• No results found

4. F ALLET M AURITIUS

4.1 Mauritius nuläge

4.2.1 Myndigheter som aktörer

Säkerhetsfrämjande åtgärder i platsmarknadsföring

Från och med år 2000 krävs det en speciell licens från myndigheterna för att arbeta med turister på Mauritius, detta för att garantera turisterna trygghet. Mauritius har både en specialutbildad ”tourism police” samt ”coast guards” som framförallt arbetar för turisternas säkerhet. Säkerhetsaspekten är något som majoriteten av respondenterna nämnt då det diskuteras vilken bild landet vill att turisterna ska inneha av destinationen. I Mauritius marknadsföring poängterar även landet att de är en säker destination. Mr Sanjay från ”tourism police” beskriver vidare om Mauritius säkerhetsarbete och berättar att det var år 2003 som en speciell turismpolisenhet bildades för att öka säkerheten i landet. Om något skulle inträffa turisterna sköter turismpolisen allt det administrativa samt besöker turisterna på plats för att spara turisterna tid och arbete. För att bli en turistpolis krävs extra utbildning där de bland annat är tvungna att studera turismvetenskap.

Under året 2004 skapade ”Tourism authorities” ytterligare restriktioner för turismindustrin vilket innebar att alla turistrelaterade affärsverksamhet måste registrera sig för att kunna verka på marknaden (Chingadu). De lokala entreprenörerna förtäljer att de i och med detta måste betala skatt till myndigheterna samt uppfylla krav såsom säkra byggnader, försäkringar samt en viss standard för att få licensen att bedriva turismrelaterad verksamhet. De betalar årligen en avgift för detta och de anser att de tack vare licensen kan säkerställa sig själva som företagare samt garantera turisterna en viss standard och service (Anju och Amona ).

Det är sedan ”tourism police” som arbetar med att kontrollera att reglerna och licenserna följs av exempelvis försäljare på stranden samt de privata lägenhetsuthyrarna och följs ej detta kan de involverade parterna riskera fängelse (Sanjay). Mr Durbarry från ”Tourism ministry” samt ”police inspector” Persond berättar vidare om destinations säkerhetsarbete med att trygga turisternas vistelse. Trots att landet har en låg kriminalitet anser de båda att det är oerhört

37 37 viktigt att arbeta i förebyggande syfte med säkerheten. Dock anser en lokal entreprenör att kriminaliteten har ökat och troligen kommer att öka i och med den upptrappade turismen då folk känner orättvisor mellan dem själva och turisterna (Amona).

Myndigheternas mål

Alla respondenter från vår fallstudie på Mauritius poängterar och berättar om myndigheternas utsatta mål till att ta emot 2 miljoner turister år 2015. Dock anser Mr Ramhut vid ”Mauritius Tourism Promotion Authority” personligen att gränsen nog snarare är 1,8 miljoner turister medan Mr Sachin vid ”Board of Investment” tror att öns maxkapacitet är 2,5 miljoner besökare. Mr Durbarry diskuterar vidare om att det är viktigt att landet ej tillåter att ta in mer än deras utsatta mål då detta kommer leda till att öns exklusiva prägel kommer att gå förlorad samt att det kan uppstå demografiska problem inom landet. Han anser att det är viktigt att den positiva bilden av ön bibehålls.

Figur 4.3 Antal anländande turister

Källa: MTPA PowerPoint presentation on MICE

Internet

Mauritius är en destination som är väl anpassade till Internet och teknologin men de vill enligt MTPA ej sälja resor via Internet då de anser att lyxprägeln kommer att tappas. Många resor till Mauritius är väldigt dyra och de flesta bokar via ”tour operators” som fungerar som en ”kanal” mellan Mauritius och turisterna. Skulle resenärerna börja boka via Internet på egen hand kan det leda till billigare priser då de kan ”paketera” ihop sin egen resa. Dock arbetar Mauritius effektivt med Internet som en marknadsföringskanal för att kunna konkurrera med andra destinationer.

Investeringsmöjligheter för turismindustrin

Enligt ”Board of Investment” är Mauritius ett av Afrikas mest konkurrenskraftiga och lyckosamma länder vad gällande ekonomi samt kunskapen att attrahera utländska investerare. Myndigheterna arbetar konstant med att välkomna utländska företagare genom förmånliga faciliteter där de bland annat erbjuder skattereduktioner samt fördelar till dem som väljer att investera i affärsverksamheter inom ”Hospitality and Leisure”.

