• No results found

Fastighetsnämnden ansvarar som stadens fastighetsförvaltande resurs för lokaler som inte naturligt passar in i stadens fastighetsförvaltande bolag samt naturvårdsområden och reservat utanför stadens gräns. Uppdraget omfattar förvaltningsbyggnader, kulturfastigheter, vissa naturvårdsområden och reservat utanför stadens gräns, saluhallar, idrottsanläggningar, vissa kommersiella fastigheter, samt inhyrningar och bostadsrätter. Nämnden ska bidra till stadens övergripande mål gällande klimat och hållbarhet.

Aktiv fastighetsförvaltning i en växande stad

Fastighetsnämnden har en viktig uppgift i att säkerställa lokalförsörjningen för stadens nämnder.

Fastighetsnämndens uppdrag är i första hand att förvalta lokaler för stadens egna behov och interna hyresgäster. Genom effektiv fastighetsförvaltning med låga administrativa kostnader tillsammans med driftoptimeringar och energieffektiva lösningar ska stadens lokalkostnader för de egna verksamheterna hållas nere. Nämnden har därutöver ett stort antal externa hyresgäster som hyr de lokalytor som staden inte nyttjar själv.

Staden ska ha en aktiv fastighetsförvaltning som innebär både strategiska förvärv och försäljningar av fastigheter. Staden ska äga och utveckla byggnader som långsiktigt behövs för stadens olika verksamheter. Staden bör som exempel inte äga och förvalta slott eller centralt placerade saluhallar, dessa ligger utanför kommunens huvudsakliga uppgift. Istället bör mer fokus gå till att utveckla och bygga fastigheter för sociala behov, idrottsytor och lokaler för kulturell verksamhet – något som vi vet som stärker sammanhållning och skapar ett Stockholm för alla.

Strategiska fastighetsutvecklingsprojekt som uppfyller ett eller flera kriterier för beslut om större investeringar ligger inom kommunstyrelsens ansvar att initiera. Det kan exempelvis röra projekt med höga investeringsutgifter, höga driftskostnader, hög komplexitet som involverar flera nämnder eller bolagsstyrelser. Det operativa ansvaret att utreda, planera och genomföra dessa projekttyper kan åläggas fastighetsnämnden. Vid utveckling eller renovering av fastigheter är kostnadskontroll och projektstyrning av yttersta vikt för att på ett gott sätt förvalta stadens resurser.

Fastighetsnämnden står inför stora utmaningar då flera delar av fastighetsbeståndet idag är i mycket dåligt tekniskt skick och har behov av upprustning. Den styrande majoritetens investeringsbudget står inte i paritet till de förväntningar och behov som finns för utveckling av fastigheter och lokaler i staden. Situationen med den globala coronapandemin har förvärrat den ekonomiska situationen för fastighetsnämnden ytterligare med inkomstbortfall och risk för högre omsättning av hyresgäster.

För att staden ska kunna förverkliga ambitioner om goda offentliga rum, fler och bättre idrottsmöjligheter och konst och kultur på alla platser i vår stad, måste investeringsbudgeten höjas tydligt.

Idag ser vi extra stora utmaningar för stadens kulturutövare. Den globala pandemin har gjort det svårare att sätta upp och ställa ut sina föreställningar och verk vilket lett till inkomstbortfall. Detta skapar ytterligare utmaningar för renovering och byggandet av nya ateljélokaler med kostnadstäckande hyror som kan efterfrågas av kulturutövarna. Staden har idag flera ateljélokaler som är i dåligt tekniskt skick och måste renoveras. I och med detta är det viktigt att se över möjligheten att tillskapa nya lokaler med en hyresnivå som kulturutövare och konstnärer kan efterfråga. Fastighetsnämnden ska samarbeta med kulturnämnden för att utveckla stadens konstnärsateljéer. En långsiktigt hållbar modell ska tas fram som ska säkra kostnadstäckande hyresintäkter och lokaler som konstnärer och kulturutövare kan efterfråga.

Det långsiktiga målet är att bygga ikapp den anläggningsbrist av idrottsytor som råder för att sedan kunna bygga i takt med en växande stad. Idrottsnämnden ska tillgodose och tillgängliggöra idrotts- och fritidsverksamhet i den växande staden. Ett viktigt verktyg för detta är den långsiktiga investeringsstrategin som fastighetsnämnden ansvarar för via investeringsplanen. Samordningen mellan de två nämnderna för prioritering och effektivt genomförande är avgörande för Stockholms idrotts- och föreningsliv. Tyvärr har vi sett en omprioritering av den nuvarande majoriteten där

viktiga investeringar i ytterstaden likt Vårbergs IP blir uppskjutna. Detta sker samtidigt som tidigare löften från staden om nya planer i innerstaden likt ersättningsytor för exploateringen i Stadshagen inte förverkligas. Det är allvarligt i ett läge när staden växer och behöver fler, inte färre, idrottsanläggningar. Att flertalet stopp för viktiga investeringar handlar om politiska beslut från majoriteten är än mer anmärkningsvärt. Viktiga investeringar som Vårbergs IP och planerna för ersättningsytor i Fredhällsparken måste startas omgående.

