• No results found

Vård och omsorg

och socialpsykiatri. Inom äldreomsorgen erbjuds hemtjänst, vård- och omsorgsboende, stöd i form av avlösning på kort-tidsboende eller i hemmet, dagverksamhet för personer med demenssjukdom, hemsjukvård, rehabiliteringsinsatser, hjälp-medel och anhörigstöd.

Kommunen har sex vård- och omsorgsboenden med samman-lagt 274 platser inräknat platser i korttids- och växelvård.

Cirka 850 personer får varje månad insatser i hemmet, allt från serviceinsatser och trygghetslarm, till omfattande omvårdnad och vård i livets slutskede. Sammanlagt var över 1100 personer aktuella för insatser i hemmet under 2018.

Inom LSS erbjuder kommunen bostad med särskild service för vuxna, daglig verksamhet, korttidsvistelse och korttidstillsyn (fritids) för barn, personlig assistans, ledsagare, avlösning och anhörigstöd. Kommunen har fem LSS-boenden med totalt 27 platser samt två korttidsplatser.

Inom socialpsykiatrin erbjuds daglig sysselsättning, social rehabilitering för personer med psykisk funktionsnedsättning, boendestöd för personer i ordinärt boende och anhörigstöd.

Lillgården är ett stödboende med 16 platser för personer med psykisk funktionsnedsättning.

Vård- och omsorgsverksamheten bedrivs till stor del i annan regi. Inom äldreomsorgen drivs alla vård- och omsorgsboenden på entreprenad, inom LSS-verksamheten bostäder med särskild service för vuxna drivs tre av fem bostäder på entreprenad.

Valfrihetssystem finns idag inom hemtjänst och delegerad

dom, samt inom LSS-insatserna daglig verksamhet, ledsagning, avlösning och personlig assistans.

Övrig LSS-verksamhet och socialpsykiatri drivs i egen regi.

Kvalitet

2018 är 90 procent av de äldre med insatser i hemmet ganska eller mycket nöjda med sin hemtjänst. 96 procent menar att de alltid eller oftast blir väl bemötta av personalen. 85 procent upplever sitt boende som tryggt eller ganska tryggt.

2018 är 89 procent av de äldre på vård- och omsorgsboende ganska eller mycket nöjda med sitt äldreboende. 96 procent menar att de alltid eller oftast blir väl bemötta av personalen.

98 procent upplever sitt boende som tryggt eller ganska tryggt.

Omfattande kvalitetsuppföljning genom nämndens program för uppföljning av kommunala och privata utförare.

Fortsatt satsning på ”samverkan för kvalitet och verksamhets-utveckling” tillsammans med leverantörer för att möta demo-grafi och kvalitetskrav.

Vidareutveckling av teambaserat arbetssätt inom äldreomsorgen för att skapa en sammanhållen vård och omsorg kring den en-skilde vårdtagaren. Syftet är att bibehålla vårdtagarens resurser och funktioner för att skjuta upp ökat vårdbehov på framtiden.

Mål och måluppfyllelse

( = uppnått mål = delvis uppnått mål = ej uppnått mål)

I omsorgsnämndens styrkort anges bl.a. följande verksamhets-mål för vård- och omsorg:

Mål: Ett näringslivklimat i toppklass genom ett bemötande i toppklass

Kommentar

Vård och omsorg har genomfört fyra samverkansmöten med leverantörer med fokus på gott samarbete och verksamhets-utveckling. Deltagande i SKLs utbildning Förenkla – Helt Enkelt för förbättrade företagskontakter.

Mål: Digitaliseringen ska omsättas enligt Digital agenda Kommentar

Arbete med digital plattform för kommuninvånaren i barna-vårdsutredningar liksom med ett matchningsverktyg för arbete och etablering. Digitala signeringslistor är implementerade inom hela äldreomsorgen och införande av kameratillsyn i samtliga vård- och omsorgsboende kommer att ske framöver. Digitala läkemedelsskåp har börjat införas.

Mål: Boende på kommunens vård- och omsorgsboende ska En kommun med omsorg

Vård och omsorg

Kommentar

Varje vård- och omsorgsboende har under året arbetat med den trivsamma miljön. Exempel på arbetet är uppstart av trivsel-grupper, arbete med blommor i vårdmiljön, och färgsättning vid dukning av middagsbordet. I Socialstyrelsens årliga brukar-undersökning ökar trivseln på kommunens vård- och omsorgs-boende; i gemensamhetslokaler med 10 procent och med 5 procent vad gäller den boendes lägenhet.

