• No results found

5. Empiri

5.4 Deloitte

Kontorschef och delägare, auktoriserad revisor, man, 44 år (8M)

Respondenten var 44 år och hade drygt 20 års arbetslivserfarenhet från revisionsbranschen. I praktiken hade han arbetat på samma byrå. Hans far hade arbetat med revision när han var ung under några år men det påverkade honom snarare med motsatt effekt att välja yrket. Hans intressen var familj och att idrotta tillsammans med dem. Respondenten uppgav att han gillar relationerna i arbetet, både med klienter och hans team. Han var mer av den inkännande revisorn. Samhällets beskrivning av en revisor trodde han skulle vara smörjmedlet i näringslivet.

Genom ett tips från en kompis på byrån kom han i kontakt med Deloitte. 2012 blev han delägare. På hans kontor var de 28 revisorsassistenter, varav 17 var män och 11 kvinnor. Det fanns tio auktoriserade, varav sex män och fyra kvinnor. De sökte nya assistenter varje år, i augusti och januari. De anställde 15 personer hösten 2019, och det var ungefär 60 personer som ansökte tjänsterna. Deloitte hade policys och jämställdhetsprogram, som såg till att de hade en jämn könsfördelning men också kulturell jämlikhet.

”Det har ju historiskt sätt varit ett problem att få kvinnor att stanna kvar efter de varit på föräldraledighet […] och bli delägare.”

Med hjälp av speciella nätverk arbetade de aktivt med att kunna balansera arbetslivet med ett liv på hemmaplan. Deloitte hade 26 kvinnor och 71 män som delägare 2019. I styrelsen satt 40 procent kvinnor och det var 27 procent kvinnor i den operativa ledningen. Tio år tidigare var det 15 procent kvinnor som var delägare. När de tar fram delägare så gör dem det över lång tid. Tillsammans med sin närmsta chef tar dem fram ett case med olika parametrar som visar vad hen gjort historiskt, vilka kompetenser hen har, hur hen passar in i firman och på marknaden. De pratar mycket om framtiden vilken potential hen har och hen utvärderas på ledaregenskaper. De har mätningar på hur duktiga de är som ledare. Ett antal andra faktorer som hur hen sköter sig och oberoende frågor. Sedan nominerar respektive affärsområde den som dem önskar att se som delägare. Det är en långsiktig process. Det finns ett ramverk som inte bara är teknisk kompetens utan mjukare faktorer kring ledarskap och hur hen är som ambassadör. Det finns ett antal dimensioner hen utvärderas ifrån.

När respondenten startade som revisorsassistent fick han den ingångslön som var samma för alla. Han ansåg att hans lön var en så pass liten del av hela konceptet, men de första åren reflekterade han inte så mycket över lönen. Han upplevde lönen som rättvis men det var inte den som avgjorde till varför han stannade kvar. Han upplevde inte att det fanns obefogade löneskillnader mellan män och kvinnor. Lönerna var kopplade till utvärderingar och feedback.

De hade en väldigt objektiv bedömning kring detta. Respondenten trodde den generella löneskillnaden i samhället fanns kvar på grund av en dimension om att kvinnor tar en större roll hemma och att det inte är helt jämlikt. De sätter sin karriär efter deras män.

52 Han strävade inte efter att nå en viss position, utan snarare fortsätta inneha en roll där han kunde balansera klientarbetet med någon typ av personalansvar. Hans karriärsambitioner hade förändrats i takt med att den privata sidan utvecklas. I början hade han ingen att ta hänsyn till men vid bildandet av familj tog han det lugnare och var föräldraledig. Han menade att

ambitionerna gått upp och ner. Han trodde inte att det fanns karriärsskillnader mellan män och kvinnor. I början fanns det dock konkurrens mellan kollegorna, för då ser en sig som en del av en grupp menade respondenten. Men vid befordran var det rätt kompetens, ambitioner och att den anställde uppfyllde kriterier som det handlade om. Medarbetarna behövde inte slåss om ett fåtal platser utan alla kan ta nästa steg och bli befordrade. Respondenten arbetade stundtals mycket övertid. Hur mycket de anställda arbetade övertid berodde på individens privatliv och dess ambitionsnivåer.

