• No results found

Bedömning av reformutrymmet

BEGRÄNSAT REFORMUTRYMME FRAM TILL 2017

Det konjunkturjusterade sparandet vid oförändrade regler upp-går till 1,0 procent av potentiell BNP 2017, enligt Konjunktur-institutets prognos för den makroekonomiska utvecklingen.30 Detta är lägre än nivån på 1,2 procent som bedöms vara fören-ligt med överskottsmålet på längre sikt. Reformutrymmet fram till 2017 är därmed –0,2 procent av potentiell BNP, vilket inne-bär ett besparingsbehov på 8 miljarder kronor.31 En tolkning är att det krävs förstärkningar av inkomstsidan med detta belopp för att finansiera utgifter enligt oförändrade regler och samtidigt klara åtstramningsbehovet.

Bidraget till reformutrymmet kan dekomponeras i bidrag från automatisk budgetförstärkning, anpassning av finanspolitiken till överskottsmålet samt förändringar i ränteutgifter (netto) (se tabell 14).

Tabell 14 Bidrag till reformutrymmet 2014–2017 Miljarder kronor respektive procent av potentiell BNP

Automatisk budgetförstärkning vid

oförändrade regler (1) 64 1,5

Bidrag från primära inkomster 264

Bidrag från primära utgifter –200

Anpassning av finanspolitiken till

överskottsmålet (2) –60 –1,4

Nettoräntor (3) –12 –0,3

Reformutrymme (1+2+3) –8 –0,2

Källa: Konjunkturinstitutet.

Den automatiska budgetförstärkningen som uppkommer då primära utgifter utvecklas långsammare än primära inkomster vid oförändrade regler beräknas till 64 miljarder kronor. Finans-politiken har förts i en expansiv riktning under några år och det konjunkturjusterade sparandet är endast –0,3 procent av poten-tiell BNP 2013 (se diagram 49). För att det konjunkturjusterade sparandet ska stiga och uppgå till 1,2 procent av potentiell BNP

30 Beräkningen av oförändrade regler utgår från budgetpropositionen för 2013 och den genomsnittliga kommunalskatten för 2013. I beräkningarna förutsätts inga ytterligare ofinansierade åtgärder för 2013. Skulle det ske begränsas

reformutrymmet 2014–2017 i motsvarande utsträckning.

31 Om konjunkturen antas vara symmetrisk framöver skulle det

konjunkturjusterade endast behöva nå 1,0 procent av potentiell BNP på längre sikt för att det finansiella sparandet ska vara förenligt med överskottsmålet.

Reformutrymmet 2013–2017 skulle då vara ca 0 miljarder kronor.

Diagram 49 Konjunkturjusterat sparande

Procent av potentiell BNP

16 14 12 10 08 06 04 02 00 3 2 1 0 -1 -2 -3

3 2 1 0 -1 -2

-3 Prognos

Vid oförändrade regler Källa: Konjunkturinstitutet.

42 Makroekonomisk utveckling och ekonomisk politik 2013–2017

2017 krävs det en finanspolitisk åtstramning motsvarande 60 miljarder kronor. Ökade räntekostnader till följd av stigande räntor och något högre offentlig skuld bidrar dessutom till att minska reformutrymmet med ytterligare 12 miljarder.

FINANSIERINGSBEHOV VID ETT BIBEHÅLLET OFFENTLIGT ÅTAGANDE32

Den automatiska budgetförstärkningen uppstår huvudsakligen på grund av ett minskat offentlig åtagande. Konjunkturinstitutet beräknar att 61 miljarder kronor i statliga åtgärder skulle behövas för ett bibehållet offentligt åtagande 2014–2017 (se tabell 15 och faktarutan nedan om Konjunkturinstitutets metod för att be-räkna primära utgifter vid ett bibehållet offentligt åtagande).33 En övervägande del av åtgärderna behövs för att den statliga och kommunala konsumtionen ska kunna öka i takt med det demo-grafiska behovet. Trycket på de offentliga utgifterna kommer framför allt av att andelen barn och äldre i befolkningen ökar framöver (se fördjupningen ”Överskottsmålet för offentliga finanser”).

