• No results found

8. Resultat

8.1. Kroppsuppfattning och influencers representationer av skönhet

8.1.4. Pressen på Instagram

De flesta påstår att de inte upplever någon utseenderelaterad press på dem som tjejer genom innehållet de konsumerar på Instagram. En vanlig förklaring till varför variationen av kroppar är så liten är att de följer influencers av andra skäl och att deras kroppsform är irrelevant. Många intervjupersoner förklarar att de inte följer influencers för att de ser ut på ett visst sätt, utan för att de har ett intressant innehåll eller delar samma värderingar:

”Det är ändå lite konstigt egentligen att jag följer bara smala. Jag följer ju nån större, Helen Torsgården heter hon, hon är ju lite större. […] Asså det är inte så många större som delar samma uppfattning som mig så jag tror inte att jag lägger någon värdering i

[utseendet] utan det har nog bara blivit av en tillfällighet, att just de är ganska smala allihopa.”

Ett exempel som uppdagas hos två respondenter är att de följer vissa personer på Instagram för att de från början har följt dem på Youtube och vill ta del av deras vardag på ett till sätt.

De tycker om att se deras vloggar och vardagsliv, men genom Instagram också få tips och inspiration. Således påstår de att de inte tänker på influencerns kroppar och utseende, eftersom de har en annan relation till henne.

”Eftersom jag har följt dem på Youtube så har man lärt känna dem på ett sätt, så då är det kul att följa vad de gör utöver Youtube. Och det är klart man blir inspirerad av det också. Linn Ahlborg och Alice Stenlöf till exempel har startat egna klädbolag. Det är klart att det inspirerar till att ’åh det här hade jag också kunnat ha på mig’.”

Samtidigt som det kan finnas innehållsmässiga anledningar till att följa de influencers de gör, kan det finns en undermedveten påverkan av kroppsidealet. ”Det är så många man följer som ser så ut, och varför följer man inte dom andra liksom?”, säger en person. Denna personen berättar att skönhetsidealen för henne tar sig uttryck som att man ska vara tränad och ha en ”normativ” smal kropp. Hon säger också att pressen märks av på Instagram just eftersom man följer personer som sammanfaller med normen. Pressen beror också på mängden av träningsvideos och att många lägger upp bilder på sallader till lunch, vilket hon kan påverkas av. Trots att det finns de som går emot normen, så har idealet övertag. En annan som menar att det finns en stor utseenderelaterad press drar direkt kopplingen till Instagram:

”Ja, det finns det absolut. Och det är ju mer lättillgängligt att se de här idealen på Instagram som det kanske inte var förr. Bara man går in typ i utforskarflödet, om man nu följer vissa influencers, så blir det ju liknande bilder som kommer upp. Och där är det ju liksom… alla använder ju filter, det är snygga kläder och det är ögonfransförlängningar. Det kommer ju alltid nya trender inom skönhet för tjejer, jag upplever inte att det kommer på samma sätt till killar.”

En annan person, som även lyfter att sociala medier är en stor anledning till att det finns en stor utseenderelaterad press på kvinnor idag, berättar på ett liknande sätt hennes bild av hur influencers representationer och skönhetsidealen hänger samman:

”De stämmer absolut överens. I och med att man idoliserar sina influencers eller kända personer väldigt ofta, och då blir det att andra följer hur den ser ut. Man vill uppnå att se ut som den för att man själv vill vara snygg.”

En annan intervjuperson tycker att den utseenderelaterade pressen överlag märks av på Instagram, men främst i utforskaflödet samt annonser, där hon inte själv väljer innehållet och det idag är mycket stort fokus på träning och träningskläder i annonser. I det flöde som hon själv har valt att följa uppdagas en medveten sortering och hon följer inte personer som får henne att må dåligt. Emellertid har hon under en tid tänkt mycket på att influencers eller kvinnor i annonser antingen är smala eller mer ”plus size” men att något mittemellan är mycket ovanligt att se. Sammantaget tycks det finns ett samband mellan ett medvetet användarsätt och en lägre press av Instagram.

