• No results found

Barn har rätt till utbildning. Grundskolan ska vara obligatorisk, kostnadsfri och tillgänglig för alla

4g Ungdomars rätt till information och utbildning

2. Barn har rätt till utbildning. Grundskolan ska vara obligatorisk, kostnadsfri och tillgänglig för alla

Genom att öka elevernas medvetande om vilka friskfaktorer som ligger bakom ett hälsosamt liv ökar man också deras livskvalité - och måluppfyllelse

147

Pitch plan 4 – den 24 maj kl. 12:40 - 12:50

Space Secrets - ett digitalt spel för barn att lära om våld i hemmet och vägar till stöd Åldersövergripande arbete

1. Barn och unga som är utsatta för våld och övergrepp av olika slag Hanna Lindqvist1 Representant från projektet2, 3

1 Film and Tell , 2 Dimh , 3 Voice for Change

Sammanfattning: Pitchen tar avstamp i ett innovationsprojekt inom initiativet SE BARNEN som tillämpar spelifiering för att öka barns möjligheter att inhämta information och kunskap om våld i hemmet, barns rättigheter och vägar till stöd. Under pitchen redogör projektets parter för

arbetsprocessen från idé till lanseringsfärdig produkt – ett digitalt, webbaserat spel redo att möta barn på deras planhalva.

Beskrivning: Sedan den 1 juli 2021 är det brottsligt att utsätta ett barn för att bevittna våld i nära relationer. I och med lagen har barn som bevittnar våld getts status som brottsoffer, och med det tillskrivits en rad nya rättigheter och möjlighet att få upprättelse.

Även om lagen inte kräver att barnet själv ska förstå att det våld som barnet utsätts för att uppleva i hemmet är brottsligt, förutsätts ibland att ett barn själv berättar om våldet för att det ska uppdagas.

Det kan vara det första steget till att barnet får stöd och hjälp - och att våldscykeln bryts. Att berätta om våld i hemmet är för ett barn ofta förknippat med stor skuld och skam. I vissa fall kan det även vara svårt för ett barn att förstå att det faktiskt är våld som de upplever hemma. Det är därför av största vikt att barn får kunskap och information om våldets olika uttrycksformer, barns rättigheter och det stöd som samhället erbjuder. Informationen behöver förmedlas på barns egna villkor, och till platser och plattformar där barn befinner sig.

“Space Secrets - ett digitalt spel om våld i hemmet och vägar till stöd” är ett Vinnova-finansierat projekt som produceras av Film and Tell inom initiativet SE BARNEN och utvecklas av dimh, i samarbete med Voice for Change. Inom ramen för projektet produceras ett webbaserat, spelifierat verktyg för barn att ta till sig kunskap om att uppleva våld i hemmet, våldets olika uttrycksformer samt hur den psykiska och fysiska hälsan kan påverkas av att uppleva våld mellan närstående.

Under pitchen redogör representanter från projektgruppen för bakgrunden till samarbetet och arbetsprocessen från idé till lanseringsfärdig produkt. Pitchen lyfter de centrala frågeställningar, utmaningar och möjligheter som projektgruppen ställts inför och identifierat under arbetsprocessen. I pitchen samtalar även projektets partner för hur de skapat en inkluderande arbetsprocess där

målgruppen själva har fått komma till tals. Projektet är det första i Sverige som tillämpar

gamification, även kallat spelifiering, för att öka barn och ungas möjligheter att inhämta information och kunskap om att utsätts för att se, höra eller känna till våld i hemmet. Målet är att möta barn på deras egen planhalva och att resultatet som står lanseringsfärdigt i maj 2022 sprids i alla de olika sammanhang som barn befinner sig i.

Anknytning till artikel 12, 13, 17, 28 eller 29: Att ge barn verktyg för att tillgå kunskap på barns egna villkor är centralt för förverkligandet av artikel 17 i Barnkonventionen. Idag spenderar barn och ungdomar en stor del av sin vardag på sociala medier och digitala plattformar. Därför är det viktigt att information som kan vara dem till nytta också finns på plattformar de befinner sig, där spelet med tillhörande information vi har tagit fram finns på nätet.

148

Pitch plan 3 – den 24 maj kl. 15:20 - 15:30

Fullföljda studier genom trygghet och studiero, barns rätt - vuxnas ansvar Åldersövergripande arbete

8. Barn i otrygga miljöer

Susanne Sandgren Skaraborgs kommunalförbund

Sammanfattning: Barn och elever har rätt till en lek- och lärmiljö som kännetecknas av trygghet och studiero. Hur kan vi vuxna på ett framgångsrikt sätt skapa förutsättningar för detta? Välkomna att ta del av resultat, erfarenheter och konkreta exempel från det Skaraborgsgemensamma arbetet med ”Utbildningskonceptet Trygghet och Studiero”. Utbildningskonceptet är baserat på forskning av Hélène Jenvén (fil dr i pedagogik).

