• No results found

Bioteknik 62

In document Teknologins strategiska betydelse (Page 75-77)

5   Technology Audit 50

5.5   Vilken är företagets ställning i dess teknologier? 61

5.5.2   Bioteknik 62

Gemensamt för företagets biotekniker är att det i dagsläget pågår ett arbete med att ”bygga rötterna” till teknologin, det vill säga säkerställa att företaget levererar det som utlovas och har en organisation bakom som stödjer teknologin före, under och efter försäljning av ett biosystem. (Axelsson, 13 nov, 2012)

5.5.2.1 Bioteknik Fettavskiljare

GOR Biosystem som är kärnan inom teknologin för fettavskiljare har i sitt grundutförande egentligen inte varit fokus för utveckling de senaste åren. Den huvudsakliga utvecklingen historiskt och i dagsläget handlar framförallt om förlängning av teknologin och utveckling av tilläggsfunktioner och nya produkter i samma serie. Denna teknologi anses i dagsläget vara i rätt fas och långt kommen i utvecklingen, dock investeras det fortfarande i att bygga ”rötterna” till teknologin, att tydligt förankra tekniken i organisationen för att kunna leverera det man säger att man ska leverera. (Axelsson, 13 nov, 2012) Den stora kunskapen inom det teknologiska området för fettavskiljare ger möjlighet för bred vidareutveckling av kärnteknologin till nya produktområden. Exempelvis genom att förse de ursprungliga tankarna med olika tilläggsfunktioner som exempelvis slamlås, extra pumpkammare eller att göra en kombination med ett reningsverk. (Atling, 19 nov, 2012)

Pågående och kommande projekt är:

• Även för GOR Biosystem pågår ett valideringsarbete för att kunna dokumentera systemets effekt och därmed kunna öka acceptansen på marknaden.

• Under utvecklingsperioden har det formella ”pappersarbetet” rörande fettavskiljaren varit eftersatt och ett behov av standardisering av arbetsförfaranden, dokumentation och kvalitetsarbete har växt upp.(Staffan 12dec).

• Utveckling av det befintliga styrskåpet för ett mer professionellt utseende.

(TSUG, 2012)

Vår bedömning

Ställningen inom biotekniken för fettavskiljare bedöms som stark. Detta baseras på det faktum att teknologin är internt utvecklad från grunden och patenterad (enligt 5.1.2) samt att teknologin innehar utmärkande egenskaper (enligt 5.4.2) vilket kan kopplas till hög ställning i kundens ögon. Även det faktum att den huvudsakliga utveckling som pågår inom området i dagsläget är att bygga ett starkare fundament för teknologin och inte ändra dess egenskaper.

företaget innehar rörande teknologin både i tekniska utvecklingen och i serviceorganisationen. Att utmaningen sträcker sig till medel grundar sig i utmaningen i att formellt validera teknologins funktion med hänsyn till företagets låga biologiska kompetens.

5.5.2.2 Bioteknik Avfallshantering

Liksom för GOR Biosystem har inte heller ORS Biosystem, som är kärnan i teknologin rörande avfallshantering, utvecklats något radikalt de senaste åren. Dock har, liksom tidigare nämnts, produktteknologierna runt biotekniken för avfallshanteringen varit under utveckling, särskilt sedan 2010 med utvecklingen av Bioboden. Då affärsmodellen runt avfallsutrymmen har börjat klarna för företaget har även en systematisering och tjänsteutveckling runt denna samt effektivisering av tillverkningen börjat utvecklas. (Axelsson, 13 nov, 2012)

Den nyutveckling som är planerad inom den närmaste framtiden är bland annat: • Säkring av effekten hos biosystemet och dess tekniska komponenter

under vintertid när temperaturen är under noll. • Omstrukturering av montering och produktion.

• Breddning av användningsområdet till andra ”luktutsatta” områden, exempelvis i bajamajor eller containrar.

(TSUG, 2012)

Vår bedömning

Denna teknologi bedöms ha en stark ställning. Detta baseras på teknologins klassificering som fundamental och relativt low-tech i 5.4.2 och samtidigt långt utvecklad som gör att teknologin i dagsläget befinner sig i en lämplig position i utvecklingen.

Utmaningarna inom denna bioteknik bedöms som små baserat på det faktum att synen på teknologin är att den är basal i sin komposition. Dock identifieras utmaningar i vintersäkring av systemen som innehåller en viss grad av komplexitet samt processutveckling inom produktion av de produkter som baseras på teknologin.

5.5.2.3 Bioteknik Storköksventilation

Storköksventilationen kan definieras som den mest komplexa teknologin eftersom segmentet kräver en specifik kompetens och teknik som skiljer sig från Bioterias ursprungliga teknologi. Det ligger stora svårigheter i att dosera produkten samt hur man ska placera doseringsmunstycken i ventilationsrören för att få bästa spridning. Komplexiteten ligger både i att dosera bioprodukten korrekt i ventilationskanalen vilket kräver förståelse för dess luftflöde, samt att hantera restprodukter från processen

i en känsligare miljö än exempelvis avfallsbehållare eller fettavskiljare. (Palosaari, 20 nov, 2012)

Storköksventilation var ingen central kompetens hos företaget vid utvecklingen av det ursprungliga VENT Biosystemet, vilket bidrog till en längre startsträcka för utvecklingen. Förutom att färdigställa den grundläggande utvecklingen av systemet och validera denna så utvecklas också följande områden:

• Ett system för att få korrekt spraybild i relation till luftflödet samt utvärdera bästa doseringsmetod.

• Kommersialisering av produktområdet och genom validering och mätning tydliggörande av systemets funktion och vinningar.

• Värmeväxlare som fungerar kompatibelt med biosystemet. (TSUG, 2012)

Vår bedömning

Företagets ställning inom bioteknik för storköksventilation bedöms som svag. Detta ställningstagande grundar sig i att storköksventilationen har många basala och tidspressade utvecklingsprojekt pågående både i form av intern utveckling i egen verkstad och genom ”test” av anläggningar hos kund. Att teknologin klassificeras som både utmärkande och fundamental bidrar också till bedömningen att ställningen är lägre än den måste vara i dagsläget dels för att ha fullgod funktion och dels för att leverera det man sålt in till kund.

Då biotekniken för ventilation är företagets ”yngsta” teknologi återstår mycket utveckling av denna för att komma upp i den standard som företaget håller i sina andra biotekniker. Utmaningarna klassificeras som stora baserat på den komplexitet som ventilation generellt innefattar samt att uppnå en fullgod biologisk nedbrytning i detta mer komplexa medium som egentligen legat en bit utanför Bioterias grundkompetens.

In document Teknologins strategiska betydelse (Page 75-77)