• No results found

5. Empiri

5.2 Baker Tilly

Auktoriserad revisor, kontorschef och delägare, kvinna, 46 år (2K)

Respondenten var 46 år gammal och tyckte det var svårdefinierat kring hur lång erfarenhet hon hade från revision. Hon började med redovisning på Baker Tilly 2005. Ingen i hennes familj eller närmaste omgivning hade tidigare erfarenheter från revisionsbranschen. Hennes intressen utöver sitt arbete var sport, främst fotboll, och att arbeta i sin trädgård.

Respondenten beskrev sig själv som revisor genom att säga att eftersom hon arbetat med redovisning från början, var hon mer ”hands on” på redovisningsbiten. Baker Tilly hanterar små och medelstora företag, och till mindre bolag är det viktigt att vara analytisk och framförallt att kunna se vad kunden behöver. Hur samhället beskriver en revisor tyckte hon var spännande, och tog upp ett exempel där hon själv har uppgett i en situation att hon är revisor och fått en förvånande reaktion tillbaka. Hon trodde även att samhället skulle beskriva en revisor som noggrann, tråkig och korrekt. Hon menade på att de har en yrkesroll och en privatroll. Yrkesrollen är mer korrekt och måste vara det. De ska granska oberoende, följa de regler som finns och måste säga till om det behövs.

Respondenten arbetade till en början hos en kund till Baker Tilly, som ekonomiansvarig. Hon hade länge velat arbeta på en revisionsbyrå, och när hon väl skulle vara föräldraledig

rekryterade hon sin egen ersättare och kände samtidigt att om hon ska byta jobb är det nu. När hon gick på föräldraledighet kontaktade hon byrån och frågade om dem hade arbete.

Respondenten började med 100 procent på redovisning, för att sedan alltmer arbeta sig in på revisionsdelen. Respondenten uppgav att hon är delägare sedan 2013.

På Baker Tilly hade de 4,5 revisorsassistenter. En av assistenterna arbetade 50 procent med redovisning, och 50 procent med revision. De hade två kvinnor och tre män som arbetade som revisorsassistenter. Byrån hade 14 auktoriserade revisorer, varav fem var män och nio var kvinnor. På Baker Tilly söks inte personal varje år. Sist in var en av revisorsassistenterna som anställdes 2018. De hade ingen hög personalomsättning, vilket de var glada över.

Anledningen till att de tar in nyanställda var oftast för de utökar sin verksamhet. Strategiskt sätt vill inte alla kunder som är 25 år ha en revisor i 40 års åldern utan någon i deras egen ålder, och för att tillgodose alla kunders behov behövs ibland nyexaminerade också. På större

43 byråer i större städer har de högre personalomsättning menar respondenten. De har så pass många assistenter att de inte kan handleda alla på samma sätt, vilket är på grund av att deras assistentjobb är uppbyggda på ett annat sätt. Det hade varit lite varierande i antal anställda per omgång, men på revision har det varit max en per omgång. I och med att de är en kombibyrå hade de många assistenter som kan göra bokslut, vilket gör att många timmar av detta läggs på assistenterna. I denna bransch är det ett fåtal som vill välja att börja arbeta på ett vikariat och därför behöver de istället nyanställa berättade respondenten.

Baker Tilly hade inget jämställdhetsprogram som var nedskrivet, men de hade istället deras

”goda cirkel” som de tar upp då och då i ledningsgruppen, hur de är jämställda. De hade en ganska stor andel kvinnliga delägare, och hade jobbat mycket med diskanalys gällande färgerna blått, rött, gult och grönt. Vissa medarbetare säger som det är, vissa tar reda på fakta, några är väldigt sociala och drar in kunder samt en andel gillar att jobba tillsammans. Detta hade diskuterats mycket utifrån att alla är olika och att de behöver varandra. På Baker Tilly var de 10 delägare, varav 4 män och 6 kvinnor. Anledningen till detta trodde respondenten berodde på förklaringar som återfinns i citatet nedan.