Mål: Minska upplevelsen av besvärande ensamhet för äldre Kommentar

Antalet som besväras av ensamhet är oförändrat på kommunens vård- och omsorgsboende och inom hemtjänst har andelen ökat med 3 procent. Omfattande satsningar har genomförts, bl.a.

genom satsningar på aktiviteter, införande av Fix IT, stimulans-medel till vård- och omsorgsboendena och förebyggande hembesök. Under 2019 kommer ett koncept för Senior kompis, väntjänst eller liknande, att kartläggas och implementeras.

Mål: Ett samarbete med Region Skåne, genom HS-avtalet, som ger bästa möjliga teambaserade vård för vårdtagaren Kommentar

Lokal samverkansgrupp är etablerad. Genomförd utvärdering visar ett positivt resultat av arbetet med att implementera hälso- och sjukvårdsavtalet. Under hösten 2018 fattade om-sorgsnämnden beslut om en samorganisering av den kommu-nala hälso- och sjukvårdsenheten och hemtjänsten vilken genomförs under 2019.

Mål: Budgeterade medel ska användas med maximal effektivitet utifrån verksamhetsmål och god ekonomisk hushållning

Kommentar

För en förbättrad ekonomisk uppföljning håller månadsrappor-ter på att implemenmånadsrappor-teras inom samtliga verksamhemånadsrappor-ter. Översyn av socialpsykiatrin är genomförd och nytt uppdrag för verksam-heten är beslutat av omsorgsnämnden. Fler verksamheter är identifierade under 2018 där översyn kommer genomföras under 2019 med målet att skapa effektiva verksamheter med bra kvalité och god ekonomisk hushållning.

Framtid

Den demografiska utvecklingen kommer att medföra en kraftig ökning av behoven inom äldreomsorgen. Lokal resursplan för Omsorgsnämnden 2019 visar ett behov av ytterligare vård- och omsorgsplatser från och med 2021.

Demografisk prognos visar ett ökat behov av insatser enligt LSS. Under perioden 2019–2020 finns behov av olika former av LSS-bostäder, för 17 personer i målgruppen. Gruppen med neuropsykiatriska funktionshinder ökar och därmed också

behovet av gränsöverskridande samarbete mellan LSS och Socialpsykiatri. Nya krav kommer att ställas på verksamheternas inriktning och utveckling.

I framtiden kommer digitala lösningar användas mer. Fokusom-råden för de digitala tjänsterna är utveckling i den direkta vården och omsorgen med syfte att öka resursnyttjandet inom ekonomisk ram. Detta innebär bl.a. samarbetsprojekt kring digitala lösningar för patientöversikt i vården, automatiserade handläggningsprocesser med förenklad bedömning, införande av mobila arbetssätt, samt en långsiktig implementering av digitaltillsyn i samtliga äldreomsorgsverksamheter med nattbe-manning.

Ökade kvalitetskrav från lagstiftare och tillsynsmyndighet kommer att kräva en fortsatt utveckling av kvalitetsledningssys-tem, evidensbaserade metoder och medarbetarens kompetens.

Kompetensförsörjningen är redan idag en utmaning för verksamheterna och kommer att bli ytterligare påtaglig fram-över, dvs. att rekrytera och behålla personal med rätt kompetens.

Verksamhetsmått/nyckeltal

Personer med hemtjänst 1 047 1 072 1 121 1 085

-varav med enbart larm 212 233 280 235

Utförda timmar hemtjänst

Utförda timmar per person med hemtjänst Personer i vård- och

omsorgsboende 318 328 345 360

Köpta dygn i vård- och omsorgsboende utanför kommunen

4 190 3 097 3 008 3 100

Personer med

dagverksamhet SoL 67 70 72 80

Antalet utförda timmar under 2018 är drygt 9 000 timmar fler än budgeterat. Ett ökande antal äldre över 85 år och anpassning till nytt regelverk för samverkan vid utskrivning från slutenvård är de främsta förklaringarna till avvikelsen gentemot budget.

Anledningen till ett ökat antal personer i vård- och omsorgs-boende beror på att Omtankens hus öppnat och tillfört nya platser under året.

Antalet personer med demenssjukdom i dagverksamhet är något under budgeterad nivå vilket beror på att dagverksam-heten på Omtankens hus beräknas starta upp sin verksamhet först under 2019.

LSS Utförda timmar inom

personlig assistans LSS/SFB 67 000 72 000 85 800 77 700 Utförda timmar inom

ledsagarservice LSS 9 981 7 887 9 550 11 000

Utförda timmar inom

avlösarservice LSS 1 989 2 307 1 220 3 200

Dygn i korttidsvistelse LSS

i egen regi 1 407 1 497 1 290 1 500

Dygn i korttidsvistelse LSS

i annan regi 187 210 255 425

Dagar fritids LSS i egen regi 2 090 2 424 1 875 2 400 Personer med daglig

verksamhet LSS i egen regi 55 62 68 60

Personer med daglig

verk-samhet LSS i annan regi 17 16 19 18

Utförda timmar inom personlig assistans är omkring 8 000 tim-mar över budget. Försäkringskassan har under 2018 hanterat assistansansökningar ännu mer restriktivt än tidigare vilket medfört en övervältring av assistanstimmar på kommunen.