Fastighetsnämnden ska svara för stadens hyresförhandlingar för andrahandsuthyrningar av bostäder där det idag saknas förhandlingsordning. Detta förutsätter att nämnden träffar en överenskommelse med Hyresgästföreningen om förhandlingsordning.

• Utveckla samarbetet med idrotts- och kulturnämnden för effektivare projekthantering.

• Avyttra fastigheter utanför fastighetsnämndens huvudsakliga fokus, likt slott och centralt placerade saluhallar.

• Höjd investeringsbudget med 225 miljoner kronor, samt 70 mnkr i klimatinvesteringar, för att klara stadens åtaganden för fler och bättre kultur- och idrottsfastigheter i staden.

• Ta fram en ny modell för stöd och utveckling av konstnärsateljéer.

• Påbörja stoppade projekt likt Vårbergs IP och Sätra IP.

Klimatsmarta och tillgängliga fastigheter

Stadens fastigheter ska vara energieffektiva och leverera en sund inomhusmiljö, samt vara fria från miljö- och hälsostörande ämnen. Fastighetsnämnden ska bedriva en långsiktigt hållbar fastighetsförvaltning och minska energianvändningen i såväl befintliga som nya byggnader.

Nämnden ska säkerställa att nya projekt ansluts till exempelvis sopsugar och andra tekniska anläggningar som minskar klimatpåverkan. Fastighetsnämnden ska beakta effekterna av ett klimat i förändring och fortsätta arbetet med klimatanpassning utifrån den genomförda klimat- och sårbarhetsanalysen. Nämnden ska se över möjligheterna att initiera mer byggande med trästomme eller massiv träkonstruktion som ett steg att minska klimatpåverkan vid byggnadsfasen.

Stora vinster för både klimat och ekonomi kan uppnås när hallar placeras i kluster. Ett exempel på detta är när värme och kyla kan fungera växelvis mellan uppvärmning och konstkyla, exempelvis mellan en ishall och simhall. Fastighetsnämnden ska tillsammans med idrottsnämnden utreda möjligheten att genomföra ett pilotprojekt i Skarpnäck där sim- och ishall sambyggs. Genom att använda överskottsvärmen från ishallen för att värma simhallen kan energiförbrukningen minska och anläggningen bli mer klimatsmart.

Nämnden ska fortsatt arbeta för att stadens byggnader ska bli miljömässigt hållbara. I samråd med miljö- och hälsoskyddsnämnden ska ett aktivt arbete med ekosystemtjänster ske där så är möjligt.

Fastighetsnämnden ska även verka för att alla avtal som nytecknas eller omförhandlas sker enligt mallen för gröna hyresavtal.

Fastighetsnämnden ska arbeta med att tillgängliggöra alla sina publika lokaler för personer med funktionsnedsättning. Aktiviteter och fortbildning för att förbättra tillgängligheten ska ske kontinuerligt och med nämndens funktionshinderråd som aktiv part. Nämnden ska under året utreda möjligheterna att tillskapa LSS-anpassade toaletter, exempelvis centralt placerad i kulturhuset.

Staden har naturreservat utanför kommungränsen. Naturreservaten ska förvaltas av fastighetsnämnden med hög kompetens och ambition. Det är prioriterat att öka tillgängligheten samt förstärka och utveckla de gröna värdena. Områden ska kunna prövas för försäljning till kommunen där reservaten är lokaliserade när detta anses lämpligt.

• Utred möjligheten till byggande med trästomme eller massiv träkonstruktion som ett steg att minska klimatpåverkan vid byggnadsfasen.

• Se över hur anläggningar för värme och kyla, exempelvis simhallar och ishallar, kan samlokaliseras för bättre effektivitet.

• Sträva efter att ansluta byggnader till fjärrvärmenätet när detta är möjligt.

• Gröna väggar och tak bör övervägas vid nyproduktion eller större renoveringar.

Ekonomi och effektivitet

Flera av nämndens fastigheter har ett stort underhållsbehov. För att få bukt med det underhåll som under lång tid varit eftersatt ska nämnden genomföra en bred översyn av beståndets tekniska status.