”Vi har ju haft en ganska kvinnodominerad arbetsplats från början. […]

Många av kvinnorna har varit med från början, och har […] varit revisorer länge. […] Du behöver inte jobba hundra procent på pappret för att vara

en duktig revisor.”

”Även fastän vi är på 2020, så tror jag att större delen av hemmet, ansvaret ligger på kvinnan.”

Gällande nominering av delägare, hade de i nuläget istället ett bonussystem eftersom de är 10 delägare på 34 anställda. De får därmed ta del av vinsten men är fortfarande anställda. De som nomineras till detta är de som byrån vill knyta till sig, eftersom det är personalen som är deras största tillgång och det tar lång tid att bli duktig. Det läggs ner mycket tid och utbildning på de anställda. Ett incitament till att vilja stanna blir därmed bonussystem. Det blir de som sitter som delägare som röstar, berättade respondenten.

Respondenten löneförhandlade med deras dåvarande chef och grundare. Hon använde sig inte av någon lönestatistik när hon löneförhandlade. På deras mindre byrå försökte de hålla sig till den lokala statistiken istället. Respondenten erhöll inte den lönen hon önskade vid anställning.

Hon upplevde att löneskillnaderna som fanns är pga skillnader gällande erfarenhet.

Löneskillnader mellan män och kvinnor trodde respondenten finns på grund av historia. Män och kvinnor framhäver sig själva olika beroende på kön. Det finns dessutom fler manliga chefer. Hon tyckte dock att det ändras hela tiden. Hon själv hade hon vänner och bekanta där det ofta blir stereotypiskt vid bildandet av familj, medan bland henne och hennes kollegor var det annorlunda. Där var det snarare deras manliga partners där hemma som inte har det lätt då det kan bli sena kvällar på arbetet för en revisor.

Respondenten kände inte att hon kunde nå en högre nivå på byrån. Från början hade hon inte heller strävat efter att nå den position hon hade idag. Respondenten uppgav att hennes

karriärsambitioner inte direkt hade förändrats genom tiden. Hon hade alltid velat arbeta på en byrå, men det var lättare när hon kom till en småstad då hon inte ville arbeta på en större byrå.

Hon tyckte tanken på att bli auktoriserad revisor var jätterolig och det fick ta den tiden det tog att bli det. Hon hade inga andra direkta mål. Hon tyckte att det fanns skillnader gällande

44 karriärsambitioner mellan män och kvinnor. Det skiljde sig dock mer från person till person snarare än mellan män och kvinnor. Respondenten tyckte att det alltid finns en viss

konkurrens. Konkurrensen finns på byrån till en bra del för att kunna prestera. Alla på byrån arbetade där för att kunna prestera.

Vid frågan om respondenten arbetar mycket övertid, svarade hon att allt är relativt. Jämfört med de större byråerna i storstäderna skulle hon säga nej. Jämför hon med andra yrken skulle hon säga ja. Byrån har sin högsäsong, och eftersom hon har möjlighet att ha lång semester, samt ledighet under höst och vinter innebär detta att hon arbetar igen detta under våren. Byrån hade som mål att inte i det stora hela arbeta övertid.

Respondenten hade bildat familj och hade två barn. Under tiden inom revisionsbranschen hade hon varit föräldraledig helt och hållet med sitt andra barn under åtta månader, och sedan ytterligare åtta månader arbetade hon halvtid. Hon var den i hushållet som tog ut mest

föräldraledighet. Under föräldraledigheten erhöll hon inte sin partners premiepension.

Respondenten ansåg sig inte ha missat något under karriären på grund av föräldraledigheten.

Hon kunde tänka sig att om hon hade arbetat på en större byrå, och varit föräldraledig under sitt fjärde år, hade hon kunnat känna sig stressad av att inte hinna ikapp. Hon hade inte velat ha ett tredje barn idag, för då hade hon känt att hon inte hade kunnat börja arbeta på riktigt.

VAB i hennes familj hade varit efter behov, och var säkerligen 50/50 hos dem. De senaste åren trodde hon att hennes man hade tagit ut mer VAB eftersom han hade arbetat hemifrån.

