• No results found

Vatten och avlopp Årets händelser

• Utbyggnad av etapp II och förberedelse av utbyggnad av etapp III av dagvatten i Höllviken är försenad på grund av att ledningsrätt inte erhållits.

• Ombyggnation av den stora pumpstationen K1 i Höllviken påbörjad.

• Utbyggnad av dagvattendamm i Hököpinge.

• Fortsatt arbete med att minska tillskottsvatten i spillvatten- ledningar.

Vårt erbjudande

VA-verksamheten ska med hög servicegrad på ett kostnads-effektivt, hälsosamt och miljövänligt sätt leverera dricksvatten samt bortleda spillvatten och dagvatten så att det inte medför olägenheter för medborgarna, samhället och miljön.

Kvalitet

Verksamheten arbetar löpande med att säkerställa driften av såväl dricksvattendistribution som avloppsbortledning. Flöden följs upp dygns- och månadsvis i syfte att finna punkter för utläckage av vatten och inläckage i spillvattenledningar. Prover på dricksvattenkvaliteten har tagits löpande i 15 punkter varannan vecka. Uppföljning av driftsentreprenörers och övriga upphandlade entreprenörers arbete sker kontinuerligt.

Mål och måluppfyllelse

( = uppnått mål = delvis uppnått mål = ej uppnått mål)

Bland nämnden för gemensam medborgarservices mål är följande riktade till vatten- och avloppsverksamheten:

Mål: Fortlöpande utveckling av kommunens dagvatten-hantering och skyfallsanpassning.

Kommentar

Färdigställande av raingardens (fördröjer regnvatten från att komma ut i dagvattensystemet) i Rundelsgatan och anläggande av en dagvattendamm i Hököpinge. Östra planen i Vellinge har färdigställts vilket är en yt- och dagvattenanläggning kombinerat med en konstgräsplan. Påbörjande av projektering av en yt- och dagvattendamm kombinerat med ombyggnation av skolgård på Sandeplanskolan. I exploateringsprojekt och planarbete genomsyrar dag- och ytvattenhantering arbetet. Dagvatten-utbyggnad i Höllviken skjuts framåt i tiden då ledningsrätt ännu inte erhållits. Målet uppnås därför inte fullt ut.

Framtid

Verksamhetens arbete styrs till stor del av slutsatserna i

dag-fortgå och utvecklas. Särskilt viktigt anses detta vara avseende dricksvatten, såväl kvalitets- som distributionsmässigt.

Även om arbetet redan har påbörjats så är omsättningen av dagvattenutredningens slutsatser till praktik en stor framtids-utmaning. Vidare har översvämningarna de senaste åren visat att det finns fortsatt behov av förbättringar avseende dag- och spillvattennäten.

Sommarens bevattningsförbud föranleder också att kommunen utreder att tillräcklig kapacitet finns i ledningssystemet med hänsyn till rådande utbyggnadsplaner.

Verksamhetsmått/nyckeltal

Miljoner kubikmeter Bokslut

2016 Bokslut

Vattenledning 438 440 457 444

Avloppsledning 545 548 548 555

Antal kilometer avloppsledning är högre än redovisat då flera nya exploateringsområden är färdigbyggda men ännu inte inlagda i kommunens karthanteringssystem.

Vellinge i jämförelse

Vellinge Skåne Sverige Kommuner 30 000 – 50 000 invånare VA-kostnad i kr per

år för en normalvilla*

(2018)

6 240 6 612 7 296 i.u.

*Enbostadshus utan källare med 5 rok, badrum, tvättstuga, ett extra toalettrum samt garage. Våningsyta 150 m2 inkl. garage 15 m2, tomtyta 800 m2. Fastigheten är ansluten till vatten, spill- och dagvatten.

Brukningsavgiften för dricksvatten inklusive rening för en normalvilla är cirka 400 kr lägre per år i Vellinge jämfört med genomsnittskostnaden i landet. Självkostnadsprincipen styr kommunernas taxa.

Avfall

Årets händelser

• Framtagande av nytt upphandlingsunderlag för insamling anpassad till ny lagstiftning.

• Omsättning av den nya renhållningsordningens intentioner till praktik.

Vårt erbjudande

Verksamheten ska med hög tillgänglighet hantera hushållsavfall genom insamling samt ge stora möjligheter till enkelt aktivt avlämnande. Det ska löna sig att sortera effektivt och rätt för att därigenom minska miljöpåverkan. Hushållsavfallet återvinns därefter huvudsakligen genom energi- eller materialåtervinning.

Insamling av matavfall, restavfall och trädgårdsavfall utförs som fastighetsnära hämtning, medan övrigt hushållsavfall tas emot vid Lilla Hammars återvinningscentral.

Insamling av olika typer av producentansvarsavfall, bl.a. elavfall och förpacknings- och tidningsavfall, är för närvarande rent lagtekniskt sett undantaget från det kommunala insamlings-ansvaret. Däremot ansvarar kommunen för att upplåta plats åt denna verksamhet. Insamling av dessa avfallsslag utförs i nuläget av olika materialbolag. Kommunens roll i detta är att samverka med de olika materialbolagen för att skapa så bra insamlingssystem som möjligt.

Kvalitet

Kvaliteten på avfallssorteringen i det enskilda hushållet är avgörande för hur det insamlade avfallet ska kunna hanteras på bästa ekonomiska och miljöeffektiva sätt. Genom sortering av matavfall, som sedermera används för att tillverka biogödsel och biogas, används detta avfallsslag på bästa sätt. Sorteringen har även haft den positiva effekten att mängden restavfall minskat dubbelt så mycket som den insamlade mängden matavfall, vilket tyder på att hushållen i kommunen även ökat utsorteringen av andra avfallsslag.

