• No results found

Ett avslutande resonemang

In document Synergier i Internationella Företag (Page 188-193)

6.6 Sammanfattning Synergier – en analytisk sammanställning

7.2.1 Ett avslutande resonemang

Vi vill återigen betona att vi endast anser oss ha funnit ett teoretiskt stöd för ett fåtal internationellt associerade synergier. Inom de materiella synergieffek- terna handlar det om utnyttjandet av internationella källor, skalekonomiska fördelar

inom logistik och produktion samt förbättrade möjligheter till utnyttjande av lands- specifika fördelar. De immateriella motsvarigheterna består av kulturella synergier

och den kunskap och kompetens som en ökad mångfald kan föra med sig. Vi har även funnit att de traditionella synergierna är intressanta i vårt internatio- nella perspektiv och vi vill därmed inte bortse från dessa, utan väljer istället att resonera i termer av en internationell förstärkningseffekt. Vi anser följaktligen att

företagens internationella närvaro i många fall kan förstärka effekterna av de traditionella materiella och immateriella synergierna.

Då vi anser att synergimöjligheterna i sig är av mindre värde så länge de inte kan omsättas i en praktisk användbarhet vill vi även betona hur företagen kan utnyttja dessa i ett konkurrenskraftsstärkande syfte. Vi har i dessa resonemang funnit två praktiska tillvägagångssätt teoretiskt väl förankrade; hur ett företag väljer att konfigurera och koordinera sina olika verksamheter. Konfigurerings- aspekten belyser hur företaget väljer att geografiskt allokera de olika aktivite- terna medan koordineringen beskriver hur dessa samordnas med varandra. Genom ett kombinerat användande av dessa konfigurerings- och koordine- ringsrelaterade funktioner kan företaget utnyttja de olika synergierna. Vi vill i sammanhanget accentuera det samband vi funnit mellan de materiella synergi- erna och hur dessa framförallt kan utnyttjas genom företagens konfigurerings- funktioner. Vidare anser vi oss även ha funnit motsvarande samband mellan de immateriella synergierna och de koordineringsrelaterade funktionerna.

7.3 Internationellt associerade synergier

Vår andra frågeställning beskrev våra avsikter att ytterligare förankra denna teoretiska utgångspunkt i näringslivets mindre tillrättalagda verklighet genom att studera hur våra fallstudieföretag resonerar i liknande frågor.

 Vad anser företagen, med utgångspunkt i deras uppfattning och föreställning om sy-

nergieffekter i allmänhet, om förekomsten av synergier associerade med deras inter- nationella närvaro?

Genom att skapa oss en förståelse för kopplingen mellan det teoretiska reso- nemanget och hur våra fallstudieföretag med en högre grad av praktisk erfa- renhet själva väljer att resonera kring fenomenet ville vi besvara denna fråge- ställning. Med denna utgångspunkt resonerar vi således på ett sammanfattande sätt kring uppsatsens mest framträdande analytiska diskussioner angående in- ternationellt associerade synergier.

7.3.1 Ett avslutande resonemang

Med stöd av våra genomförda empiriska studier har vi funnit att samtliga våra fallstudieföretag på något sätt resonerar kring synergibegreppet och även bely- ser den internationella dimensionens betydelse. På detta sätt anser vi oss tidigt ha förankrat studiens empiriska relevans.

Vi har funnit ett tydligt samband mellan studiens produktorienterade företag och hur de i första hand söker utnyttja de materiella synergieffekterna, medan de tjänsteorienterade företagen i högre utsträckning koncentrerar sig till de immateriella varianterna. Vid sidan av dessa skilda verksamhetsinriktningar anser vi även att företagens respektive storlek och marknadsförutsättningar har stor betydelse för hur de väljer att söka utnyttja de internationellt associe- rade synergierna.

Utifrån våra fallstudieföretag anser vi oss även ha funnit ett empiriskt stöd för de materiella synergiernas större potential. De materiella synergiernas något större betydelse anser vi även tar sig uttryck i den internationella förstärk- ningseffekten, då vi anser att den internationella dimensionen framförallt för- stärker effekterna av de materiella, men även de immateriella, synergierna.