Respondenten hade tre barn och hade varit föräldraledig sex månader med första barnet, och ett par månader i samband med semesterperioden med de andra två. Med det första barnet tog han och hans partner ut ungefär lika mycket, medan hans partner tog ut mer föräldraledighet med deras två andra barn. Den som tjänade minst under den tiden, fick inte den andras

premiepension. Han ansåg sig inte ha missat någonting under sin föräldraledighet. Han tyckte det personligen var bra för honom att vara hemma en längre period. VAB fördelningen var att han tog ut en tredjedel och hans partner två tredjedelar. Hans partner hade ett eget företag sedan ett och ett halvt år, och hade mer flexibla arbetstimmar. Han skrev revisorsprovet före sitt första barn och detta var inget han planerade. Han klarade provet på första försöket. Byrån uppmuntrade personalen till att utnyttja flexibiliteten i deras yrke, vilket innebär att de kan de kan arbeta mycket stundtals men samtidigt vara flexibla. Han uppskattade fördelningen av tid som han kunde bestämma över själv.

Respondenten tyckte generellt att arbetsmiljön var bra. De arbetade stundtals med övertid och arbetsbelastning. De hade en medarbetarundersökning samt en workshop. Där diskuteras resultaten och vad de kan göra för att bli bättre. Arbetsmiljön mäts även gällande jämlikhet.

Respondenten tyckte att det fysiska var viktigt, och att veta vem man ska vända sig till när det behövs. En person i varje team ska fånga upp helheten av varje individ. På pappret var det en väldigt hierarkisk struktur, men i praktiken var organisationen platt. Alla satt i ett öppet landskap, inte ens de auktoriserade revisorerna hade egna rum. Han hade inte upplevt någon diskriminering. Han såg ingen skillnad på bemötandet från manliga och kvinnliga kunder, utan bemötandet berodde i så fall på andra faktorer.

Senior manager, auktoriserad revisor, man, 35 år (9M)

Respondenten var 35 år och hade arbetat inom revisionsbranschen i nästan elva år. Han hade enbart arbetat på Deloitte. Ingen i hans familj eller närmaste omgivning hade tidigare

erfarenhet från revisionsbranschen. Respondentens intressen var familj men utöver det innebandy, gym och att vara ute i naturen. Respondenten beskrev sig själv som relativt teknisk, att han hade analytisk förmåga, var social och noggrann. Samhället trodde han inte hade någon bild av vad en revisor faktiskt gör, utan blandade ihop en revisor med någon som redovisar och att en revisor är osocial.

Han fastnade för denna byrå efter att ha träffat flera byråer på arbetsmarknadsmässor. Det handlade mycket om kulturen och det var det han fastnade för. Han började som

revisorsassistent och han var inte delägare på byrån ännu. Respondenten löneförhandlade inte alls och trodde inte att nyexaminerade gör det heller då det fanns vissa satta ingångslöner.

Han hade sedan innan en känsla av vad byrån gav i lön och tyckte att han fick en helt okej lön.

Det fanns inga löneskillnader mellan män och kvinnor på byrån. De hade individuell

53 lönesättning beroende på prestation och arbetslivserfarenhet. Den generella löneskillnaden i samhället mellan män och kvinnor trodde han kunde bero på yrkesval men också historik.

Citatet nedan gäller inte för Deloitte.

”På vissa arbetsplatser kan sådan historik finnas kvar, att det styrs av män och man umgås bäst som man är lik själv. Då kanske man har den

förmågan att anställa män och premiera män.”

Respondenten strävade efter att bli delägare. Hans tempo genom åren hade förändrats sedan han bildade familj men hans ambitioner hade inte påverkats, utan snarare ambitionsnivån.

Han uppgav att det inte fanns några skillnader gällande karriärsambitionerna mellan män och kvinnor, men att kvinnor generellt sätt var hemma längre när de fått barn jämfört med män.

De blir därmed kvar på samma position lite längre. Detta handlade dock inte om olika karriärsambitioner.

”På vår revisionsavdelning så är vi ju fem manliga delägare och en kvinnlig delägare. Det är väl också lite av historik. Och jag tror yrket var

nog ganska mycket män historiskt sätt.”

