• No results found

Teknologistrategins drivkrafter 20

In document Teknologins strategiska betydelse (Page 33-37)

3   Teori 14

3.3   Teknologistrategi 16

3.3.3   Teknologistrategins drivkrafter 20

David Ford (1988) definierar teknologistrategins tre viktigaste drivkrafter som förfarandet för företagets anskaffning, management och exploatering av teknologi. Teknologistrategin består av en sammanställning av dessa tre sammankopplade aktiviteter av företagets policys, planer och procedurer för hur företaget anskaffar kunskap och förmåga, hur management av denna kunskap sker samt företagets förmåga att exploatera dessa till en förtjänst. (Ford, 1988)

Ford (1988, s. 94) understryker att en teknologistrategi handlar om att skapa förutsättningar för företaget på lång sikt och inte enbart fokusera på närliggande produkt- och marknadsstrategier, något som ofta riskerar att hämma företagets långsiktiga teknologiutveckling. Ofta kan företag bli blinda för sin egen utveckling och missa den grundläggande teknologi som företagets framgång faktiskt grundar sig i. Han menar alltså att det är viktigt att analysera och utveckla sin strategi utifrån företagets teknologiska kärna. Själva teknologin måste utgöra en viktig byggsten i strategin och inte byggas enbart på de faktiska produkterna och de destinerade marknaderna vilket ofta är fallet. Det är viktigt för företaget att ställa sig frågan huruvida denna fundamentala teknologi anskaffas på rätt sätt, administreras rätt eller huruvida den är fullt exploaterad, dvs. används teknologin fullt ut eller går den att utveckla och kapitalisera på ytterligare sätt? Detta ger en ny uppgift åt företagets övriga funktioner att integrera ett tekniskt utvecklingstänk i sitt vardagliga arbete. De som arbetar strategiskt med planering måste ta hänsyn till integration av teknologisk anskaffning och utveckling och hur dessa optimalt kan kombineras. Företagets ledning måste utöver handhållande av pengar, marknad och produkter i allra högsta grad även inkorporera ett teknologiskt tankesätt. Från ledningshåll är det även av hög vikt att ett långsiktigt teknologiskt helhetstänk infinner sig. Detta innefattar också att företagets försäljnings- och marknadsavdelningen får en större förståelse för teknologins beståndsdelar för att kunna följa företagets produkt- och produktionsteknologier genom dess livscykel och utifrån denna söka optimala exploateringsmöjligheter för teknologierna, allt i nära kontakt med företagets teknikavdelning.

3.3.3.1 Utveckling av Fords resonemang kring anskaffning, management & exploatering av teknologier

Genom åren har Fords definition och resonemang vidareutvecklats och moderniserats i flera steg, både av honom själv och av andra forskare. Framförallt har värdefull påbyggnad gjorts av Davenport, Campbell-Hunt och Solomon (2003) som utgick från Fords uppdelning av teknologistrategi i anskaffning, management och exploatering och utvidgade detta genom att analysera vilka dynamiska faktorer som påverkar en

organisations teknologistrategi i förhållande till dess övergripande utveckling. De tre faktorerna i de båda modellerna illustreras och beskrivs här nedan.

Figur 2 Fords modell för teknologistrategins drivkrafter samt Davenport, Campbell-Hunt och Solomons påbyggnad med dynamiska faktorer som påverkar teknologistrategin. Rödmarkerad text symboliserar faktorer i Davenport et. als modell som kompletterar Fords. (Ford, 1988) (Davenport, Campbell-Hunt, & Solomon, 2003)

3.3.3.2 Anskaffning av teknologi

Teknologisk anskaffning kan ske från flertalet källor och styrs ofta av flera olika faktorer där tidshorisont för behov av teknologin, teknologins vikt för företaget, vilken typ av teknologi det rör sig om, investeringsstorlek samt i vilken del av produktlivscykeln som teknologin befinner sig kan utgöra exempel på faktorer. Beroende av företagets position inom ett visst affärsområde väljs en adekvat anskaffningsmetod. En stark marknadsposition ger möjlighet till intern forskning och utveckling i större utsträckning än en svag position där licensiering eller inköp av färdig teknologi lämpar sig bättre. De anskaffningsmetoder som Ford berör är:

• Egen Forskning och Utveckling

• Utkontrakterad Forskning och Utveckling • Köp av färdig produkt

• Licensiering • Joint Venture

Dessa anskaffningsmetoder kan kombineras beroende av karaktären på den teknologi som ska anskaffas vilket även ger möjlighet till styrning av investeringskostnaderna per teknologi. De mest centrala teknologierna för företaget, som är kritiska för dess framgång anskaffas med fördel genom intern FoU, medan vissa basala teknologier kan ske genom utkontrakterad FoU alternativt licensiering. Så kallade stödteknologier kan anskaffas med metoder som kräver minsta möjliga åtagande, så som direktköp av leverantör. (Ford, 1988, ss. 91,92)

