• No results found

Avslutande slutsats och rekommendationer 134

In document Teknologins strategiska betydelse (Page 147-151)

6   Slutsatser & Rekommendationer 124

6.2   Avslutande slutsats och rekommendationer 134

Vi anser att det är tydligt att företaget i dagsläget inte arbetar strategiskt med management, anskaffning och exploatering av teknologi vilket vi anser ligger till grund för de tecken på utvecklingsmässig ineffektivitet som uppmärksammats i denna studie. Mycket av bristerna har kunnat skönjas i den ineffektivitet som visat sig i processerna för utveckling och underhåll av den teknologiska portföljen till följd av historisk brist på ledarskap och strategisk inriktning i teknikutvecklingen. Detta har även medfört en ineffektivitet i planering för de teknologiska investeringarna och en väldigt stor del av utvecklingen har istället styrts av företagets försäljning, både på gott och ont. Det är positivt då utvecklingskostnaderna direkt täcks av intäkter och negativt då det skapar en avsaknad av lugn i utvecklingsprocessen. Konkret kan man säga att företaget satt upp höga ekonomiska mål för framtiden utan att på något sätt visa vad de rent teknologisk måste göra för att uppnå dessa mål. Detta samtidigt som man inom företaget är mycket noga med att framhålla att de är ett innovationsdrivet företag som just grundar sig i nyskapande teknologiska lösningar.

I en långsiktig utveckling av en teknologistrategi tror vi att det är mycket viktigt att från Bioterias sida beakta att strategin kommer att bestå av två delar och att den stora utmaningen är att få dessa två att kombineras på bästa möjliga sätt. Å ena sidan anser vi att det är viktigt att organisationens långsiktiga riktning grundas i en av ledningen strukturerad avsiktlig strategi medan vi å andra sidan tror det är viktigt att behålla den entreprenörsanda och dynamiska företagskultur som den framväxande strategin gestaltas av. Den avsiktliga strategin bör tydligt definiera vilken roll teknologin skall spela och hur den skall stödja upp att företaget når sina affärsmässiga mål medan den

en miljömässig skillnad och hur den skall integreras i den teknologiska strategin för att säkerställa framtida innovationsförmåga och konkurrenskraft. Det rekommenderas att den avsiktliga strategin implementeras i projektform från företagsledningen top-down medan man samtidigt försöker sätta ord på den från organisationen framväxande strategin för att underlätta integrering av dem. Därefter är det viktigt att företagets resursallokering stödjer upp att de båda strategierna tillsammans kan bli realiserade. Om inte resursallokeringen och den framväxande strategin överensstämmer kan det skapas en klyfta mellan den avsiktliga och den verkliga strategin vilket historiskt kan sägas ha skett med företagets höga säljfokus men i vissa avseenden låga teknologiska ställning.

I teknologistrategin är det viktigt att ett strategiskt synsätt inte bara tillämpas kring den faktiska utvecklingen utan att det även skapas en tydligare struktur för företagets olika anskaffnings- och exploateringsförfaranden. Rent investeringsmässigt kan det exempelvis vara strategiskt för företaget att investera i anskaffning eller utvecklingsprojekt där teknologin är beståndsdel i flera produkter och genererar en högre avkastning på den investerade summan. Vi rekommenderar därför företaget att exempelvis genomföra en utredning av sina investeringskostnader i FoU och hur dessa fördelas per teknologi för att kunna dra slutsatser om hur investeringarna fördelat sig historiskt och hur de framöver bör fördelas mellan fundamentala, utmärkande och externa teknologier. I vissa projekt där den interna kunskapen och teknologins ställning samtidigt inte är tillfredsställande kan det bli nödvändigt att titta på nya anskaffningssätt som licensiering, joint venture eller uppköp. Kanske är det viktigare att snabbt få ut en produkt på marknaden än att utveckla teknologin själv från grunden, exempelvis i frågan om värmeväxlarna eller fjärrkommunikationssystemet? Överlag krävs det en tydligare struktur kring valet av anskaffningssätt och anskaffningsställe vilket den historiska avsaknaden av har visat på en tydlig ineffektivitet då företaget internt utvecklar och monterar saker som borde göras externt och där i princip samma teknologier beställs från olika leverantörer. Vi rekommenderar företaget att dra lärdomar från den så lyckade utvecklingen och teknologiska förankringen och breddningen inom fettavskiljarsegmentet och beakta hur det historiskt tagits beslut rörande dess anskaffning, management och exploatering. Denna frågeställning belyser hur företaget kan dra lärdomar från de framgångar som de haft inom fettavskiljarsegmentet och på så vis utläsa den framväxta strategin för teknologin och använda den som bas för en framtida strategier även för de andra teknologierna.

