• No results found

Sälj och ingen person

5. Analys och Resultat

5.2 Sälj och ingen person

Bilden bekräftas i texten vara tagen av en person vid namn Dominique Nurtsch och föreställer en tidning som ligger mot en vit bakgrund. Omslaget porträtterar en ung kvinna samt texterna INPRINT och Hailey Baldwin. Ovanpå tidningen ligger en rosa hårklämma, ett par guldiga

örhängen, ett par svarta och bruna solglasögon och en vit ask där det står Byredo, BAL D’AFRIQUE och soap bar. Enligt Nelly.com:s geotagg är bilden tagen i Stockholm, Sverige.

Tolkningen av bilden är att den har snapshotestetik eftersom den inte upplevs vara tagen i en studio. Att Nelly.com dessutom har taggat personen som tagit bilden bekräftar att den är tagen av en privat aktör och inte Nelly.com som en kommersiell aktör. Däremot kan graden av snapshotestik ifrågasättas. Detta eftersom att bilden och dess, vad som kan tolkas vara strategiskt utplacerad accessoarer, inte indikerar att bilden är en ögonblicksbild.

Sammansättningen accessoarer kan vidare tänkas vara placerad på detta sätt för att synligöra hur dessa kan användas tillsammans eller att personen som tagit bilden använder dessa tillsammans.

Accessoarerna är placerade på en tidning där den offentliga personen, modellen och stilikonen Hailey Baldwin porträtteras på omslaget. Hailey Baldwin är en ikon i sig, och ett index för mode och trender för de som vet vem hon är. Nelly.com visar därmed att för att kunna

identifiera sig med varumärket, bör en förförståelse för vem hon är finnas. Därmed krävs både ett socialt och kulturellt kapital, för att vara en del av deras gemenskap.

Vidare är även tvålen från Byredo en dyrare produkt från ett exklusivt varumärke, vilket indikerar på lyx för dem som är medvetna om detta. Återigen krävs vad Bourdieu (2007) beskriver som ett kulturellt kapital, i form av kunskap om varumärken, för att ta del av den gemensamma förståelsen. Har mottagaren den förståelsen, skulle de kunna dra slutsatsen att personen som äger produkterna, har ett ekonomiskt kapital som tillåter köp av dyra och

exklusiva produkter. Tvålen är dessutom ett index för att personen som äger denna tvättar sina händer, vilket i sin tur konnoteras till renlighet och att personen bryr sig om sin hygien.

En ytterligare tolkning av bilden från texten att döma, är att hårklämman och örhängena är från Nelly.com. Placeringen av accessoarerna indikerar att personen som tagit bilden, strategiskt visar hur de kan eller ska paras ihop. Att Nelly.com delat bilden på deras

Instagram, indikerar att de håller med om detta. Placeringen av Nelly.com:s egna produkter vid tidningen med Hailey Baldwin och tvålen från Byredo, kan vara medvetet av fotografen, för att skapa en metonymisk koppling till lyx. Hon placerar accessoarerna intill dyra, trendiga och exklusiva produkter, vilka Nelly.com inte själva säljer på sin hemsida.

Nelly.com kan tänkas välja att publicera Domoniques bild för att överföra hennes, samt de exklusiva varumärkenas egenskaper, till sitt eget varumärke. En tolkning blir därav att Nelly.com vill att deras mottagare ska uppfatta att produkterna tilltalar personer med högre ekonomiskt kapital. Det går i linje med Goffmans (2020) förklaring om hur människor strävar efter att klättra på samhällsstegen, och därav positionera sig bättre på vad Bourdieu (1991) beskriver som ett socialt fält.

5.2.2 Bild 5

Bilden bekräftas i texten vara tagen av en person vid namn Dominique Nurtsch. Den föreställer ett vitt linnetyg, och framför detta är en ljust brun rörflätad rottingstol, placerad.

Ovanpå denna är ett beiget ribbat linne med två lappar i kragen placerat. På den ena lappen står det NLY TREND och den andra XS. Ovanpå detta linne ligger i sin tur ett par bruna solglasögon. Enligt Nelly.com:s geotagg är bilden tagen i Stockholm, Sverige.

Tolkningen av bilden är att den har snapshotestetik eftersom den inte upplevs vara tagen i en studio, utan snarare i ett hem tillhörande personen som tagit bilden. Att Nelly.com dessutom har taggat personen som tagit bilden bekräftar att den är tagen av en privat aktör och inte

Nelly.com som en komersiell aktör. Däremot upplevs bilden inte vara en ögonblicksbild eftersom det tolkas vara en välplanerad outfit, som placerats på stolen enbart för bildtillfället.

I bilden avbildas ett par solglasögon vilket den tillhörande texten bekräftar vara en produkt som Nelly.com säljer. Solglasögonen är ett index för sol, vilket i sin tur konnoteras till vår och sommar. När linnet placeras i anknytning till solglasögonen, indikerar det även att personen ska bära dessa tillsammans och dessutom i en varmare miljö. Färgnyanserna harmonierar med varandra och går i vad de i texten beskriver jordnära toner (egen

översättning). Dessa färger tenderar kopplas till harmoni och natur, vilket år 2020 var trendigt inom mode och inredning. Nelly.com visar därmed återigen på ett stort kulturellt kapital i form av trendmedvetenhet, vilket de i sin tur upplevs förvänta att sina mottagare även besitter.