Beskrivning: Skolinspektionen lyfter att det är en utmaning att upprätthålla trygghet och studiero i skolan. Mycket tid och kraft går åt till att bemöta ordningsstörningar och mindre till att förebygga att de uppstår. I Utbildningsdepartementets PM Nationell plan för trygghet och studiero, som kan ses som ett utkast till ny lagstiftning, framgår att skolornas arbete behöver stärkas genom en tydligare styrning, mer förebyggande arbete samt en ökad kunskap till personal att agera i svåra situationer.

Syftet med förslagen i detta PM är att öka systematiken och kvalitén i arbetet med trygghet och studiero. I förlängningen kan det vara avgörande för att ge varje elev chansen att gå ut grundskolan och gymnasiet med godkända betyg.

I Skaraborg har Utbildningskonceptet Trygghet & Studiero tagits fram. Konceptet erbjuder teoretiska och praktiska verktyg till kommuner och skolor. Utbildningskonceptet är baserat på forskning av Hélène Jenvén (fil dr i pedagogik) och Skolverkets framgångsfaktorer för att förebygga och åtgärda mobbning. Det sätter fokus på elevens delaktighet och det främjande, förebyggande och åtgärdande arbetet för att skapa lärmiljöer som präglas av arbetsro och nolltolerans mot kränkningar. Konceptet betonar vikten av att hela organisationen – skolpersonal, rektor och huvudman – är involverade i arbetet.

Ett flertal kommuner i Skaraborg deltar i arbetet genom att anpassa och utveckla konceptet efter sina behov och förutsättningar. I den delregionala samverkan sker erfarenhetsutbyte och dialog kring exempel från arbetet på lokal nivå. På så sätt är vetenskapen och de erfarenheter som beprövas i praktiken tätt sammankopplade.

Arbetet med Utbildningskonceptet Trygghet och Studiero är en del av Kraftsamling fullföljda studier, en av fyra tvärsektoriella kraftsamlingar i Västra Götalands regionala utvecklingsstrategi.

Kraftsamlingens fokus är stärkt samverkan och samordnat utvecklingsarbete kring barn och ungas uppväxtvillkor och förutsättningar för att fullfölja sina studier. Nio kommuner i Skaraborg, Naturbruksförvaltningen inom Västra Götalandsregionen och Klara Teoretiska Gymnasium har hittills deltagit i satsningen.

För mer information:

Hemsida: https://www.skaraborg.se/Var-verksamhet1/social-hallbarhetfolkhalsa/trygghet-studiero/

Kort informationsfilm, https://youtu.be/b16LQsWw5cI

Anknytning till artikel 12, 13, 17, 28 eller 29: Seminariet knyter direkt an till barnkonventionens:

149 artikel 12:

Barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad – bland annat genom att barn involveras i kartläggningsarbetet, deras röster är utgångspunkt för fortsatt arbete

artikel 13:

Barn har rätt till yttrandefrihet; att tänka, tycka och uttrycka sina åsikter, med respekt för andra personers rättigheter – syftet med utbildningskonceptet är just att skapa en lek- och lärmiljö där alla barn ska känna att de är med i gemenskapen och respekterar andra.

artikel 28:

Barn har rätt till utbildning. Grundskolan ska vara obligatorisk, kostnadsfri och tillgänglig för alla – arbetet är en del av Skaraborgs samlade arbete med att främja fullföljda studier.

150

Pitch plan 4 – den 24 maj kl. 15:20 - 15:30

Agera Alltid – En kunskapsbank mot mobbning 13-18

1. Barn och unga som är utsatta för våld och övergrepp av olika slag Marie AhlénJosefin Burman, Calle GustafssonStiftelsen Friends

Sammanfattning: Friends har startat arbetet att skapa en kunskapsbank som informativt, lättillgängligt och målgruppsanpassat erbjuder kunskap och verktyg för att stoppa och förebygga mobbning bland barn och unga. Genom tekniska funktioner, användarvänligdesign och

målgruppsanpassat material tillgängliggör vi information till barn och unga kring deras mänskliga rättigheter. För att driva trafik till kunskapsbanken startas en kampanj i sociala medier och vi skapar en våg av civilkurage över Sverige.

