• No results found

Balansräkningsenhet avfall

In document Vellinge.se #bättreutsiktervellinge (Page 99-102)

KASSAFLÖDESANALYS Bokslut Bokslut

Mkr 2017 2018

DEN LÖPANDE VERKSAMHETEN

Årets resultat -3,5 1,8

Justering för ej likviditetspåverkande poster 1) 1,8 1,8 Medel från verksamheten före förändring

av rörelsekapital -1,7 3,6

Ökning/minskning kortfristiga fordringar 0,3 -2,0

Ökning/minskning kortfristiga skulder -1,4 3,3

Kassaflöde från den löpande verksamheten -2,8 4,9 INVESTERINGSVERKSAMHETEN

Nettoinvesteringar 0,0 0,0

Försäljning av anläggningstillgångar 0,0 0,0

Kassaflöde från investeringsverksamheten 0,0 0,0 FINANSIERINGSVERKSAMHETEN

Långfristig upplåning 0,0 0,0

Amorteringar av långfristiga skulder 0,0 0,0

Kassaflöde från finansieringsverksamheten 0,0 0,0

Årets kassaflöde -2,8 4,9

Likvida medel vid årets början 4,2 1,4

Likvida medel vid årets slut 1,4 6,3

1) Specifikation av ej likviditetspåverkande poster

Justering för av- och nedskrivningar 1,8 1,8

Justering för avsättning deponier 0,0 0,0

Summa 1,8 1,8

BALANSRÄKNING Bokslut Bokslut

Mkr 2017 2018

TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar

Maskiner och inventarier 2,5 0,7

Summa anläggningstillgångar 2,5 0,7

Omsättningstillgångar

Fordringar 2,5 4,5

Koncernkonto 1,4 6,3

Summa omsättningstillgångar 3,9 10,8

SUMMA TILLGÅNGAR 6,4 11,5

SKULDER OCH EGET KAPITAL Eget kapital

Eget kapital 1,9 3,7

Varav årets resultat -3,5 1,8

Summa eget kapital 1,9 3,7

Avsättningar

Övriga avsättningar 0,0 0,0

Summa avsättningar 0,0 0,0

Skulder

Kortfristiga skulder 4,5 7,8

Summa skulder 4,5 7,8

SUMMA SKULDER OCH EGET KAPITAL 6,4 11,5

Övergripande principer

Den kommunala redovisningslagen stadgar bland annat att den kommunala bokföringen och redovisningen skall fullgöras i enlighet med god redovisningssed. God redovisningssed bestäms och utvecklas genom nya och förändrade rekom-mendationer och lagar eller genom att ny praxis på annat sätt uppstår. I praktiken kan innebörden av god redovisningssed idag lite förenklat sägas vara att tillämpa principerna om fort-varighet, öppenhet och försiktighet.

Fortvarighetsprincipen. Redovisningsenheten förutsätts finnas kvar inom en relevant överskådlig framtid. Detta inne-bär att det är väsentligt vid redovisning att kunna jämföra över tiden. Av fortvarighetsprincipen följer också principen om matchning, vilken innebär att inkomster och utgifter som hör ihop redovisas under samma räkenskapsår.

Principen om öppenhet. Redovisningsinformation skall förmedlas på ett så öppet och lättillgängligt sätt som möjligt.

Olika intressenters krav att redovisningen skall vara användbar som ett beslutsunderlag kräver också förståelighet, relevans och tillförlitlighet.

Försiktighetsprincipen. Tillgångar och intäkter får inte övervärderas medan skulder och kostnader inte får under-värderas. Försiktighetsprincipen innebär också att förväntade vinster aldrig får föregripas i redovisningen medan det mot-satta gäller för befarade förluster.

Tillämpning

Vellinge kommun följer den kommunala redovisningslagen och tillämpar de rekommendationer som lämnats för kom-munal redovisning. Detta innebär bland annat att erforderliga periodiseringar skett så att kostnader och intäkter bokförts på det år varan är levererad och tjänsten utförd.

Avvikelser från RKR 18.1, Intäkter från avgifter, bidrag och försäljningar

Av det särskilda statsbidraget för stimulering av bostadsbyg-gande om totalt 18,9 Mkr som utbetalats under 2016–2018 har 0,3 Mkr använts till bland annat Pribo under 2016, 1,7 Mkr till digitalt ritningsarkiv under 2017–2018 samt 0,9 Mkr 2018 använts till investeringskostnader för uppförande av pavil-jonger på Asklunda förskola för att möta den ökade befolk-ningstillväxten. Medel är avsatta i bokslut 2018 för digitalt ritningsarkiv på 4,3 Mkr och 1,8 Mkr för Asklunda. Dessa öronmärkta medel på 6,1 Mkr tillsammans med övriga medel om 9,9 Mkr har bokförts som en förutbetald intäkt i balans-räkningen. Detta för att möta kommunens kostnader under 2019 för avsett ändamål med statsbidraget. Redovisas enligt matchningsprincipen.

