• No results found

4. Planering av polisinsats

4.6 Beslut i stort – BIS

Bedömandet utmynnar i ett beslut i stort (BIS).

Beslut i stort är i och för sig inte förbehållet chef på övergripande operativ nivå, men normalt ett beslut på denna nivå, alltså ett uttryck för en kom- menderingschefs inriktning av verksamheten.

Beslut i stort är ramen för polisinsatsens genomförande d.v.s. en verbalise- ring av valt alternativ och genomförandeidén. Det ger besked om varför en insats skall genomföras och vad som skall uppnås. Det uttrycker en så klar och tydlig förklaring som möjligt av uppdragets övergripande syfte, resursuttaget och kategori poliser, det önskade slutläget och en övergri- pande beskrivning av hur man skall nå dit samt då det är möjligt kriterier på framgång.

Beslut i stort skall innehålla en måldel och en genomförandedel. Måldelen förklarar avsikten med insatsen.

Genomförandedelen beskriver delsyften och insatsens genomförande i stora drag.

Av beslut i stort skall framgå:

syftet (varför) och målen (vad) med polisinsatsen (måldelen),

helheten,

delsyften och huvuddragen av hur polisinsatsen skall genomföras – kommunikativa och taktiska förhållningssätt (genomförande-

delen),

riktlinjer och eventuella begränsningar,

Exempel: Polisen skall under festivalen upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Polisen skall lämna allmänheten den hjälp som betingas av omständigheterna.

Personalen skall fördelas så att synligheten maximeras och en brottsfö- rebyggande effekt uppnås. Civila polisresurser skall inrikta sitt arbete på ungdomar i syfte att förhindra och uppdaga personrån.

Störningar av allmän ordning och säkerhet skall beivras och ingripan- den ske tidigt och med fasthet.

Polisens arbete skall i kontakten med allmänheten präglas av hög ser- vicenivå och stor öppenhet.

Exempel: Syftet med poliskommenderingen är att säkerställa att de två tillståndsgivna allmänna sammankomsterna kan genomföras en- ligt polismyndighetens tillstånd.

Spaning och underrättelseverksamhet skall genomföras i syfte att stödja tidiga ingripanden mot grupper och enskilda personer som försöker stö- ra allmän ordning och säkerhet och begå brott med rasistiska inslag. Förekomsten av grupper med konfrontativa uppsåt skall fortlöpande

rapporteras till kommenderingschefen.

Sammanstötningar mellan polariserade grupper skall förhindras. Polisarbetet skall planeras så att stor flexibilitet och rörlighet uppnås. Polispersonalen skall vinnlägga sig om ett lugnt och bestämt uppträ-

dande, även i situationer där provokationer förekommer. Polisinsatsen skall motverka att störande situationer trappas upp.

Kommenderingschefens beslut om inställande och upplösande av all- män sammankomst.

När kommenderingschefen formulerar sitt beslut i stort bör han/hon först ha klarat ut för vem beslutet formuleras. Det gör det lättare att uttrycka sig på rätt sätt. Är det för hela den underlydande organisationen eller vänder det sig främst till underlydande chefer?

Beslut i stort skall vara övergripande och därmed kortfattat, bl.a. för att det inte skall behöva ändras eller för att ett nytt beslut i stort inte skall behöva fattas vid mindre lägesförändringar. Det skall innehålla verksamhetens genomförande intill dess att uppgiften är löst. BIS skall dock inte vara

schablonmässigt. Utförligare beskrivningar hänförs till riktlinjer. Beslutet dokumenteras.

Beredskap måste alltid finnas att göra nytt bedömande och ompröva BIS.

Inom Polisen och räddningstjänsten är modellen med beslut i stort förhål- landevis ny. Det innebär att antalet bra förebilder för beslut i stort är relativt få. Ibland görs besluten så ytliga och självklara att de inte ger uttryck för kommenderingschefens vilja – målet med insatsen och hur den i stort skall genomföras.

Exempel: I räddningstjänstsammanhang hörs ofta ett BIS förenklas till att ”rädda liv”. Ser man närmare på de övergripande måldelarna, upptäcker man ytterligare delmål vid de flesta räddningsinsatser, t.ex.:

• rädda liv,

• förhindra upptrappning av nödläget, • minska lidande,

• information, • skydda egendom, • skydda miljö,

• utredning av orsak och förlopp, • skydda bevis,

• återställa ordning och säkerhet, • stödja självhjälp och återhämtning.

Beslutet skall ge chefer på alla nivåer och övriga deltagare möjlighet att förstå helheten i insatsen och inom ramen för uppdragstaktiken styra sina verksamhetsdelar i enhetlig riktning. Det ger möjlighet att ”handla i che- fens anda” även då oförutsedda händelser inträffar. Därför är måldelen en viktig del av beslut i stort. Det kan i vissa situationer vara viktigt att även klara ut motpolen till önskat mål med insatsen, d.v.s. det man absolut inte vill uppnå med insatsen – det som måste undvikas.

Genom att skilja på måldel och genomförandedel uppnås den fördelen, att om genomförandedelen inte kan genomföras, finns likväl syftet/målet klart angivet.

Bedömande med beslut i stort skall omfatta förhållanden och åtgärder dels på kort sikt, dels på lång sikt.

Skedesindelning kan vara lämpligt om inte resurserna räcker, det av andra skäl inte är möjligt eller lämpligt att samtidigt genomföra flera åtgärder eller den totala insatsen har ett långt förlopp.

Ibland kan det vara lämpligt att formulera beslut i stort skedesvis eller etappindelat med ord som t.ex.:

Skedesindelningen kan vara såväl geografiskt knuten som tidsanknuten. För klarhetens skull måste det framgå när ett skede upphör och ett annat börjar. Mot bakgrund av polisverksamhetens bredd kan det ibland vara lämpligt att dela upp beslut i stort i en del som rör den förestående insatsen och en del som tar sikte på förundersökningen.

Med utgångspunkt i tidigare överväganden utvecklas och kompletteras genomförandedelen av beslut i stort med riktlinjer och begränsningar för polisinsatsens genomförande.

• före • därefter

• innan • däremellan

• inledningsvis • slutligen

• under • efter

• först anlända enhet • hela tiden.

Riktlinjerna kan uppdelas på olika

• skeden • insatsområden • insatsfunktioner • delmål/delsyften.

Bedömande med beslut i stort tillkännages internt och externt så långt det är möjligt av hänsyn till sekretesskravet kring insatsen.

Beslut i stort ligger till grund för detaljöverväganden och detaljbeslut samt underlydande enheters detaljplanering.

Tillsammans med hotbilden utgör BIS grunden för personaluttaget. Beslut som berör andra myndigheter och organ fattas då det är lämpligt efter samråd med dem.