Nämnden ska bedriva en aktiv fastighetsförvaltning och utveckla användningen av nyckeltalsanalyser med målet att förbättra beståndets driftnetto, med inriktning på att hålla kostnaderna nere samt att omförhandla externa hyror. Nämnden ska utreda möjligheterna till avyttring av fastigheter som genererar underskott. Fastigheter med exploateringspotential ska prövas att överföras till exploateringsnämnden. Samverkan ska ske med andra nämnder för att uppnå kostnadseffektivitet i lokalförsörjningen.

Nämnden ska fortsätta utveckla processerna för investeringsbeslut i syfte att uppnå högre grad av förutsägbarhet. Nämnden ska kontinuerligt utveckla och harmonisera sin projektstyrningsmodell för stora investeringar till de förhållanden som gäller inom nämndens verksamhetsområde.

Nämnden har ett antal stora investeringsprojekt som kommer att ha påverkan på nämndens resultat, framför allt Liljevalchs och Tekniska nämndhuset. Nämnden ska kontinuerligt arbeta med att förbättra projektekonomi, riskhantering och prognossäkerhet.

Fastighetsnämnden och idrottsnämnden ska, i syfte att garantera en långsiktigt hållbar strategi för upprustning av idrottsanläggningarna, utreda alternativa strategier såsom renovering, nyproduktion, sammanslagning eller omlokalisering. Nämnden har ett antal simhallar med stora underhållsbehov som kan medföra stora investeringsutgifter. Nämnden ska tillsammans med exploateringsnämnden pröva vilka simhallar som kan finansieras genom att fastigheterna samtidigt utvecklas med närliggande bostäder eller kommersiella fastigheter. För många av de befintliga simhallarna behöver fastighetsnämnden och idrottsnämnden intensifiera arbetet för upprustning av simhallarna, många investeringar som inte sker idag riskerar att bli dyrare längre fram när skicket i anläggningarna blivit ännu sämre. En handlingsplan för upprusning av simhallarna behöver implementeras och följas upp löpande med fokus på att åtgärda problem som riskerar att förvärras på ett sådant vis att investeringsbördan ökar ytterligare. Planeringen för storskalig investering i de badanläggningar som är i störst behov av upprusning måste påbörjas, dit hör bland annat Eriksdalsbadet som har en central betydelse som Sveriges nationalarena för simsporten.

Staden samplanerar i ökad omfattning utbyggnaden av skolor och nya idrottshallar. Som alternativ till idrottsundervisning i egna lokaler förutsätts skolorna i dessa fall kunna använda angränsande idrottshallar. Nämnden ska tillsammans med idrottsnämnden ha en proaktiv planering för tillkommande idrottsytor och säkerställa att dessa optimeras ur såväl ett ekonomiskt som ett tidsmässigt perspektiv.

• Fortsätta utveckla projektstyrningen för bättre kostnadsprogos och kontroll.

• Intern kompetens och kunskap ska säkerställas.

• Ta fram en handlingsplan för renovering av stadens bad- och simhallar utifrån byggnadernas särskilda förutsättningar och möjliga synergieffekter.

Satsningar på en trygg och levande stad

Fastighetsnämnden ska vara aktiv i stadens trygghetsarbete. Nämnden ska verka för att miljön i och omkring alla nämndens fastigheter ska vara trygga. Trygghetsskapande åtgärder ska genomföras där det behövs i form av belysning eller extra skötsel. Nämnden ska också säkra upp att inga lokaler står oanvända för att skapa folkliv och rörelse i den mån det är möjligt. En väl fungerande samverkan med andra berörda nämnder samt med externa aktörer är viktigt för att nå resultat.

Fastigheter som förfaller och är dåligt tekniskt skick kan bidra till att intrycket av stadsrummet försämras. God fastighetsskötsel och medel för att genomföra detta är därför en viktig del av att skapa en god och levande stad.

Parklekar har i över hundra år varit en plats för barn och unga att leka och utvecklas. Staden har i flera omgångar genom årens lopp tagit ansvar och byggt fler och utvecklat parklekarna. Dess innehåll har skiftat men fokus har alltid varit att skapa rum för stadens barn och unga. Tyvärr kan vi konstatera att parklekarna idag blivit eftersatta. Av parklekarna stadsdelarna hyr från stadens fastighetskontor är det endast en av totalt femtio som inte är tekniskt uttjänt. Övriga 49 måste renoveras.

