• No results found

Sammanfattning Det teoretiska stödet

In document Synergier i Internationella Företag (Page 145-148)

5.5 Attendo Senior Care

6.2.5 Sammanfattning Det teoretiska stödet

Sammanfattningsvis har vi endast funnit ett teoretiskt stöd för ett fåtal inter- nationellt associerade synergier. Vi anser att det i första hand rör sig om en internationell effekt som förstärker de traditionella synergierna. Av denna an- ledning finner vi det såväl betydelsefullt som poängfullt att fortfarande reso- nera utifrån den tidigare klassificeringen av materiella och immateriella synergief- fekter. Vid sidan av denna internationella förstärkningseffekt finner vi dock några unika synergieffekter som endast ett internationellt etablerat företag kan åt- njuta. De består exempelvis av utnyttjandet av landsspecifika fördelar och kun- skapsutveckling som följd av en ökad mångfald. För att underlätta förståelsen för dessa har vi valt att klassificera även dessa utifrån de materiella och im- materiella aspekterna.

Med stöd av ovanstående resonemang kring det teoretiska stödet för de inter- nationellt associerade synergierna introducerar vi nedan den första delen i vår analysmodell. Denna del kommer även att ligga till grund för resterande delar av vårt analytiska resonemang då den även behandlar de teoretiska aspekterna av de resterande frågeställningar vi ämnar besvara. Denna teoretiska del av modellen är även en utveckling av den figur som initialt presenterades i teori- kapitlet.

Figur 6.1 Det teoretiska stödet. En illustration av det teoretiska stöd vi funnit för det studerade fenomenet.

Ovanstående figur visar hur vi anser att de behandlade delarna tillsammans utgör en helhetsförståelse för ämnets teoretiska stöd. Grundläggande är na- turligtvis vår definition av synergier samt vår internationella utgångspunkt, interna-

tionalisering som diversifiering. Likt vi tidigare redogjort har vi låtit indelningen av materiella och immateriella synergier kvarstå, men låter rutornas streckade linjer

representera de traditionella synergierna och de heldragna linjerna de interna- tionellt associerade synergierna. De båda rutornas skilda storlek symboliserar den större potential vi finner inom de materiella synergieffekterna. Vidare låter vi det praktiska utnyttjandet av synergierna representeras av ett kombinerat användande av de konfigurerings- och koordineringsrelaterade metoderna. Konfigu- reringsaspekten har medvetet placerats i figurens övre del för att symbolisera dess tydligare samband med de materiella effekterna, motsvarande gäller även för koordineringsaspekterna och de immateriella synergierna. Genom ett ak- tivt utnyttjande kan sedan dessa synergier realiseras och omsättas i en stärkt

Def in it io n av syn e rg ier Materiella Immateriella In te rn at io n a li ser in g so m d iver sif ier in g K o o rdi ne - ri n g Konf ig u- re -ri n g Utny ttja nde t a v inte r- na tione llt a s s . s y ne r- gie r Syn e rg ier s p åver kan p å Konk ur re n s k ra fte n

konkurrenskraft. Avslutningsvis har vi valt att låta den internationella förstärknings- effekten symboliseras av den skuggning som genomgående förekommer i figu-

ren. Den mörkare skuggningen i de övre högra hörnen i figurens respektive delar visar hur vi anser att denna förstärkningseffekt utvecklas. Vi anser följ- aktligen att förstärkningseffekten är mer framträdande för de materiella syner- gierna och de konfigureringsrelaterade funktionerna.

Det teoretiska stödet – de främsta bidragen

Vi vill i nedanstående punkter sammanfatta och accentuera de främsta bidrag som vi anser att ovanstående resonemang kring det teoretiska stödet givit.

 Vi har endast funnit ett teoretiskt stöd för ett fåtal internationellt asso- cierade synergier, men har även i vårt internationella perspektiv funnit de mer traditionella materiella och immateriella synergierna intressanta.  Vi vill inte bortse från de traditionella synergierna, utan väljer istället att

resonera i termer av en internationell förstärkningseffekt. Vi anser följaktli- gen att företagens internationella närvaro i många fall kan förstärka ef- fekterna av de traditionella synergierna.

 Vi har funnit två praktiska tillvägagångssätt teoretiskt väl förankrade; hur ett företag väljer att konfigurera och koordinera sina olika verksamhe- ter. Konfigureringsaspekten belyser hur företaget väljer att geografiskt allokera de olika aktiviteterna medan koordineringen beskriver hur des- sa samordnas med varandra.

 Avslutningsvis anser vi dessutom ha funnit ett tydligt samband mellan de materiella synergierna och hur dessa framförallt kan utnyttjas genom företagens konfigureringsfunktioner. Vi anser oss även ha funnit mot- svarande samband mellan de immateriella synergierna och de koordine- ringsrelaterade funktionerna.

6.3 Internationellt associerade synergier

Efter att i ovanstående resonemang ha redogjort för fenomenets teoretiska förankring har vi i nedanstående för avsikt att relatera denna kunskap till våra empiriska observationer. I syfte att underlätta vårt resonemang har vi valt att även här följa den ordningsföljd som vi redogjort för i tidigare kapitel och inte minst i den nyss introducerade analysmodellen. Följaktligen utgår vi i denna analytiska del från de resonemang vi fört under teorikapitlets första hälft, em- pirikapitlets inledande avsnitt samt i motsvarande delar av ovanstående analys av det teoretiska stödet. Det är följaktligen på detta sätt vi avser besvara vår andra frågeställning om vad våra fallstudieföretag anser om de internationellt associerade synergierna.

Vi har valt att inleda med en diskussion med utgångspunkt i de två produkt- orienterade företag som ingår i vår studie, Flextronics och Gunnebo. Detta för att sedan föra motsvarande resonemang kring de kunskaps- och tjänsteori- enterade företagen ÖPWC och Attendo. Vi har valt denna uppställning då vi under uppsatsens gång funnit denna dimension i företagsmatrisen betydelse- full för vårt fortsatta resonemang.

6.3.1 Produktorienterade företag – Flextronics och

In document Synergier i Internationella Företag (Page 145-148)