När barnen varit sjuka som mest hade de fått sitta och planera tillsammans utifrån hur deras schema sett ut. I kris hade även hennes mor fått ställa upp då det inte hade gått att pussla om.

Respondenten uppgav att hon hade arbetat mellan 80-90 procent till stor del, och att det var först detta året som hon hade arbetat 100 procent på pappret. Hon skrev sitt revisorsprov efter sitt första barn och tyckte att det gav henne möjlighet att studera. Hon blev väldigt

strukturerad och fick ett annat tempo i kroppen. Hon klarade dessutom provet på första försöket.

Respondenten tyckte att arbetsmiljön på byrån var bra och jämlik. Hennes bästa arbetsmiljö beskrev hon skulle innehålla kvalité, trivsel och samarbete, vilket är tre ord som är viktiga för byrån. Samarbete var viktigt för henne för det är roligt och utvecklande för henne som erfaren revisor och redovisningskonsult, men även viktigt för kvalitén. Deras mål måste vara att leverera en korrekt produkt. Det uppnår dem genom samarbete, och när detta uppnås trivs dem som arbetar på byrån. Relationen kollegor sinsemellan var horisontell, men ibland måste hon våga vara chef. De måste våga ta beslut som inte alla tycker om för att byrån ska

överleva. Vid fikan var alla jämlika. Hon förutsatte att de anställda förstod att chefer ska kunna ta beslut.

Respondenten uppgav att hon inte känt av någon diskriminering inom revisionsbranschen.

Hon tyckte inte heller att hon kände någon skillnad mellan manliga och kvinnliga kunder, utan det var mer personberoende.

Auktoriserad revisor och delägare, man, 36 år (3M)

Respondenten var 36 år gammal och hade 13 års arbetslivserfarenhet från branschen. Han startade sin karriär på en annan byrå i Helsingborg och arbetade där i två år. Ingen i hans familj eller närmsta omgivning har tidigare erfarenhet från revisionsbranschen. Hans intressen var framförallt idrott, tennis och fotboll. Han uppskattade även att resa, men även ekonomi och politik. När han fick beskriva sig själv som revisor sa han att han försökte hitta en bra relation till kunden för att få ett bra samarbete. Han menade att det ska vara så informellt som

45 det bara går men att kunden ska kunna känna sig bekväm. De i samhället med lite koll skulle beskriva en revisor som någon som ger en kvalitetsstämpel och de med mindre koll, någon som bokför. Respondenten fick en anställning på Baker Tilly genom att han kände en på byrån sedan innan, och att de senare valde att kontakta honom. Han började som

revisorsassistent på Baker Tilly och blev delägare 2012.

Vid löneförhandlingen hos Baker Tilly uppgav respondenten att eftersom han hade ett bra jobb från tidigare och kom från en större stad, hade han en ganska bra sits. Han önskade sig en högre lön än tidigare, men använde sig inte av någon tidigare statistik. Han ansåg att han fick den lön han ville ha men att den samtidigt inte var jättebra. Han ansåg dock att han säkerligen hade kunnat pressa lönen ännu högre, men kände inte att behovet fanns tack vare att om han utför ett bra arbete på byrån kommer det att löna sig i slutändan. Löneskillnaderna ansåg han berodde på erfarenhet till 99 procent av fallen. Han ansåg även att föräldraledighet spelade roll enligt citatet nedan.

”Om man tittar på föräldrabiten, så är […] kvinnor hemma lite mer än män. Det gör ju att det är lite svårt att ta ikapp det där sista kanske.”

Hans karriärsambitioner hade förändrats genom tiden genom att i början visste han inte riktigt vad han ville men han visste att hans första jobb efter studierna var ett väldigt bra arbete att få och han lärde sig extremt mycket. Att bli delägare var något som alltid fanns i tankarna sedan han blev anställd hos Baker Tilly. Respondenten uppgav att hans ansåg skillnaderna gällande karriärsambitioner skiljer sig individuellt, men inte mellan könen. Det fanns heller ingen konkurrens mellan kollegorna. Han uppgav att han trodde att andra byråer arbetar mer övertid men att varje vårsäsong blir det övertid på deras byrå.