Vidare står det NLY Trend på linnets ena lapp, vilket är en ikon för Nelly.com:s egna varumärke. Lappen indikerar att detta är en produkt de säljer, vilket de även bekräftar i

bildens tillhörande text. Vad som står på den andra lappen, XS, är ett index för linnets storlek, det vill säga extra liten (egen översättning). Att linnet har just denna storlek indikerar att personen som bär linnet är liten. Detta kan i sin tur vara ett index på att Nelly.com:s konsumenter är smala kvinnor, i och med att bilden är användargenererad. Önskan om att tillskriva sig denna egenskap är inget nytt inom modemarknadsföring, utan det är en stereotyp vilket går i linje med Schöps, Kogler och Hemetsbergers (2019) studie som menar att

modevarumärken bidrar till idealiseringen av en viss kroppstyp.

Oavsett vilka intentioner Nelly.com har med bilden, kan en tolkning göras om att de söker sig till en specifik kvinnlig målgrupp. Enligt Jonathan D. Schöps, Stephanie Kogler och Andrea Hemetsberger medför en sådan publikation på en digital modemarknad, likt Instagram, en idealisering av en viss kroppstyp. Nelly.com som aktör visar medvetet eller omedvetet vad som är önskvärt utseendemässigt. Detta medför en estetisk exkludering av de som inte upplever sig kunna leva upp till dessa attribut.

Denna exkludering kan ses som en vad markör för hur Nelly.com och dess community identifierar sig själva, och vilka samhälleliga värderingar de förespråkar. Detta stämmer överens med Robert Hodge och Gunther Kress (1988) teori om hur grupptillhörighet skapas.

De som kan känna igen sig i detta blir inkluderade, medan de som inte gör det blir exluderade.

Nelly.com skapar därav med denna bild en metonymisk koppling om hur deras konsumenter

ska se ut kroppsligt. Linnet med XS tolkas betyda mer än det Nelly.com själva uttrycker och detta skulle kunna innebära att de låter sina produkter visa vad de förespråkar.

5.2.3 Bild 6

Bilden bekräftas i texten vara tagen av en person vid namn Dominique Nurtsch och föreställer en vit vägg, en vit kudde och ett vitt runt bord. Ovanpå bordet finns en snäckskål, en tändare och en tub där det står Byredo och BAL D’AFRIQUE. Det finns dessutom tio böcker och tidningar. Det som går att urskilja från dessa böcker är att det står EAT NAP, VOGUE, FOLK, 2019, och Ouur. Ovanpå denna hög ligger en vit handväska av pärlor, tillsammans med en vit håraccessoar och ett grått glas prytt med en vit lapp där texten BAIES står. Enligt Nelly.com:s geotagg är bilden tagen i Stockholm, Sverige.

Tolkningen av bilden är att den föreställer ett nattduksbord med föremål på, som Dominique uppfattas äga. Detta eftersom Nelly.com taggat Dominique i bildens tillhörande text Det som ser ut att vara hörnet av en kudde, är ett index för att det är ett sovrum och därmed även ett index att bordet är ett nattduksbord. Böckerna och dess märken som går att utläsas,

exempelvis Vogue, kan för en person som har kännedom om märket indikera att Dominique

är stilmedveten. Mottagaren av bilden, det vill säga Nelly.com:s följare, förutsätts därför besitta ett visst kulturellt kapital för att kunna göra denna koppling.

Likaså krävs ett visst kulturellt kapital för att kunna dra slutsatsen att ljusets och tubens varumärken även är dyra och exklusiva. Detta visar att personen som tagit bilden har ett visst ekonomiskt kapital. Detta ekonomiska kapital kan tolkas vara något Nelly.com vill associeras med. Det faktum att Nelly.com dessutom skriver “White and gold - the perfect combo”, förstärker även uppfattningen om att de vill framstå som ett exklusivt varumärke som tilltalar människor med högt ekonomiskt kapital. Detta eftersom guld är dyrt och därmed ett index för pengar. Att väskan som ligger på nattduksbordet dessutom är gjord av vad som kan tolkas vara pärlor, indikerar även att personen har en exklusiv och dyr livsstil, eftersom riktiga pärlor är dyra.

Vidare kan ljuset tolkas vara ett doftljus, vilket i sin tur är ett index för att rummet doftar gott.

Tuben kan tolkas vara en kräm, vilket i sin tur är något som återfuktar huden och ett index för att personen tar hand om sig själv. Nelly.com kan med denna bild tolkas vilja presentera en självframställning, som främjar mottagarnas uppfattningen av dem som varumärke. De kan vidare med denna bild tolkas uppmana deras mottagare att de bör vara måna om sitt yttre och deras egen självframställning. Den metonymiska kopplingen kan därmed tolkas vara att Nelly.com är ett stilsäkert och exklusivt varumärke, med välvårdade konsumenter.

Bilden tolkas slutligen ha en snapshotestetik eftersom den inte upplevs vara tagen i en studio.

Att Nelly.com dessutom har taggat personen som tagit bilden i inlägget, indikerar att den är tagen av en privat aktör och inte Nelly.com som en komersiell aktör. Bilden kan både tolkas vara en ögonblicksbild då väskan nästintill upplevs ditslängd, samtidigt som att den kan vara planerad. Färgerna harmonierar, vilket texten även bekräftar, vilket motsäger sig det faktum att väskan skulle vara ditslängd av en slump. Det skulle dock ändå kunna vara en bild som är tagen i ögonblicket, för att det såg fint ut av en slump.

5.3 Avvikande och ingen person

Related documents