• No results found

Individ- och familjeomsorg

”Barns bästa ska vara vägledande och Omsorgsnämnden sätter alltid barnens behov i centrum.”

Ur ”Plan för omsorgsnämnden 2015–2019”

Årets händelser

• Förändrat behov av insatser för ensamkommande ungdomar där behovet flyttats från HVB-placeringar till stöd för att klara eget boende, utbildning och försörjning.

• Förnyad upphandling av drift av HVB Duvslaget.

• Ökat behov av strukturerade öppenvårdsinsatser för barn och ungdomar.

• Start av förebyggande verksamhet för ungdomar med beroende eller missbruksproblem.

• Utvecklingsarbete för ökad delaktighet inom barn- och ungdomsvården.

• Planering för Barnahus för samverkan kring barn som utsätts för brott.

• Planering för familjecentral i Höllviken.

Vårt erbjudande

Individ- och familjeomsorgen handlägger ärenden enligt social-lagstiftningen och erbjuder:

• socialt stöd, vård och behandling till barn och vuxna.

• försörjningsstöd och hushållsekonomisk rådgivning.

• placerings- och etableringsverksamhet för ensamkommande barn.

• integrations- och etableringsverksamhet för nyanlända.

Arbetscentrum genomför särskilt riktade arbetsmarknads- politiska insatser och erbjuder:

• insatser för personer som är långtidsarbetslösa och/eller har speciella behov och som står utanför arbetsmarknaden.

• feriepraktik för skolungdomar.

Kvalitet

Hemmabaserade vårdlösningarna för unga minimerar de risker som finns när barn placeras i samhällsvård.

Evidensbaserade metoder och bedömningsinstrument, bl.a. vid våld i nära relationer, inom beroende- och missbruksvården och i den strukturerade öppenvården för barn och unga.

Utvärdering av Familjeteamets insatser visar minskad

symtom-kaos i familjeklimatet. 81 procent av de barn och ungdomar som varit aktuella för strukturerad öppenvård är ej aktuella efter två år.

Riktade insatser till föräldrar med problematisk separation/

skilsmässa.

Umgängesstödsverksamheten Sammanstrålen har inneburit en kvalitetshöjning för berörda barn och föräldrar.

73 procent av alla försörjningsstödstagare är inte aktuella efter två år.

Mål och måluppfyllelse

( = uppnått mål = delvis uppnått mål = ej uppnått mål)

I omsorgsnämndens styrkort anges följande verksamhetsmål för individ- och familjeomsorg:

Mål: En skola i toppklass – Alla ungdomar som kommunen placerat ska ges möjlighet att uppnå gymnasiekompetens Kommentar

Start av neuropsykiatriskt funktionsråd (NPF) för att mellan individ- och familjeomsorg, skola, vård och omsorg finna ett bra samarbete i gemensamma ärende med barn och unga med neuropsykiatrisk diagnos. Kvartalsmöten har genomförts tillsammans med skola och utförare för uppföljning av ensam-kommande barns skolgång.

Mål: Alla barn/ungdomar som identifieras vara i en riskgrupp med normbrytande beteendemönster, ska aktualiseras för SIG-samarbete

Kommentar:

Individ och familjeomsorgen har tillsammans med polis, fritid och skola gemensamma möten kring förebyggande arbete med ungdomar med normbrytande mönster där den sociala insats-gruppen (SIG) är en viktig del. Drogterapeut och ungdomscoach är också viktiga delar i det förebyggande arbetet.

Mål: Ett bra samarbete med närmiljö dvs grannar, ideella organisationer m.fl. runt om våra verksamheter

Kommentar:

Samtliga verksamheter har arbetat nära olika frivilliga krafter och verksamheter i närområdet. Aktivitetshusens verksamhetsråd har träffats regelbundet under året och tillsammans arbetat med att upprätta ett brett utbud av aktiviteter. Individ- och familjeomsor-gen har tillsammans med föreninfamiljeomsor-gen Rädda barnen öppnat verksamheten ”Öppet forum” för nyanlända.

Mål: Sveriges lägsta försörjningsstöd som ger möjlighet till

Kommentar:

Mottagandet av nyanlända innebär att försörjningsstödet ökar. I öppna jämförelser 2017 hade Vellinge Sveriges tredje lägsta försörjningsstöd per invånare. Måluppfyllelsen beräknas därmed delvis att uppnås avseende Sveriges lägsta försörjningsstöd.

Framtid

Mottagandet av nyanlända kommer att innebära nya utmaning-ar för etableringsverksamheten med anvisning av fler kvotflyk-tingar, samtidigt som en större grupp lämnar etableringsfasen och behöver stöd för att ta sig in på den reguljära arbets- och bostadsmarknaden. Behov av resurser inom individ- och familjeomsorgen ökar i takt med behovet av insatser inom försörjningsstöd och barn- och ungdomsvård. Bostad är en viktig del för integration och rehabilitering i samhället. Det finns ett stort och ökande behov av bostäder.

Framtiden kommer att innebära särskilt fokus på integrations-plikten, med fortsatta satsningar på jobb och språk från dag ett.

Bostad är en viktig del för integration och rehabilitering i samhället. Det finns ett stort och ökande behov av bostäder.

Krav på evidensbaserad praktik och effektivt resursutnyttjande kommer inom barn- och ungdomsvården att mötas med ett utvecklingsarbete som innebär ett ökat öppenvårdperspektiv.

Forskning har visat att det finns stora risker med att placera barn och ungdomar på HVB. Upplärning i kriminalitet, missbruk, självskadebeteende, negativa förväntningar, försumlig skolgång, brister i hälsovård är exempel på sådana risker.

