• No results found

4. F ALLET M AURITIUS

4.3 Platsvarumärkesbyggande 1 Platsvarumärket Mauritius

4.4.1 Marknadsundersökning

Marknadsundersökningen som vi gjorde under vår fallstudie på Mauritius visade på vad turisterna generellt tycker om destinationen och dess image, vilket över lag var väldigt positiv.

50 50 Vi frågade 120 stycken turister om vad de tycker om gästvänligheten, priserna, miljön, servicen, klimatet, transporten och säkerheten på Mauritius. Vidare gjorde vi en utförligare intervju på sammanlagt tio stycken turister som innefattade elva, mer ingående, frågor. Dessa presenteras i tabellen nedan.

Tabell 4.4 Exempel på intervjufrågor till turister Varför valde du att åka till Mauritius Hur skulle du beskriva Mauritius?

När hörde du om Mauritius för första gången?

Hur hörde du talas om Mauritius? Var det t.ex. genom vänner, annonser, kändisar? Uppfylls dina förväntningar du hade av Mauritius nu när du är här?

Känner du att Mauritius är en destination med hög status? Känner du att du är en del av det? Kan du ge oss ett namn på en kändis som du sammankopplar med Mauritius?

Vad tror du att du som turist tillför Mauritius?

Varför tror du att Mauritius blivit en välkänd destination? Vill du besöka Mauritius igen?

Källa: Egen

Som diagrammet i figuren nedan visar är det gästvänligheten, klimatet och miljön (strand och natur) som många av turisterna bedömt som väldigt positivt. Priser, kvalitet på service, transport och säkerhet har de flesta bedömt med en fyra i enkäten vilket visar på en positiv inställning. Vidare går det att se i diagrammet att det är väldigt få av respondenterna som hade en mycket negativ attityd, dock var det en del som hade en neutral åsikt vad det gäller priser, transport samt säkerhet.

Figur 4.6 Marknadsundersökning

Källa: Egen

51 51 Figur 4.7 Gästvänlighet

Gästvänlighet

På frågan om gästvänligheten är det 64 % som svarar att de är mycket positiva. 28 % är

positiva medan 8 % neutrala. Det är ingen av turisterna som är negativt inställda till denna

fråga. I den längre intervjun så har en turist besvarat frågan – Varför tror du Mauritius har blivit en världskänd destination med svaret att de just är de vänliga människorna. På frågan – Hur skulle du beskriva Mauritius är det fyra stycken som nämner gästvänligheten som ett framställande element av Mauritius.

Figur 4.8 Priser

Priser

16 % av turisterna är mycket positiva till priserna. 48 % tycker att priserna är positiva, 24 % är neutrala, 8 % är negativa och 4 % är mycket negativa. Vi fick som ett svar från en turist, på frågan hur skulle du beskriva Mauritius, att det var oväntat billigt.

52 52 Figur 4.9 Miljö Miljö

Turisterna fick förklarat för sig när vi ställde denna fråga att det handlar om stränderna, naturen, staden och så vidare. 41 % var mycket positiva till miljön, 38 % positiva, 15 % var

neutrala, 4 % negativa och 2 % var mycket negativa. På frågan – Hur skulle du beskriva

Mauritius och Varför valde du att besöka Mauritius var det flera som svarade stränderna och att det var vackert.

Figur 4.10 Kvalité på service

Service

Servicen tyckte 35 % av turisterna var mycket positiv samt 44 % var positiva. 18 % var

neutrala och 3 % negativa.

53 53

Klimat

Av turisterna var 56 % mycket positiva, 34 % positiva, 8 % neutrala och 2 % negativa. En turist nämner även klimatet som ett svar på frågan – Varför tror du att Mauritius blivit välkänt.

Figur 4.12 Transport

Transport

30 % av turisterna är mycket positiva till transportmöjligheterna på Mauritius. 33 % är

positiva, 27 % är neutrala, 8 % negativa och 2 % mycket negativa.

Figur 4.13 Säkerhet

Säkerhet

Säkerheten tyckte 25 % av turisterna var mycket positiv. 40 % var positiva, 24 % var

neutrala i frågan, 8 % negativa och 3 % mycket negativa.

Källa: Egen

Under den grundligare intervjun som vi gjorde på tio turister tillfrågade vi – varför valde du att åka till Mauritius. Svaren blev skiftande, en turist säger att ”vi ville besöka en unik destination till skillnad mot Thailand dit alla åker”. Två turister svarar att de varit på Mauritius för sju år sen och ville åka dit en andra gång. Några ger anledningar till att besöka Mauritius såsom att de ”letade efter lugn och ro”, ”ville besöka en exklusiv plats” och att ”Mauritius verkade vara en paradisö värt ett besök”.

54 54 På frågan Varför de är på Mauritius svarar ett par att det är på kärlekssemester medan resterande nämner att det är här på enbart semester.

När vi vidare frågade hur de fick reda på Mauritius svarade turisterna att det var genom Mona Sahlin-affären, via bekanta, tips från resebyrå, TV samt via Internet.

På frågan - kan du ge oss ett namn på en kändis som du kan koppla till Mauritius så var det sju turister som svarade nej. En svarade att de har hört talas om fotbollsspelare som varit där. De övriga två turisterna nämner skådespelare samt Mona Sahlin som åkte till Mauritius i samband med skandaler i Sverige.

När vi ställde frågan - tycker du att Mauritius är en destination med hög status, och om, känner du att du är en del av det, uppstod varierande svar. Två av turisterna svarar att de tycker att det inte är någon hög status på Mauritius. En utav dem svarar att det är på hotellen den höga statusen finns, ej utanför. Resterande åtta turister tycker att Mauritius är statusfyllt och ger anledningar så som att det är inte många som rest dit, det är sofistikerat och dyrt och ger mycket uppmärksamhet hos vänner när man talar om Mauritius.

När vi frågade turisterna hur skulle du beskriva Mauritius nämner flera ord såsom paradis, exklusivt och vänliga människor. En svensk turist beskriver Mauritius som varmt, härligt och vänligt. Några turister påpekar även att det är positivt för Mauritius att det inte finns några farliga djur där.

Turisterna svarar på frågan vad de tror att de tillför Mauritius som turister och de flesta tror att de är främst pengar som de bidrar med. En av turisterna säger att han och andra turister hjälper till att skapa arbetstillfällen. Vidare säger två andra att de bidrar positivt till Mauritius genom att prata om platsen för vänner och bekanta i sitt hemland.

På frågan har dina förväntningar bekräftat den image av Mauritius som du har nu när du är här, så svarar alla turisterna ja, några säger även att de överträffades och Mauritius beskrevs av vissa som paradiset. Turisterna beskriver Mauritius i ord såsom fridfullt, vackert, varmt, billigt, exklusivt och exotiskt och på frågan om de vill resa tillbaka till Mauritius, så svarar 100 % Ja.

Related documents