Läget för stadens parklekar är alltså akut allvarligt och de mindre åtgärder som den borgerliga majoriteten har presenterat är långt ifrån tillräckliga. Flera parklekar har under de senaste två åren också drabbats av kraftiga nedskärningar, blivit av med personalen och till med tvingats stänga på grund av den borgerliga majoritetens besparingar på barn och unga. Staden behöver återigen säkra den plats för barn och unga parklekarna har varit.

Med det stora behovet av investeringar och upprustning finns det samtidigt en möjlighet att skapa Framtidens parklekar. Utgångspunkten är att ta vara på de koncept som varit uppskattade i dagens verksamhet med möjlighet till gemensam grillning och våfflor, möjlighet till toalett och skötrum samt bemanning med pedagogisk personal. Men att också utveckla för framtiden där investeringar för självstädande toaletter, vattenlekar och vattenspel, utveckling med mer bemanning och högre samverkan med kulturskolan och förskolan samt utveckling av materialbank och utlåning av lekredskap.

I arbetet med utveckling av parklekarna är det viktigt att de sker i samklang med föreningsliv och ideella krafter för att skapa synergieffekter mellan stadens vilja att utveckla och föräldrar och barns vilja att bidra till att skapa aktiviteter och goda miljöer. Till det krävs resurser. Det är inte hållbart att som den borgerliga majoriteten vältra över ansvaret på ideella krafter. Kommunen har ett ansvar att erbjuda barn och unga en meningsfull fritid från tidig ålder. Det skapar också viktiga skyddsfaktorer som betalar sig i längden. Att skära ned på barn och unga är kortsiktigt och skapar inte en tryggare stad.

Vi Socialdemokrater föreslår därför en investering för att utveckla Framtidens parklekar om 50 miljoner kronor under de nästkommande fyra åren. Pengarna kommer gå till att utveckla konceptet med innehållet i Framtidens parklekar samt att rusta upp tekniskt uttjänta lokaler för att skapa en god miljö på och runt stadens parklekar. I och med detta ökar vi även anslagen till stadsdelsnämnderna för att öka bemanningarna på parklekarna.

Fastighetsnämnden är också hyresvärd för många handlare och näringsidkare. I och med den globala pandemin och nedgången i omsättning för många handlare och andra hyresgäster i fastighetsnämndens bestånd har den ekonomiska situationen för nämnden blivit än mer ansträngd.

Insatserna med uppskov, nedsättning eller justering av hyran för många hyresgäster har varit nödvändig och motiverad men kan inte bäras ekonomiskt av fastighetsnämnden och bör därför kompenseras fullt ut från staden centralt. Stöd från staden centralt är viktigt för att skapa en god och effektiv behandling av hyreslättnader för stadens externa hyresgäster. Central samordning kring hyreslättnader är även viktigt för att skapa likvärdighet för näringsidkare och föreningsliv som brukar stadens lokaler och fastigheter. Kommunstyrelsen ska därför bistå stadens nämnder i bolag i samordningen kring hyreslättnader för att skapa god och snabb hantering samtidigt som likvärdigheten mellan företag och föreningar säkras.

Stockholms ska stå stark i tider av kris och stadens beredskap måste stärkas. Många av stadens skyddsrum har länge varit eftersatta och behöver investeringar för att åter bli funktionellt dugliga.

Nämnden ska fortsätta att investera i skyddsrum och andra samhällsviktiga fastigheter för att hålla dessa i gott skick den dag de kan behövas. Därtill finns fastigheter som redan idag brukas och är en essentiell del av stockholmarnas trygghet vid kris och olycka, hit hör flertalet brandstationer.

Arbetet med att rusta upp Stockholms brandstationer och ledningscentraler har påbörjats men mer arbete återstår för att skapa goda och funktionella miljöer för brandförsvarets mångfacetterade och viktiga verksamhet.

• Ta fram ett program för utveckling och renovering av Framtidens parklekar.

• Fortsätt utveckla modeller för att understödja handlare eller andra hyresgäster som drabbas av kraftigt inkomstbortfall på grund av konjekturnedgång.

• Investeringar i beredskap och trygghet i form av brandstationer och skyddsrum och andra samhällsviktiga fastigheter

Kommunfullmäktiges indikatorer

Kommunfullmäktiges indikatorer redovisas i bilaga.

Följande aktiviteter ska leda till att kommunfullmäktiges mål för verksamhetsområdet och inriktningsmål uppnås

Aktivitet Startdatum Slutdatum

Fastighetsnämnden i samråd med idrottsnämnden ska ta fram en handlingsplan för upprustning av stadens simanläggningar med

utgångspunkt på att genomföra renoveringar som annars leder till framtida fördyrningar

2021-01-01 2021-12-31

Fastighetsnämnden ska i samarbete med andra berörda nämnder och styrelser öka tillgängligheten till offentliga lokaler för alla Stockholmare.

