• No results found

4 Rättighetsfrågor

4.4 Ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter

Rätten till arbete

Enligt FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har var och en rätt till arbete och skydd mot arbetslöshet. Var och en har också rätt att utan diskrimine-ring få lika lön för lika arbete. Det framgår bland annat av FN:s konvention om av-skaffande av all slags diskriminering av kvinnor. Rätten till arbete skyddas också av flera andra konventioner och nämns i den svenska grundlagen.

Rätten till arbete innebär inte en ovillkor-lig rätt till ett arbete, utan framför allt en skyldighet för staterna att motverka arbets-löshet. Det är också viktigt att uppmärk-samma att rätten till arbete ska genomföras på ett sätt som inte är diskriminerande.

Läs mer: FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, artikel 23, FN:s konvention om ekonomiska, sociala och

kulturella rättigheter, artikel 6, FN:s konven-tion om avskaffande av all slags diskrimine-ring av kvinnor, artikel 11, den europeiska sociala stadgan, artikel 1, samt 1 kap. 2 § regeringsformen.

45 En utredning har genomförts om avidentifierade ansökningshandlingar, det vill säga ansökningshandlingar som inte innehåller personuppgifter som kan med-föra att den sökande diskrimineras. Reger-ingen kommer under 2006 att ta ställning till om och hur det är lämpligt att pröva metoden vid någon eller några myndigheter.

46 Sverige kommer att införa förbud mot diskriminering på grund av ålder i arbetslivet.

47 Regeringen arbetar med att ta fram en nationell handlingsplan för att av skaffa könsdiskriminerande löneskillnader.

48 Regeringen kommer att fortsätta att sätta mål för rekryteringen inom hög-skolor och universitet för att tillsättningen av professorer ska leda till en jämnare fördelning mellan kvinnor och män.

49 Regeringen har infört en ny modell med ett mer sammanhållet arbetssätt för att stärka funktionshindrades ställning på arbetsmarknaden. Modellen, som infördes den 1 januari 2006, kommer att utvärderas inför 2009.

Rätten till bostad

Rätten till bostad är en del av rätten till en tillfredsställande levnadsstandard, som skyddas av FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättig-heter. Den skyddas även av den europeiska sociala stadgan och nämns i den svenska grundlagen.

Rätten till bostad får inte genomföras på ett diskriminerande sätt. Den europeiska

kommittén för sociala rättigheter pekar på att skyddet mot diskriminering när det gäller rätten till bostad även omfattar olika grupper som kan anses utsatta, bland annat låginkomsttagare, arbetslösa, unga, ensam-stående föräldrar och personer med fysiskt eller psykiskt funktionshinder. FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter har också klargjort att rätten till bostad betyder att det ska finnas bostäder som är tillgängliga för personer med funktionshinder och att utgångs-punkten ska vara rätten till likabehandling.

Enligt FN:s särskilde rapportör för dessa frågor är rätten att inte diskrimineras en av de mest centrala delarna av rätten till bostad.

Läs mer: FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, artikel 25, FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, artikel 11, europeiska sociala stadgan, artikel 31, samt 1 kap 2 § regeringsformen.

50 Regeringen har bildat en arbetsgrupp för att se över bostadsfrågor. Arbets-gruppen har presenterat en rapport där även frågor om diskriminering av bostadssökande tas upp. Under våren 2006 har rapporten skickats ut till myndigheter och andra berörda som ska återkomma med synpunk-ter på arbetsgruppens förslag.

51 Socialstyrelsen fick 2005 regeringens uppdrag att fördela 30 miljoner kronor under tre år till lokala hemlöshetsprojekt.

Socialstyrelsen har också genomfört en nationell kartläggning av hemlösheten 2005.

En ny kartläggning ska göras 2007.

52 Regeringen har under våren 2005 utsett en nationell bostadssamordnare som ska ta fram förslag på åtgärder för att underlätta för ungdomar och andra grupper att komma in på bostadsmarknaden. Upp-draget ska redovisas i december 2007.

53 Regeringen kommer från och med 2006 att se över de avtal som den har med sju storstadskommuner för att lång-siktigt bryta den sociala, etniska och diskriminerande segregationen i storstads-regionerna.

Rätten till bästa uppnåeliga hälsa Enligt FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter har var och en rätt till bästa uppnåeliga fysiska och mentala hälsa. Även i konstitutionen för Världshälsoorganisationen (WHO) och den europeiska sociala stadgan skyddas rätten till hälsa. Enligt den europeiska sociala stadgan ska staterna så långt som möjligt undanröja orsaker till ohälsa och erbjuda rådgivning och utbildning för en bättre hälsa. Staterna ska också se till att den som saknar egna resurser ändå får lämplig sjuk-vård. Dessa rättigheter ska genomföras på ett sätt som inte är diskriminerande.