Respondenten hade bildat familj och hade två barn. Han hade tagit ut föräldraledighet under tiden han har arbetat inom revisionsbranschen och med det första barnet tog han ut två dagar föräldraledighet under hösten då byrån har mindre att göra. Detta pågick under sex månader.

Med andra barnet var han istället föräldraledig en dag i veckan. Hans partner tog därmed ut mer föräldraledighet än honom. Under denna tid gavs inte premiepensionen till den partnern som under tiden tjänade minst, men respondenten ansåg att det var en god idé att göra det.

Respondenten kände inte att han missat någonting under tiden han var föräldraledig tack vare att han inte behövde arbeta heltid under hösten. Gällande VAB försöker respondenten hjälpa till så mycket som möjligt under hösten när det är mindre att göra, och generellt försöker de hjälpas åt. Hans partner hade det lättare att hitta ersättare inom sin bransch jämfört med honom, eftersom revisionsbranschen är mer pressat och kopplat till honom som person.

Respondentens partner arbetade deltid till och med sommaren 2020, och efter det ska även hon börja arbeta heltid. Hon hade under tiden barnen varit små arbetat mellan 75-90 procent.

Revisorsprovet utförde respondenten före första barnet och han kände att det inte var speciellt planerat. Han var 28 år när han skrev provet och klarade det på första försöket. Byrån

uppmuntrade medarbetarna till att under hösten ta ledigt för att exempelvis prioritera familjen eftersom det är mindre arbete under den säsongen men även under semestertiderna på

sommaren.

Respondenten uppgav citat enligt nedan kring arbetsmiljön.

46

”Den är helt exemplarisk. […] Dels så tycker jag det är bra […] att ha ett eget rum, för jag pratar ganska mycket i telefon. Då kan man stänga till och

jobba ostört.”

Arbetsmiljön ansåg han även var jämlik mellan män och kvinnor.

Respondentens viktigaste faktorer gällande arbetsmiljö ansåg han var tillgång till eget rum och att folk allmänt var trevliga och sprider god energi. Han pekade även på att ergonomin tas på stort allvar genom att de kan få dit en expert inom området som hjälper till med ergonomin vid behov. Relationen mellan kollegor ansåg han var horisontell med en viss hierarki, vilket var ofrånkomligt eftersom det finns en ledningsgrupp och delägare. Respondenten uppgav att han inte upplevt diskriminering men att han trodde att det säkert kan finnas både köns- och åldersbaserad diskriminering. Kring bemötandet från kunder uppgav respondenten enligt citat nedan.

”Det är väldigt individuellt. […] Man kan gå in på att kvinnor är kanske generellt lite mer ordningsamma. Killar lite mer riskbenägna, men jag

tycker ändå inte det finns några extremt stora skillnader.”

Auktoriserad revisor och delägare, kvinna, 39 år (4K)

Respondenten fyller 39 år i år och hennes sammanlagda arbetserfarenhet inom

revisionsbranschen var 19 år och hon hade enbart varit hos Baker Tilly gällande revision.

Respondentens mosters man arbetade som revisor men detta hade dock inte varit en

bidragande faktor till att hon själv velat bli revisor. Gällande intressen uppskattar hon tid med sina barn och familjen, men gillar även att spela paddel och att cykla mountainbike.

Respondenten ansåg sig vara engagerad i kunders verksamheter och agera som ett bollplank i sin roll som revisor. Detta var den roligaste biten av arbetet medan det mindre roligare är all dokumentation som dock var ett måste. Samhället trodde hon skulle beskriva en revisor som en grå, äldre herre.

