• No results found

I följande avslutande kapitel beskrivs en slutsats för båda frågeställningar som har legat till grund för studien. Frågorna som besvaras är “Vilka juridiska krav om lagar och praxis bör Företag X förhålla sig till enligt revisorer gällande en implementering av rullande inventering?” och “Hur ser en möjlig implementeringsprocess ut av en rullande inventeringsprocess?”.

5.1 Slutsats

Den här studien har gått in på djupet för ämnet om implementering av rullande inventering. I studiens först problemformulering har det undersökts för vilka krav som ställs från juridiskt håll samt den praxis som företaget förväntas följa när de har implementerat en rullande inventering. Det har visat sig att kravet om inventering ställs från Lag (1955:257) om inventering av varulager, som säger att företagen måste inventera lagret minst en gång per år. Dock regleras det inte i lagen hur företaget ska utföra sin inventering, vilket kan göra att oklarheter uppstår då företaget övergår från periodisk inventering till rullande inventering. Lagen är som sagt 65 år gammal samtidigt som lagerhanteringssystem ständigt utvecklas. Det empiriska materialet i samband med intervjuerna av auktoriserade revisorer har därmed visat att mycket av det som är allmänt accepterat tillvägagångssätt för inventering i dag, bygger på praxis. Därför är det av ytterst betydelse att företagen har en nära relation till revisorerna och en förståelse för vad som praxis tillåter. Revisionsbyråer kan ha olika syn på vad “tillåten praxis” är och samma gäller för olika revisorer. Detta ger än mer anledning till att kommunikationen med aktuell revisionsbyrå sker i samförståelse.

Studien har även belyst viktiga interna fördelar som en periodisk- och rullande inventering medför. Företaget kan bland annat få ekonomiska fördelar och ett underlag som möjliggör bättre planering av lagret. Rullande inventering ger samtidigt mer av dessa fördelar när det kommer till mer frekvent- och mer aktuell information kring lagret. Dock krävs ett mer utvecklat lagerhanteringssystem vid rullande inventering jämför med periodisk inventering. Att inventering är så pass affärskritiskt i sig är troligtvis

anledningen till att lagen inte har behövts uppdateras de senaste åren. Företagen har därför inte bara ett intresse av att tillfredsställa externa aktörers krav om inventering, men också för att få en stabil grund att stå på när det kommer till beslut som berör lagret.

I studiens andra problemformulering diskuteras hur en möjlig implementeringsprocess ser ut av en rullande inventeringsprocess. Följande implementeringssteg som nämns i studien kan bekräftas vara avgörande för Företag X att uppfylla. Dels för att deras förändringsarbete ska uppfylla en tillfredsställande inventeringsprocess, dels för att undvika beskrivna misstag i implementeringsprocessen.

Gällande orsaker till misstag i inventeringsprocessen kan slutsatsen dras att utifrån den teori och empiri som studien har erhållit är det betydelsefullt för Företag X att göra följande avseenden nedan, med detta för att undvika att misstag uppstår i inventeringsprocessen:

• Att ha en tydlig rollfördelning.

• Att ha en tydlig märkning.

• Att konsekvent inventera rätt enheter och inte blanda dem.

• Att rätt personal utför inventeringen med gedigen erfarenhet.

• Att använda sig av ett inventeringssytem som skickar ut varningar för att undvika felaktig manuell inmatning av data.

• Att implementera processförbättringar som Pick By Voice.

Vidare kan studien bevisa att rullande inventering resulterar i reducering av saldoavviksler i lagersaldot och betydande besparingar för företaget. Resonemanget över hur frekvent Företag X och företag bör inventera är däremot mer komplext att dra en slutsats om. Detta är med anledningen av de faktorer som påverkar antalet gånger företaget bör inventera, vilka är:

• Vilken typ av marknad företaget är verksamt på.

• Andelen misstag som redan förekommer i inventeringsprocessen.

• Om det är lönsamt för företaget att överstiga den optimala inventeringsfrekvensen på tolv gånger per år?

Slutligen kan det dessutom tilläggas att den rullande inventeringen kan kombineras med en ABC-klassificering som inte enbart kan skapa en stabilare rullande inventeringspolicy, utan också kan skapa en mer effektiv metod där de olika egenskaperna en artikel består utav kan urskiljas.

