• No results found

8. Resultat

8.2. Attityder till skönhetsingrepp och relationen till influencers representationer

8.2.1. Naturligt är att föredra

Gemensamt för alla är att de ser ganska neutralt på skönhetsingrepp och noga poängterar att folk får göra som de vill. Samtidigt tillägger de flesta att man ska tänka efter en gång extra på varför man vill göra ett skönhetsingrepp och inte göra det av fel anledningar. Genomgående upplevs att respondenterna är välmedvetna om att många gör skönhetsingrepp för att man påverkats av samhällets ideal och normer, vilket de tycks uppleva som skamligt och att man hellre ska jobba med sig själv. Trots att ingen säger sig vara direkt positiv till att förändra sitt utseende talar de om fenomenet som att många andra är det, och då snarare yngre tjejer som har en strävan till skönhetsingrepp för att de vill se ut som skönhetsidealet eller sammanfalla med normen på grund av andras åsikter. Detta beror troligtvis på två saker. Dels att det är skamligt att uttrycka sig positivt till ämnet eller att man själv har en strävan till att förändra något med sitt utseende, dels att samtliga har funderat mer på skönhetsingrepp när de var yngre och således kan identifiera sig med problematiken hos unga tjejer.

Vanligt förekommande är åsikten att naturligt är det föredragna. En uttrycker också att det är onödigt med skönhetsoperationer. Några andra hävdar att man ska vara nöjd, till och med stolt, över det man har och fokusera på vad man tycker om med sig själv. En intervju tyder på att influencers representationer av skönhetsidealen kanske rent av leder till negativa attityder gentemot skönhetsingrepp, eftersom medvetenheten om det oäkta har växt, antalet ingrepp växer och man gärna vill vara naturligt vacker. Vad många pratar om är att

man kan förändras med stolthet. På frågan ifall något skönhetsingrepp skulle kunna vara en lösning för att minska den utseenderelaterade pressen på dem som tjejer i samhället svarar alla nej, med lite olika synpunkter på saker. Ett vanligt svar är likt detta:

”Jag tror inte det, det är klart att samhället hade varit accepterande men samtidigt är det ju bättre att idealet förändras så att alla kan älska sig själva redan från början istället för att de ska behöva göra saker för att de ska vara accepterat och pressen lättar för att man ändrar på sin kropp.”

I hur personerna formulerar sig framgår det ofta en tabu att vilja ändra på något med sitt utseende eller en rädsla för att det blir fult eller att det föder ett beroende. Starkast är känslan av att det är tabubelagt och rädslan för att det skulle vara fult eller bli en för drastisk

förändring. En intervjuperson menar att klimatet på Instagram är mycket accepterande och öppet om skönhetsingrepp vilket skapar en positiv inställning, men att det fortfarande är en tabu i verkligheten vilket gör att man skulle bli ifrågasatt. Detta väger tyngre eftersom andras åsikter socialt träffar en mer personligen samt att det sociala tycks ha en större inverkan. Samtidigt berättar vissa att många av deras vänner har gjort fillers i läpparna och andra ingrepp, men är fortfarande skeptiska för att de säger sig vara bekväma med sig själva,

nålrädda eller ovilliga att spendera så mycket pengar. En person som tycker att kvinnor hellre ska vara naturliga säger såhär:

”Asså det är klart vi ska vara det, men mår vi dåligt över nånting så tycker jag det är all rätt att göra nånting åt det för det kan skapa mer problem om vi inte får rätta till något vi inte tycker om. […] Men det är klart att vi ska vara naturliga i grunden, ska inte göra nånting, typ förstora läpparna – eller det kanske är så att man mår bra av det men man kan göra det på ett naturligt sätt. Man behöver inte göra en förstoring av läpparna att det ser onaturligt ut.”

8.2.2. Tabun vs. önskan till estetisk förbättring

Sammantaget kan det konstateras att det råder mycket komplexa känslor gentemot skönhetsingrepp. Trots att det uppdagas en skam över skönhetsingrepp och mer negativa,

alternativt neutrala, åsikter än positiva, har många något de vill förbättra. Även de som överväger att testa ett skönhetsingrepp av något slag, vilket några vill, föredrar helst att vara naturliga. Till exempel menar ett par intervjupersoner att träning kommer att komma i första hand, men om det inte hjälper kommer de troligtvis att genomgå skönhetsingrepp. Detta gällde bröst och haka/hals för en, samt haka/hals och buk för en annan. En annan som vill testa fillers i läpparna och operera sina bröst, poängterar att det inte är nödvändigt för hennes mående och kanske inte värt pengarna. Hon tycker det ser fint ut på dem som har fylliga läppar på Instagram och när hon själv målar sina läppar något större. Hon uttrycker att hon inte bryr sig särskilt mycket om någon vill testa fillers men gillar inte när det blir överdrivet och att det egentligen är onödigt med skönhetingrepp. Hon vill emellertid själv operera sina bröst för att hon är missnöjd över att de har olika kupor, vilket hon åtgärdar med att alltid använda bh bland folk och dessutom med ett inlägg i ena kupan.

Ett undantag är den enda intervjupersonen som faktiskt har testat ett färre antal

skönhetsingrepp i ansiktet. Hon är mer positiv till det och säger att hon skulle kunna göra det igen. Däremot ser hon annorlunda på att förändra sin kropp, något hon aldrig skulle kunna tänka sig att göra för att hon är nöjd som hon är och inte är villig att spendera så mycket pengar på något hon kanske inte blir nöjd med. Således uppdagas en större acceptans för ansiktsingrepp och injektioner, än operationer, något som även fler pekar på.

