• No results found

Att arbeta med platsvarumärkesbyggande strategier

4. F ALLET M AURITIUS

4.3 Platsvarumärkesbyggande 1 Platsvarumärket Mauritius

4.3.5 Att arbeta med platsvarumärkesbyggande strategier

MTPA vill skapa fördelar genom att differentiera sig gentemot sina konkurrenter och detta tror de sig kunna göra genom att skapa och fördjupa sina band med konsumenterna samt media. Men för att kunna fördjupa sina relationer måste de hela tiden ge ut positiva bilder av varumärket Mauritius. Det gäller för dem att kunna skapa en ’top-of-mind-medvetenhet’ av destinationen genom att förmedla emotioner och kunskap som tidigare beskrivits. Att bygga upp sitt platsvarumärke gör de genom olika strategier som utvecklas nedan.

Annonsering

På den tyska marknaden har MTPA satsat på annonskampanjer i helsidor i ledande ’upmarket’- kvinno- och livsstilsmagasin. Anledningen till att de väljer dessa magasin är på grund av att 75 % av alla beslut vad gäller resor tas av kvinnor. Bilderna de valt att visa tillsammans med ordet ”Paradis” ska insinuera en ultimat semesterupplevelse som kan liknas vid att vara i paradiset. Mauritius ska väcka extremt positiva associationer och bilden av destinationen ska vara den av en drömdestination där man kan finna lugn och harmoni.

”By uploading consumers continually with positive images of the brand Mauritius, their bond

with the destination will convert their travel desire into bookings for Mauritius” Mootoosamy, Growth challenge 2003

Genom marknadsföringen vill MTPA kommunicera en föreställning, inte Mauritius som produkt utan en ”perception in peoples minds”. I Sverige hölls en annonseringskampanj som påbörjades under månaden januari 2007 i samarbete med viktiga tour operators. ”Joint activities” hölls också tillsammans med Air Mauritius och olika aktörer som hotell samt reseagenter. Deras annonsering gjordes i högprofilerade tidningar som Dagens Industri samt Svenska Dagbladet (MTPA 2006/2007 Activity Report). Mr Magnusson, som till viss del har ansvar för marknadsföringen av Mauritius i Sverige, berättar att de även annonserar i exklusiva magasin där de vill sälja in Mauritius som ett paradis. Nyligen har de tagit fram en annonskampanj i The nordic bookazine vilket är ett designmagasin. Denna tidning ges ut i 40 000 exemplar och kostar 360 svenska kronor och finns bland annat på alla Grand Hotells alla sviter. Rubriker på annonserna är exempelvis ”Princess for a week”, ”Indiska Oceaniens pärla” samt ”Drömmen om Mauritius”.

47 47 MTPA’s budget för den nordiska marknaden har ökats för att nå marknadspotential i tillväxtländerna Sverige, Finland, Danmark och Norge. Hittills har ingen större kampanj i de Nordiska länderna gått av stapeln, utan störst fokus från MTPA har legat i att stötta Air Mauritius samt TUI Fly Nordic ( MTPA 2006/2007 Activity Report).

Road shows

Road shows är en slags turné som görs i över 80 städer runt om i världen men främst i Europa. Här bjuder MTPA in representanter i resenäring till seminarium och workshops för att få uppmärksamhet samt ge information om Mauritius. Road shows huvudsakliga uppgift är att återinsätta självförtroende i en produkt eller service, vilket MTPA jobbat med för Mauritius. Meningen är att bygga upp Mauritius som en åtråvärd destination, vinna tillbaks förtroendet hos ”tour operators” i Europa och speciellt i Frankrike där en negativ uppfattning hade skapats genom media under Chikungunyakrisen. Slutligen vill de locka och motivera nya ”tour operators” med Mauritius som destination. Genom workshops som anordnas i samband med road shows vill de belysa det unika med Mauritius, nämligen gästfriheten, den höga kvalitén på servicen, mångkulturen, valuta för pengarna och prisvärdheten på boenden (MTPA 2006/2007 Activity report).

