• No results found

4 Rättighetsfrågor

4.1 Diskriminering, rasism och homofobi

Diskrimineringsförbudet är en mycket viktig regel som återkommer i de flesta överens-kommelser om mänskliga rättigheter. Den bygger på grundregeln om alla människors lika värde och allas rätt att bli behandlade på lika villkor. Diskriminering betyder, förenklat talat, bland annat att bli orättvist behandlad jämfört med andra i en liknande situation.

Regeringen anser att skyddet mot dis-kriminering ska vara lika starkt oavsett om diskrimineringen beror på kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosupp-fattning, funktionshinder eller sexuell läggning.

Dagens skydd mot diskriminering är inte samlat i en lag utan finns i flera olika lagar.

Det är svårt att få överblick och skyddet mot diskriminering är inte heltäckande. Reger-ingen har därför under de senaste åren verkat för att ta fram en ny lagstiftning om diskri-minering. Om arbetet går som planerat kan den nya lagstiftningen börja gälla under 2008.

Läs mer: FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, artikel 2, FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter, artikel 2(1) och 3, FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, artikel 2(2) och 3, FN:s konvention om avskaffande av alla former av rasdiskriminering samt FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor.

Åtgärder mot diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder

9 En utredning har tillsatts för att över-väga ändringar i den svenska grundla-gen (regeringsformen). Utredningrundla-gen kan även föreslå ändringar i grundlagen när det gäller skyddet av de mänskliga rättighe-terna. Utredningen ska redovisa sitt upp-drag senast den 31 december 2008.

4 Rättighetsfrågor

10 Diskrimineringskommittén har redovisat sitt uppdrag att undersöka möjligheterna att införa en sammanhållen diskrimineringslagstiftning. Regeringen fortsätter nu arbetet med den nya lagstift-ningen och målet är att den ska börja gälla senast 2008.

11 Regeringen kommer under 2006 att ge i uppdrag åt vissa statliga myndigheter att utarbeta handlingsplaner mot diskrimine-ring. Myndigheterna ska samråda med Om-budsmannen mot etnisk diskriminering (DO), Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO) och Myndigheten för handikappolitisk samord-ning (Handisam) om hur handlingsplanerna bör se ut. Statskontoret ska sedan bedöma hur handlingsplanerna har fungerat. Reger-ingen förtydligar under 2006 också behovet av att de statliga bolagen arbetar mot diskri-minering i sin verksamhet.

12 Regeringen inför under 2006 en skyldig-het för vissa stora statliga myndigskyldig-heter att ställa villkor mot diskriminering när de gör större inköp av varor eller tjänster.

13 Utredningen om en stärkt och tydli-gare tillsyn inom socialtjänsten redovi-sar sitt uppdrag den 30 juni 2006. Utred-ningen har bland annat till uppgift att un-dersöka möjligheterna att koppla tillstånd för servering av alkohol till villkor om icke-diskriminering. Regeringen kommer att över-väga utredningens förslag.

14 Samarbetet mellan antidiskriminerings-byråerna och de olika ombudsmän som har till uppgift att arbeta mot diskrimi-nering ska utvecklas under 2006.

15 Regeringen kommer att utreda om så kallade diskrimineringstester kan an-vändas som bevis i fall som kommer till Jäm-ställdhetsombudsmannen (JämO), Ombuds-mannen mot etnisk diskriminering (DO),

Handikappombudsmannen (HO) och Om-budsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO).

Se även: åtgärd nr 46, 50, 54, 55, 57, 58, 62 och 96.

Åtgärder mot diskriminering på grund av kön 16 Regeringen kommer att ge

Arbets-miljöverket (AV) och Jämställdhets-ombudsmannen (JämO) i uppdrag att bedöma resultatet av och fortsätta sitt sam-arbete om kompetensfrågor.

Se även: åtgärd nr 47, 48 och 60.

Åtgärder mot diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning

17 Ombudsmannen mot etnisk diskrimi-nering (DO) ska informera grupper som är särskilt utsatta för diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning om vilket skydd de

har. DO ska också ta reda på om informa-tionen har gett något resultat.

18 Regeringen kommer att överväga om så kallade diskrimineringstester kan behöva användas i andra sammanhang än på arbetsmarknaden för att undersöka hur vanligt det är med diskriminering. Erfaren-heterna från användningen av sådana tester på arbetsmarknaden kommer att ligga till grund för diskussionen.

19 Regeringen kommer att studera försla-gen från Utredninförsla-gen om strukturell diskriminering på grund av etnisk eller religiös tillhörighet och Utredningen om makt, integration och strukturell diskrimine-ring och överväga vilka åtgärder som kan genomföras.

Se även: åtgärd nr 37 och 45.

Åtgärder mot diskriminering på grund av sexuell läggning och övriga frågor om lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning

20 Regeringen kommer att tillsätta en arbetsgrupp som ska se samlat på frågor som rör lika rättigheter och möjlig-heter oavsett sexuell läggning. Arbets-gruppen ska också undersöka hur man kan mäta hur vanligt det är med diskriminering på grund av sexuell läggning.

21 Regeringen har utsett en utredare som undersöker om par av samma kön ska kunna gifta sig. Utredningens resultat ska redovisas senast den 30 mars 2007. Regeringen kommer sedan att över-väga utredningens förslag.

Åtgärder mot diskriminering på grund av funktionshinder och övriga frågor om funktionshindrades rättigheter

22 Regeringen gör under våren 2006 en uppföljning av den nationella

hand-lingsplanen för handikappolitiken. Uppfölj-ningen redovisas i en skrivelse till riksdagen.

23 Regeringen har bildat den nya myn-digheten Handisam som ska samordna handikappolitiken. Myndigheten började sitt arbete den 1 januari 2006. Handikapp-ombudsmannen (HO) får en mer fristående och granskande roll.

24 Regeringen kommer under 2006 att ge Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att kartlägga våld mot funktions-hindrade.

Åtgärder mot rasism och homofobi 25 Centrum mot rasism har bildats för

att förstärka samhällets insatser mot rasism, homofobi och diskriminering.

Under 2006 ska Integrationsverket utvär-dera organisationens verksamhet. Under 2007 ska Integrationsverket presentera en analys av hur rasismen ser ut och hur den har utvecklats. Regeringen kommer att

använda utvärderingen och analysen för att överväga lämpliga åtgärder mot rasism, homofobi och diskriminering.

26 Forum för levande historia utvecklar sitt arbete mot antisemitism, islamo-fobi och homoislamo-fobi och skriver rapporter om dessa frågor.

27 Regeringen kommer under 2006 att följa upp rapporten Hatbrott. En upp-följning av rättsväsendets insatser, som Brotts-förebyggande rådet (Brå) presenterade 2002.

28 Brottsförebyggande rådet (Brå) ska varje år från och med 2006 redovisa statistik över hatbrott och brott med inslag av islamofobi.

Related documents