Särskilt fokus ska läggas på att tillskapa så kallade LSS-toaletter med taklift och brits för vuxna för att på så sätt tillgängliggöra staden.

2021-01-01 2021-12-31

Fastighetsnämnden ska intensifiera arbetet med att energieffektivisera bland annat genom att installera digitala sensorer för att styra energiförbrukningen.

2021-01-01 2021-12-31

Idrottsnämnden och utbildningsnämnden ska införa ett system som medger en faktisk uppföljning av nyttjandet av idrottslokaler under skoltid.

2021-01-01 2021-12-31

Idrottsnämnden ska i samarbete med fastighetsnämnden upprätta en plan för utbyte av konstgräset på elitfotbollsplanerna så att gräset återanvänds på befintliga grusplaner för att öka antalet konstgräsplaner till en låg kostnad.

2021-01-01 2021-12-31

Idrottsnämnden ska i samarbete med fastighetsnämnden utreda hur de fysiska barriärer och stängsel som idag omger vissa av stadens utomhusbad kan omformas eller tas bort för att öppna upp närmiljön.

2021-01-01 2021-12-31

Idrottsnämnden ska i samarbete med miljö- och hälsoskyddsnämnden, fastighetsnämnden och stadsdelsnämnderna tillskapa fler officiella badplatser i Stockholm samt ta fram en handlingsplan för inrättande av fler badplatser i staden. Familjebostäder, AB Stockholmshem, AB Svenska Bostäder, Micasa Fastigheter i Stockholm AB, SISAB samt Stockholm Vatten och Avfall AB implementera handlingsplanen för klimatanpassning vid skyfall och värmeböljor

2021-01-01 2021-12-31

Kommunstyrelsen ska i samarbete med kulturnämnden och

fastighetsnämnden utreda möjligheten att underlätta för kulturevenemang på Stockholms stadshus borgargård i syfte att levandegöra en unik plats i staden för stockholmare och besökare.

2021-01-01 2021-12-31

Kommunstyrelsen ska i samarbete med kulturnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden, exploateringsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och fastighetskontoret ta fram och tillämpa en handlingsplan samt tillsätta en stadsövergripande fokusgrupp för att främja fler kulturlokaler och musikscener i staden.

2021-01-01 2021-12-31

Kommunstyrelsen ska i samarbete med trafiknämnden, fastighetsnämnden, utbildningsnämnden, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta stadsdelsnämnd utreda renoveringsbehov och utvecklingspotential för Järvafältets gårdar,

2021-01-01 2021-12-31

med särskilt fokus på Hästa gård, i syfte att öka tillgängligheten till natur och kultur för alla stockholmare.

Kulturnämnden ska i samarbete med fastighetsnämnden utreda hur generella stöd och lokalstöd för konstnärer och ateljélokaler ska säkra ett levande kulturliv

2021-01-01 2021-12-31

Kulturnämnden ska i samråd med fastighetsnämnden,

stadsbyggnadsnämnden, trafiknämnden, stadsdelsnämnderna och bolagsstyrelser utforma en strategi för gatukonst och muralmålningar i stadsmiljön genom ökad samverkan med fastighetsägare samt förenklad tillståndshantering.

2021-01-01 2021-12-31

Kulturnämnden ska i samråd med stadsbyggnadsnämnden, trafiknämnden och fastighetsnämnden utreda hur staden kan underlätta för kulturaktörer att tillfälligt nyttja rivningsfastigheter och outnyttjade platser genom

exempelvis generös markupplåtelse, tidsbegränsade bygglov, differentierade upplåtelseavgifter och tydlig kommunikation.

2021-01-01 2021-12-31

Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska i samarbete med fastighetsnämnden, Skolfastigheter i Stockholm AB, Micasa fastigheter AB, bostadsbolagen och Stadsholmen kartlägga förekomsten av lokaler och bostäder med

direktverkande el för uppvärmning (inkl. kallhyra, elektrisk varmvattenberedning) och föreslå elbesparande alternativ

2021-01-01 2021-12-31

Samtliga nämnder och bolag som upphandlar inom städ, transport och byggentreprenader ska ställa sociala hänsyn som ska-krav.

Arbetsmarknadsnämnden ska erbjuda stöd till nämnder och bolag vid användning av sysselsättningsfrämjande krav i upphandlingar.

2021-01-01 2021-12-31

Stadsdelsnämnderna ska i samarbete med fastighetsnämnden utveckla och investera i framtidens parklekar.

2021-01-01 2021-12-31