38 38 Under årens gång har Mauritius utvecklat och introducerat ramverk för att förkovra ett affärsmässigt företagsklimat för så väl lokala som utländska företagare. Det finns dock restriktioner när man investerar, bland annat måste man anställa lokalbefolkningen som arbetskraft. Istället för att importera arbetskraft väljer de att lära upp och utbilda lokalbefolkningen för att uppnå en långsiktighet. Dock anser en respondent att detta inte kommer att vara möjligt i framtiden på grund av den snabba utvecklingstakten. Fortsätter turismen att öka tror denna att Mauritius till slut måste importera arbetskraft för att klara att upprätthålla servicen.

Mauritius är ett världsledande land när det kommer till att ta hand om sina investerare och blev rankade som det 11:e bästa landet i världen i ”Doing Business 2007” av The World Bank. Mauritius har utvecklats till att bli mer än en lyxsemesterdestination och kan nu även konkurrera med ett gynnsamt internationellt affärsklimat. ”Board of Investment” anser att Mauritius är ett land som attraherar såväl investeringar samt företagsaktiviteter;

“Mauritius is one investment decision with many markets to conquer” Board of Investment - One investment decision, many markets to conquer

Vidare anger Board of investment några grundläggande faktorer och orsaker till varför människor bör investera i Mauritius. Landet är politiskt, ekonomiskt och ett socialt stabilt som erbjuder attraktiva skattemässiga stimulanser samt goda samarbeten med EU, USA och Afrika genom ömsesidiga överenskommelser när det gäller investeringar och marknadsföring (Destination Mauritius 2007).

Mr Sachin från ”Board of Investment” betonar även att det arbetats fram en turismutvecklingsplan för att skydda bland annat kuststräckorna på Mauritius från överexploatering samt en strategi för att minimera riskerna med miljöproblemen relaterat till turismen. Vidare talar han om myndigheternas nära samarbete, där ”Tourism ministry” sätter upp normer och regler för turismindustrin medan ”Board of Investment” arbetar med att attrahera investerare till landet. Vidare arbetar ”Tourism ministry” enligt Mr Durbarry också med att bestämma hur turismen ska utvecklas genom bestämda policys samt fastställer vilka nya marknader inom turismindustrin som landet ska satsa på.

Utbildning

En hotellanställd på Mauritius poängterar betydelsen av landets hotellutbildning som en grundläggande faktor för Mauritius hotellutveckling samt servicenivå. Han exemplifierar med att många gäster ej har så bra kunskaper i engelska vilket innebär att personalen måste kunna kommunicera på deras språk, så att alla turister kan känna sig välkomna till Mauritius. I utbildningen måste man förutom engelska och franska även läsa italienska eller tyska samtidigt som de flesta på Mauritius även talar creol och hindi, detta tydliggör de Mauritiska språkkunskaperna samt servicenivån som de erbjuder turisterna (Zakir). Även den svenska generalkonsuln för Mauritius betonar vikten av Mauritius hotellskola där eleverna får en mycket bra serviceutbildning vilket i sin tur genererar utbildad personal till destinationen (Magnusson). Organisationen AHRIM benämner hotellskolan som uppkom i mitten av 90- talet som en milstolpe i Mauritius utveckling. Eftersom destinationen Mauritius är under tillväxt och baseras på kvalité krävs det kvalificerad personal med praktisk kännedom.

39 39

Infrastruktur

Mauritius är en långväga destination där flyget är en kritisk och essentiell faktor som påverkar utvecklingsmöjligheterna med hur många turister landet kan ta emot (Rapport KPMG). För att upprätthålla ekonomisk utveckling samt den industriella tillväxten har myndigheterna valt att massivt satsa på en effektiv och pålitlig infrastruktur. Mauritius har bland annat ett väl utbyggt vägnät, modern flygplats och hamn samt en excellent telekommunikation över hela ön (Board of Investment - one investment decision, many market to conquer).

Mr Verbeeck på hotellkedjan Veranda Resort nämner att flygbolagen har en viktig funktion för destinationen då detta påverkar accessen till ön samtidigt som desto fler transportalternativ till en destination visar på en stark position på marknaden. Enligt rapporten av KPMG anser flertalet ”tourism policy makers” emellertid att såväl den miljömässiga samt infrastrukturella gränsen redan är nådd för Mauritius.

