• No results found

Stadsarkivet är en central resurs i stadens informationsförsörjning och en av förutsättningarna för att offentlighetsprincipen ska fungera. Stadsarkivet har en viktig roll i arbetet med att utveckla stadens informationshantering. Tillgång till arkivinformation ger dagens och framtidens stockholmare insyn i de offentliga beslutsprocesserna och stadsarkivet ska underlätta för forskning kopplat till materialet. Tillgängligheten till stadsarkivets material och kunskap ska på bästa sätt komma alla stockholmarna till del. E-arkiv Stockholm är stadens gemensamma digitala arkiv.

Stockholms stadsarkiv spelar en viktig roll i att belysa stockholmarnas liv genom historien. För att tillgängliggöra stadens historiska källmaterial ska Stadsarkivet fortsätta arbetet med digitalisering av arkiverat material.

Stadsarkivet ansvarar för och förvaltar e-arkivet. Alla verksamhetssystem ska successivt anslutas till e-arkivet. Kulturnämnden: stadsarkivet är även systemägare till stadens ärendehanteringssystem eDok. Den ökade digitaliseringen av stadens ärendehantering ska bidra till snabbare processer, tillgänglighet och effektivisering. År 2022 ska samtliga verksamheter använda eDok i de tre grundprocesserna registrering, remisshantering och nämnd- och styrelsehantering.

Alla stockholmare ska ha möjligheter att agera, påverka och vara delaktiga i stadens utveckling.

Stadsarkivet ska se till att informationen som skapas i stadens verksamheter är tillgänglig för alla.

Verksamheten ska tillgodose stockholmarnas behov oavsett var de bor och vilka förmågor de har, och uppmuntra till delaktighet och dialog i utformandet av utbudet. Stadsarkivet gör nuet och historien angelägna, så att alla stockholmare kan skapa sin egen och stadens framtid.

Under budgetperioden kommer den publika verksamheten på Liljeholmskajen etableras, samtidigt som verksamheten på Kungsklippan 6 ska drivas med bibehållen kvalitet. Den nya besöksplatsen Stadsarkivet Liljeholmskajen ökar särskilt tillgången till de bebyggelserelaterade arkiven.

Stockholmskällan ökar tillgängligheten till museernas, arkivens och bibliotekens digitala miljöer.

En stad med en tillgänglig historia

En långsiktigt hållbar utveckling inbegriper också en förankring bakåt i tiden. Stockholms historia kan bidra till sammanhållning och vara en levande del av stadens medborgares, stadsdelars och verksamheters gemensamma identitet.

Genom samverkan med andra offentliga verksamheter, forskningen, civilsamhället och näringslivet ska Stadsarkivet utveckla sitt publika utbud. Stadsarkivets breda programverksamhet ska fortsätta utvecklas i samverkan med exempelvis Stockholms universitet, Stadsmuseet och studieförbunden.

Stadsarkivet ska säkerställa att arkivinformationen på webben, läsesalarnas publika plattform och i e-arkivet ska finnas tillgänglig på ett kundanpassat sätt. Sökverktyg, visningsfönster och andra sätt att tillgängliggöra informationen, som genom öppna data, ska fortsätta att utvecklas utifrån medborgarnas behov. Stadsarkivet ska stödja lärandet om demokratins och historiens roll i dagens samhälle och barns rätt till tillgång till information genom att erbjuda studiebesök, utveckla tematiska skolpaket och löpande presentera arkivinformation på Stockholmskällan och Stadsarkivets webb.

Stadsarkivet Liljeholmskajen ska utvecklas till ett centrum för stadens bebyggelseutveckling, och Kungsklippan ska på motsvarande sätt profileras som ett centrum för personforskning. Utifrån tillgänglig kapacitet ska stadsarkivet möjliggöra för övriga förvaltningar att hyra in arkivplatser.

Därigenom kan också arkivets intäkter ökas.

Stadsarkivet ska under året pröva att bredda arkivfunktionen genom att utveckla arbetet med civilsamhällets arkiv. Mycket information om staden, dess invånare och verksamheter skapas i andra sammanhang än de offentliga. En särskilt viktig uppgift är att synliggöra kvinnor genom historien. En ny förvärvspolicy ska tas fram under år 2021.

Stadsarkivet är systemägare och förvaltare av stadens gemensamma ärende- och dokumenthanteringssystem, eDok, som ska stödja en effektiv och medborgartillvänd handläggningsprocess. Under perioden ska införande ske i stadens samtliga verksamheter, och ärendesystemet Diabas ska avvecklas.

• Genom samverkan med andra offentliga verksamheter, forskningen, civilsamhället och näringslivet ska Stadsarkivet utveckla sitt publika utbud.

• Stadsarkivet Liljeholmskajen ska utvecklas till ett centrum för stadens bebyggelseutveckling, och Kungsklippan ska på motsvarande sätt profileras som ett centrum för personforskning.

Kommunfullmäktiges indikatorer

Kommunfullmäktiges indikatorer redovisas i bilaga.