Antalet utförda timmar inom avlösarservice och ledsagarservice är sammanlagt cirka 3 500 lägre än budgeterat. Detta beror främst på färre ansökningar än förväntat.

Antalet dygn respektive dagar i LSS korttidsvistelse och LSS fritids är färre än beräknat. Avvikelserna beror främst på att antalet barn i verksamheten minskat.

Antalet personer inom LSS daglig verksamhet ökar. Eftersom flera av de personer som tillkommit har omfattande behov, ökar kostnaderna i ännu större grad.

Personer med boendestöd

i egen regi 26 34 33 27

Personer med boendestöd

i annan regi 18 13 17 16

Timmar inom boendestöd i

egen regi 4 660 3 917 5 710 5 000

Timmar inom boendestöd i

annan regi 9 000 6 429 6 525 7 700

Personer i dagverksamhet

Kornet/Arbete med stöd 41 38 33 40

Personer med boendestöd (egen och annan regi) uppgick till 50 vilket är 7 fler än budgeterat. För boendestöd i extern regi har personer med stort behov av timmar flyttat till gruppbostad, varför statistiken visar en kraftig minskning av antalet timmar.

Antalet personer som deltagit i dagverksamhet på Kornet och Arbete med stöd är 33 personer vilket är 7 färre än de 40 som budgeterats.

Vellinge i jämförelse

Uppgifter för Vellinge och Sverige är i vissa fall viktade med hänsyn till kommunernas invånarantal. Här väger varje kommun olika tungt beroende på hur många invånare, brukare, patienter osv. man har. Ett vägt medelvärde är samma sak som ett medel-värde på individnivå.

Uppgifter för Skåne respektive Kommuner i samma storlek är däremot inte viktade. Här görs istället beräkningen genom att man summerar samtliga kommuners värden och dividerar med antalet kommuner. Ett ovägt medelvärde är samma sak som ett medelvärde på kommunnivå.

Kommuner i samma storlek är alla kommuner med 30 000–50 000 invånare.

Vellinge Skåne Sverige Kommuner i samma storlek Väntetid i dagar från

ansökan till erbjudet inflyttningsdatum till särskilt boende, medelvärde (2018)

39 60 53 57

Väntetiden från ansökan till erbjuden plats på säbo ska vara skälig vilket anses vara under 90 dagar. Den kommun som har kortast väntetid ligger på 1 dag (Ljusnarsberg) medan den längsta väntetiden är på 166 dagar (Boden).

Vellinge Skåne Sverige Kommuner i samma storlek Äldre i särskilt

boende som är ganska eller mycket nöjda med sitt boende, andel i procent (2018)

89 83 82 82

Vellinges äldre på särskilt boende tillhör de 25 procent som är mest nöjda i landet. Variationen bland landets kommuner är från 54 procent (Sorsele) till 100 procent (Örkelljunga m.fl.) som är ganska eller mycket nöjda.

Vellinge Skåne Sverige Kommuner i samma storlek Äldre med hemtjänst

som är ganska eller mycket nöjda med hjälpen de får, andel i procent (2018)

91 88 91 90

Vellinges äldre med hemtjänst är ungefär lika nöjda som äldre i övriga landet.

Mest nöjda hemtjänsttagare finns bl.a. i Bjurholm och Åsele (100 procent) och minst nöjda finns i Lomma (67 procent).

Vellinge Skåne Sverige Kommuner i samma storlek Antal personal som

en hemtjänsttagare möter under 14 dagar, medelvärde (2018)

14 15 15 14

I Vellinge får en hemtjänsttagare i genomsnitt träffa 14 olika personal under en tvåveckorsperiod. Lägst i landet (Vaxholm) har ett medelvärde på 6 personal under två veckor medan högst i landet (Essunga) har ett medelvärde på 24 personal under två veckor.

Vellinge Skåne Sverige Kommuner i samma storlek Omsorgspersonalen

i särskilt boende med adekvat utbildning, andel i procent, genomsnitt vardag & helg (2018)

77,5 84 80,5 81

Med adekvat utbildning menas undersköterskeutbildning, treårig omvårdnadslinje eller vård- och omsorgsprogrammet. Utbildningsnivån på personalen inom omsorgen i Vellinge är på vardagar i nivå med snittet men avviker kraftigt för helgdagar med 73 procent jämfört med 83 procent i Skåne, 80 procent i jämnstora kommuner och 79 procent i Sverige. Detta bidrar till att Vellinge sammantaget ligger på 77,5 procent.