Vidare är det värt att tänka på att den infrastrukturella kapaciteten med hotell samt flygplatskapaciteten på Mauritius är enligt KPMG satt av myndigheterna snarare än de fysiska begränsningarna eller marknadens krav. Dock har myndigheterna arbetet fram en plan för att fördela turismen runtomkring ön. Myndigheterna har delat in ön i tre olika zoner för att minska de största påfrestningar som i dagsläget är uppe på den norra delen av Mauritius. De vill att turismen ska fördelas så att 40 % av turismen sker uppe i norr, 35% på östkusten samt 25 % på sydvästkusten, jämförbart med tidigare 50%, 30% och 20% fördelning. Myndigheterna önskar att fortsätta med sina riktlinjer att vända sig mot ”high spendning – low impact tourism” vilket innebär att de har satt en gräns för antalet turister för att upprätthålla den höga standarden samt den exklusiva imagen av destinationen (Rapport KPMG)

För att klara av myndigheternas mål med att ta emot 2 miljoner turister år 2015 krävs det att destinationen behöver bygga flertalet nya hotell samt satsa på en bättre tillgänglighet genom att investera i fler flygstolar samt att ge fler flygbolag tillåtelse att trafikera destinationen (Durbarry). Board of investment menar att landet måste bygga upp 7 nya hotell varje år fram till 2015 för att uppnå målen med att ta emot 2 miljoner turister.

SWOT – analys

Ett kritiskt moment i myndigheternas arbete för turismindustrin är att utveckla en SWOT – analys där landets styrkor, svagheter, möjligheter samt hot ställs mot varandra. Mr Ramhit från Management College Southern Africa har kritiskt undersökt turismutvecklingen på Mauritius i sin utbildning ”the degree of master of business administration – tourism development and management” och på nästkommande sida presenteras ett utdrag av dennes SWOT – analys på Mauritius.

40 40 Figur 4.4 SWOT-analys

Källa: Ramhit, Managing tourism polices – challanges ahead 2007:38ff

I syfte att uppdaga Mauritius utmaningar i dess turismutveckling finns det enligt Mr Ramhit´s rapport ett stort behov av välplanerade turismriktlinjer där en SWOT – analys är en kritisk faktor. Huvudutmaningar för Mauritius är främst miljömässiga analyser som påverkas av såväl politiska, ekonomiska och sociala faktorer. Dagens globalisering samt ökad konkurrens är likväl faktorer som bör beaktas i deras arbete mot en hållbar turistdestination.

4.2.2 Privata sektorn som aktör

AHRIM är en organisation i den privata hotell- och restaurangsektorn som representerar och framför deras medlemmars ”röster” till myndigheterna (Kalidass). Mr Chingadu, ekonom vid AHRIM poängterar att det är de som exempelvis förhandlar fram nya skatter och förordningar för sina medlemmar. AHRIM pressar myndigheterna till att vidareutveckla de existerande turismrestriktionerna för branschen då de anser att de nuvarande ej kommer att leda till en ökad tillväxt för turismen i landet. Vidare diskuterar Mr Ramhit i sin undersökning, ”Managing Tourism Policy – Challanges Ahead” (2007), att organisationen vidmakthåller att myndigheterna bör öka budgeten för destinationens marknadsföring samt ”öppna upp” luftrummet ytterligare för att kunna konkurrera med övriga destinationer.

Hotellsektorn på Mauritius erbjuder extremt hög servicenivå och det är inte ovanligt att det finns runt 400 anställda på 80 gästrum. Den privata sektorn spelar en viktig roll i Mauritius ekonomi då det bidrar till arbetstillfällen. Att arbeta på hotell anses vara ett ”fint” yrke med relativt hög prestige på Mauritius. Dock anser en respondent från lyxhotellet Taj Exotica att allt fler ungdomar väljer yrken på till exempel ”callcenters” där det erbjuds bättre

Styrkor

- En bra kvalitativ produkt - Medfödd gästfrihets kultur - En positiv samverkan

mellan offentliga och privata sektorn - Säker destination - Upmarket image Möjligheter - Stor tillväxt för internationell turism - Nya tillväxtmarknader

som Indien, Kina, Östeuropa etc - Liberaliserade flygrestriktioner Hot - Ökad konkurrens - Utvecklingen av lågprisflyg - Klimatförändringar - Oförutsägbart väder - Epidemier och internationell terrorism Svagheter - Långväga destination - Begränsad flygstolskapacitet under högsäsong - Mer utländska investeringar än inhemska - Turismriktlinjerna påverkas av politikerna

41 41 arbetsvillkor, något som han poängterar kan vara en farlig utveckling då det som nämnts tidigare kan hända att hotellen måste importera arbetskraft för att bibehålla servicenivån. ”Sales manager” från Veranda Resorts, en av Mauritius stora hotellkedjor berättar att det är vanligt att hotellen på ön definierar sina hotell med en lägre hotellkategori än förtjänat, för att på så sätt överträffa gästernas förväntningar på vistelsen.