Kompetensförsörjningen är redan idag en utmaning för

verksamheterna och kommer att bli ytterligare påtaglig framöver, dvs att rekrytera och behålla personal med rätt kompetens.

Verksamhetsmått/nyckeltal

försörjningsstöd 142 242 233 200

Antalet hushåll som någon gång under året haft försörjnings-stöd minskade något under 2018 men blev ändå fler än budgeterat. Avvikelsen gentemot budget beror främst på mot-tagandet av nyanlända.

Dagar Familjehem 7 459 5 244 3 739 7 500

Dagar strukturerad

öppenvård 12 925 13 347 19 732 14 000

Antalet dagar med HVB-placering för barn och unga är 350 fler

än budgeterat. Trots detta hålls den ekonomiska ramen eftersom antalet kostsamma institutionsplaceringar är färre än beräknat.

Antalet familjehemsplaceringar befinner sig på en historiskt låg nivå och antalet familjehemsdagar är endast hälften av budgete-rat. Vårdnadsöverflyttningar har gjorts i ett antal ärenden vilket förklarar en stor del av avvikelsen.

Behovet av öppenvårdsinsatser för barn och unga ökar kraftigt.

Antalet dagar för strukturerad öppenvård överstiger budget med nästan 6 000 dagar. Trycket på Familjeteamet har varit högt under stora delar av året.

Vuxenvård

Dagar öppenvård 12 925 13 347 19 732 14 000

Antalet öppenvårdsdagar för vuxna är drygt 3 000 fler än vad som budgeterats. Avvikelsen avser främst insatser inom familjefridsområdet.

Ensamkommande barn

Dagar Familjehem 9 631 8 317 6 269 5 500

Dagar strukturerad

öppenvård 236 179 0 180

Antalet vårddagar för ensamkommande barn och ungdomar minskar kraftigt. Huvudförklaringarna är åldersuppskrivningar, avslag på asylansökan och att de flesta ensamkommande barn och ungdomar fyller 18 år under åren 2017–2019.

Ekonomi

Intäkter 114,3 86,1 57,4 73,2

Kostnader 160,7 143,2 114,0 131,3

Driftnetto 46,4 57,1 56,6 58,1

Kostnad/invånare (kr) 1 316 1 595 1 551 1 578

Investeringar 32,1 0,1 0,0 0,0

Verksamheten inom individ- och familjeomsorgen inklusive särskilt riktade insatser visar totalt ett överskott på 1,5 Mkr.

Vuxenvården visar ett underskott på 1,5 Mkr. Kostnaderna för HVB-placeringarna ger ett underskott på 1,1 Mkr och kostna-derna för öppenvården ger ett underskott på 0,4 Mkr. Under-skotten beror på ett ökat behov av HVB-placeringar i miss-bruksärenden, öppna insatser i familjefrids- och missbruks- ärenden, samt placeringar i skyddat boende.

Resultatet för barn- och ungdomsvården visar ett överskott på 5,1 Mkr. Familjehemsplaceringarna går med ett överskott på 3,1 Mkr, vilket beror på minskat behov av familjehemsplace-ringar. De öppna insatserna ger ett överskott på 1,7 Mkr, vilket beror på en hög andel öppenvårdsinsatser i egen regi, samt lägre personalkostnader än beräknat. HVB-placeringarna står för ett överskott på 0,3 Mkr.

Försörjningsstödet går med ett överskott på 0,7 Mkr, vilket främst beror på att intäkterna från återbetalning av försörjnings-stöd blivit högre än beräknat. Försörjningsförsörjnings-stöd till ensamkom-mande ungdomar och nyanlända under etableringsperioden, redovisas under Särskilt riktade insatser.

Familjerätten visar ett överskott på 0,7 Mkr, vilket främst beror på ett överskott på familjerådgivningen.

Verksamheten arbetsmarknadsåtgärder under särskilda riktade insatser redovisar totalt ett underskott med 0,2 Mkr. Underskot-tet förklaras med att extratjänsterna ökade markant under hösten från de 25 tjänster som budgeterades till de nuvarande 55 tjänster. Extratjänsterna har finansierats till största delen av Arbetsförmedlingen, men inte fullt ut.

Migrationsverksamheten inom Vellinge kommun berör nämnderna Kommunstyrelsen, Utbildningsnämnden och

Omsorgsnämnden. I bokslut 2018 har kommunen ett totalt överskott om 2,4 mkr. Del av statsbidrag inom Kommun- styrelsen avseende schablonintäkter från Migrationsverket om 2,4 Mkr har bokförts som förutbetald intäkt i balansräkningen för att möta kommunens åtagande för integrationsverksam-heten under 2019. Redovisas enligt matchningsprincipen.

Integrationsverksamheten under individ och familjeomsorgens särskilda riktade insatser redovisar ett totalt resultat på 3,6 Mkr sämre än budget.

Utfallet för verksamheten ensamkommande barn visar en mindre avvikelse på ett underskott med 0,2 Mkr mot budgeterat 0,8 Mkr.

Antalet åldersuppskrivningar och avslag på asylansökningar har blivit större än beräknat. Resultatet innebär därför en nedjuste-ring av hela omslutningen, både intäkter och kostnader blev drygt 45 procent lägre än budgeterat.

Verksamheten nyanlända redovisar ett underskott på 3,4 Mkr mot budgeterade 0,2 Mkr. Underskottet beror på kostnader för utbetalt försörjningsstöd till nyanlända vilket visar ett beräknat underskott på 4,4 Mkr. Personalkostnader visar ett överskott på 1,0 Mkr. Den statliga ersättningen för initiala kostnader täcker drygt 14 procent av det utbetalda försörjningsstödet.

Effektiv kommun

Related documents