Events

För att skapa en bra synlighet för Mauritius har de använt sig av events för att skapa en integrerad kampanj som en grund för att sammanföra ”public relations”, annonsering och informationsteknologin. De främjar events som exempelvis Miss India och Miss France men även event som riktar sig till andra segment så som underhållning, sport, golf, mode och livsstil (MTPA 2006/2007 Activity Report). Även Mr. Armoogum på MTPA ”Tourism information office” klarlägger hur viktigt events är för att välkomna turisterna till Mauritius.

Kändisar

Mr Mootoosamy upplyser om att UEFA presidenten Platini och fotbollspelaren Zidane äger hus på Mauritius vilket han poängterar är väldigt bra för landets rykte, då han menar att;

”they are building up a reputation for Mauritius” Mootoosamy

De arbetar med att skapa en plats dit människor med pengar vill åka, såsom kändisar. Även Mr Magnusson nämner Zidane som en kändis som brukar semestra på Mauritius, han anser att det är ett bra ställe för kändisar att vistas på då de oftast får vara ifred. Han flikar även in att Mr Branson, ägare av Virgin Atlantic, nyligen varit på semester på Mauritius och då hyrde han ett helt hotellkomplex, dit han tog nära och kära.

Även Mr Gopaul på Air Mauritius belyser genomslagskraften som kändisar har och omtalar i detta fall Mona Sahlin. Under 1995 uppdagades att Sahlin använt sitt tjänstekreditkort för privata inköp vilket resulterade i att hon flydde landet för en semester med familjen, nämligen till Mauritius. Vidare menar han att det är ett bra exempel på marknadsföring som Mauritius inte kan påverka men som ändå hade en stor betydelse för dem i och med en ökad uppmärksamhet. Då Mona Sahlin åkte på semester under denna kris och var det ingen i Sverige som visste vart hon åkt och när hon senare landade på Arlanda berättar Mr. Gopaul att

48 48 Sahlin uttalar att: ”I came from paradise”. Tack vare denna händelse och publiciteten dubblerades turisterna från Sverige året därpå.

Mr Gopaul talar vidare om vilken betydelse kändisar har och att det är en vital del i marknadsföringen och han benämner även att Stephanie av Monaco årligen brukar besöka Mauritius. Detta gör att journalister skriver i magasin om deras vistelser vilket även det i sin tur ökar kännedomen om Mauritius.

MTPA tourism office berättar att de använder sig av popstjärnor för att locka nya turister och menar också att kändisar är viktiga för den uppmärksamhet de drar till sig. De använder sig till exempel av indiska filmstjärnor för att locka den indiska marknaden. På den tyska marknaden använder man sig av kända tyska tv-profiler och skådespelare för att framställa Mauritius som en högkvalitativ destination dit många välkända celebriteter från hela världen vill åka. De tyska kändisarna har synts i ”spots” på TV där de berättar om deras egna personliga berättelse om olika sidor av Mauritius såsom mat, kultur, välbefinnande och gästvänligheten (Growth Challenge 2006, German market).

Att kändisar skapar uppmärksamhet är även något som Fritidsresor håller med om. De har från och med i år 2007 reportage som kändisar skrivit från olika destinationer i världen på deras hemsida. Magnus Carlsson har skrivit en artikel om Mauritius och vad han tyckte om sin resa dit, vilket Fritidsresor anser är både roligt och bra. De menar att människor får känslan av att ”kan kändisarna åka så kan vi också”. Resorna, som kändisarna skriver om, är inget som finansieras av Fritidsresor utan detta är resor som de själva valt att göra och sedan skriver de artiklar åt Fritidsresor som de i sin tur får ersättning för (Fritidsresor).

