• No results found

4. F ALLET M AURITIUS

4.1 Mauritius nuläge

4.1.3 Landets industrier

Enligt Mr Goupal är en faktor till Mauritius framgång som turistdestination den politiska stabiliteten som råder i landet. Det är emellertid viktigt enligt MTPA att även priser och säkerhet hålls under kontroll för att ta hänsyn till landets övriga utveckling. På ett eller annat sätt återkommer allting till turismen då de olika ekonomierna i landet påverkar samt genererar pengar till varandra. Mr Mootoosamy anser dessutom att det är viktigt att diversifiera landets ekonomiska situation ytterligare så att Mauritius ej blir totalt beroende av turismen. Han poängterar rädslan över att bli som exempelvis Thailand där ”alla” arbetar med turismen vilket han anser är mycket riskabelt för ett land om något negativt skulle inträffa denne. Han betraktar turismen i landet som ett prioriterat affärsområde då den starkt bidrar till landets BNP och Mr Mootoosamy menar vidare att ”Mauritius is a living success” med tanke på deras framgångsrika marknadsföringsarbete av destinationen. Mr Magnusson, Mauritiska regeringens representant i Sverige beskriver destinationens arbete med att ständigt hitta nya industrier att satsa på för att vidareutveckla landet. Mauritius är på en stark frammarsch i många industrier, bland annat i ”callcenter business”, tack vare deras goda språkkunskaper samt ”outsourcing - industrin”. De huvudsakliga industrierna i dagens läge är dock, textilindustrin, jordbruk, finansiell service, turism samt informations – och kommunikationsteknologi (Managing tourism polices – challanges ahead 2007). Vidare berättar en hotellanställd att för ett antal år sedan bestod ön av cirka 70 % sockerplantage som var privatägda. I och med landets utveckling inom turismindustrin har en hel del av dessa jordägare numera börjar sälja ut marken för att istället ta emot utländska investerare som bygger upp hotell samt IRS för att på så sätt ta del av den ekonomiska vinningen i turismindustrin (Verbeck).

Modellen nedan visar destinationens främsta aktörer som är involverade i turismindustrins samt dess utveckling på Mauritius. Dessa delar tillsammans resulterar i platsmarknadsföring av destinationen Mauritius.

Figur 4.2 Platsmarknadsföring av Mauritius

Källa: Egen

Turister ”Word of mouth”

Myndigheter – MTPA, tourism police,

utbildning och infrastruktur Lokala entreprenörer och organisationer - AHRIM Lokalbefolkning- arbetstillfällen Platsmarknadsföring av destinationen Mauritius

35 35 I och med globala förändringar inom turistindustrin och den ökade konkurrensen för turismdestinationer blir marknadsföring av platser allt mer vitalt. Platsmarknadsföring sammanför det som Mauritius i verkligheten är, det handlar om en konstellation av platsens identitet, hur andra människor uppfattar platsen och därtill även vilket anseende destination önskar att sända ut till marknaden (Managing tourism polices – challanges ahead 2007). Destinationens olika aktörer som visas ovan är centrala i arbetet med att bygga upp, samt för att vidmakthålla varumärket Mauritius.

4.2 Platsmarknadsföring

För Mauritius del är det essentiellt att aktivt arbeta med platsmarknadsföring och integrera alla aktörer för att uppnå en framgångsrik destination. Myndigheterna har enligt rapporten ”Managing tourism polices – challanges ahead” (2007) valt att satsa på Mauritius som en destination med hög kvalitet där den Mauritiska ekonomin de senaste åren genomgått en transformering till en konkurrerande global ekonomi där turismindustrin står för en betydande del. Grundläggande faktorer som landet måste arbeta med för att överleva konkurrensen är bland annat, turismplanering, ”air access regleringar”, den ekonomiska innebörden av turismen som industri, produktutveckling samt marknadsföringsstrategier (ibid).

Den privata sektorns representant AHRIM upplyser om ”Mauritius Tourism Promotion Authority” uppkomst 1998, vilket är en specifik marknadsföringsavdelning som arbetar med Mauritius platsmarknadsföring som helhet. Det var dock först 2006 som MTPA började reglera hela turismsektorns marknadsföring av destinationen. MTPA erhåller ungefär 300 miljoner rupier det vill säga cirka 70 miljoner svenska kronor varje år från myndigheterna för att marknadsföra destinationen. Privata hotellsektorn sköter dock sin egen marknadsföring där de stora hotellkedjorna satsar en betydligt större summa på sin marknadsföring (Mr Chingadu). De små- samt mellanstora hotellen förlitar sig dock på MTPA’s marknadsföring då de själva ej ha de ekonomiska möjligheterna till egen marknadsföring. Enligt en representant för AHRIM är dessa så kallade ”freeriders” som åker snålskjuts på destinationens platsmarknadsföring som helhet.

Vidare har Mauritius myndigheter insett att den snabba tillväxten inom hotellindustrin lett dem till kännedomen om hur viktigt det är för destinationer att arbeta fram samt bygga upp en kritiskt och välplanerad struktur, för att i sin tur utveckla en hållbar industri för framtiden. Denna verksamhet är central för att säkerställa samt utvinna landets ekonomiska och sociala fördelar från turismen. Mauritius har utvecklats till en destination med hög status och en exklusiv image och enbart mellan åren 1975- till 1996 ökade antalet inkommande turister med 550 % vilket har gjort turismen till en av landets huvudpelare (Rapport KPMG).

Mauritius policys för turismindustrin har tagits fram ur en industriell synvinkel vilket har lett till att olika komponenter i turismprodukten utvecklats separat. Detta har resulterat i att det blivit en ojämnvikt i flyg – samt hotellkapaciteten på destinationen (Managing tourism policy – Challanges ahead 2007). Under exempelvis jul och nyår 2007 finns det mycket billiga flygbiljetter till Mauritius från charterbolaget Fritidsresor men dock ej några lediga boendealternativ. Detta innebär att det finns billiga flygbiljetter som oftast inte går att utnyttja i och med myndigheternas regler att du i tullen måste kunna visa upp en vistelseadress för att få komma in i landet.

36 36 Enligt rapporten ”Managing tourism policy – challanges ahead” (2007) , har de sociala, ekonomiska samt miljömässiga aspekterna slumpmässigt och slarvigt hanterats av myndigheterna. På grund av detta är det angeläget att föra samman landets olika aktörer samt arbeta fram en balans mellan dem för att möjliggöra att platsen kan kommunicera det den önskar till marknaden. För att uppnå en hållbar platsmarknadsföring på Mauritius måste aktörerna ingå i strategiska nätverk mellan såväl den offentliga-, privata sektorn och lokalbefolkningen. En turismdestination är en svår produkt att marknadsföra då den involverar många olika aktörer (Managing tourism policy – Challanges ahead 2007).

Turismsektorn på Mauritius associeras med kvalité, service och en välkomnande lokalbefolkning vilket ytterligare tydliggör vikten av gemensamma strategier och tillvägagångssätt för landets aktörer (Board of Investment – one investment decision, many markets to conquer)

Det är såväl de privata som offentliga intressenterna på Mauritius som idag placerar turismutvecklingen som den främsta sektorn för landets ekonomiska tillväxt. Genom att tillåta flexibla ”air access” främjande regleringar för utveckling, upplärning av kunnig personal samt förbättrad infrastruktur har turismen blivit ett prioriterade områden hos många av landets organisationer (Board of Investment – one investment decision, many markets to conquer).

Related documents