Detta gällde revisionsavdelningen han arbetade på.

Det fanns ingen konkurrens mellan kollegorna. ”Det är inga armbågar, man hjälps åt” menade han. Respondenten arbetade mycket övertid men menade att de på byrån arbetat mycket med att medelövertiden ska gå ner under de senaste åren. Han trodde att detta var annorlunda förr och att hans partners arbetade mer övertid när de började jobba.

”Man värderar tid mer nu än vad man kanske gjorde när mina partners började jobba.”

Respondenten hade två barn och hade totalt tagit ut fem månader föräldraledighet, och detta var i samband med semesterperioden. Detta var likadant för båda barnen. Hans partner tog ut ungefär ett år båda gångerna. Den som tjänade minst av parterna fick inte den andras

premiepension. Respondenten ansåg sig inte ha missat jättemycket under föräldraledigheten.

De delade VAB hyfsat jämlikt. Hans partner arbetade inom bank och hade svårare att vara hemma. Ingen av dem hade arbetat deltid. Han skrev revisorsprovet före sitt första barn och vid den tiden var inte barn med i kalkylen. Han klarade provet på första försöket. Byrån uppmuntrade sina anställda att avvara tid till familjen genom att de arbetade mycket ifrån eget ansvar och tid. De arbetade mycket med Worklife Balance för att se till att allt fungerar även när det är mycket övertid. Stöttning och kontroll fanns menade han.

Arbetsmiljön var splittrad då han även arbetar ute hos kunder. Kontoren kan då vara

varierande. Byråns kontor var väldigt ergonomiskt och jämlikt för alla. Hans bästa arbetsmiljö var att de satsade väldigt mycket på personalen eftersom dem är deras produkt som de säljer.

Då var det väldigt viktigt att ta hand om personalen. De hade många påkostade utbildningar och sociala aktiviteter. Företagskulturen var väldigt öppen och hjälpsam. Relationen mellan

54 medarbetarna var tvådelad. Positionsnivån var väldigt hierarkisk men kommunikationen mellan kollegorna var väldigt platt. Respondenten hade inte upplevt någon diskriminering.

Han hade inte upplevt någon skillnad mellan manliga och kvinnliga kunder, utan det handlade snarare om personligheten.

Auktoriserad revisor, kvinna, 33 år (10K)

Respondenten var 33 år gammal och hade nästan nio års arbetslivserfarenhet. Hon hade enbart arbetat på Deloitte. Ingen i hennes familj eller närmsta omgivning hade erfarenhet från

revisionsbranschen. Hennes intressen var segling och skidåkning, samt familjen.

Respondenten beskrev sig själv som revisor genom att hon var lugn, social med kunderna och att hon hade integritet. Samhällets beskrivning av en revisor trodde hon skulle vara korrekt, tråkig och att de sitter bakom sina papper.

Hon var på intervju på tre av Big4 byråerna, och tyckte hon fick bäst kontakt och återkoppling av Deloitte. Hon började där som revisorsassistent. Hon var inte delägare idag. Respondenten löneförhandlade inte när hon började, då det var ganska tydligt att det fanns en bestämd lön som revisorsassistenter fick. Under omständigheterna var hon nöjd med lönen. Det fanns löneskillnader men det var mer av en känsla respondenten hade. Dessa var dock mer personrelaterade. Den generella löneskillnaden i samhället trodde hon berodde på att under karriärsåren, är det flest kvinnor som är hemma med sina barn en längre period. Detta kan i slutändan bli många år under den period då de annars hade kunnat växa mycket i sin karriär.

”Som kvinna är man kanske både borta lite innan man föder barn och även i tanken lite grann, att man är borta.”

”Även om man är tillbaka i arbetet, så är det svårt att släppa hemma. Det blir inte samma sak efteråt med en gång när barnen är små.”

”På vår byrå har de [männen] ändå varit hemma ganska mycket som föräldralediga, men då är det max fyra, kanske fem månader.”