Ekonomi

Intäkter 55,3 58,7 66,0 54,6

Kostnader 421,9 447,0 475,8 489,3

Driftnetto 366,6 388,3 409,8 434,7

Kostnad/invånare (kr) 10 398 10 849 11 228 11 808

Investeringar 56,0 111,9 22,3 62,5

Verksamheten redovisar totalt ett överskott på 24,9 Mkr.

Inom vård- och omsorgsboende redovisas totalt ett överskott med 15,4 Mkr. Detta förklaras främst av ett överskott på 8,5 Mkr för vårdboendet Omtankens hus. Överskottet är av engångskaraktär vilket beror på att verksamheten i sin helhet inte är startad.

Överskottet förklaras även med 4,3 Mkr för icke belagda platser på övriga vårdboenden. Externa psykiatriplatser och korttids-platser visar ett överskott på 0,8 Mkr. Kapitalkostnader och medel till förfogande visar ett överskott på 1,5 Mkr. Intäkts-sidan avseende omvårdnadsavgifter och matintäkter visar ett överskott på 0,3 Mkr.

Antal brukare och antal byggstenstimmar ökar inom hemtjäns-ten, vilket medför ett underskott med 3,7 Mkr. Resultatet för boendestöd, omvårdnadsavgifter inom hemtjänst, IT-stöd, administration och medel till förfogande uppvisar ett överskott på 6,5 Mkr. Totalt sett ger detta ett överskott inom hemtjänsten på 2,8 Mkr.

LSS-verksamheten redovisar ett överskott på 1,7 Mkr. Ledsagar- och avlösarservice uppvisar ett överskott på 1,0 Mkr. Detta beror främst på färre ansökningar än förväntat.

Storgatans LSS korttidsplats visar ett överskott på 0,5 Mkr då behovet av korttidsplats har förändrats. Daglig verksamhet LSS går med ett underskott på 2,7 Mkr. Korttid/fritid LSS, arbete med stöd och medel till förfogande visar ett överskott med motsvarande 2,7 Mkr. Resultatet för personlig assistans

redovisar ett större underskott med 4,8 Mkr. Detta underskott vägs upp av överskottet för nytt LSS gruppbostad där budget fanns med 4,5 Mkr samt medel till förfogande med 0,3 Mkr. På intäktssidan visar mat- och hyresintäkter ett överskott med cirka 0,2 Mkr.

I budget 2018 fanns utrymme för en ökning motsvarande fem LSS platser. Dessa medel har ej tagits i bruk under året, men behovet kvarstår eftersom målgruppen består av personer som bor hemma hos sina föräldrar, och önskar endast ansöka om insats när det finns tillgänglig bostad i Vellinge kommun.

Förebyggande verksamhet (dagverksamhet för personer med demenssjukdom, servicehus och aktivitetshuset Kornet) redovisar totalt ett överskott under året med 1,0 Mkr. Detta förklaras främst av att dagverksamheten på Omtankens hus beräknas starta upp sin verksamhet först under 2019.

Produktionsenheterna redovisar ett överskott på 2,1 Mkr.

Överskottet ligger främst inom Hälso- och sjukvårdsenheten, vilket förklaras främst av att personalkostnaderna är lägre än budgeterat.

Bostadsanpassningsbidrag redovisar överskott mot budget med 1,8 Mkr.

Kostnaderna för färdtjänst är 0,5 Mkr lägre än budgeterat.

Anledningen är att budget är något hög 2018 efter det nya avtalet för färdtjänst och särskild skolskjuts från föregående år.

Årets investeringsutgifter uppgår till 22,3 Mkr. De utgörs främst av uppförandet av Omtankens hus i Höllviken med bruttoinvestering med 26,9 Mkr och ett beviljat investerings-bidrag om 15,7 Mkr. Prognos för nedlagda kostnader är i nivå med totalbudget (200 Mkr). Total projektprognos uppgår till 184,3 Mkr (200 Mkr–15,7 Mkr).

Till Omtankens hus har även inventarierinköp gjorts 2018 på 7,3 Mkr.

Av ej utnyttjade medel på 40,2 Mkr avser till största delen uppförande av Omtankens hus med 27,8 Mkr. Av dessa medel kommer 9,8 Mkr ombudgeteras till 2018.

Avseende inventarierinköp till Omtankens hus kommer 4,0 Mkr att ombudgeteras för kompletterande inventarieinköp under 2019.

En kommun med barnens behov i centrum

(inklusive särskilt riktade insatser)

Related documents