En intressant iakttagelse är att de med sämre kroppsuppfattning eller som har genomgått ätstörningar eller psykisk ohälsa, har en mer negativ attityd till skönhetsingrepp än de som har en sund kroppsuppfattning. De senare är ofta mer positiva till fillers och botox och har eller skulle kunna testa något för att de tycker det är fint. Samtidigt indikerar de med en negativ kroppsuppfattning bakom sig, och i vissa fall fortfarande existerande, att

skönhetsingrepp är skamligt och onaturligt. Mer positiva är de till träning, som är ”något man kan vara stolt med sig själv genom”. Ett citat som kan förklara detta sambandet är från en person som gått igenom ätstörningar och säger att hon troligtvis inte skulle kunna testa att genomgå något skönhetsingrepp:

”Jag vet inte om det har att göra med att man ändå har gått igenom en typ av ätstörning och vart runt folk som har ännu värre ätstörningar, att man känner dels för en själv, men också vill lära andra att jobba mer på sig själv än att försöka ändra det man känner sig missnöjd

med. Att detta kanske gör att man snarare blir väldigt anti alla sådana grejer, för man vill intala sig själv andra, att jag behöver inte följa idealen, jag är bra som jag är.”

Citatet visar en slags motreaktion och ovilja till att hänföra sig till det onaturliga och oäkta, samt att stå emot de ideal som man haft svårigheter med.

8.2.3. Ålder och sociala faktorer

Ålder är genomgående en tydlig faktor till inställningen gentemot skönhetsingrepp, då alla hade en större önskan till skönhetsingrepp när de var yngre, ungefär runt 15 år och upp till 18. Vid frågor om de någon gång har velat förändra något med deras ansikte eller kropp kommer alla på något och alla svarar i stil med ”ja, när jag var yngre ville jag…”. Det vanligaste utseenderelaterade komplexet de nämner att de hade som unga är små bröst, som många ville förstora. Andra missnöjen som nämns, som också förbättrades med åldern, är läppar, näsa, panna, acne, kropps- och ansiktsform samt underliv. Önskan till större bröst förvann i samtliga fall när de blev äldre, oavsett storleken på brösten idag. Många sa i stil med:

”Nä men jag insåg väl att jag är nöjd med mina egna och att jag inte behöver ha större för att se fin ut.”

Attityderna till skönhetsingrepp tycks bero på både medierna och sociala faktorer. En tjej, som ville förstora brösten när hon var yngre, berättade att hon hade läst på en tjejs blogg och blivit inspirerad av idén att så länge hon kunde lägga sin hand platt över brösten så ska hon förstora brösten när hon fyller 18, vilket höll i sig till året innan. Då lyssnade hon på Zara Larssons podcast, vilket hon tror kan vara en bidragande faktor till att hon plötsligt bestämde sig för att hon inte ville längre. Respondenten är 19 år idag och hade Instagram samt följde influencers på den tiden som hon ville förstora brösten. Hon berättar att det är ”mycket mer förekommande i flödet på Instagram än vad det är i verkligheten” med lite större bröst och menar att influencers har större och fyllare bröst än folk hon känner.

Samma person förklarar att ifrågasättande och kommentarer av folk runt omkring,

framförallt i skolan, har varit en anledning till att inte göra något skönhetsingrepp, i och med att det var tabubelagt i omgivningen. I motsats menar hon att acceptansen och öppenheten är mycket större på Instagram och genom att se influencers i utforskaflödet som till exempel lägger fillers under ögonen ökas suget av det istället. Tyngre väger emellertid vad andra tycker och tabun om det, och tyngst väger hennes nålfobi. På frågan om hon väljer att vara naturlig eller idealsnygg genom att genomgå något skönhetsingrepp svarar hon:

”Idag, vara mig själv och vara naturlig. För ett år sedan, när jag fortfarande gick i gymnasiet, hade jag valt det andra. Tror det handlar mycket om vilka människor man runt omkring sig också”.

Att sociala faktorer har stor inverkan kan också urskiljas för en person som idag vill göra en bröstförminskning av praktiska skäl. Hon fick upp ögonen för bröstförminskning vid 13-14 års-åldern då hon redan hade stora bröst, när hon pratade med sin styvmamma, som hade gjort en bröstförminskning mellan sina två sista barn och var väldigt nöjd med det. Tanken har funnits kvar sedan dess, då hennes bröst enbart har växt och orsakar ryggbesvär och svårigheter att hitta bh. Samma person vill även fixa sitt ena ögonbryn där hon har ett ärr och sin ”dubbelhaka” som hon inte är nöjd med. Från att i början intala sig att det är så hon ser ut och vara stolt över ärret har hon börjat tänka på det mer och mer, särskilt sedan hon själv börjat prata om det med hennes sambo och upplever ett allt större problem med att noppra det och få ögonbrynen jämna. Även här framgår sociala och inre aspekters inverkan. Samtidigt säger hon att Instagram kan ha påverkat henne, vid frågan ifall hon ser mycket jämna och fina bryn på plattformen:

”Jo men det skulle jag säga att de är. Och det skulle jag säga har påverkat mig ganska mycket på ett sätt för att jag tänker ”åh vad fina de var”, det är klart man tänker så. ”Den formen hade jag velat testa” eller färg, de är ju ganska mörka. Men framförallt formen, att de är så fina. Det är ju säkert så att de har gjort lyft och laser och sånt, med det är sånt man inte tänker på och ser att det är det.”

Related documents