• No results found

Avvikande och ingen person

5. Analys och Resultat

5.3 Avvikande och ingen person

Bilden föreställer ett rum med möbler. Golvet är i brun fiskbensparkett, väggarna är beige, taket är vitt med vit stuckatur och fönsterkarmarna är vita. På golvet från höger finns en vit schäslong med en vit filt på. Bredvid denna står en vit fåtölj, en beige golvlampa med brun lampfot, ett litet runt brunt bord med vita böcker och en skål på, en vit matta, samt vad som ser ut att vara hörnet på en beige fåtölj eller soffa. På fönsterkarmen står en vit lampa med brun lampfot samt en genomskinlig vas fylld med pampasgräs. Intill fönstret hänger en vit gardin från taket ner till golvet. Enligt Nelly.com:s geotagg är bilden tagen i Stockholm.

Tolkningen av bilden är att den föreställer ett möblerat rum i en privat bostad. Schäslongen och fåtöljen är båda ikoner för vila och komfort. Dessa indikerar därför att rummet används för avkoppling. Färgkombinationerna och möblernas material indikerar att rummet är välplanerat, enhetligt och upplevs vara stilrent och harmoniserat. Även i denna bild är färgerna neutrala, jordnära toner, vilket år 2020 ansågs trendigt. Att det dessutom är högt i tak, stuckatur samt fiskbensparkett kan indikera att det är en dyrare bostad. Dessa

indikationer, tillsammans med att bostaden ligger i Stockholm, tyder på att bostaden är dyr och exklusiv.

Bilden upplevs vara användargenererad eftersom den har en snapshotestetik. Denna yttrar sig i att det inte är en studiomiljö, och i att bilden med största sannolikhet är tagen av personen som bor i bostaden. Detta indikerar vidare att personen har råd med den dyra bostaden.

Uppfattningen av bilden blir därav att denna person har pengar och en exklusiv samt trendig stil. Detta bekräftas även då Nelly.com väljer att publicera bilden, trots det faktum att den inte innehåller några av Nelly.com:s egna produkter. De bekräftar bara en livsstil och en smak, som de tolkas anse relevant och önskvärd för deras följare.

Denna bild avviker därmed från det huvudsakliga syfte Nelly.com har; att sälja kläder och accessoarer. Sett ur Hodge och Kress (1988) perspektiv skapar Nelly.com:s självframställning på Instagram och markörer, som kan upplevas vara mer omfattande än att de enbart är ett modevarumärke. Tolkningen blir att de förespråkar en livsstil som präglas av ett stort

ekonomiskt och kulturellt kapital. För att vara en del av Nelly.com:s community, det vill säga deras gemenskap, räcker det därmed inte enbart att köpa deras produkter utan mottagarna uppmanas dessutom leva på ett visst sätt.

Enligt Goffman (2020) kan detta ses som ett sätt att positionera sig i en viss samhällsklass.

Han menar att ett av de viktigaste inslagen i den teckenutrustning som kopplas samman med en samhällsklass, är de statussymboler som uttrycker materiellt välstånd. Att äga materiella ting som associeras med välstånd, kan därför vara något som positionerar någon i ett högre samhällsskikt och därmed även något människor tenderar visa i sina framträdanden. Den exklusiva och trendiga inredning kan, sett ur Bourdieus (1991) teori om kapital, därmed vara ett sätt för Nelly.com att visa vilket kapital som förväntas från mottagarna. Detta för att kunna strida på det sociala fältet Instagram och manifestera god smak. Gör de det är chansen större för att kunna identifiera sig med Nelly.com som grupp. Den metonymiska kopplingen blir därav att Nelly.com är exklusiva, medvetna om trender och förespråkare av ekonomiskt och kulturellt kapital.

5.3.2 Bild 8

Bilden bekräftas i texten vara tagen av Hanna Friberg och föreställer, utläst från vänster till höger, en sol vid horisonten som omges av ett starkt oranget sken. Till höger om solen syns silhuetter av berg som möter ett mörkt blått hav. I den främre delen av bilden finns ett ljusare blått vatten i anknytning till en byggnad i trä och glas. Enligt Nelly.com:s geotagg är bilden tagen i Mykonos, Grekland.

Tolkningen av bilden är att den föreställer en semesterbostad, med utsikt över havet och bergen i en solnedgång. Solnedgången och vattnet är index för lugn och harmoni. Poolen är en infinitypool och en ikon för lyx, vilket indikerar att bostaden är dyr. Att bostaden dessutom har havsutsikt och är högt belägen, utan några andra byggnader som skymmer dess utsikt, indikerar även att det är en exklusiv bostad. Det faktum att bilden är tagen i Mykonos, Grekland, indikerar även att bostaden befinner sig i en stad som kan tolkas vara en lyxig semesterort.

Bilden upplevs vidare användargenererad eftersom den har en snapshotestetik, vilket yttrar sig i att det är utomhus och inte en studiomiljö. Det står dessutom i den tillhörande bildtexten att

bilden är tagen av en Hanna, vilket fastslår att det är en privat aktör. Detta indikerar vidare att personen som tagit bilden antingen bor i eller tillfälligt besöker denna bostad. Detta kan i sin tur tolka som att personen i fråga både har råd att resa utomlands och att bo i just denna bostad. Nelly.com förespråkar genom att publicera denna bild, som inte porträtterar någon av deras egna produkter, ekonomiskt kapital samt ett visst kulturellt kapital. Den metonymiska kopplingen blir därav att Nelly.com önskar överföra känslan av en dyr, harmonisk och exklusiv livsstil till sitt eget varumärke.

5.3.3 Bild 9

Bilden bekräftas i texten vara tagen av en person vid namn Louis Sheridan, och föreställer en sol vid horisonten med en rosa och orange himmel. Ovanför denna syns ett par stora moln i skiftande färger. En stor del av bilden fylls av ett turkost hav där två pelare är placerade en bit ifrån varandra, med en hängmatta hängandes mellan dem. Solen är placerad i bildens centrum, precis ovanför hängmattan. Enligt Nelly.com:s geotagg är bilden tagen i Maldiverna, Indiska Oceanen.

Tolkningen av bilden är att den föreställer ett hav under en solnedgång, där solen ser ut att ligga i hängmattan. Det turkosa vattnet samt det faktum att bilden är tagen i Maldiverna, Indiska Oceanen, indikerar att bilden är tagen utomlands i vad som upplevs vara en lyxig semesterort. Detta kan i sin tur vara ett index att personen som tagit bilden har råd att resa utomlands till exklusiva platser. Återigen skapar Nelly.com en markör för att ett stort ekonomiskt och ett visst kulturellt kapital föredras för att ingå i deras gemenskap. Detta kan uppfattas exkluderande då alla inte har möjlighet att leva denna livsstil.

Bilden upplevs ha en snapshotestetik eftersom personen som tagit bilden upplevs stå i vattnet under bildtillfället, vilket upplevs som en spontan ögonblicksbild. Det är dessutom inte i en studiomiljö. Det bekräftas även i texten att en användare vid namn Louis tagit bilden vilket styrker tolkningen. Vattnet tillsammans med solnedgången indikerar vidare att bilden är tagen i en lugn och harmonisk miljö. Hängmattan blir ett index för vila och avslappning. Att inga av Nelly.com:s produkter visas i bilden, indikerar att Nelly.com valt bilden i syfte att visa upp en önskvärd livsstil för mottagarna. Den metonymiska kopplingen blir därav att Nelly.com önskar överföra känslan av en dyr, exklusiv, harmonisk livsstil till sitt eget varumärke.

5.4 Avvikande och person

Related documents