I den svenska grundlagen sägs att det är den offentliga sektorns skyldighet att trygga

rätten till hälsa, arbete, bostad och utbildning.

Under 2003 antog riksdagen regeringens proposition Mål för folkhälsan. Där sägs att målet är att skapa förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolk-ningen. Där sägs också att ojämlikheten i hälsa mellan olika grupper måste motverkas.

Läs mer: FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, artikel 25, FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, artikel 12, europeiska sociala stadgan, artikel 13, samt 1 kap. 2 § regeringsformen.

54 Statens folkhälsoinstitut (FHI) har fått flera uppdrag från regeringen att utreda förhållandet mellan diskriminering och hälsa. Med hjälp av kunskapen från dessa utredningar kommer regeringen att överväga vad som bör göras för att personer som utsätts för diskriminering ska kunna förbättra sin hälsa.

55 Regeringen kommer under perioden 2006 –2009 att vidta åtgärder för att motverka skillnader på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosupp-fattning, sexuell läggning eller funktions-hinder när det gäller kvalitet och tillgång till hälso- och sjukvård.

56 Regeringen beslutade 2003 att en na-tionell psykiatrisamordnare ska se över frågor som rör vård och omsorg för personer med allvarlig psykisk sjukdom och/eller psykiska funktionshinder. Uppdraget löper till den 1 november 2006.

Rätten till utbildning

Rätten till utbildning skyddas av flera centrala dokument om mänskliga rättig-heter. Enligt FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har var och en rätt till undervisning, som ska vara kostnads-fri på de elementära och grundläggande stadierna. Rätten till utbildning garanteras också i FN:s konvention om ekonomiska,

sociala och kulturella rättigheter och i Europakonventionen. Barnets rätt till utbild-ning lyfts särskilt fram i barnkonventionen.

Rätten till utbildning skyddas också i den svenska grundlagen.

Liksom andra mänskliga rättigheter om-fattas även rätten till utbildning av förbud mot diskriminering. Det betyder dock inte att det är förbjudet med åtgärder som ge-nomförs för att uppnå en jämnare könsför-delning eller stödja utsatta grupper. Sådana åtgärder får dock inte vara mer långtgående eller långvariga än vad som behövs för att uppnå jämlikhet och jämställdhet.

Läs mer: FN:s konvention om sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter, artikel 13, Europakonventionens första till-läggsprotokoll, artikel 2, samt barnkonventio-nen, artikel 28 och 29.

57 Statens skolverk ska under 2006 infor-mera om den nya lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande

behand-ling av barn och elever. Uppdraget ska genom-föras i samverkan med Jämställdhetsombuds-mannen (JämO), OmbudsJämställdhetsombuds-mannen mot etnisk diskriminering (DO), Handikappombudsman-nen (HO) och OmbudsmanHandikappombudsman-nen mot diskri-minering på grund av sexuell läggning (HomO).

58 Skolverket har fått regeringens upp-drag att se över ett antal läroböcker för att undersöka om de ger uttryck för diskri-minerande eller kränkande attityder. Upp-draget ska redovisas senast den 31 december 2006. Regeringen kommer sedan att över-väga om åtgärder behöver vidtas.

59 Regeringen tillsätter under 2006 en utredning som ska undersöka möjlig-heterna att ge gömda barn och ungdomar rätt till utbildning, förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg.

60 Regeringen har tillsatt en delegation som ska arbeta för jämställdhet i

för-skolan. Delegationen lämnar sin slutrapport i juni 2006. Med rapporten som grund kommer regeringen att överväga vilka åtgärder som behöver genomföras.

61 Regeringen kommer under perioden 2006 –2009 att följa upp utbildnings-situationen för barn och ungdomar med funktionshinder och överväga om fler åtgärder behöver genomföras för att stärka deras rättigheter.

62 Regeringen fortsätter att prioritera arbetet med att bredda rekryteringen till högskolan. Myndigheten för Sveriges nätuniversitet har därför 2006 fått fler upp-gifter. Myndigheten har också bytt namn till Myndigheten för nätverk och samarbete inom högskolan.

63 Regeringen kommer under perioden 2006 –2009 att följa upp vad skol-myndigheterna har gjort efter det att ett tydligare mål om barn med annat

moders-mål än svenska skrevs in i förskolans läro-plan. Regeringen ska också utvärdera hur situationen har förändrats för dessa barn.

Related documents