Beskrivning: Sedan april 2021 arbetar vi med projektet Agera Alltid med det övergripande syftet att bidra till att bryta kurvan som visar att mobbning ökar i Sverige. Den ökade mobbningen i Sverige är ett av tre områden SCB menar att vi behöver ta krafttag kring för att ha en chans att nå målen i Agenda 2030. Vårt projekt kommer att bidra till att stärka barn och ungas rättigheter sedan

Barnkonventionen blev svensk lag 2020. Vi vill bidra extra till artikel 17 genom att på ett enkelt sätt ge barn information om sina rättigheter att leva ett liv utan att utsättas för kränkningar, trakasserier och mobbning, så väl i skolan, i idrottsföreningen och på nätet. Projekt är uppdelat i två olika delar;

”Kunskapsbanken” och ”Kampanjen”

Kunskapsbanken Agera alltid!

Friends är den organisation i Sverige som besitter den största samlade, forskningsbaserade kunskapen och beprövade praktiken om hur vi kan stoppa och förebygga mobbning. På ett målgruppsanpassat, innovativt och interaktivt sätt vill vi dela den kunskapen genom att skapa en kunskapsbank där barn och unga får kunskap om sina rättigheter och vuxna får kunskap och verktyg för att agera för barns bästa i alla situationer. I kunskapsbanken samlar vi information om vad mobbning och kränkningar är samt webbkurser, filmer, övningar, case och praktiska tips på hur en kan agera. Delar av kunskapsbanken kommer också översättas till arabiska.

Kampanjen #AgeraAlltid

Kampanjen bygger på att influensers medverkar och skapar innehåll som anpassas för deras respektive sociala media-kanaler och följare. Tack vare influensernas förmåga att engagera, kan vi påverka och inspirera och är därmed en stark kanal för att skapa ett mätbart förändringsarbete och call to action. Under #AgeraAlltid postas engagerande inlägg som uppmanar följarna att agera mot mobbning och ta del av mer information på kunskapsbanken. Kampanjen innehåller också

kunskapshöjande material anpassat efter målgruppen och publiceras i Friends sociala medier.

Barn och unga är en självklar del av utformandet av så väl kampanjen som kunskapsbanken.

Friends Barn- och ungdomsråd har en viktig roll som rådgivare och experter för att vi ska kunna ta rätt beslut och göra ett projekt som har relevans och förankring hos unga. Genom sin kunskap utvecklar de Friends verksamhet. Deltagarna är olika gamla, kommer från olika delar av Sverige och har olika bakgrund. Men de har en sak gemensamt. De har valt att stå upp mot mobbning.

151 Anknytning till artikel 12, 13, 17, 28 eller 29: Barn har rätt att få tillgång till information, det är tydligt i barnkonventionen och specifikt i artikel 17. Med detta projekt vill vi både skapa och uppmärksamma en enkel och kommunikativ hemsida där all information om barns rättigheter i skolan, idrotten och nätet finns samlat – rättigheter att leva ett liv utan kränkningar, trakasserier, diskriminering och mobbning. Hur kan jag agera? Hur kan jag kräva att vuxna runt mig ska agera?

152

Pitch plan 3 – den 24 maj kl. 15:30 - 15:40

Centrum för forskning om barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor, CBU, vid Karlstads universitet - vad är det?

Åldersövergripande arbete 12. Barn med psykisk ohälsa

Gisela Priebe, Centrum för forskning om barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor, CBU, vid Karlstads universitet

Sammanfattning: Det nystartade Centrum för forskning om barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor, CBU, vid Karlstads universitet presenteras här. Vad gör vi på centret och vilka är vi?

Vilka studier görs för närvarande? Hur kan en få veta mer om centret och forskningen där?

Beskrivning: Centrum för forskning om barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor, CBU, vid Karlstads universitet är en flervetenskaplig forskningsmiljö, med kompetenser från psykologi, socialt arbete, folkhälsovetenskap, omvårdnad och pedagogik. Forskningen avser barn och unga från födseln till 20-årsåldern.

Vi vill genom forskningen bidra till att barn och unga får en bra start i livet med stöd från både familj och samhälle. Vi vill medverka till att barn och unga ska få tillgång till kunskapsbaserad prevention, interventioner och behandlingar.

Forskningen rör förekomsten av olika faktorer relaterade till barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor, risk- och skyddsfaktorer. CBU arbetar också med utvärdering av interventioner för barn, unga och deras familjer som är i behov av stöd. Forskningen är inriktad på tillämpning i praktiken och sker ofta i samverkan med till exempel skola, hälso- och sjukvård eller socialtjänst. Vi vill lyfta vikten av barns och ungas delaktighet och rättigheter, såväl i forskningen som i insatser för dem.

