• No results found

Barns perspektiv på delaktighet och inflytande

In document Demokrati, det kanske är medicin? (Page 29-32)

5. Resultat

5.2 Barns perspektiv på delaktighet och inflytande

För barn som inte säger så mycket får den vuxna läsa av kroppsspråket och se vad barnet söker sig till. Det framkommer att en del barn behöver observera och iaktta innan de till exempel kliver in i en lek. Det blir också viktigt att fånga upp barn som inte hittar något att göra på förskolan, framför allt barn som inte själva kommer och berättar. Där menar pedagogerna att man får vara extra observant och se vad det barnet behöver eller vill. Det kan också vara barn som inte säger så mycket på samling eller inte är den som är snabbast att

”välja”. På frågan om hur man kan veta att barnen upplever sig delaktiga så får vi till svar att det är när barnen är nyfikna och intresserade. En pedagog beskriver att det är:

Pedagog: Jamen, när de får vara med på saker. Och när vi har, alltså verkligen, lyssnat på dem och gör det de har önskat, eller vill, eller vi ser vad deras intresse är.

En annan pedagog resonerar kring att barnens vistelsetid påverkar hur mycket inflytande de får, där den som är mer tid på förskolan får störst inflytande.

Pedagog: Jamen alltså, barnen som är här måndag till fredag, sju till fyra, det är ju de som har mest inflytande skulle jag säga. De är ju här lite längre om dagarna och man hinner se dem mer och hinner höra dem mer.

Pedagogerna ser även en koppling mellan barns välbefinnande och deras möjlighet till inflytande. Det är flera av pedagogerna som uttrycker att delaktighet och inflytande är viktigt och att det påverkar hälsan positivt genom att ”man får den grunden, liksom att man blir sedd”

och lyssnad till.

Pedagog: Nämen det kan jag ju bara tänka själv att, har inte jag nåt inflytande då blir jag ju bara avklippt. Kan inte jag påverka då är det ju (gör ljud med munnen). Då blir jag ju en robot. Ha inflytande handlar ju också om att ha dynamik i verksamheten, att det finns idéer, att det finns tankar, att det finns input, att nån säger det här, och så gör vi det här. En dynamik.

En annan pedagog uttrycker sig kring hur det kan påverka lärandet och menar att om barnen får inflytande så är det troligt att de lär sig bättre och att de tycker att det ”blir roligare att komma hit till förskolan” när verksamheten bygger på deras intressen. En av pedagogerna ser en risk med hur inflytande kan påverka hälsan negativt:

Pedagog: Ja, vi har ju barn som aldrig vill vara ute och det är klart, får de alltid välja att vara inne så påverkar ju det hälsan. Och välbefinnande, för nu får ju de visserligen gå ut en stund på eftermiddagen men ibland hinner de ju inte det för att de kanske går hem istället. Så att det är klart att vi försöker ju styra lite, vilka som är ute och inne utifrån deras vistelsetid också. Så att man ser till att alla får komma ut en gång per dag.

5.2 Barns perspektiv på delaktighet och inflytande

Med tanke på att delaktighet och inflytande kan vara svåra uttryck för barnen att förstå så valde vi istället att prata med barnen om att ”bestämma” på förskolan, ett ord som vi tror kan ligga dem närmare. Att ”bestämma” kan för barnen handla om både delaktighet och

24

inflytande. När vi frågade barnen om vem det är som bestämmer på förskolan svarade de enhälligt att det är fröknarna som bestämmer. I en grupp svarade barnen att förutom fröknarna så är det även ”chefen”, förskolans rektor, som bestämmer. Barnen berättar att några av de saker som fröknarna bestämmer om är när det är samling, när de ska äta, när barnen ska gå ut och vilka barn som ska gå ut. Annat som kommer fram är:

I: Vad brukar de bestämma för nånting?

Svea: De brukar bestämma vad vi ska göra.

(…)

Stina: Att vi måste ha varma kläder!

I: Att man ska ha varma kläder.

Rut: Här har vi Kerstin (en trädocka symboliserar en av fröknarna) I: Och där är Kerstin, och vad bestämmer Kerstin för nånting?