Tabell 15 Total kostnadsökning utöver oförändrade regler 2014–2017 vid bibehållet åtagande i offentlig sektor Miljarder kronor, respektive procent av potentiell BNP

Statliga åtgärder vid bibehållet offentligt

åtagande (1) 61 1,4

Varav statlig konsumtion 22 0,5

Varav statsbidrag till kommunerna 24 0,6

Varav statliga investeringar 3 0,1

Varav statliga transfereringar 12 0,3

Kommunalt finansieringsbehov efter ökade

statsbidrag (2) 5 0,1

Total kostnadsökning för bibehållet

åtagande i offentlig sektor (1+2) 66 1,5

Reformutrymme (3) -8 -0,2

Totalt finansieringsbehov vid

bibehållet offentlig åtagande (1+2–3) 74 1,7 Källa: Konjunkturinstitutet.

Även vid statsbidrag som ökar i takt med det demografiska be-hovet uppstår ett kommunalt finansieringsbehov för att klara ett

32 Begreppet bibehållet offentligt åtagande ersätter det av Konjunkturinstitutet tidigare använda begreppet ”realvärdessäkring”.

33 Beräkningen av utgifterna vid ett bibehållet offentligt åtagande utgår från budgetpropositionen för 2013 och nivån på olika utgifter detta år.

bibehållet åtagande inom ramen för det kommunala balanskra-vet. Det beror på att, givet 2013 års genomsnittliga kommunal-skattesats, ökar kommunernas skatteinkomster långsammare än konsumtionsutgifterna vid ett bibehållet åtagande. Kommuner-nas inkomster behöver höjas med ytterligare ca 5 miljarder kro-nor, vilket motsvarar en höjd kommunalskatt med 22 öre, 2014–

2017 för att konsumtionsutgifterna ska kunna öka i takt med det demografiska behovet. Utan skattehöjningar och givet övriga inkomster kan inte kommunerna öka konsumtionen i takt med det demografiska behovet.

Kostnaderna för ett bibehållet offentligt åtagande beräknas sammantaget till 66 miljarder kronor. Tillsammans med behovet av finanspolitisk åtstramning för att nå överskottsmålet uppstår då ett totalt finansieringsbehov (via till exempel genom skatte-höjningar) motsvarande 74 miljarder kronor miljarder kronor.

FAKTA

Konjunkturinstitutets metod för att beräkna primära ut-gifter vid ett bibehållet offentligt åtagande

Beräkningen av den offentliga sektorns primära utgifter vid ett bibehållet offentligt åtagande baseras i huvudsak på utvecklingen av befolkningen i olika åldersgrupper och nominallönen per timme.

Statens och kommunernas konsumtionsutgifter vid ett bibehållet of-fentligt åtagande skrivs fram med den demografiskt betingade efterfrågan på olika typer av offentliga tjänster. Metoden åter-speglar en oförändrad personaltäthet i de offentliga tjänsterna.

Den demografiskt betingade konsumtionsutvecklingen ökar snabbare när antalet barn och äldre ökar relativt personer i ar-betsför ålder, eftersom den genomsnittliga kostnaden för vård och omsorg av barn och äldre är relativt hög.

Statsbidragen till kommunerna skrivs fram med den demografiskt betingade efterfrågan. Statsbidragen utgör då en fast andel av den kommunala konsumtionen.

Statens och kommunernas investeringsutgifter vid ett bibehållet of-fentligt åtagande skrivs fram med utvecklingen av potentiell BNP i löpande pris.

Statliga transfereringar vid ett bibehållet offentligt åtagande skrivs fram med befolkningen i relevant åldersgrupp eller annan grupp samt nominallönen per timme. Därmed hålls bidragsni-våer och utbetalningar per individ konstant relativt nominallö-nen, vilket innebär att ersättningarna från transfereringssystemen behåller sin relativa köpkraft (oförändrad ersättningsgrad).

44 Makroekonomisk utveckling och ekonomisk politik 2013–2017

FÖRDJUPNING

Överskottsmålet för offentliga