Respondenten berättade att hon lyckades ta sig in på Baker Tilly genom att först ha praktik under gymnasiet på en redovisningsbyrå som delade lokaler med Baker Tilly. Efter att ha tagit ett år ledigt efter studenten tog grundaren till Baker Tilly kontakt med respondenten, och eftersom hon redan hade tankar i att studera detta ämne, studerade hon samtidigt som hon arbetade på byrån. Respondenten började med redovisning hos Baker Tilly men gick mer och mer över till revision, och skrev sedan revisorsprovet. Hon hade även varit delägare sedan 2007. Vid sin anställning hos Baker Tilly uppgav respondenten att hon var ganska dålig på att löneförhandla och tackade för det hon erhöll. Hon ansåg dock att hon var nöjd med det hon fick eftersom hon började på byrån utan utbildning. Gällande löneskillnader mellan män och kvinnor ansåg hon inte att det fanns några direkta skillnader. Om det skulle finnas skillnader, uppgav hon att det kan bero på att en medarbetare kommit in med en högre lön vid en period då de inte haft något annat val än att godkänna det. Respondenten uppgav att anledningen till att det generellt finns löneskillnader är pga barnadelen, då kvinnor tar en större del av detta och går ner i tid. Detta kan leda till att män har i större utsträckning möjlighet till att arbeta heltid. Respondenten var både med i ledningsgruppen ochvar delägare och kände sig nöjd

47 med detta och trivdes väldigt bra i dessa roller. Att bli delägare var ingenting hon tidigare hade strävat efter men blev ändå jätteglad över att erhålla rollen. Hennes ständiga mål hade alltid varit att utvecklas och ta del av byråns utveckling. Karriärsambitioner mellan män och kvinnor hade respondenten svårt att se någon skillnad mellan. Det fanns de som prioriterade familj och andra jobbet, men hon ansåg inte att detta var könsberoende utan beroende på individen. Respondenten kände inte att det fanns någon konkurrens på byrån. Genom åren har det blivit en del övertid, men respondenten uppgav att hon hade försökt att hitta en balans, speciellt sedan hon fick barn. Innan första barnet arbetade hon mycket mer övertid.

Respondenten hade bildat familj och hade två barn. Hon hade tagit ut föräldraledighet under tiden hon hade arbetat inom revisionsbranschen och sedan hon blev delägare hade hon försökt rulla jobbet och föräldraledigheten samtidigt. Hon delegerade ut det som gick till andra kollegor, men eftersom hon varit registrerad revisor i sina uppdrag så utförde hon de delar som hon vara tvungen att göra. Detta i sig ledde till att hon sammantaget var ledig deltid med båda barnen och hennes man tog andra halvan. Respondenten uppgav även att hennes ena barn var med på arbetet redan efter två veckor på grund av högsäsongen, men att hennes kollegor hjälpte henne. Eftersom respondenten och hennes man tjänade lika mycket var det inget behov i att den ena behövde ge den andra sin premiepension under föräldraledigheten.

Hade det varit olika i lön hade hon dock tyckt det var bra att hjälpas åt på den biten.

Föräldraledigheten hade inte gjort att hon missat någonting under sin karriär. Gällande VAB delade dem 50/50. Respondenten skrev revisorsprovet före sitt första barn, och detta var inget planerat eftersom det var så pass många år innan första barnet kom. Hon var 26 år när hon klarade provet och vid det tillfället hade hon sex års arbetserfarenhet från revisorsbranschen.

Respondenten klarade även provet på första försöket. Baker Tilly har alltid lagt fokus på att om medarbetarna mår bra, mår byrån bra. Byrån var mån om att det är okej att välja att prioritera familjen eller gå ner i tid vid behov. Det uppmuntrades till att hitta sin balans eftersom alla är olika.

Arbetsmiljön upplevdes som jättebra och att det fanns en god stämning. Medarbetarna har chans till att arbeta hemifrån eller på kontoret, vilket skapar en öppenhet. Den upplevdes även som jämlik. Gällande hennes bästa arbetsmiljö tog hon upp deras receptionist som exempel, att de möts av hennes stora leende varje morgon. Respondenten ansåg dock att det samtidigt

Arbetsmiljön upplevdes som jättebra och att det fanns en god stämning. Medarbetarna har chans till att arbeta hemifrån eller på kontoret, vilket skapar en öppenhet. Den upplevdes även som jämlik. Gällande hennes bästa arbetsmiljö tog hon upp deras receptionist som exempel, att de möts av hennes stora leende varje morgon. Respondenten ansåg dock att det samtidigt

Related documents