4.2.3 Samarbeten mellan myndigheter och privata aktörer

Enligt MTPA samarbetar myndigheterna med bland annat AHRIM i så kallade PPP – private, public, partnership. Varannan månad har de möten och utöver detta har de även regelbunden kontakt. Det är viktigt att samarbeta på alla plan, även hotellen emellan. Enligt en ”Sales Coordinator” på ett lyxhotell är det;

”better to be friends, then being enemies” Ms Paul

Även ”tourism police” poängterar nära samarbeten mellan olika aktörer såsom representanter från myndigheter, privata sektorn samt lokala entreprenörer. Parterna har kontinuerligt möten där aktuella frågor diskuteras för att informera varandra och sätta ut gemensamma visioner för att kunna utveckla Mauritius till en välfungerande destination.

4.2.4 Lokalbefolkning som aktör

En ytterligare viktig faktor för landets turismutveckling är enligt Mr Magnusson lokalbefolkningen där han betonar vikten av att värna om populationen så att de ej känner sig överkörda av myndigheterna. Han anser att det är viktigt att hitta en balans mellan lokalbefolkningen och turisterna samt de utländska företagen på destinationen. Han menar att ”man ej får våldta ett land” eftersom befolkningens lojalitet är essentiellt då alla bör få en möjlighet att känna sig delaktig i destinationen och dess utveckling.

Vidare diskuterar Mr Magnusson om den Mauritiska lokalbefolkningens vänlighet och dess betydelse i en destinations utveckling. Detta påpekar även Mr Mootoosamy från MTPA då han säger att Mauritius naturligt består av gästvänliga invånare med en positiv och öppen inställning till turismen. Det är många faktorer som exempelvis kvalité, service och hotell som bidrar till en helhetsbild av Mauritius och där är även lokalbefolknings stöttning en viktig bit i totaliteten. Mr Mootoosamy menar att Mauritius är;

”people with the golden heart” Mootoosamy

Enligt KPMG´s studie om turismbärkraften på Mauritius är det svårt att uppnå en hållbar turismutveckling utan lokalbefolkningens intresse och medhåll. Vidare visar undersökningen på vad lokalbefolkningen anser om turismindustrin;

”the tourism industry is seen as a source of hope but at the same time it is a industry which brings too many problems”

42 42 Enligt denna undersökning anser lokalbefolkningen att arbetstillfällen är det mest positiva med turismen samtidigt som de ej är förberedda på de negativa problemen som associeras med turismindustrin. Tabellen på nästa sida visar på vad lokalbefolkningen anser om Mauritius turismutveckling, positivt respektive negativt.

Tabell 4.3 Positiva och negativa aspekter på turismen enligt lokalbefolkningen

Positivt med turismen enligt lokalbefolkningen

Arbetstillfällen Utländsk valuta

Positiv påverkan på andra industrier Utveckling av infrastrukturen

Utbyte av idéer och synsätt mellan turister och lokalbefolkning Utveckling av språk - samt kommunikationskunskaper

Möjlighet att lära sig om olika kulturer

Möjligheten för lokalbefolkningen att själva resa

Negativt med turismen enligt lokalbefolkningen

Irritation från lokalbefolkningen att stränderna ockuperas av hotell Ökade problem med prostitution i och med fler turister

Turismen kan leda till ökad spridning av AIDS Ökade priser i och med turismen

Miljöförstörningar Ökad kriminalitet Korruption

Källa: Rapport KPMG 1998:22ff kap 3

Mr Magnusson menar ytterligare att en anledning till lokalbefolkningens trevliga inställning till turismen är religionernas hårda grepp om människorna på ön vilket ger dem en större vördnad och respekt mot varandra, vilket är något som vi i västvärlden ideligen slarvar med. Mr Goupal vid Air Mauritius anser att;

”a destination will not be able to develop or turn out well if the people are not joined within it”

Goupal

Citatet syftar till att man måste arbeta och sträva efter att befolkningen inte känner sig som främlingar i sitt egna land, då det är enligt honom människorna som gör destinationen. Mr Magnusson berättar även att Mauritius myndigheter har valt att behålla offentliga stränder så de lokala människorna ska kunna få fortsätta att njuta av sitt egna land och dess naturtillgångar. Dock tror en lokal entreprenör att lokalbefolkningens positiva och vänliga inställning till turisterna kommer att försämras om landets turism utvecklas ytterligare och fler turister kommer till landet. Denna respondent tror att klyftan mellan rika turister och fattiga inhemska invånare kan resultera i irritation då befolkningen inte är delaktig i det lyxiga livet bakom de slutna semesteranläggningarna (Amona).

43 43

4.3 Platsvarumärkesbyggande

Related documents