Davenport, Campbell-Hunt och Solomon (2003)beskriver de dynamiska faktorer som påverkar anskaffning av teknologi eller teknologisk kunskap, genom egen utveckling alternativt inköp av existerande, vilka återfinns inom följande områden:

• Nätverk & Allianser. • Fusioner & Uppköp

• In-house Forskning & Utveckling • Användning av Lead Users • Licensiering av teknologi

• Utkontrakterad Forskning & Utveckling eller användning av konsulter Nätverk & Allianser har fått en viktig roll inom anskaffning av teknologi som en viktig källa till teknologisk kunskap samt till lärande. Det sociala kapital som genereras genom samarbeten, nätverkande och allianser kan skapa konkurrensfördelar, särskild då kvalitativa relationer skapas. Den djupaste formen av samarbete kan definieras som samevolution och sker när två firmors strategiska utveckling sammantvinnas och parallell tillväxt sker. (Davenport, Campbell-Hunt, & Solomon, 2003)

3.3.3.3 Management av teknologi

Management av teknologi består till stor del i att möjliggöra för skapandet av en långsiktig strategi för anskaffande och exploatering av teknologi. Ford (1988) uppger att företag som tar en strategisk approach till management av teknologi med större sannolikhet köper och säljer teknologi från andra, deltar i joint ventures, är mer internationellt inriktade samt att de spenderar mer på forskning och utveckling. Framgångsfaktorer som bör finnas inom organisationen för att säkerställa strategisk teknologimanagement är enligt Ford :

• Intern transfer av teknologi inom företaget.

• Integrering av företagets produkt- och produktionsteknologier och dess utveckling.

(Ford, 1988, ss. 93,94)

Davenport, Campbell-Hunt och Solomon (2003) utvecklar och definierar de centrala faktorerna inom management av teknologi som:

• Teknologisk absorptionsförmåga

• Teknologiska kompetensen och förmågan inom företaget.

Dessa två faktorer syftar till att understödja exploateringsaspekten samt att skapa och underhålla en god absorptionsförmåga. Denna är en viktig faktor för att ett företag ska kunna tillskansa sig den anskaffade teknologin och teknologiska kunskapen. Detta innebär att företag måste inneha en existerande teknologisk kunskap för att kunna inse potentialen av nyanskaffad information eller teknologi. Den absorberande förmågan hos företaget byggs genom erfarenheter och tidigare lärdomar inom företaget.

3.3.3.4 Exploatering av teknologi

Beslut inom teknologiexploatering styrs av liknande faktorer som för anskaffningsprocessen med tillägg av faktorer som teknologins möjliga bredd inom applikationsområdet och dess behov av stödteknologier. Ford nämner i sin artikel fyra typer av karakteristiska faktorer för teknologiexploatering;

• Användning i egen produktion eller egna produkter • Utkontrakterad tillverkning eller marknadsföring • Joint venture

• Licensiering av teknologin till extern part

Exploatering av en ny produktteknologi kan ofta inte genomföras utan stöd av en produktionsteknologi eller en marknadsföringskompetens som företaget kanske inte innehar i dagsläget och därmed måste anskaffa. Anskaffning och exploatering av en teknologi hänger som synes ofta samman. Detta skapar tillfälle för joint venture eller utkontraktering av tillverkning eller marknadsföring och är en situation som ofta kan uppstå hos små high-tech företag. I många fall är det viktigt att exploatering av en teknologi sker snabbt för att begränsa konkurrens eller för att generera optimal avkastning. Vissa företag önskar göra sin teknologi till marknadsstandard vilket då lättast skapas med hjälp av licensiering av teknologin till andra företag. I vilken utsträckning ett företag kan licensiera ut sin teknologi beror av företagets position och anseende vilket gör att det kan krävas att företaget bevisar teknologins styrka genom internt nyttjande innan licensiering blir ett alternativ. Ett företags centrala teknologier bör exploateras på ett sådant sätt att företagets kärnverksamhet beskyddas, framförallt i

de tidiga stadierna av produktlivscykeln. Graden av ekonomisk investering och åtagande varierar mellan de olika formerna av exploatering, där utnyttjande in-house kräver störst investering. (Ford, 1988, ss. 92,93)

Davenport, Campbell-Hunt och Solomon (2003) utvecklar teorin med tre dynamiska faktorer som spelar en viktig roll i en strategi för teknologiexploatering:

• Teknologisk lock-in • Immaterialrätt

• Kontinuerlig innovation

Om företaget är litet i förhållande till sina konkurrenter kan teknologisk lock-in, det vill säga när företagets teknologi blir standard på marknaden, vara ett av de sätten att utforma en strategi och därmed försöka låsa kunder och konkurrenter till företagets egen version av teknologin. Framgången för en sådan lock-in beror även på kontinuerlig innovation, som säkerställer företagets position på marknaden som first- mover i form av utveckling av nya versioner av teknologin. Immaterialrätt påverkar företaget i olika grad beroende på den marknad som företaget befinner sig på, om tidscykeln för produkten till marknad och till inkurans är kort, samt hur företagets storlek i förhållande till konkurrenter är.

In document Teknologins strategiska betydelse (Page 33-37)