar för att inte neka till att emot aspiranter från stadsdelsnämnder på grund av resursbrist.

Arbetsmarknadsnämnden ska säkerställa att stadens jobbtorg tar emot sökanden inom max en månad. Dialog ska föras mellan arbetsmarknadsnämnden och stadsdelsnämnderna om vilka åtgärder som ska vidtas för att hålla tidsramen.

Den borgerliga majoriteten har valt att ta bort stadens garanti till unga, ett åtagande om att arbetslösa unga ska vara i arbete, praktik eller en utbildning inom 90 dagar. När ungdomsarbetslösheten ökar kraftigt är det viktigt att unga får ett tidigt stöd. Vi anser att unga inte ska behöva vänta på stöd för att komma ut i studier eller arbete, därför vill vi se att en 90-dagars-garanti införs.

Förändringar av Arbetsförmedlingens uppdrag kommer att ha en stor påverkan på stadens arbete med personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är av stor vikt att staden har beredskap för att intensifiera sina insatser mot arbetslösa oavsett förändringar på statlig nivå. Det ligger i stadens intresse att verka för att minska arbetslösheten och stödja fler ut i arbete. Under den förra mandatperioden började jobbtorgen att arbeta uppsökande mot olika grupper i syfte att informera om stadens verksamheter och vilka insatser som staden kan erbjuda den enskilde. Det uppsökande arbetet är viktigt för att nå stockholmare som varken studerar eller arbetar och som behöver stöd för att etablera sig på arbetsmarknaden. För att det uppsökande arbetet ska utvecklas behöver de ekonomiska förutsättningarna stärkas. Det uppsökande arbetet får inte hamna på efterkälke för att arbetslösheten har ökat i Stockholm.

Ungdomsarbetslösheten har ökat markant det senaste året vilket kräver höjda ambitioner och riktade insatser från samhället för att unga inte ska vara sysslolösa. Stockholm ska införa en Ungdomspakt med tydliga målsättningar och åtagande. Målsättningen för staden är att ungdomsarbetslösheten ska halveras.

• I samverkan med näringslivet och myndigheter ska Stockholm etablera en Ungdomspakt med målsättningen att ungdomsarbetslösheten ska halveras i Stockholm.

• Aspiranter ska få komma i kontakt med stadens jobbtorg inom en månad. Genom samverkan mellan stadsdelsnämnderna och arbetsmarknadsnämnden ska tidsramen hållas.

• Ingen ska vara sysslolös. Unga som varken arbetar eller studerar ska få ett uppsökande besök med syfte att få målgruppen att etablera sig på arbetsmarknaden.

Stöd för att komma ut i arbete

Stockholmare som har en utsatt ställning på arbetsmarknaden och generellt svårare att få jobb, såsom unga, personer med kort utbildningsbakgrund, utomeuropeisk bakgrund eller funktionsnedsättning ska ges stöd för att komma ut i arbete. Personer med social problematik, fysisk och/eller psykisk ohälsa ska erbjudas individuellt utformat stöd för att närma sig arbetsmarknaden.

Insatserna ska stärka individens individuella förutsättningar att komma närmare arbetsmarknaden.

Stadsdelsnämnderna ska öka möjligheterna för personer med funktionsnedsättningar att komma i arbete. För många långtidsarbetslösa kan möjligheten till arbetslivserfarenhet vara avgörande för att nå hållbar etablering på arbetsmarknaden. Stadens arbete med Stockholmsjobb och feriejobb ger viktiga meriter, kontakter, väcker intresse för staden som arbetsgivare och bidrar till stadens framtida kompetensförsörjning.

I mottagande av nyanlända ska stadens ambitioner vara att ge goda förutsättningar för nyanlända att snabbt etablera sig genom skola, jobb och bostad. Utgångspunkten för stadens arbete är att nyanlända ska snabbt komma i arbete. En snabb etablering på arbetsmarknaden innebär självständighet för individen och underlättar också etablering på bostadsmarknaden och i samhället i stort. För att bidra till en snabb etablering är det viktigt med samverkan både inom staden och externt. Näringslivet och civilsamhället är två aktörer som underlättar etableringen för de nyanlända.