7.4 Utnyttjandet av internationellt associerade

synergier

Vår tredje frågeställning bestod i att tydligare beskriva det praktiska hanteran- det och utnyttjandet av de internationellt associerade synergierna.

 Hur söker företagen, ur ett företagsstrategiskt perspektiv, utnyttja dessa synergier? Utifrån denna frågeställning hade vi för avsikt att beskriva och analysera före- tagens strategiska sätt att samordna, organisera och strukturera de olika inter- nationella verksamheterna i syfte att hantera och utnyttja synergieffekterna. I det nedanstående för vi således ett sammanfattande resonemang kring uppsat- sens mest betydelsefulla analytiska diskussioner.

7.4.1 Ett avslutande resonemang

I enlighet med ovanstående resonemang har vi funnit ett empiriskt stöd för sambanden mellan studiens produktorienterade företag, deras konfigurerings- relaterade funktioner och ett praktiskt utnyttjande av de materiella synergierna, samt motsvarande för studiens tjänstorienterade företag, deras koordinerings- funktioner och de immateriella synergierna. Vi har även funnit det betydelse- fullt att tydliggöra förhållandet mellan företagens konfigurerings- och koordi- neringsfunktioner. I takt med att den internationella verksamhetskonfigure- ringen ökar i komplexitet ökar även behoven av en mer avancerade koordine- ring.

Vi anser även att den internationella dimensionen kan bidra till att förstärka företagens praktiska utnyttjande av de konfigurerings- och koordineringsrela- terade funktionerna, i enlighet med den internationella förstärkningseffekten. I

likhet med ovanstående delar anser vi att detta framförallt tar sig uttryck i att företagens konfigureringsmöjligheter förbättras.

7.5 Synergiers påverkan på konkurrenskraften

Sammanfattningsvis hade vi för avsikt att genom vår sista frågeställning skapa en teoretiskt såväl som empiriskt förankrad förståelse för hur ett effektivt ut- nyttjande av dessa effekter kan bidra till en förbättrad konkurrenskraft.

 Vilken betydelse kan hanterandet och utnyttjandet av dessa synergieffekter ha för

utvecklingen av företagens konkurrenskraft?

Med stöd av tidigare teoretiska och empiriska förankring hade vi för avsikt att avslutningsvis föra ett analyserande resonemang kring betydelsen av hanteran- det och utnyttjandet av synergieffekterna i syfte att stärka företagens framtida konkurrenskraft. Med utgångspunkt i denna frågeställning grundar vi därför nedanstående sammanfattande resonemang i de analytiska diskussioner vi tidi- gare fört kring synergiers påverkan på konkurrenskraften.

7.5.1 Ett avslutande resonemang

I enlighet med vad besvarandet av de tidigare frågeställningarna givit vill vi förtydliga de samband vi funnit mest betydelsefulla i våra studier. Vi finner att studiens produktorienterade företagen besitter större möjligheter att stärka sin konkurrenskraft genom att utnyttja de materiella synergierna, framförallt via en effektiv verksamhetskonfigurering. På motsvarande sätt anser vi att de kunskaps- och tjänsteorienterade företagen via utvecklade koordineringsfunk- tioner främst kan omsätta de immateriella synergierna i en stärkt konkurrens- kraft.

Vidare anser vi oss även ha funnit stöd för att studiens produktorienterade företag har större möjligheter att stärka sin konkurrenskraft, till en följd av de materiella synergiernas större potential. Detta är något vi även anser återspeg- las i den internationella förstärkningseffekten då den är mest framträdande för de produktorienterade företagen och deras utnyttjande av de materiella syner- gierna.

Utöver dessa resonemang finner vi det även betydelsefullt att uppmärksamma de svårigheter som flertalet andra teoretiker förknippar med realiserandet av synergier. Dessa svårigheter förknippade med att mäta och uppskatta synergi- er ur ett praktiskt och konkurrenskraftsstärkande perspektiv är särskilt tydliga inom de immateriella synergierna, vilket vi anser kan begränsa den potential de tillskrivs.

In document Synergier i Internationella Företag (Page 188-193)