Presentationen ger exempel på forskningsprojekten som för närvarande pågår vid CBU. Centret startade år 2021 och närmare information finns på www.kau.se/cbu.

Anknytning till artikel 12, 13, 17, 28 eller 29: Vår forskning handlar till exempel om särbegåvade barns rätt till anpassad utbildning för att utveckla sin fulla potential (art.29), om barn som får stöd i skolan eller om skolans orosanmälningar till socialtjänsten (art.28). - Barns yttrandefrihet och rätt att uttrycka sin mening (art. 12 och 13) är viktiga i forskning med barn. Ett av våra projekt fokuserar på etiska aspekter i forskning med barn som upplevt våld och övergrepp.

153

Pitch plan 4 – den 24 maj kl. 15:30 - 15:40

Hur skolan kan stärka utbildningen om barns rättigheter 6-12

8. Barn i otrygga miljöer

Andreas HallmanBitte ArrehnErikshjälpen

Sammanfattning: I grundskolans läroplan ingår undervisning om barnkonventionen. I över två år har dessutom konventionen gällt som svensk lag. Trots detta finns det fortfarande stor kunskapsbrist gällande barnrätt och tillämpning av barnkonventionen. Hur ger vi barn i grundskolan en chans att på riktigt förstå sina rättigheter? Vad säger barnen själva? Och hur kan de själva vara delaktiga i sitt lärande och sprida kunskapen vidare till andra?

Beskrivning: I seminariet vill vi dela modeller och konkreta verktyg på hur man kontinuerligt kan jobba med barnrättsfrågor i skolan. Alla barn behöver kunskapen, oavsett förhållanden. Vi vill visa på lärande exempel av barnen själva då de genomför aktiviteter med syfte att öka sina och andra barns kunskap om mänskliga rättigheter och för att förändra barns livsvillkor. Allt för att barn ska kunna vara egna rättighetsbärare med möjlighet till påverkan och förändring.

Rafiki är ett informations- och utbildningsprogram från Erikshjälpen som riktar sig till barn i låg- och mellanstadieåldern. Fokus är barns rättigheter och de globala målen. I klassrummet möts barn från Sverige och andra länder. Rafiki visar på både olikheter och likheter mellan hur vi lever i Sverige och hur barn har det i andra länder. Syftet är att synliggöra alla barns lika värde, att skapa intresse och förståelse.

Genom Rafiki vill Erikshjälpen stärka skolan i deras uppdrag att lära barnen om deras rättigheter i enlighet med artikel 29. Med hjälp av berättelser från barn i alla världens hörn gör vi material för elever i grundskolan. Tillsammans med elever och pedagoger har vi utvecklat metoder för att undervisa om barns rättigheter. Rafiki utbildar pedagoger i konkreta metoder och visar hur man systematiskt kan implementera undervisning om barnkonventionen i skolans årsplan.

När Erikshjälpen frågar barn i årskurs 6 varför det är viktigt att känna till sina rättigheter är de alla eniga. De säger att om man inte känner till barns rättigheter så vet man inte vad som gäller för en själv och andra. Om man inte känner till sina rättigheter kan man inte heller säga ifrån när ens egna eller någon annans rättigheter kränks.

- Om fler människor känner till rättigheterna, så kan fler göra en förändring för barnets bästa, säger Joel.

För att kunskaperna om barns rättigheter, hos såväl vuxna som barn, ska öka så krävs permanenta strategiska informations- och kunskapshöjande insatser. Skolan är den plats där barnen främst får del av kunskapen och pedagoger behöver stärkas i sitt uppdrag att utbilda i detta.

- Med fördjupad kunskap och fler verktyg blir det mer självklart att lyfta fram rättigheterna i den dagliga undervisningen, säger en pedagog som deltagit i Rafikis pedagogutbildning.

Med kunskap om sina rättigheter kan barn vara med och förändra världen för sig och för andra!

154 Anknytning till artikel 12, 13, 17, 28 eller 29: Seminariet visar metoder så att skolan på ett tydligt sätt kan ge alla barn möjlighet att lära sig om sina rättigheter. Metoderna bygger på att barn uttrycker sig och är delaktiga i sitt lärande. Barn får del av information från andra barn och får i sin tur skapa material för andra. Allt för att barn ska kunna vara egna rättighetsbärare med möjlighet till påverkan och förändring.