Arbetet som gjordes under den förra mandatperioden för att stärka arbetslösa kvinnor på arbetsmarknaden gav resultat. Det var genom att prioritera och investera som fler kvinnor som stod långt ifrån arbetsmarknaden fick stöd att komma i studier, i arbete och förlängningen egenförsörjning istället för att fastna i vårdnadsbidrag. Genom tidiga insatser för att fler ska lära sig svenska kan staden underlätta nyanländas, särskilt nyanlända kvinnors, möjlighet att etablera snabbare i samhället. Nämnderna ska fortsätta utveckla insatser för kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden i syfte att underlätta deras etablering på arbetsmarknaden.

• Antalet anställningar av personer med funktionsnedsättning i stadens verksamheter ska öka.

• Målsättningen för stadens arbete är en snabb etablering av nyanlända genom studier och jobb.

• Staden ska erbjuda en högkvalitativ samhällsvägledning till alla nyanlända.

• Fler insatser ska riktas mot kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

• Kvinnor och män ska ha samma möjligheter till ekonomisk självständighet livet ut.

Stockholmsjobb – ett steg närmare arbetsmarknaden

Stockholmsjobben infördes under förra mandatperioden i syfte att stödja de som står långt från arbetsmarknaden att komma i arbete. Anställningarna kan kombineras med utbildning, vilket är särskilt prioriterat för unga som saknar gymnasiekompetens, nyanlända och personer i behov av språkstödjande insatser. Resultaten av insatsen har tidigare varit goda när en majoritet var i arbete eller studier tre månader efter avslutat Stockholmsjobb. Utöver att insatsen leder till individen får viktiga meriter, kontakter och arbetslivserfarenhet som underlättar etablering på arbetsmarknaden kan kostnaderna för utbetalt ekonomiskt bistånd minska.

Det ansträngda arbetsmarknadsläget talar för att staden ska utöka antalet Stockholmsjobb för att fler personer ska gå från försörjningsstöd till jobb eller studier. Staden ska även utreda om det är möjligt att öppna upp Stockholmsjobb så att näringslivet kan ta emot anställda med fokus på unga.

Insatsen är viktig och gör skillnad för både individen och staden. Under året ska 2 000 Stockholmsjobb beredas i stadens verksamheter. Arbetsmarknadsnämnden ska i samarbete med stadsdelsnämnderna vidareutveckla arbetet med Stockholmsjobb.

• 2 000 Stockholmsjobb ska beredas i stadens verksamheter.

Feriejobb till fler

Feriejobb är oftast det första viktiga mötet med arbetsmarknaden och en första möjlighet att få erfarenhet och kontakter. Under åren 2015-2018 arbetade nämnderna framgångsrikt med att öka antalet feriejobb för att möta de ungas efterfrågan. Förstärkningen av feriejobben stoppades av den borgerliga majoriteten vilket har lett till att allt fler unga nekats feriejobb. Sommaren 2020 kommer att gå till historien då den borgerliga majoriteten fick backa från tanken om att minska antal feriejobb och att betala ut löner till ungdomar även fast sommarjobbet skulle ställas in. När majoriteten väl backade kunde fler feriejobb tas fram genom att staden tog tillvara på civilsamhället.

Vi har länge pekat på att ett samarbete med den idéburna sektorn kan bidra till att fler unga kan få ett arbete och nu vill vi att samverkan med civilsamhället ska utökas.

Det är viktigt att staden erbjuder feriejobb till unga under sommar-, höst- och vinterlov.

Ambitionsnivån för antal platser ska höjas, inte sänkas. Vi vill öka antalet feriejobb till 11 000.

Minst 2 000 unga ska få möjlighet att arbeta under höst- och vinterlov.

