• No results found

Utveckling av en Teknologistrategi 17

In document Teknologins strategiska betydelse (Page 30-33)

3   Teori 14

3.3   Teknologistrategi 16

3.3.2   Utveckling av en Teknologistrategi 17

Med bakgrund i de svårigheter som finns i att integrera en teknologistrategi med ett företags övergripande affärsstrategi har Rieck och Dickson (1993) utvecklat en praktisk modell med syfte att strukturera framtida teknologiska aktiviteter i relation till övergripande affärsplan ur ett tidsperspektiv. Modellen sträcker sig från ett långsiktigt perspektiv över 20 år med branschens framtida förutsättningar i fokus till de allra närmsta årens operativa teknologimanagement, genomgående med en översiktlighet där varje fas relaterar och bygger på varandra. Fokus läggs vid följande sex tidsspann och tillhörande aktiviteter enligt tabell 1 nedan.

Tabell 1. Rieck och Dicksons (1993) modell för skapande av en teknologistrategi

Aktivitet Tidshorisont (år)

Frågeställning

Definiera horisonten 20+ Var går gränsen för vårt företagsmässiga universum?

Förutse industrins utveckling

10-20 Var är alla andra på väg och var vill vi ta oss?

Teknologisk positionering

5-10 Vilken väg är bäst för oss att ta? Bestämma teknologisk

tillgänglighet

2-5 Hur tar vi oss den vägen? Anskaffning av

teknologi

1-2 Hur tar vi oss fram på vägen mest effektivt?

Management av teknologi

0-1 Hur tar vi oss fram på vägen mest verkningsfullt?

Definiera horisonten

Den bredaste aspekten av en teknologistrategi är att diskutera i vilken industri företaget avser att konkurrera. Det första steget, att definiera horisonten, handlar alltså om att på lång sikt över 20 år försöka definiera vilka olika möjliga riktningar företaget kan komma att ta. I vilken industri är det företaget befinner sig i idag och var kommer de att vilja vara framöver, var går gränsen för företagets affärsmässiga universum? Finns det strategiska vinster i att röra sig mot andra sektorer och vad som då skulle krävas i form av teknologiska förändringar? Aktiviteterna på denna nivå är nästan helt uteslutande på rent bolagsmässig strateginivå med teknologin som input till genomförandet. Den viktigaste frågeställningen är att bestämma huruvida den industri företaget i dagsläget befinner sig i på lång sikt kan tillhandahålla företaget den tillräckliga avkastningen för att nå bolagsmässiga mål.

Förutse industrins utveckling

Med utgångspunkt i en definierad horisont har man satt företaget i en långsiktig industriell kontext, i nästa steg handlar det om att förstå var företagets industriella konkurrenter är på väg, att förutse industrins utveckling. Det handlar i första hand inte om att förutspå konkurrenternas framtida produkter utan snarare att förutspå vilka krafter som kommer att påverka den aktuella industrin på lång sikt och i vilken riktning industrin i stort kan tänkas utvecklas. Intressant är att kunna förutspå den teknologiska mognaden inom industrin då det kan avspegla möjligheterna för framtida utveckling av befintliga teknologier eller om det är möjligt att nya revolutionerande teknologier kan komma att förändra hur industrin fungerar.

Teknologisk positionering

Med en horisont på 5-10 år är det viktigt för företaget att hitta sin teknologiska positionering inom industrin, att placera sig själva i en strategisk position på marknaden där företagets teknologi har störst genomslagskraft. I fokus ligger att definiera hur företaget skall utnyttja sin teknologi för att skapa största möjliga konkurrensmässiga försprånget med utgångspunkt i tidigare och nuvarande resurser. Enligt Rieck och Dickson (1993) är den viktigaste graderingen av företagets teknologiska positioner hur nära man befinner sig täten i utvecklingen, är man ledande eller följer man en redan dominerande aktör? Den teknologiska positionering ligger i nära samarbete med den övergripande affärsstrategin och tenderar att fungera som en brygga däremellan med hänsyn till teknologins vikt i uppfyllandet av bolagsmässiga mål och anpassning till marknadsmässiga förändringar.

Teknologisk tillgänglighet

Vid det här laget i processen bör företaget vara medvetna om vilken teknologi de behöver, vikten av dessa teknologier och vad de ämnar göra med dessa teknologier nu och i framtiden. Nästa två steg är att utifrån denna vetskap analysera företagets teknologiska tillgänglighet, vilken teknologi finns i företaget, respektive att analysera hur företaget skall tillskansa sig önskade teknologier, hur ska vi få in teknologin till företaget och hur gör vi affärer av den? Tillgängligheten handlar om att identifiera, exempelvis genom att genomföra en teknologisk revision på företaget, vilka teknologier man i dagsläget besitter, både internt och externt via partners, och hur de stödjer den teknologiska position som man vill åstadkomma.

Anskaffning av teknologi

Finns den inte redan inkorporerad i företaget behandlas hur den efterfrågade teknologin kan tillskansas samt hur dessa på mest effektiva sätt implementeras i verksamheten. Här infaller diskussioner om hur företaget kan generera konkret ekonomisk vinst från de specifika teknologierna och innefattar ofta beslut om marknadsmöjligheter, teknologins komplementära tillgångar samt IP-skyddande mekanismer.

Management av teknologi

Den sista delen handlar om att på ett effektivt sätt handleda och administrera den tillskansade teknologin på ett beständigt sätt. Enligt Rieck och Dickson (1993) är det inte möjligt att upprätthålla en framstående teknologisk position genom att enbart implementera stötvisa teknologiska förbättringar eller utvecklingsprocesser utan det måste ske som kontinuerliga inkrementella förbättringsprocesser och en förbättringsmentalitet som konstant utvecklar hela organisationen och dess affärer. I en dynamisk organisation tenderar det att bli lättare att få snabb acceptans för nya teknologier vilket inte bara effektiviserar interna processer utan även får hela företaget att reagera snabbare på externa förändringar.

Hela sex-stegsprocessen bör genomföras fortlöpande och iterativt för att hela tiden säkerhetsställa att strategin är koordinerad och fokuserad kring att uppnå ett

gemensamt mål. Därför är, enligt Rieck och Dickson (1993), en teknologistrategi inte en enskild process utan består av en mångfald av aktiviteter drivna av de anställda på fortlöpande basis, och på så sätt skapa de framsteg som resulterar i att företaget rör sig mot sina företagsvisa mål.

In document Teknologins strategiska betydelse (Page 30-33)