Del av statsbidrag avseende schablonintäkter från Migrations-verket om 2,4 Mkr har bokförts som förutbetald intäkt i balansräkningen för att möta kommunens åtagande för

inte-grationsverksamheten under 2019. Redovisas enligt match-ningsprincipen.

Kommunens finansiella leasingavtal har en löptid på högst tre år och redovisas som operationell leasing.

Inom kommunens interna balansräkningsenheter Vatten och avlopp samt Avfall redovisas årets resultat som en del av eget kapital. Eventuellt positivt eget kapital skall återställas inom en treårsperiod.

Anläggningsavgifter inom VA-verksamheten periodiseras fr.o.m. 2007 under 50 år. Investeringsbidrag periodiseras fr.o.m. 2010 i enlighet med nyttjandeperioden för respektive investeringsobjekt.

I balansräkningen klassificeras både anläggningsavgifter och investeringsbidrag fr.o.m. 2011 som långfristiga skulder.

Byte av redovisningsprinciper RKR 14,1

Pensionsåtaganden bokförs fr.o.m 2018 enligt fullfonde-ringsmodellen, vilket innebär att hela pensionsförpliktelsen redovisas som avsättning i balansräkningen. Den intjänade avgiftsbestämda ålderspensionen 4,5 procent utbetalas till arbetstagarna. Den förmånsbestämda delen (FÅP) samt efterlevandeskyddet försäkras med en försäkringspremie till KPA och resterande del av intjänad pensionsförmån skuldbok-förs i balansräkningen. Pensionsåtagandena inkluderar även löneskatt. Beräkningen av kommunens pensionsåtagande byg-ger på de förutsättningar som anges i RIPS17 (Riktlinjer för beräkning av pensionsskuld).

Vellinge kommuns årsredovisning, (kvartalsrapport och delårsrapport) är upprättad utifrån Kommunfullmäktiges beslutade budget för 2018. Årsredovisningen har upprättats enligt fullfondering av pensionsskulden. Vellinge kommuns årsredovisning ger en mer rättvisande bild av den ekonomiska ställningen och utveckling enligt fullfondering.

Skälet till att Vellinge kommun åberopar särskilda skäl vad gäller redovisning av pensionsskulden är att kommunen har motsva-rande finansiella tillgångar i balansräkningen.

Då denna princip strider mot den nya lagen om kommunal bokföring och redovisning som träder i kraft fr.o.m 1 januari 2019 har kommunen för avsikt att utreda hur redovisningen av pensionsskulden ska ske i framtiden. I Riksdagsbeslutet om pensionsredovisningen bedömde regeringen att ett behov finns att utreda vilka konsekvenser en ändrad redovisningsmodell för pensionsförpliktelser har för den kommunala ekonomin samt hur en sådan ändring påverkar balanskravet och kravet på god ekonomisk hushållning.

Värdet på anläggningstillgångar minskas årligen i takt med ålder och förslitning. Avskrivning påbörjas då en anläggning/

utrustning tas i bruk.

Redovisningsprinciper

I årsredovisning 2014 påbörjade kommunen en övergång till RKR:s (Rådet för Kommunal Redovisning) rekommendation om komponentavskrivning. Fr.o.m. 2015 och framåt praktise-ras komponentavskrivning fullt ut och avskrivningar för nya investeringsprojekt bedömds till faktiska avskrivningstider i enlighet med RKR:s rekommendation.

Särskilt avsatta pensionsmedel, som förvaltas självständigt av externa kapitalförvaltare i enlighet med kommunens finansiella policy, redovisas som omsättningstillgång. Förvaltat kapital redovisas till lägsta värdet av anskaffningsvärdet och det verk-liga värdet (marknadsvärdet) på bokslutsdagen.

Sammanställd redovisning

Årsredovisningarna för kommunens aktiebolag har upprät-tats enligt Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd.

Koncernbalansräkningen har upprättats enligt förvärvs-metoden, vilket innebär att kommunens bokförda värde på aktier i Vellinge Koncern AB eliminerats mot dotterbolagets egna kapital vid förvärvstillfället.

Koncerninterna kostnader, intäkter, fordringar och skulder har eliminerats. Avskrivningar på anläggningstillgångarna för de kommunala bolagen görs fr.o.m. 2014 enligt K3-regelverket, dvs. med komponentavskrivning.

Uppskjuten skatt 22,0 procent redovisas på obeskattade reserver i bolagen som övrig avsättning.

In document Vellinge.se #bättreutsiktervellinge (Page 99-102)

Related documents