Med detta sagt kommer Företag X genom en implementering av rullande inventering med Pick By Voice, ha bättre förutsättningar för att ha rätt artiklar lagerförda i rätt kvantitet på lagret. Artiklarna kommer hittas på rätt plats i rätt skick för att kunna levereras till kund i rätt tid, utan att behöva beställa eventuella dyra expressleveranser eller inte alls kunna möta efterfrågad kvantitet på grund av brist.

5.2 Praktiskt bidrag

Studiens praktiska bidrag utgör den största delen av studiens arbete. Det primära bidraget för Företag X är utförandet av förstudie som ser över möjligheten att övergå från periodisk- till rullande inventering ur ett juridiskt perspektiv. Genom de intervjuer som har genomförts med både auktoriserade revisorer och företag som redan har implementerat denna form av inventeringsmetod har viktiga arbetsmoment kunnat identifieras där det finns en tendens att misstag kan uppstå. På grund av att dessa arbetsmoment redan har kunnat identifieras så kan Företag X ta lärdom av de misstag andra redan har begått och därigenom undvika att liknande misstag förekommer. Studien kan även nyttjas av liknande företag med samma behov av att övergå från periodisk inventeringen till att implementera rullande inventering med eller utan Pick By Voice.

5.3 Teoretisk bidrag

Studien bidrar med ett teoretiskt bidrag i mindre utsträckning vilket grundar sig i att studien utgörs av en fallstudie. Emellertid går det att framhäva att studien bidrar med en teori som liknande företag med motsvarande behov som Företag X kan ha användning av. Detta rör främst teorin där gedigen kunskap om lagar, praxis, implementeringsprocessen, inventeringsprocessen och ABC-analys ges.

5.4 Etiska överväganden

Under studiens gång har hänsyn tagits till de etiska övervägandena genom att samtliga berörda har behandlats på ett transparent vis, då studiens syfte har tydliggjorts. Vid utförandet av intervjuerna har samtliga respondenter fått vara anonyma, därav har anonymitetskravet fastställts. Nyttjandekravet har uppnåtts genom att all information som har tillhandahållits har endast använts för studiens syfte och det har inte speglats utefter individens egna preferenser.

Uppsatsen har dessutom lästs av handledare, examinator och opponenter på Linnéuniversitet som har kommit med konstruktiv feedback för att bibehålla studiens validitet och reliabilitet. Det ska även tilläggas att för att stärka reliabiliteten och upprätthålla en säkerställd begreppsvaliditet har många olika källor tillämpats både teoretiska och empiriska.

5.5 Kritik till eget arbete

Forskarna har bland annat undersökt hur rullande inventering genererar ett mer korrekt lagersaldo, men dock saknas det kännedom om huruvida denna nya inventeringsmetod påverkar de anställda som berörs. Urvalet anses vara godtyckligt då det har genererat ett flertal olika aspekter tillhörande ämnet rullande inventering, men med ett utökat urval hade andra faktorer kunnat belysa ny vetskap som kan ha förbisetts i studien. Den begränsade tiden hindrade forskarna av studien till att gå ytterligare på djupet och undersöka fler faktorer som kan ha haft inverkan på det undersökta syftet. Exempelvis

hade en aspekt kunnat vara att utvärdera hur de anställda blir påverkade av en rullande inventering från en tidigare periodisk inventering.

5.6 Förslag till vidare forskning

Potentiell vidare forskning av denna studie är att återkomma till Företag X när implementeringen av den nya inventeringsmetoden är genomförd. Då hade utförandet och de rutiner som existerar kunnat utforskas. Här hade ett möjligt hjälpmedel kunnat föreslås för att identifiera eventuella misstag som inte medför värde till processen genom att utföra en processkartläggning.

På grund av den begränsade tidsramen som nämndes tidigare, hade ytterligare vidare forskning kunnat göras där fler företag som har implementerat en rullande inventering intervjuats. Med detta hade det eventuellt kunnat bidra med ytterligare information till studien där fler misstag i implementeringsprocessen och i inventeringsprocessen kunnat kartläggas. Det vore även av intresse att intervjua fler revisorer för att vidare skapa en djupare vetskap i ämnet.

Related documents