Följande aktiviteter ska leda till att kommunfullmäktiges mål för verksamhetsområdet och inriktningsmål uppnås

Aktivitet Startdatum Slutdatum

Kulturnämnden ska i samarbete med fastighetsnämnden utreda hur generella stöd och lokalstöd för konstnärer och ateljélokaler ska säkra ett levande kulturliv

2021-01-01 2021-12-31

Kulturnämnden ska i samarbete med kommunstyrelsen arbeta mot våldsbejakande extremism och stödja lokalförvaltande organisationer i arbetet med demokratisäkring, till exempel genom att bidra med kompetensutveckling.

2021-01-01 2021-12-31

Kulturnämnden ska i samråd med fastighetsnämnden,

stadsbyggnadsnämnden, trafiknämnden, stadsdelsnämnderna och Stadshus AB utforma en strategi för gatukonst och muralmålningar i stadsmiljön genom ökad samverkan med fastighetsägare samt förenklad tillståndshantering.

2021-01-01 2021-12-31

Kulturnämnden ska i samråd med stadsbyggnadsnämnden,

trafiknämnden och fastighetsnämnden utreda hur staden kan underlätta för kulturaktörer att tillfälligt nyttja rivningsfastigheter och outnyttjade platser genom exempelvis generös markupplåtelse, tidsbegränsade bygglov, differentierade upplåtelseavgifter och tydlig kommunikation.

2021-01-01 2021-12-31

Kulturnämnden ska i samråd med äldrenämnden utreda möjligheten för en permanent kulturpremie, i likhet med kulanpremien, riktad till äldre

2021-01-01 2021-12-31

Kulturnämnden ska i samverkan med kommunstyrelsen föreslå reviderade avgifter med inriktning att kulturskolans korta kurser ska avgiftsbefrias.

2021-01-01 2021-12-31

Kulturnämnden ska i samverkan med utbildningsnämnden och stadsdelsnämnderna initiera en särskild lässatsning riktat mot barn och unga.

2021-01-01 2021-12-31

Kulturnämnden ska initiera arbetet med att öppna ett bibliotek särskilt för censurerade böcker.

2021-01-01 2021-12-31

Kulturnämnden ska initiera fler lokala verksamheter enligt el Sistema-modellen.

2021-01-01 2021-12-31

Kulturnämnden ska påbörja uppstartsarbetet för ett ”repotell” genom en partnerskapsmodell i form av IOP, där replokaler kan bokas per timme.

2021-01-01 2021-12-31

Kulturnämnden ska utreda formerna för ett artotek för att tillgängliggöra befintlig konst som staden äger.

2021-01-01 2021-12-31

Kulturnämnden ska utreda möjligheterna att flytta ut mer av stadens ägda konst till den offentliga stadsmiljön.

2021-01-01 2021-12-31

Kulturnämnden ska utreda ökad tillgänglighet av stadens konst och kultur för personer med funktionsnedsättning.

2021-01-01 2021-12-31

Idrottsnämnden ska i samarbete med stadsdelsnämnderna,

kulturnämnden och arbetsmarknadsnämnden ta fram en modell för att arbeta uppsökande mot nyanlända i syfte att öka nyanländas deltagande i föreningslivet.

2021-01-01 2021-12-31

Kommunstyrelsen ska i samarbete med kulturnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden, exploateringsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och fastighetskontoret ta fram och tillämpa en handlingsplan samt tillsätta en stadsövergripande fokusgrupp för att främja fler kulturlokaler och musikscener i staden.

2021-01-01 2021-12-31

Äldrenämnden ska i samråd med stadsdelsnämnderna, kulturnämnden och idrottsnämnden ta fram ett aktivitetsprogram för att öka äldres delaktighet i samhället.

2021-01-01 2021-12-31

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ska i samarbete med exploateringsnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden,

kulturnämnden, trafiknämnden och stadsbyggnadsnämnden omgående starta arbetet för utvecklingen av kulturparken i Snösätra

industriområde. Utvecklingen ska ske i nära dialog med aktörer aktiva i Snösätra och omnejd.

2021-01-01 2021-12-31

Kommunstyrelsen ska i samarbete med arbetsmarknadsnämnden, idrottsnämnden, kulturnämnden, socialnämnden, utbildningsnämnden, valnämnden och stadsdelsnämnderna säkerställa att berörda medarbetare går stadens webbaserade grundutbildning om våldsbejakande

extremism.

2021-01-01 2021-12-31

Kommunstyrelsen ska i samarbete med kulturnämnden och fastighetsnämnden utreda möjligheten att underlätta för kulturevenemang på Stockholms stadshus borgargård i syfte att levandegöra en unik plats i staden för stockholmare och besökare.

2021-01-01 2021-12-31

Kommunstyrelsen, idrottsnämnden, kulturnämnden,

utbildningsnämnden och stadsdelsnämnderna ska utreda ett gemensamt system för reducerad avgift baserat på inkomstnivå.

2021-01-01 2021-12-31