155

Pitch plan 3 – den 25 maj kl. 10:40 - 10:50

Informationsbroschyr till barn som följer med till skyddat boende Åldersövergripande arbete

1. Barn och unga som är utsatta för våld och övergrepp av olika slag Sabina Gómez Jansson,Elin Eklöf Familjevåldsenheten, Karlstads kommun

Sammanfattning: Föreläsningen är kopplad till artikel 13 och handlar om ett informationsmaterial framtaget för barn som följer med till skyddat boende. Av olika anledningar så har det ofta blivit kvinnans socialsekreterare som fått svara på frågor barnen har om vad som händer. Som stöd för dessa samtal har enheten tagit fram en information riktad till barn i Pixieboksformat. Den finns på svenska men håller på att översättas till ytterligare fyra språk.

Beskrivning: Hot- och våldsteamets uppdrag är att bedöma vuxna våldsutsattas behov av stöd och skydd. När en vuxen, oftast kvinna, erbjuds och tackar ja till skyddat boende utifrån att hen blir utsatt för våld av en partner, så väljer den vuxne själv om hen vill ta med sig barnen eller inte. Ofta väljer kvinnorna att ta med sig barnen.

Från barnavårdssidan följer oftast ingen socialsekreterare med vid placeringen på skyddat boende utan det är mestadels kvinnans socialsekreterare som har hand om den processen. Barnen har många frågor om vad som händer och det kan vara svårt för mamma att berätta för barnen om våldet.

Utifrån detta har det många gånger blivit kvinnans socialsekreterare som fått informera barnen om situationen och planeringen framåt eftersom de är de enda professionella som är med när barnen flyttar till det skyddade boendet. Dessa samtal upplevs ibland som svåra. Med syfte att ge stöd till socialsekreterarna i dessa samtal har enheten tagit fram en information riktat till barnen i

Pixieboksformat (se utdrag i bilaga). Pixieboken riktar sig till barn i åldersspannet 3-10 år lite beroende av barnets mognad. Pixieboken kommer under våren översättas även till engelska, dari, arabiska och sorani.

Anknytning till artikel 12, 13, 17, 28 eller 29: Föreläsningen är kopplad till artikel 13 som fastställer vikten av att barn får information. Flytten till skyddat boende innebär en mycket stor omställning för barnen. Det är av yttersta vikt att barnen får information om att de ska bo på skyddat boende och anledningen till detta för att få en känsla av sammanhang. Detta möjliggör barnets rätt till yttrandefrihet i samtal med både boendepersonal, vårdnadshavare, föräldrar och professionella.

156

Pitch plan 4 – den 25 maj kl. 10:40 - 10:50

LÖSA! en barnbra metod Åldersövergripande arbete

1. Barn och unga som är utsatta för våld och övergrepp av olika slag Sofia FridlundFrida Oskarsson Göteborgs stad

Sammanfattning: LÖSA! är en barnbra metod med ett starkt barnrättsperspektiv inom socialtjänstens barn och unga.  Vi har ett förhållningssätt där vi förenar barnfokus med

lösningsfokus. I LÖSA! gör vi barn delaktiga på riktigt. Vi kommer att fördjupa oss i metodens hjärtefråga som handlar om att ge information genom att skriva direkt till barnet i LÖSA!

barndokument. Barndokumenten hjälper oss jobba tillsammans med barnen och ge dem möjlighet att påverka sina processer.

Beskrivning: I LÖSA! arbetar vi med att barn ska vara delaktiga på riktigt hos socialtjänsten. Barn ska få den information de har rätt till för att kunna vara med och påverka sina egna processer och beslut. För att det ska vara möjligt behöver barnen ha barnbra information, muntligt och skriftligt. Vi har därför valt att skriva denna ansökan så som vi arbetar i vardagen, genom att skriva direkt till barnen.

Du är superviktig och det du tycker är viktigt för oss. Det du och andra barn lärt oss har gjort att vi kan ge er den information ni har rätt till och möjlighet att påverka det som handlar om er.

Visst är det konstigt att vi skrev till vuxna, men inte till er, när det är er barn vi jobbar med? Idag skriver vi till barn vi jobbar med i första hand. Vi kallar det här LÖSA! barndokument. Du och andra barn vi har träffat har inspirerat oss med era kloka lösningar och idéer och tillsammans har vi gjort socialtjänsten barnbra, precis som den ska vara.

Många vuxna berättar viktiga saker för barn, ibland kan det vara svårt att komma ihåg vad som

Många vuxna berättar viktiga saker för barn, ibland kan det vara svårt att komma ihåg vad som