• No results found

Utbildning om de mänskliga rättigheterna inom högre utbildning

I utvärderingen av den första nationella handlingsplanen för de mänskliga rättig-heterna rekommenderades att man bör se över i vilken mån utbildning om de mänsk-liga rättigheterna ingår i högre utbildningar.

Det är särskilt viktigt att se över utbild-ningar där studenterna i sin framtida yrkes-roll får ett stort inflytande över respe kten för andra människors rättigheter. De refe-rensgrupper som lämnade synpunkter när handlingsplanen togs fram har också fört fram att utbildning om mänskliga rättig-heter bör ingå i vissa yrkesutbildningar. Det är viktigt att utbildningen görs konkret och knyts till praktiska situationer som kan upp-stå i studenternas kommande yrkesliv.

118 Regeringen kommer under 2007 att ge Högskoleverket i uppdrag att utreda hur de mänskliga rättigheterna tas upp i utbildningar där sådan kunskap är av stor betydelse för den framtida yrkesutövningen.

119 Regeringen överväger om det finns behov av att föra in krav på kunskaper om de mänskliga rättigheterna i examens-beskrivningarna för vissa yrken eller om det är möjligt att på annat sätt lyfta fram kunskaper om de mänskliga rättigheterna i den högre utbildningen.

6.3 Kompetensutveckling om mänskliga rättigheter inom den offentliga för-valtningen samt domstolsväsendet Kunskap om de mänskliga rättigheterna på alla nivåer i samhället är en av de allra vikti-gaste metoderna för att säkra full respekt för rättigheterna. Utbildningsinsatserna bör vara genomtänkta och långsiktiga och följas upp.

De ska så mycket som möjligt anpassas till den situation där kunskaperna ska användas.

Som beskrivits ovan kommer regeringen på olika sätt att verka för att höja kunska-perna om de mänskliga rättigheterna i offent-lig verksamhet. Regeringen kommer att för-tydliga myndigheternas ansvar för de mänskliga rättigheterna. Regeringen har även föreslagit åtgärder för att höja kunskapen och medvetenheten om de mänskliga rättig-heterna inom kommuner och landsting (se åtgärd 103 och 104 samt avsnitt 5.2).

120 Regeringen kommer under perioden 2006 –2009 att låta genomföra utbild-ningar om de mänskliga rättigheterna för

handläggare och chefer inom Regerings-kansliet.

121 Domstolsverket har sedan 2002 haft ett uppdrag att regelbundet redovisa hur FN:s konventioner om de mänskliga rättigheterna och Europakonventionen tas upp i utbildningar för domare. Domstols-verket är en av de myndigheter som har särskilt stor betydelse för att de mänskliga rättigheterna ska förverkligas. Därför blir verket en av de myndigheter som kommer att omfattas av en satsning på att öka kunskapen och medvetenheten om mänskliga rättigheter inom vissa myndig-heter (se åtgärd 104).

6.4 Utbildningsmaterial om de mänskliga rättigheterna

Det finns för lite utbildningsmaterial som förklarar och sätter in de mänskliga rättig-heterna i ett svenskt sammanhang. Reger-ingen gav därför 2005 i uppdrag åt Forum för levande historia att samordna arbetet med att ta fram utbildningsmaterial om mänskliga rättigheter. I uppdraget ingick också att kartlägga det utbildningsmaterial om mänskliga rättigheter som redan finns och visa på vilka områden det behövs nytt utbildningsmaterial.

122 Regeringen kommer att ge Forum för levande historia i uppdrag att från och med 2007 löpande uppdatera kartlägg-ningen av utbildningsmaterial om de mänskliga rättigheterna.

6.5 Dialog om de mänskliga rättigheterna

Det är angeläget att alla som arbetar för att skydda och främja de mänskliga rättig-heterna för en dialog med varandra. Det gäller både personer i den offentliga och i den privata sektorn, till exempel företag och enskilda organisationer. Förtroende-valda har också en mycket betydelsefull roll i arbetet för de mänskliga rättig-heterna.

123 Regeringen kommer under perioden 2006 –2009 att bjuda in förtroende-valda på nationell och kommunal nivå till dialog om respekten för de mänskliga rättig-heterna i Sverige.