8.1.4.1. Kraften att välja bort negativt innehåll

Som det kan urskiljas går frågan om Instagrams inverkan på kroppsuppfattningen hand i hand med användarnas makt att välja bort negativt eller oönskat innehåll, vilket inte går att bortse från eftersom detta tema uppdagas i samtliga intervjuer och påverkar resultatet i viss mån, eftersom användarna tycks ha en mer kritisk och ifrågasättande förmåga än förväntat. Denna aspekten ska därför tas i beaktande, men inte ta över analysen eftersom studien inte undersöker medieanvändarnas makt över innehållet utan enbart innehållets inverkan.

Samtliga respondenter berättar antingen självmant eller indikerade på att de väljer att inte ta del av innehåll som får dem att må dåligt över deras utseende och kropp. En person har till exempel avföljt en mycket vältränad influencer som lägger upp mycket kroppsbilder och storys om hur man ska äta rätt. Hon berättar att hon inte vill ha sådant i sitt flöde, för att hon blev påverkad av det när hon var yngre och vill undvika att bli det igen. Med påverkad menar hon känslan av att hennes kropp ska se ut på ett visst sätt och att hon ska äta på ett visst sätt. Hon vill inte heller följa sådana konton på grund av värderingarna som hon tycker är dåliga:

”Egentligen tänker jag att om de har ett fint eller det ”rätta” utseendet så beror det helt på vad jag känner kring personen. Om personen har uttalat sig dåligt kring vikt och sådana saker så slutar jag följa direkt. Men även om personen inte har uttalat sig och får mig att må dåligt, och när jag ser den här personen och jämför mig exempelvis, då slutar jag också följa.”

Desto fler personer har valt att avfölja influencers som inte stämmer överens med deras värderingar eller som inte upplevs som verklighetstrogna, något som är högt värderat för många. En person har avföljt en influencer på grund av att hon förstorade brösten, för att följaren upplevde att influencern stod för något som de inte delade och att hon inte längre såg upp till henne. En annan förklarar likaså att hon avföljt ett flertal som hon insett inte har samma syn på världen som hon själv och främjade osunda beteenden. Båda dessa personer har tidigare lidit av ätstörningar, vilket pekar på ett samband med ett särskilt noga

exkluderande av konton som kan få en att falla tillbaka till liknande beteenden.

8.1.5. ”Det var värre när jag var yngre”

Samtliga intervjupersoner påpekar att de var mer missnöjda med sitt utseende och upplevde en större press på sitt utseende när de var yngre, oftast 15-18 år, men att de har blivit mer bekväma med sig själva. Det tycks framförallt bero på åldrandets betydelse av förståelsen för att alla ser olika ut samt en växande bekvämlighet med hur de själva ser ut och viljan att bevara det, alternativt att det är onödigt att lägga energi på att gå runt och tänka på det. Detta tema tas upp i varje intervju av intervjupersonen oavsett om personen har en dålig eller bra kroppsuppfattning idag. Många tar även självmant upp det faktum att de troligtvis skulle ha haft ett sämre förhållningssätt till sin kropp och sitt utseende om de använde Instagram i samma utsträckning när de var yngre, runt 15 år. I en fråga om hur de resonerar kring att följa influencers som har ett eftersträvansvärt utseende svarar en person:

”[…] nu är jag ändå 25, och om Instagram var så stort som det är nu när jag var kanske 15, då hade jag säkert mått väldigt, väldigt, väldigt dåligt tror jag. Men då var det mer att man kollade på Victoria Secret modeller och gjorde jämförelser med dem, i alla fall i min umgängeskrets.”

I relation till avsnittet ovan berättar en tjej att pressen på Instagram märktes mer förr, när hon gick i gymnasiet och fram tills hon var omkring 20, på grund av att hon har blivit mer

självaccepterande och kommit fram till sina värderingar, samt att influencers pratar mer om exempelvis smalhetsidealet idag. Även en person med mycket dålig kroppsuppfattning menar att relationen till kroppen var som värst under gymnasietiden, vilket tyder på att

sociala aspekter väger tungt. Två personer som vid genomförandet av intervjuerna är 19 år, säger att jämförandet skedde mycket mer när de var yngre och fram till bara för något år sedan, vilket kan kopplas till då de tog studenten och inte längre går i skolan. En av dem säger uttryckligen att pressen var störst när hon jämförde sig med sina klasskamrater. De tydliga åldersfaktorerna av ökad självsäkerhet och minskad press som kvinna, den relativt låga pressen på deras utseende tack vare Instagram samt deras kritiska och medvetna användarsätt verkar ha ett samband.

Related documents