• No results found

BILAGA 3

Intervjufrågor till förskollärare.

1. Hur länge har du arbetat som förskollärare? (frågan ställs för att ta reda på pedagogens arbetslivs erfarenheter, kanske åldern och erfarenheter kan påverka undersökningens resultat) 2. Vad tror du skiljer du på pojkar och flickor? (ta reda på vad pedagogen tycker om

sitt förhållningssätt till pojkar och flickor).

3. Finns det någon skillnad i barnens val av aktiviteter under den fria leken?(ta reda på om pedagoger är uppmärksamma vad barnen väljer att leka med och om det finns något mönster i vad flickorna och pojkarna väljer)

4. Tycker du att flickor och pojkar i din barngrupp har lätt att överskrida den kvinnliga och manliga domänen eller de uppför sig och agerar enligt den traditionella könsmönster? (ta reda på om pedagoger har genusmedvetet reflekterat över det traditionella könsmönstret som fortfarande dominerar vårt samhälle)

5. Tycker du att det är viktigt att arbeta med genus- och jämställdhets perspektiv i förskolan; i så fall varför eller varför inte? (ta reda på om pedagoger har analyserat och förstått Lpfö 98) 6. Tycker du att du har tillräckliga kunskaper för att arbeta med i ett genus- och jämställdhets

perspektiv med barnen inom förskolan? Om inte- hur skulle vilja ta reda på mer? (ta reda på om pedagogers åsikter och medvetenhet när det gäller egna kunskaper inom genusvetenskap)

7. Har du någon gång (om flera- så när sist) varit på någon fortbildning (individuellt eller genom arbetsgivare) om genus- och jämställdhetsarbete inom förskolan? (Vill ta reda på om pedagoger får någon chans att bredda sina kunskaper, även om arbetsledare har intresse i att personalen ökar kunskaper inom genusvetenskap)

8. När du planerar individuellt eller i arbetslaget brukar du planera aktiviteter som ska förbättra genus- och jämställdhetsarbete på din förskola? (ta reda på om man för in genusperspektiv i förskolans planering)

9. Har hu tänkt på att inte bara pedagoger som formar barnen men även den fysiska miljön och materialet påverkar barnen. Har du ändrat något i förskolans miljö eller köpt eller tillverkat något som kan förbättra jämställdhetsarbete i din förskola?(ta reda på om pedagoger är medvetna hur miljön, leksaker, böcker och materialet påverkar flickors och pojkars lek och beteende)

10. Kan du beskriva någon pedagogisk metod eller några aktiviteter som du genomför för att motverka den traditionella könsmönster och främjar lika behandling för flickor och

pojkar?(att ge exempel på pedagogiska metoder för att främja jämställdhetsarbete i förskola tyder på att pedagoger är bekanta med ämnet)

11. Har du kommit i konflikt eller i en het diskussion med övrig personal eller föräldrar pga. att dina skilda åsikter och agerande för att flickor och pojkar ska ha likadana utvecklingsmöjligheter? Diskuterar ni sinsemellan i fall ni gör skillnad på flickor och pojkar. (jag vill ta reda på om genusfrågor diskuteras med medarbetare och föräldrar, och om personalens och föräldrarnas syn på pojkars och flickors livsvillkor skiljer sig)

12. Har ni någon gång bjudit in föräldrar eller använt föräldramötet som tillfälle för att prata om genus och jämställdhet som en del av värdegrund ? (ta reda på om pedagoger strävar efter att motverka traditionella könsroller genom att ändra uppfattningar hos familjer och barn på vad som är kvinnligt och manligt. Förskolan skall vara ett stöd för familjerna för en mer jämställd barnuppfostran)

13. Har du talat med barnen om andra familjekonstellationer än den heterosexuella kärnfamiljen? (utgår pedagogen bara från den heterosexuella normen som vårt samhälle

präglas av och osynliggör och marginaliserar andra familjekonstellationer?)

14. Vad betyder för dig begreppen ”genus” och ”jämställdhet”? (jag vill ta reda på hur den enskilda pedagogen definierar och tolkar de här begreppen)

BILAGA 4 Intervjufrågor till biträdande rektorer

1. Hur länge har du arbetat som biträdande rektor? (frågan ställs för att ta reda på

om arbetslivserfarenheter, om åldern och erfarenheterna kan påverka undersökningens resultat)

2. Vad tror du skiljer du på pojkar och flickor? (ta reda på vad pedagogiska ledaren

tycker om sitt förhållningssätt till pojkar och flickor).

3. Tycker du att det är viktigt att arbeta i ett genus- och jämställdhets perspektiv i förskolan; i så fall varför eller varför inte? (ta reda på om ledaren stimulerar pedagoger att följa Lpfö 98)

4. Har du deltagit i någon kurs, föreläsning eller fortbildning om hur man kan arbeta och organisera verksamheten för att främja lika behandling mellan könen och förbättra jämställdhetsarbetet på förskolan?(ta reda på om ledningen fick höja sina kompetenser och kunskaper kring förskolans värdegrund)

5. Har du erbjudit någon fortbildning för pedagoger i förskolan för att de ska förbättra sina kunskaper kring genus och jämställdhet för att bättre kunna förstå den rådande genusordningen i samhället? (ta reda på om ledaren har intresse i att personalen ska få bättre kunskap om att på ett bättre sätt kunna utveckla jämställdhetsarbetet i förskolan)

6. På vilket sätt arbetar personalen på förskolan som du är chef för med genus och jämställdhetsfrågor? Har du diskuterat med pedagogerna om hur de t.ex. planerar barnens aktiviteter, miljön, materialurval utifrån genuspedagogik? (ta reda på om ledaren ansvarar för att jämställdhetsarbete bedrivs på förskolan enligt Lpfö 98)

7. Har du kommit i konflikt eller i en het diskussion med övrig personal eller föräldrar p.g.a. dina åsikter och agerande för att flickor och pojkar ska ha likadana utvecklingsmöjligheter? (jag vill ta reda på om genusfrågor diskuteras med medarbetare och föräldrar, och om ledarens och föräldrarnas syn på pojkars och flickors livsvillkor skiljer sig)

8. Har du några förslag på hur man skulle kunna motverka de traditionella könsmönstren och könsrollerna och göra jämställdarbetet mer synligt inom förskolans värld? (ta reda på om ledaren har reflekterat kring betydelsen av jämställdhet och genus i förskolans pedagogiska arbete)

9. Vad betyder begreppen ”genus” och ”jämställdhet” för dig? (jag vill ta reda på hur den intervjuade definierar och tolkar de här begreppen)

Related documents