• No results found

5. A NALYS OCH DISKUSSION

6.1 Paradisdestinationen Mauritius

Mauritius marknadsför sin ö som ett paradis och ordet paradis härstammar från det persiska namnet för trädgård och sammankopplas ofta med Edens lustgård där befrielse och lustfylldhet råder. Här blandas livets förnöjelser med en fridfull och kravlös plats (Magnusson et al 2006).

Ön Mauritius ligger beläget långt bort från Sverige och Europa och är väldigt olikt vårt egna klimat och levnadssätt. Det har byggts upp en myt om öns paradisidylliska karaktär med gästvänliga invånare, god mat och en härlig kulturell mix. De bakomliggande drivkrafterna om denna myt får du som gäst bekräftat vid ett besök på Mauritius då du enligt oss faktiskt möts av den bilden du föreställt dig innan avresan och i många fall även en bild som överträffar det förväntade. Landet har lyckats väcka starka associationer hos turister och sammankopplas även ofta med societeten och kändisar i media. Destinationen Mauritius marknadsförs som ett paradis av deras egna myndighetsorgan MTPA samtidigt som Mauritius symboliskt framställs som ett paradis där även lokalbefolkningen anser att de själva lever i paradiset. Platsmarknadsföringen av Mauritius förenas med symboler som skapar känslor, väcker emotioner samt stimulera våra sinnen genom representativa bilder i media av exempelvis solnedgångar och palmer på en kritvit strand vid ett turkosfärgat hav.

Mystiken över palmklädda öar långt ute till havs har ständigt fascinerat oss och vi har nu kommit till insikten att det är det bekymmerslösa livet, varma klimat och spänningen över något nytt och annorlunda som förtrollar våra frusna nordeuropeiska hjärtan på Mauritius.

6.1.1 Platsmarknadsföringen på Mauritius

Mauritius har utvecklats till ett paradisresmål på grund av myndigheternas bestämda visioner i ett tidigt stadium att förkovra en ny ekonomisk stöttepelare för Mauritius. Utan myndigheternas klara besked hade destinationen inte varit vad den är idag. Att de valde den exklusiva paradisimagen är tack vare att de är en liten och överskådlig ö och de såg möjligheterna till den ekonomiska vinsten av turismen. Mauritius är ett land med kunskap om såväl ekonomisk vinning i symbios med en destinations hållbarhet vilket har resulterat i dagens lyxturism. En annan förutsättning för att lyckas med arbetet med att marknadsföra en paradisö är deras gedigna samarbete aktörer emellan och uppbyggnaden av deras egna marknadsföringsorgan, MTPA som marknadsför en enhetlig bild av Mauritius. Det räcker inte längre med att vara en paradisö utan i dagens konkurrens måste Mauritius aggressivt bygga upp och ständigt föra ut sitt platsvarumärke på marknaden. Samarbetet som Mauritius har aktörerna emellan anser vi vara ett bra exempel på hur man kan arbeta med platsmarknadsföring för att få en destination att lyckas som en helhet.

Mauritius svagheter ligger dock i den snabba utvecklingen av turismen där myndigheterna satt upp målet att ta emot 2 miljoner turister år 2015. Detta är ett mål som kan komma att förstöra dagens paradisbild av ön då fler turister innebär fler påfrestningar på de naturliga resurserna

64 64 de besitter. Den exklusiva och speciella prägeln att vara i paradiset kan i och med detta försvinna.

Genom att Mauritius arbetar med platsmarknadsföring i en växande turismindustri generar det arbetstillfällen och inkomster till landet. Vidare möjligheter för Mauritius är myndigheternas beslut att ”öppna upp” luftrummet då de har potentialerna att verka på nya ”upmarkets” där de kan locka rika turister. Mauritius turismutveckling har goda utsikter tack vare den övergripande tillväxten på de internationella marknaderna och landets vilja att satsa hårt på turismindustrin.

