• No results found

NÅGOT STARKARE TILLVÄXT I KINA 2013 OCH 2014

BNP-tillväxten i Kina steg från 7,4 procent det tredje kvartalet till 7,9 procent det fjärde kvartalet jämfört med samma kvartal föregående år. Såväl investeringar som privat konsumtion och export ökade snabbare, vilket delvis förklaras av de ekonomiska stimulanser som genomfördes under 2012 för att motverka ef-fekterna av den globala konjunktursvackan. Utöver en tidigare-läggning av offentliga investeringar sänkte centralbanken styrrän-tan och kraven på bankernas reservkvoter. De penningpolitiska åtgärderna har tillsammans med lättnader i utlåningsregler för

Diagram 83 BNP i Storbritannien Procentuell förändring, säsongsrensade kvartalsvärden Källor: Office for National Statistics och Konjunkturinstitutet.

Diagram 84 Offentlig skuldsättning i Storbritannien

Procent av BNP

12 Källa: Office for National Statistics.

Diagram 85 Nominella pundkurser Pund per valutaenhet, dagsvärden

13

Källa: Macrobond.

förstahandköpare bidragit till att huspriserna stigit (se diagram 86). För att motverka en alltför snabb prisuppgång har myndig-heterna åter stramat åt bostadsutlåningen sedan början av 2013.

Investeringstillväxten fortsätter att vara hög både 2013 och 2014 till följd av regeringens stimulanser inom infrastruktur och bostadsbyggande. Men takten dämpas efterhand i linje med rege-ringens intentioner att minska tillväxten i investeringarna, vars andel av BNP ökat till omkring 50 procent. Hushållens kon-sumtion stiger däremot snabbare till följd av bland annat höjda minimilöner. Även förbättringar inom socialförsäkringssystemet bidrar till ökad konsumtion. Den inhemska efterfrågan fortsätter således att driva tillväxten. Exporttillväxten stiger också framö-ver då den utländska efterfrågan stärks. BNP-tillväxten ökar från 7,8 procent 2012 till drygt 8 procent 2013 och 2014 (se diagram 87). Därmed överträffas regeringens tillväxtmål på 7,5 procent.

Inflationen mätt med konsumentprisindex steg till

3,2 procent i februari 2013 efter att ha fallit till 2 procent i janu-ari, delvis till följd av en långsammare ökning i livsmedels- och bränslepriserna. En fortsatt snabb löneutveckling och högre efterfrågan medverkar till att inflationen stiger ytterligare något framöver.

BRASILIENS BNP-TILLVÄXT ÖKAR DE KOMMANDE TVÅ ÅREN EFTER SVAGT 2012

BNP-tillväxten i Brasilien steg från ca 1 procent det tredje kvar-talet till ca 1,5 procent det fjärde kvarkvar-talet 2012 jämfört med motsvarande kvartal 2011. Både hushållens konsumtion och den offentliga konsumtionen ökade snabbare och exporten steg åter.

Däremot fortsatte investeringarna att falla.

En ökad tillförsikt hos företagen och högre industriprodukt-ion i början av 2013 tyder på att BNP-tillväxten stiger i år. Hus-hållens konsumtion fortsätter att driva tillväxten med stöd av en stark arbetsmarknad och hög löneökningstakt.

Finanspolitiska stimulanser, som infördes under hösten 2012, bidrar också till högre BNP-tillväxt framöver. Investeringarna får draghjälp av i första hand utbyggnaden av infrastrukturen inför fotbolls-VM 2014 och Olympiska Spelen 2016. Ekonomin stimuleras även av en med brasilianska mått låg styrränta, som centralbanken har sänkt med 5,25 procentenheter sedan augusti 2011 till nuvarande 7,25 procent. Sänkningarna har medverkat till att realen har försvagats med ca 20 procent, vilket ger fortsatt stöd till exporttillväxten. BNP-tillväxten stiger från knappt 1 procent 2012 till ca 3,5 procent 2013 och till 4 procent 2014 (se diagram 88).

Den expansiva ekonomiska politiken har även bidragit till högre löner och inflation. I januari och februari i år översteg inflationen centralbankens övre gräns, 6,5 procent (inflationsmå-let är 4,5 procent). Detta beror delvis på strukturella problem med begränsningar på utbudssidan, i form av bland annat

otill-Diagram 88 BNP och konsumentpriser i Brasilien

Procentuell förändring

14

Källor: IMF, Brazilian Institute of Geography and Statistics och Konjunkturinstitutet.

Diagram 87 BNP och konsumentpriser i Kina

Procentuell förändring

14

Källor: IMF, National Bureau of Statistics of China och Konjunkturinstitutet.

Diagram 86 Bostadspriser i Peking och Shanghai

Procentuell förändring, 3-månaders glidande medelvärde, månadsvärden

12

Källa: National Bureau of Statistics of China.

66 Internationell konjunkturutveckling

räcklig infrastruktur. Eftersom detta inte snabbt kan åtgärdas, kommer inflationen att fortsätta vara hög även 2013 och 2014.

HÖGRE BNP-TILLVÄXT I INDIEN I ÅR OCH NÄSTA ÅR

BNP-tillväxten i Indien steg från drygt 2,5 procent det tredje kvartalet 2012 till ca 4 procent fjärde kvartalet jämfört med samma kvartal 2011. Uppgången förklaras främst av en stigande inhemsk efterfrågan. För helåret 2012 var tillväxten i BNP drygt 4 procent (se diagram 89).

Indikatorer som industriproduktion, varuexport, företagsför-troende och orderingång tyder på att tillväxten fortsätter att stiga det första kvartalet 2013.

Trots den förhållandevis svaga tillväxten har inflationen mätt med konsumentprisindex stigit under hösten 2012 och uppgick i januari till 11 procent. Uppgången beror delvis på en svag indisk valuta men också på att dieselpriserna har höjts under hösten till följd av minskade subventioner. Samtidigt har kärninflationen sjunkit de senaste månaderna och tillväxten i ekonomin varit svag. Centralbanken sänkte därmed både styrräntan och banker-nas reservkvoter med 0,25 procentenheter i början av 2013 för att stimulera ekonomin.

Indien dras med strukturella problem; bland annat är behovet av investeringar stort. I regeringens planer för budgetåret 2013/2014 ingår därför åtgärder för att på sikt öka investering-arna i bland annat infrastruktur. Under hösten 2012 började regeringen också att lätta på regleringar för utländska investe-ringar. Åtgärderna bidrar tillsammans med de senaste lättnaderna i penningpolitiken till att investeringarna växer snabbare. Även exporten stiger framöver i samband med att den globala kon-junkturen stärks, vilken också gynnar den inhemska efterfrågan.

BNP-tillväxten ökar därmed till ca 6 procent 2013 och ca 6,5 procent 2014 (se diagram 89).

Diagram 89 BNP och konsumentpriser i Indien

Procentuell förändring

14 12 10 08 06 04 02 00 12 10 8 6 4 2

12 10 8 6 4

2 BNPKPI

Källor: Indian Ministry of Statistics & Programme Implementation, OECD och Konjunkturinstitutet.