124 Regeringen för löpande en dialog med arbetsmarknadens parter och enskilda organisationer om frågor som rör mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö och korruptionsbekämpning inom ramen för ett samarbete som kallas Globalt

Ansvar. Regeringen kommer att fortsätta denna dialog under perioden 2006 –2009.

125 Regeringen kommer under 2006 och 2007 att genomföra Europarådets kampanj Alla Olika Alla Lika, som ska öka ungdomars kunskaper om mänskliga rättig-heter och frågor om icke-diskriminering.

126 Regeringen har gett Samarbetsnämnden för statsbidrag till trossamfund i upp-drag att fördjupa dialogen med trossam-funden om samhällets grundläggande värde-ringar. Uppdraget ska redovisas i december 2006.

Se även: åtgärd nr 112 och 133.

6.6 Språk- och informationsfrågor I utvärderingen av den första handlings-planen rekommenderas att en bredare strategi om språk och mänskliga rättigheter utarbetas. Även punktskrift och teckenspråk bör vara med i den satsningen, enligt utvärderaren. Många har framfört att det är angeläget att samhällsinformation utformas med tanke på människor med läs- och skriv-svårigheter eller olika typer av

funktionshinder.

Språkfrågor tas upp på flera ställen i handlingsplanen. Frågor om de nationella minoritetsspråken tas även upp i avsnitt 4.3. Frågor om förskolebarn med annat modersmål än svenska tas upp i avsnitt 4.4 i samband med rätten till utbildning.

Regeringen har en webbplats om mänsk-liga rättigheter, www.manskmänsk-ligarattigheter.se.

Där kan man bland annat läsa internatio-nella dokument om mänskliga rättigheter i svensk översättning och nyheter om mänskliga rättigheter.

127 Den nuvarande statliga språkvården förstärks och inordnas i myndigheten Språk- och folkminnesinstitutet (SOFI) från och med juli 2006. Avsikten är bland annat att förstärka arbetet för det svenska språket, de nationella minoritetsspråken och det svenska teckenspråket. Sametinget kommer dock fortfarande att ha ansvaret för det samiska språkarbetet.

128 Utredningen om teckenspråkets ställning ska redovisa sitt uppdrag i april 2006. Regeringen kommer sedan att överväga vad som bör göras med anledning av utredningens förslag.

129 Regeringen ger delegationen för mänsk-liga rättigheter (se åtgärd 103) i upp-drag att under 2006 –2009 arbeta för att öka spridningen av information och

kunskaper om mänskliga rättigheter till de grupper som i dag inte nås i tillräcklig omfattning.

130 Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter kommer under 2006 och 2007 att anpassas. Delar av webbplatsen ska också översättas till olika språk, till

exempel de nationella minoritetsspråken.

Särskilda sidor för olika användargrupper, till exempel myndigheter, ska också tas fram.

131 Regeringen kommer under 2006–

2009 att arbeta för att öka spridning-en av dokumspridning-ent om hur Sverige följer internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter. Många sådana dokument kommer även i fortsättningen att översättas till svenska.

Denna handlingsplan för de mänskliga rättigheterna gäller fyraårsperioden 2006 –2009. Det är viktigt att arbetet med att genomföra handlingsplanen följs upp med jämna mellanrum. Som nämnts tidigare tillsätter regeringen en arbets-grupp för mänskliga rättigheter för att arbeta med genomförandet av handlings-planen (se åtgärd 113).

132 Regeringen ger arbetsgruppen för mänskliga rättigheter i uppdrag att följa upp genomförandet av denna hand-lingsplan och att redovisa uppföljningen senast i mars 2010.

133 Regeringen kommer att bjuda in de referensgrupper som lämnade syn-punkter under arbetet med denna hand-lingsplan till ett halvtidsseminarium under våren 2008. Under seminariet kommer frågor om genomförandet av handlings-planen att tas upp.

134 Regeringen kommer senast under våren 2010 att låta utvärdera genom-förandet av denna handlingsplan.

135 Regeringen kommer att påbörja arbetet med den tredje nationella handlingsplanen för de mänskliga rättig-heterna senast under våren 2010.

Related documents