I de höga mål för framtida ökad vinstmarginal som företaget satt upp och för att kunna uppnå dessa ser vi en stor uppgift i att finna exploateringskanaler som tillåter att man kan generera ökad intäkt utan att linjärt behöva expandera organisationen, det vill säga att identifiera områden med potentiella stordriftsfördelar. För att i dagsläget öka intäkterna krävs en ökad försäljning vilket leder till fler system som måste övervakas och underhållas vilket resulterar i en ökad komplexitet som ställer högre krav på organisationen. I dagens affärsmodell måste alltså större delen av varje intjänad

krona genereras via kostnad för anställdas arbetstid. Att möjliggöra för en intäktskälla där intäktsnivåerna i princip kan friställas från organisationens expansion krävs modifiering av den aktuella affärsmodellen eller rent av en helt ny typ av affärsmodell. Framförallt tror vi på idén att försöka utveckla en produkt och affärsmodell som i ett komplement till företagets nuvarande affärsmodell kan utgöra en direkt intäktskälla från slutkund. I dagsläget arbetar Bioteria i stort sett inte med någon form av utlicensiering av sina teknologier eller tekniska applikationer, något som mycket väl hade kunnat bli aktuellt för åstadkomma det nämnda intäktskomplementet. Företagets starka strävan efter att göra en miljömässig skillnad, att leda den biologiska revolutionen, en strävan som ibland kan kännas större än den ekonomiska drivkraften, anser vi hade kunnat ligga till grund till att se över möjligheterna att licensiera ut någon, eller några, av sina teknologier för att nå snabbare spridning och användningsgrad för teknologierna och därmed närma sig en marknadsstandardisering. Det skulle samtidigt inte motsättas av att förfarandet vid rätt management skulle kunna ge goda intäktsmöjligheter. För att ett licensieringsförfarande ska kunna bli aktuellt kommer det att krävas ett större fokus kring att skydda de teknologier som företaget själva har utvecklat. Speciellt med dess ställning som ett litet bolag på en avfallshanteringsmarknad med många stora aktörer som i en eventuell framtid också kommer kunna få upp ögonen för bioteknikens potential och därmed locka till sig konkurrenter. Samtidigt är teknologiskt skydd viktigt med hänsyn till många av företagets teknologiers relativt enkla karaktär i kombination med företagets höga teknologiska beroende.

Avslutningsvis uppmanas företaget att med utgångspunkt i resultatet av den genomförda Technology Auditen och de indikatorer och bedömningar som där görs om företagets teknologiska förehavanden utforma en teknologisk strategi i enlighet med de riktlinjer som beskrivs av Rieck & Dickson i kapitel 3.3.2. I strategin bör fokus ligga kring den process som företaget skall följa för att på bästa sätt utnyttja sina teknologiska resurser för att uppnå sina framtida, högt satta, bolagsspecifika mål. Strategin skall också syfta till att lyfta ett högre fokus och prioritet för de teknologiska frågorna i företaget och att säkerhetsställa att företagets teknologirelaterade beslut i framtiden tas med en högre kvalité än idag och att varje beslut tas med företagets bästa i åtanke. För att strategin skall bli långsiktigt verksam är det viktigt att den behandlas kontinuerligt över tid, både på utvecklingsgruppsnivå såväl som på ledningsnivå, och vi föreslår att den teoretiska modellen för Technology Auditen och dess ingående frågor och indikatorer kontinuerligt utvärderas och omvärderas för att säkerhetsställa att den teknologiska utvecklingen följer den enligt strategin satta inriktningen. Med struktur i dessa procedurer är vi övertygade om att företagets teknologi på ett framgångsrikt sätt med hjälp av genomtänkt resurs- och kompetensallokering kommer att stödja organisationens långsiktiga utveckling och ge ett övertag i de föränderliga miljöer företaget agerar och även fortsatt i längden kunna möta marknadsbehov och uppfylla intressenternas förväntningar.

In document Teknologins strategiska betydelse (Page 147-151)