Plockanalyser på utsorterat plastmaterial visar att 76 procent av det utsorterade materialet är rätt sorterat. Av detta är 53 procent hårda plastförpackningar och endast 22 procent mjuka plastför-packningar. Från och med 1 juni 2017 ska alla som säljer eller ger bort plastkassar informera om hur plastpåsar påverkar miljön. Fortsatta plockanalyser kommer att visa hur lagen påverkar mängden mjukplast som återvinns.

Framtid

En ny renhållningsordning med tillhörande avfallsplan antogs av kommunfullmäktige 2016. Den nya avfallsplanen kommer att vara styrande för utvecklingen inom området under de närmaste åren. Övergripande fokus ligger på att minska avfalls-mängderna genom förbättrade återvinningsmetoder/-system och samtidigt bidra till en renare miljö. En god avfallshantering bygger på att avfallet hanteras rätt vid källan vilket innebär att det även fortsättningsvis kommer krävas olika typer av informa-tionsinsatser för att nå ut till kommuninvånare och besökare.

Verksamhetsmått/nyckeltal

Fastighetsnära

Kg per person Bokslut

2016 Bokslut

2017 Bokslut

2018 Budget 2018

Restavfall 206 201 199 205

Matavfall 51 51 50 53

Grovavfall 0,8 0,8 1,4 0,8

Trädgårdsavfall 52 54 43 50

Återvinningscentral

Kg per person Bokslut

2016 Bokslut

2017 Bokslut

2018 Budget 2018

Trädgårdsavfall 119 108 95 110

Brännbart 52 60 55 55

Grovavfall 15 16 12 15

Inert grovavfall* 85 82 77 85

*Avfall som inte genomgår några väsentliga fysikaliska, kemiska eller biologiska förändringar, exempelvis sten och grus.

Vellinge i jämförelse

Vellinge Skåne Sverige Kommuner 30 000 – avfall och den del av hushållsavfallet som omfattas av producentansvar behandling, andel i procent (2017)

46 50 40 41

Av det hushållsavfall som samlas in i Vellinge kommun materialåtervinns knappt hälften (46 procent). De senaste fem åren har materialåtervinningen minskat med 6 procent men Vellinge ligger ändå högre än genomsnittet för Sveriges kommuner, dock lägre jämfört med Skåne.

Uppgifter för 2018 ej tillgängliga vid årsredovisningens upprättande.

Ekonomi – totalt affärsverksamhet

Mkr Bokslut

2016 Bokslut

2017 Bokslut

2018 Budget 2018

Intäkter 103,8 105,8 112,7 111,4

Kostnader 104,6 107,3 106,4 111,4

Resultat -0,8 -1,5 6,3 0,0

Kostnad/invånare (kr) 23 42 -173 0

Investeringar 18,9 9,1 9,8 29,5

Balansräkningsenhet Vatten och Avlopp redovisade resultat uppgår till 4,5 Mkr vilket är 4,5 Mkr bättre än det budgeterade resultatet på 0,0 Mkr.

Taxor och avgifter är 0,9 Mkr högre än budgeterat.

Avskrivningarna är 0,8 Mkr lägre än budgeterat vilket beror på senarelagda investeringar. Räntekostnader på reverserna är 1,5 Mkr lägre än budgeterat vilket beror på lägre upplåning än planerat.

Budgeterade riskkostnader, exempelvis ersättningar vid läckor, är budgeterat till 0,8 Mkr. Det har endast varit marginella kostnader i år.

Balansräkningsenhet Avfall redovisar ett positivt resultat på 1,8 Mkr, vilket är 1,8 Mkr bättre än det budgeterade resultatet på 0,0 Mkr.

Avgifterna är 0,5 Mkr högre än budgeterat.

Planerade arbetsmiljöåtgärder har inte hunnits med att göras under året. Arbete pågår att utföra åtgärder på Södervång och Södra Torsgården i år.

Av årets nettoinvestering på 9,8 Mkr inklusive anläggnings-avgifter (anläggnings-avgifter för att anslutas mot VA-nätet) på 11,1 Mkr, så avser samtliga investeringar Vatten och avlopp.

Utbyte av vatten- och spillvattenledningar följer VA-planens

beräknade behov av genomsnittligt årligt utbyte. Utfallet är 5,9 Mkr gentemot budgeterade 6,6 Mkr.

Etapp II avseende utbyggnad dagvatten i Höllviken har inte utförts under året. Ledningsrätten på området har överklagats vilket inneburit att projektet försenats.

Projektering av utbyggnad av dagvatten i Skanör/Falsterbo har påbörjats under hösten.

En ny spillvattenledning läggs i samband med att Kungstorps-vägen byggs om. Merparten av arbetet är klart men kommer att vara helt färdigställt under våren. Kostnaderna är, och kommer att bli, högre än budgeterat. Men underskottet kommer att motsvara anläggningsavgifterna från området.

En ny dagvattendamm har byggts i anknytning till exploate-ringsområde Hököpinge.

Ombyggnation av den stora pumpstationen K1 i Höllviken är påbörjad för en investeringsutgift på 3,8 Mkr under 2018.

Anläggningsavgifterna är höga jämfört med tidigare år vilket beror på nybyggnation samt att debitering av avgift från föregående år har gjorts.

Av ej genomförda investeringar under året kommer bl.a. utbyte av ledningar 0,7 Mkr och ombyggnad av pumpstation K1 2,2 Mkr att ombudgeteras till nästa år.

Related documents