Respondenten strävade efter att nå nästa nivå som i hennes fall var Senior Manager. Byrån hade ganska tydliga nivåer vilket gör att hon strävade efter nästa nivå hela tiden. Skillnaden i karriärsambitionerna var mer personrelaterat men respondenten uppgav att det var fler män än kvinnor kvar i toppen. Hon upplevde inte någon konkurrens mellan kollegorna. Historiskt hade respondenten arbetat mycket övertid, men detta hade minskat pga familjesituationen.

Respondenten hade ett barn och hade varit föräldraledig 14 månader under tiden hon hade arbetat inom revisionsbranschen. Hon hade tagit ut mest föräldraledighet. Den som tjänade minst hade inte erhållit sin partners premiepension. Efter föräldraledigheten ansåg

respondenten att hon hade missat det sociala, men inte någonting gällande kompetens- eller utvecklingsmässigt. VAB delade de upp 50/50. Varken hon eller sin partner hade arbetat deltid. Respondenten skrev revisorsprovet före sitt första barn, och att det var hennes önskan att ha genomfört provet innan, men att det blev som det blev skulle hon inte påstå var

planerat. Hon klarade provet på första försöket.

55 Respondentens byrå hade arbetsmiljö och Worklife Balance som stora frågor, som det läggs mycket tid och energi på. De arbetade med att få ner övertiden och få folk att inse att de kan driva sin tid som de vill. De hade ett öppet landskap där folk kan sitta var och hur de vill.

Detta ansåg hon hade bidragit till det bättre. Detta har även förbättrat kulturen. Arbetsmiljön var även jämlik, speciellt efter det skett en ombyggnation. Respondenten ansåg att om en arbetsuppgift krävde mycket fokus underlättade det om hon kunde sitta för sig själv, medan det var tvärtom om arbetsuppgiften inte krävde lika mycket fokus. Relationen mellan kollegorna var relativt horisontell, och att de flesta chefer och partners bjuder in till samtal och öppenhet. Hon hade inte upplevt någon diskriminering och bemötandet från kunder ansåg hon var mer personrelaterat än könsrelaterat.

Senior revisorsassistent, kvinna, 27 år (11K)

Respondenten var 27 år gammal och hade arbetat tre och ett halvt år inom revisionsbranschen.

Hon hade enbart arbetat på Deloitte. Ingen i hennes familj eller närmaste omgivning hade tidigare erfarenhet från revisionsbranschen. Hennes intressen utöver arbetet var träning, mestadels dans. Respondenten ansåg sig inte vara enligt standard bilden av en revisor. Hon var mer nytänkande och jobbade mycket med innovation. Hon tyckte det var kul att arbeta med klienter. Samhället skulle beskriva en revisor som inrutad, stel och tråkig uppgav respondenten.

Hon sökte sig till Deloitte och det kändes helt rätt för de hade utbyttes år vilket innebär att hon, som älskade att resa, kan arbeta utomlands. Respondenten planerade att bli auktoriserad revisor om ett år. För henne var detta ett mål som hon satte upp från början och det var ett naturligt steg i utvecklingen av karriären.

Respondenten löneförhandlade ingenting vid sin anställning. Hon fick den lönen hon önskade.

Respondenten tyckte inte att det fanns löneskillnader på hennes byrå. Löneskillnaderna trodde hon fanns på grund av dåliga bilder som ligger kvar. Respondenten strävade efter att bli delägare. Karriärsambitionerna hade inte förändrats genom åren och respondenten ansåg att

”Kvinnor kanske fokuserar lite mer på familj fortfarande, än vad män gör.”

Respondenten kände ingen konkurrens mellan kollegorna. Hon arbetade mycket övertid, det senaste 12 månaderna var hon uppe i 400 timmar. Hon hade inte bildat familj.

Arbetsmiljön tyckte respondenten var bra, de hade en grupp revisorer som ansvarade över den. Hon ansåg att den var jämlik. Respondenten ansåg att det sociala var jätteviktigt. Hon kände att hon kunde prata med alla oavsett vilken position personen hade. Hon ansåg därmed att relationen mellan kollegorna var horisontell. Respondenten uppgav vid tillfrågandet om diskriminering, att hon hade enbart upplevt att när hon var ny, var det vissa klienter som var lite enligt citatet nedan.

”Lilla gumman, vad gör du här.”

56

Related documents