Rut: Hon bestämmer vad alla vi ska göra på Droppen! (avdelningen) (…)

Svea: Och jag är Åsa (en annan frökendocka). Jag är Åsa.

I: Vad brukar Åsa bestämma för nåt då?

Svea: Hon brukar bestämma att... vem som är bokväljare. ”Vem ska vara bokväljare idag?”

Barnen berättar om sin upplevelse av när de själva eller andra barn på förskolan får bestämma. Det kan vara vid särskilda tillfällen som till exempel i omröstningar, när man har en ”bestämmardag” på förskolan, är ”bokväljare” eller ”dagens stjärna”:

Dima: Det får man bestämma… man får bestämma vad man vill.

I: Mm, är det en sak man får bestämma eller får man bestämma hela dagen? Hela veckan?

Dima: Jag tror…

Rio: En…en hel dag.

I: Ja, och då får man bestämma något man ska göra. Bestämmer man någonting mer då?

Rio: Öh, om man har bestämt… man får bestämma sång som man ska sjunga.

Dima: Och man ska ta med en bok. Och jag…

Barnen berättar även om tillfällen när de får bestämma utan att det behöver vara en ”speciell dag” eller ett särskilt tillfälle:

25

I: Men när får ni bestämma nånting, får ni bestämma nåt här på förskolan då?

Rut: Näe.

I: Ingenting?

Stina: Vi får bestämma lek.

I: Vad ni ska leka?

Stina, Rut och Svea: Jaa.

Olov: Vet du? Barnen bestämmer vad vill de leka.

I: De får bestämma vad de vill leka?

Olov: Jaa.

Amina: Ute får vi bestämma vad vi vill.

Jasmine: Mm.

Leon: Jag får inte bestämma.

I: Ute får man bestämma vad man vill. Är det någon annan gång man får bestämma vad man vill?

Amina: Bara inne, och ute, men bara inte om man ska göra leklådor. Man får bestämma om man ska ha leklådor, men bara om man frågar en fröken så får man en.

I: Jag förstår.

Barnen berättar också om vad de skulle vilja göra mer av på förskolan om de fick bestämma.

Bland annat vill de se på film, gå till en lekpark, åka skridskor och göra lösnaglar. Ett barn önskar också att förskolan kunde köpa in en ny leksaksmobil då den gamla gått sönder.

Samtliga barn uttrycker att det känns ”bra”, ”kul” och ”roligt” att få vara med och bestämma och att det känns ”tråkigt” och ”inte bra” när de inte får vara med och bestämma. I samtal med pedagogerna framhölls vikten av att lyssna på barnen, men när vi frågar barnen kring detta så lyssnar pedagogerna bara ibland:

I: Lyssnar fröknarna på er?

Rio: Öh…mm…Men bara om de inte pratar med varandra.

I: Brukar de vuxna lyssna på er?

Svea: Nae.

Rut: Nae.

Stina: Ibland.

Vi frågade samtliga barn om de kände till att det finns en barnrättslag (SFS 2018:1197) som säger att barn ska få vara med och bestämma och tycka till om saker som rör dem. Ingen av de intervjuade barnen hade kännedom om detta, vilket följande utdrag illustrerar:

I: Vet ni om att det finns en lag som säger att barn faktiskt ska få vara med och bestämma och tycka till om saker som rör er?

Vera: Det visste jag inte alls!

I: Visste du inte det?

Vera: Det finns det inte på våran förskola för ingen får bestämma där.

26 I: Finns det ingen sån lag här?

Vera: Näe.

Barnen har under intervjun visat att de har förståelse för betydelsen av vad delaktighet, inflytande och demokrati innebär men vi passade även på att fråga om barnen kände igen orden. Majoriteten av barnen kände inte till eller visste vad orden betydde. Det var dock några barn som tycktes känna igen orden och vad de eventuellt kunde betyda:

I: Demokrati, har ni hört det förut nån gång?

Vera: Vad är den-ro-ka-ti?

I: Ja vad är demokrati?

Pontus: Demokrati, det kanske är medicin?

In document Demokrati, det kanske är medicin? (Page 29-32)

Related documents