Vi anser att Mauritius lyckats väl i sin marknadsföring då de marknadsför ett Mauritius dit turister flyr från vardagen för att uppleva något annorlunda. Destinationen erbjuder en exotisk omgivning där du som turist kan exempelvis både gifta dig, spela golf och dyka bland korallreven. Vidare tror vi att Mauritius har lyckats hålla sig kvar i konkurrensen bland andra liknande turistdestinationer tack vare deras starka arbete med att bibehålla den exklusiva prägeln på ön genom att uppmuntra till lyxhotell samt kontrollera inkommande turister. Genom myndigheternas aktiva arbete mot massturismen försöker de bevara det genuina Mauritius. En ytterligare viktig stöttepelare i Mauritius turismindustri är deras egna marknadsföringsorgan MTPA, och tack vare deras koordinerade och massiva arbete tillsammans med hotellindustrin når de ut till sin marknad genom exempelvis mässor och utbildningsresor.

6.1.2 Platsvarumärkesbyggande

Ur ett socialt och kulturellt syfte tycker vi att det är synd att majoriteten av landets turister inte får möta det verkliga livet på Mauritius, det livet som finns utanför lyxhotellkomplexen då majoriteten av Mauritius turister spenderar större delen av sin vistelse innanför hotellens dörrar. Men ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv förstår vi varför myndigheterna har valt att styra turismen på detta sätt som de gör. Myndigheterna har konstruerat en paradisidyll med lyxiga hotell där det existerar exklusivitet, lugn och harmoni vilket de tydligt marknadsför ut till marknaden. Samtidigt som det konstruerade paradiset erhålls tycker vi att det finns det charmiga paradiset, med lokalbefolkningen och orörda stränder. Vi anser att Mauritius är en ö, med två sidor av ett paradis. Ett verkligt och ett symboliskt uppbyggt, där det verkliga paradislivet är det utanför lyxhotellen, bland lokalbefolkning och det symboliska är innanför de uppbyggda lyxhotellen. Det symboliska paradiset är det som Mauritius har skapat genom dess platsmarknadsföring som blivit det varumärke som Mauritius idag står för. Det är ingen tillfällighet att Mauritius utvecklats till den lyxdestination som den är idag då detta är en vald strategi där goda förutsättningar föreligger.

Mauritius pågående arbete med att utveckla ett varumärke som skall representera destinationen som en helhet, menar vi är ett starkt bevis på hur de vill stärka Mauritius som plats. Genom detta arbete tror vi att de kan komma att bli mer konkurrenskraftiga samt uppnå en tydligare position på marknaden som exempelvis en bröllops- eller golfdestination.

65 65

6.1.3 Mauritius image

Mauritius styrkor som bidragit till platsens paradisimage är först och främst deras naturliga förutsättningar där stränder, turkost vatten, sol och värme tillsammans fullföljer vad ett paradis bör innehålla. Till och med telefonstolparna på Mauritius är uppbyggda och förklädda till palmer för att inte förstöra den vackra idyllen. Utöver de naturliga förutsättningarna har Mauritius också något extraordinärt, deras äkta vänliga lokalbefolkning. Ett paradis är mer än enbart visuellt vacker miljö då dagens resenärer är mer krävande och söker nya och mer annorlunda platser.

Ett hot mot Mauritius paradisbild är dock charterflygen med bland annat Fritidsresor från Sverige. I och med möjligheten för marknader att finna denna form av billigare resor kan detta medföra att deras exklusiva prägel får sig en törn och kan komma att gå förlorad. Ett annat hot mot Mauritius framtid som paradisö är myndigheternas girighet att generera så mycket pengar på så kort tid som möjligt med deras mål med 2 miljoner turister, 2015. Yttre händelser som epidemier och terrorism är även de hot som kan påverka destinationen katastrofalt.

Det verkliga och symboliska paradiset som vi anser att Mauritius har påverkas olika av de olika handlingar som destinationen gör. Charterflygen kan tillexempel vara en fördel för det verkliga paradiset då möjligheterna att resa dit blir billigare, samtidigt som det kan ses som ett hot för det symboliska paradiset. Vidare anser vi dock att oavsett vilken sida av paradiset som man vill uppleva är det ändå upp till turisten. Mauritius som destination har inget de vill dölja som skulle kunna vara en barriär för turistens möjligheter att uppleva det verkliga paradiset. Vi anser att det är viktigt att Mauritius vårdar sitt land samt image för att bevara deras platsidentitet som en exklusiv paradisö.

Related documents