• No results found

Bakgrund till fortbildningen i matematik

4. UNDERSÖKNING

4.1. Bakgrund till fortbildningen i matematik

För att få reda på hur fortbildningen för förskolepersonal planerats och ge- nomförts tog vi telefonkontakt med pedagogkonsulent Annika Welander Håkansson. Ett möte bestämdes med henne på hennes arbetsrum den 29 november 2001. Hon har ansvarat för tillkomsten av en 5-poängsutbildning i matematik för förskolepersonal. Intervjufrågorna (se bilaga 1) sändes till henne i förväg så att hon kunde förbereda sig inför intervjun. Denna inter- vju tog ca en timme och spelades in på band för att sedan skrivas ut orda- grant och sammanfattas. Hon berättade om orsaken till att de hade startat denna fortbildning. Vi fick kursplanen samt den första kursomgångens ut- värdering av kursen.

4.1.1. Varför fortbildning?

Annika berättade att fortbildningen var en fortsättning på ett Förskolepro- jekt som var fokuserat på tre områden:

1. Stödja barns språkutveckling i de fall ett barns modersmål är ett annat än svenska.

2. Stödja barns sociala färdigheter.

3. Utveckla temaarbete utifrån modern forskning om hur barn lär sig.

Den nya läroplanen kom och denna kurs blev en logisk fortsättning på om- rådet om temaarbete. Läroplanen uppmanar förskolan att förse barnen med förutsättningar så att de kan börja tänka och arbeta med matematik i me- ningsfulla sammanhang. Man ansökte om pengar hos Skolverket som dock avslog deras projektansökan. Ansvariga på förvaltningen beslutade sig då för att ändå genomföra fortbildningen.

Kursens syfte

• att höja kompetensen hos förskollärare och barnskötare genom att de skulle tillägna sig fördjupade kunskaper kring barns möte med ma- tematik,

• efter genomgången kurs skulle deltagarna ha fått fördjupade kunska- per om aktuella teorier kring barns tänkande,

• deltagarna skulle kunna följa barns olika logiska tankegångar i mate- matiska problemsituationer,

• deltagarna skulle kunna värdera och använda olika pedagogiska hjälpmedel och jämföra läroplanens syn på matematik med egna praktiska erfarenheter.

4.1.2. Kursuppläggning

Kursen innehöll föreläsningar, seminarier, litteraturstudier, undersökning och tillverkning av laborativt material samt fältstudier i den egna verksam- heten.

Tre fortbildningskurser har genomförts. Den första fortbildningsomgången startade i februari 2000 och avslutades i april och det var de som varit med i Förskoleprojektet som gavs möjlighet att först gå kursen. Det var arbets- ledarna som fördelade platserna utifrån personalens eget intresse. De två andra kursomgångarna gick vt 2001 och ht 2001.

Kursen var upplagd med ett kurstillfälle á sju undervisningstimmar och sju kurstillfällen á fyra undervisningstimmar. Dessutom ingick en kvällsföre- läsning för all övrig personal inom förskolan.

Det har krävts en hel del av kursdeltagarna att läsa fem poäng på högskole- nivå och det har gjort att det varit svårt att fylla platserna den sista kursom- gången. Annika berättade också att uppfattningen om matematik som ett svårt ämne kanske hade bidragit till att begränsa intresset för kursen.

4.1.3. Utvärdering

En utvärdering har gjorts efter första kursomgången. Det positiva resultatet från den utvärderingen gjorde att inga fler utvärderingar har gjorts. Utvär- deringen gjordes i form av en enkät som delades ut vid sista kurstillfället i april eller skickades via post. Sammanfattningen av utvärderingen utfördes i början av juni 2000. Utformning och sammanställning har gjorts av peda- gogkonsulenten som själv gick utbildningen första kursomgången.

Av 32 personer som fick enkäten besvarade 28 den, vilket ger ett bortfall på 4 personer. De tyckte att fortbildningen hade utformats på ett bra sätt. De var mycket nöjda med läraren som hållit i kursen. Det som var negativt var att man fick kurslitteraturen lite sent. Det påverkade kursdeltagarnas förutsättningar att läsa in aktuell litteratur.

Kommentarer från deltagarna i enkäten:

”För mycket litteratur. Hinner inte med så som man skulle vilja, eftersom man arbetar också.”

”Bra böcker, mycket inspiration, men ganska svårläst.”

”Bra böcker med bra exempel, det är dock roligare att göra matte än att läsa om det.”

När det gäller praktikuppgifterna så är alla nöjda och tycker att de fungerat bra.

Kommentarer:

”Som vanligt tidsbrist, men jag har praktiserat en hel del av det jag lärt mig och blivit inspirerad.”

”Roligt med praktikbesök. Bra att man fick göra matte prak- tiskt.”

”Praktikuppgifterna tog mycket arbete. På vår förskola fick vi 8 timmar avsedda till matteuppgifterna, men ibland var det svårt att koncentrera sig på jobbet, det är så svårt att vara ifred en längre stund. Hade kanske varit bra att få en heldag på Lärar- högskolan.”

”Tiden knapp. Många sjuka i personalgruppen.” ”Barnen tyckte det var jätteroligt.”

På frågan om fortbildningen avsatt resultat i arbetet med barnen svarade 26 ja, en vet ej och en person hade ej fyllt i utan skrivit ”Aha-upplevelse.

Övriga kommentarer:

”Svårt att hinna med att läsa böcker och hinna skriva ner upp- gifterna hemma. Svårt att hinna med fortbildningen på ett till- fredsställande sätt (5 poäng motsvarar 200 timmar) Annars är all fortbildning nästan av godo. Särskilt när den håller så hög kva- litet som denna.”

”Jag tycker att utbildningen gett mycket kunskaper och inspira- tion. Tänker och agerar annorlunda utefter min nya kunskap, saknar ma- fördjupning från fsk-utbildningen.”

”Den här kursen har verkligen fått mig att reflektera över hur mycket som är matematik och hur mycket man använder det i verkligheten.”

”Mycket bra saker som har utvecklat mig.”

”Att vi får vikarie när personalen är på kurs. Vill gärna arbeta mer målinriktat men ofta faller det på personalbrist.”

”Jag känner att jag behöver få mer förslag på aktiviteter med yngre barn. Mycket handlade om förskoleklass och skolan. Mycket svårt att lämna sin ordinarie arbetsplats p.g.a. den be- svärliga situationen där utbildningsvikarie behövs.”

4.1.4. Sammanfattning

Utvärderingen var mycket positiv och personalen var väldigt nöjd a med både form, innehåll och framförallt läraren. Alla upplever att det har avsatt resultat i arbetet med barnen Deltagarna känner sig kunniga och inspire- rade, tänker och agerar annorlunda och reflekterar mer över hur mycket som är matematik i vardagen. Utav 28 personer anser 17 att utbildningen också ”haft stor betydelse” för deras egen utveckling av yrkesrollen, ”ganska mycket” tycker 11 personer. Det framgår inte på vilket sätt efter- som det inte fanns några extra rader att kommentera svaret på i enkäten. Genom att vikariefrågan inte har lösts på arbetsplatsen, har det inneburit personalbrist och då har det målinriktade arbetet minskat för pedagogen som står ensam kvar med barnen.

Related documents