Den rådande pandemin har fått staden att tänka kreativt för att finna nya arbetsplatser för de unga när de traditionella arbetsplatserna inom bland annat äldreomsorgen inte är tillgängliga för feriejobbare. I samarbete med arbetsmarknadsnämnden och trafiknämnden ska antal feriejobb inom renhållning och skötsel skalas upp. Antal städ- och skötseljobb i parker, naturreservat och återvinningsstationer ska utökas. Nämnderna ska även samverka med civilsamhället för att unga ska kunna få feriejobb inom föreningslivet.

När smittspridningen har avstannat och pandemin inte längre är akut är det viktigt att de unga som feriearbetar får möjlighet att göra det i andra stadsdelar än där de själva bor. Stadsdelsnämnderna i samarbete med arbetsmarknadsnämnden ansvarar för detta. De unga får möjlighet att lära känna sin stad bättre och möten och utbyte kan ske. Som ett led i att bryta den könssegregerade arbetsmarknaden ska unga tjejer och killar uppmuntras till feriejobb som går utanför traditionella könsmönster. Arbetsplatser som tar emot feriearbetande ungdomar ska ges ett utvecklat handledarstöd.

• 11 000 unga ska få möjlighet att få feriearbeta, varav minst 2 000 ska vara under höst- och vinterlov.

Kommunfullmäktiges indikatorer

Kommunfullmäktiges indikatorer redovisas i bilaga.

Följande aktiviteter ska leda till att kommunfullmäktiges mål för verksamhetsområdet och inriktningsmål uppnås

Arbetsmarknadsnämnden och utbildningsnämnden ska i samråd med socialnämnden och stadsdelsnämnderna revidera riktlinjerna för det kommunala aktivitetsansvaret.

2021-01-01 2021-12-31

Arbetsmarknadsnämnden ska i samarbete med kommunstyrelsen och stadsdelsnämnderna utveckla feriejobb och Stockholmsjobb med målet att fler kan bidra till stadens utbud av arbetsmarknadsinsatser.

2021-01-01 2021-12-31

Arbetsmarknadsnämnden ska i samarbete med stadsdelsnämnderna erbjuda vidareutbildning och anställning till frivilliga som under våren 2020 jobbade extra för att avlasta äldreomsorgen och hemtjänsten.

2021-01-01 2021-12-31

Arbetsmarknadsnämnden ska i samarbete med stadsdelsnämnderna kartlägga vilka åtgärder som behöver sättas in för att stadens jobbtorg ska ta emot aspiranter inom max en månad.

2021-01-01 2021-12-31

Arbetsmarknadsnämnden ska i samarbete med stadsdelsnämnderna samverka med civilsamhället för att fler unga ska få feriejobb inom

2021-01-01 2021-12-31

föreningslivet. Dialog ska föras med det unga civilsamhället om deras förutsättningar att ta emot andra unga som feriejobbare.

Arbetsmarknadsnämnden ska i samarbete med trafiknämnden och stadsdelsnämnderna skala upp antal feriejobb inom renhållning och skötsel.

2021-01-01 2021-12-31

Arbetsmarknadsnämnden ska i samråd med kommunstyrelsen och stadsdelsnämnderna utveckla en rekryterings- och bemanningsfunktion i syfte att snabbt lotsa arbetslösa till studier och bristyrken inom stadens verksamheter.

2021-01-01 2021-12-31

Arbetsmarknadsnämnden ska i samråd med stadsdelsnämnderna och utbildningsnämnden genomföra uppsökande besök bland unga som varken arbetar eller studerar i syfte att få målgruppen att etablera sig på arbetsmarknaden.

2021-01-01 2021-12-31

Arbetsmarknadsnämnden ska i samarbete med stadsdelsnämnderna utveckla ett arbetssätt för att nå nyanlända som inte ingår i etableringsprogrammet.

2021-01-01 2021-12-31