Mässor

Mr Gopaul fastslår att olika aktörer på Mauritius tillsammans arbetar på många mässor för att marknadsföra sig. MTPA har tillsammans med sina partners inom turismindustrin deltagit i ett 20 tal mässor under säsongen 2006/2007. Det har bland annat handlat om mässor i Italien, Frankrike, Kina, Ryssland och världens största mässa inom turism- och resenäringen ITB i Berlin, Tyskland. Den senare har ett besöksantal på 140 000 personer, och 40 representanter från olika delar av turismindustrin på Mauritius deltog under år 2006. Mauritius monter har ett högkvalitativt utseende som domineras av Mauritiska färger och exotiska material och växter. Att delta i mässor ger en chans att hitta nya marknader samt bidra till att stärka banden med resenäringen och media samt öka medvetenhet hos konsumenterna. Mauritius monter ska vara snyggt utformad menar Mr Magnusson, vilket också MTPA anser. De kallar det ett ”multi- sensory approach” där hjärta och sinne nås hos besökaren och där imagen av Mauritius som en kvalitetsdestination reflekteras. De använder sig av både det visuella, känseln samt ljud för att promota sin destination, bland annat har de musik och underhållning, människorna och deras gästvänlighet, matlagningskonst, exotism samt deras mångfald och unicitet för att locka konsumenter (MTPA activity report 2006/2007).

Pressresor

Enligt Mr Gopaul arbetar MTPA med att bjuda in media för att skriva om Mauritius. Oftast handlar det om magasin som har en stor publik och då speciellt inom resenäringen. MTPA menar på att de under säsongen 2006/2007, initierat 110 mediabesök i ett samarbete med Air Mauritius. Enligt Mr Magnusson som jobbar med den svenska marknaden försöker de jobba mycket med att få journalister att skriva om dem. De samarbetar mycket med golfmagasin då

49 49 detta är en stor marknad i Sverige. Antingen kontaktas journalister eller så är det journalisterna som ringer upp dem när det gäller artiklar. Air Mauritius flyger ner människorna som arbetar med media och gör en bra affär med hotellen för att på så sätt visa upp Mauritius för dem (Mr Magnusson).

Utbildningsresor

Mauritius bjuder in viktiga aktörer exempelvis ”tour operators” till Mauritius vilka får gratis boende och flyg. Detta ska förhoppningsvis generera till positiv reklam för ön genom att de flesta som bjuds in är människor som arbetar i frontlinjen och som dagligen är i direktkontakt med blivande gäster. De kan på detta sätt med egna ord sälja in destinationen och berätta om deras egen erfarenhet av ön samt en annan viktig del är att de får produktkännedom genom dessa utbildningsresor. Mr Gopaul nämner också att 95 % av människorna i denna bransch består av kvinnor vilka kan sälja känslor på ett övertygande sätt. ”Customer Relationship Management”, som detta också kallas, är strategier som implementerades för att träna, motivera och främja nära relationer med ”tour operators” som representerar Mauritius (MTPA 2006/2007Acitivity Report).

Under november 2006 anordnade MTPA tillsammans med Air Mauritius och en hotellorganisation en resa med sex stycken ”tour operators” från Norge. Detta för att de skulle få ett grepp om Mauritius som en turismprodukt. Resultatet av projektet blev kristallklart och med undantag för Norge så ökade turistankomsterna från Danmark, Finland och Sverige med respektive 40%, 34.3% och 20.5%. Liknande mönster har noterats från januari till maj 2007 då en rekordartad ökning skett, Danmark  40.3%, Finland  82.8%, Norge 63% samt Sverige med en ökning på hela 155%.

Digital teknik och Internet

E-kommunikation har använts av MTPA för att kunna nå ut till marknaden på ett omedelbart sätt, till resehandeln och till potentiella resenärer världen över. Genom den elektroniska kommunikationen har olika differentieringselement åskådliggjorts så som exklusivitet, kvalitet och unikhet som föreligger ön. Därmed har tekniker för sökmotorer tillämpats för att få Mauritius turismportal att ”dyka upp” bland tio i topp när människor söker på ordet Mauritius (MTPA activity report 2006/2007).

Mauritius hemsida (www.tourism-mauritius.mu) har designats för att framstå som en huvudsaklig informationssida där man vill förmedla om nuvarande kampanjer samt meddelanden och informationsmaterial. Vad MTPA vill uppnå med denna kommunikation är att de vill skapa ett behov hos potentiella resenärer att besöka Mauritius, informera dem om fördelarna med produkten samt servicen. Vidare har frågor och angelägenheter som uppkommit från resehandeln, media och potentiella besökare behandlats elektroniskt via portalen i syfte att skapa en närmare kundrelation (MTPA 2006/2007 Activity Report).

4.4 Platsimage

Related documents