• No results found

3. Ledning av insats

3.2.7 Polisinsatschef – PIC

Polisinsatschef med fältstab (se avsnitt 5.5 och 6) är den ledningsfunktion som länspolismästaren/kommenderingschefen upprättar för att leda den minutoperativa verksamheten på fältet. Vid behov utfärdar polisinsatsche- fen skriftlig polisinsatsorder.

Inom ramen för det uppdrag polisinsatschefen erhållit (beslut i stort) skall han/hon kunna:

• Minutoperativt leda och samordna polisinsatsen. • Bedöma riskförhållandena.

• Välja och bruka lämplig taktik och teknik.

• Tillämpa situationsanpassad konflikthantering utifrån valt strategiskt förhållningssätt, väga och välja mellan olika former av taktiska förhåll- ningssätt, därvid göra psykotaktiska överväganden och initiera dialog- verksamhet.

• Föredra händelseutveckling och läge inom insatsområdet för kom- menderingschefen.

• På begäran kunna medverka i den bedömandeverksamhet som sker på övergripande operativ nivå.

• Välja lämplig ledningsmodell.

• Bedöma beröringspunkter och behov av samverkan samt försäkra sig om att samverkan kan ske även vid kritiska och störda situationer. • Skaffa sig de underrättelser som behövs för uppdragets fullgörande

samt stämma av sin lägesbild mot den gemensamma lägesbilden. • Avdela resurser för ledningsstöd (fältstab) och välja ledningsplats. • Bedöma rättsläget med avseende på erhållet uppdrag.

• Planlägga det närmare genomförandet. • Tillgodose behovet av uthållighet i styrkan.

• Bedöma tilldelad personals kompetens och lämplighet.

• Bedöma lämplig indelning av polisinsatsstyrkan samt behovet av re- serv.

• Enligt Beslut i stort planera för anvisade eller egna bedömda omfall. • Organisera och utrusta polisinsatsstyrkan utifrån personalens färdig-

heter.

• Då tid finns eller kan skapas samträna personalen och enheterna för uppgiften.

• Mental förberedelse (startsamtal) och stresshantering under insats samt krishantering (avslutningssamtal).

• Dokumentera viktigare beslut samt insatsförloppet.

Polisinsatschef utses alltid genom en order eller ett beslut. Det är ett bra sätt att både i planerat polisarbete och vid överraskande händelser säkerställa tydliga ledningsförhållanden och därmed ett ansvarsfullt och effektivt po- lisarbete på fältet.

Till polisinsatschef utses den polis som bedöms mest skickad för uppgiften. Det gäller att se mer till faktisk kompetens än tjänstegrader. I detta ligger samtidigt att avlösning och byte av polisinsatschef kan vara påkallat under en insats, t.ex. då den är utdragen i tiden, då den går över i en ny fas, då omfattande resursförstärkningar sker, då polisinsatschefen blivit uttröttad eller då en insats trappas ner.

Inget hindrar att en polisman med lägre tjänsteställning ges i uppdrag att föra befälet över en polisman med högre tjänsteställning (4 kap. 4 § PF). Så kan t.ex. vara fallet när en polismyndighet mottar förstärkning från en annan myndighet.

Vid en överraskande särskild händelse ligger det naturligtvis närmast till hands att utse ett tjänstgörande yttre befäl till polisinsatschef. I de flesta polismyndigheter finns befälsutbildad personal i yttre tjänst dygnet runt. I andra fall måste polisinsatschef, i vart fall inledningsvis, väljas bland de obefordrade poliserna. Det är angeläget att polismyndigheterna har ett tillräckligt antal utbildade polisinsatschefer.

I regel utses en polisinsatschef som därvid leder den insatsstyrka som finns på fältet. Det kan vara lämpligt att utse två eller flera polisinsatschefer när insatsen är särskilt omfattande eller geografiskt utspridd eller när en särskild händelse inträffar under en pågående större polisinsats eller när något annat speciellt inträffar. De har då parallella uppgifter som kan relateras till visst geografiskt område, speciellt objekt eller en specialistfunktion.

Som alternativ till två polisinsatschefer kan en biträdande polisinsatschef utses. I de fall polisinsatschefen kommer från en annan polismyndighet kan det vara lämpligt att ansluta lokal kompetens till denne genom att utse ett lokalt polisbefäl som biträdande polisinsatschef.

En biträdande chef stödjer polisinsatschefen i dennes verksamhet, medan en ställföreträdande polisinsatschef arbetar i stället för en annan polisinsats- chef. Erfarenheten visar att uppgiften att vara biträdande eller ställföreträ- dande chef är tillräcklig i sig och kan sällan vara en tillikauppgift.

Erfarenheterna talar för att en polisinsatschef inte bör ha för många direkt underställda chefer. 6-8 chefer är normalt sett tillräckligt att leda.

Det kan även vara så att polisinsatsen under olika tidsfaser kan behöva läggas upp minutoperativt med olika polisinsatsstyrkor. Även den funktio- nella uppdelningen av styrkorna på fältet kan inverka på hur den minut- operativa verksamheten samordnas under en eller flera polisinsatschefer. Vid omfattande insatser som bedrivs såväl på land som till sjöss, är det lämpligt att utse polisinsatschefer såväl för landbaserad verksamhet som sjöbaserad.

När flera polisinsatschefer utses är det angeläget att länspolismästaren/kom- menderingschefen (den övergripande operativa ledningen) genom ett beslut klarar ut uppgiften för respektive polisinsatschef och klart anger deras respektive insatsområde, samverkansformerna mellan polisinsatscheferna samt ansvar, befogenheter och sambandsvägar.

Ibland kan polisinsatschefen klara av att ensam genomföra sin lednings- uppgift. I andra fall behöver han/hon biträde i sin ledningsverksamhet och kan då knyta resurser till sig för att få ett anpassat ledningsstöd, först och främst för kommunikation, dokumentation och förstärkningsmot- tagning. I mer komplicerade situationer är det lämpligt att upprätta en situationsanpassad fältstab.

Under ett kort insatsförlopp som pågår endast några timmar kan ett byte av polisinsatschef inverka störande på verksamheten eftersom det man kan vilja uppnå med ett byte kan komma att motverkas av andra fakto- rer, t.ex. sämre kontinuitet. Byten bör därför ske med restriktivitet. Ett byte bör således inte ske enbart av det skälet att ordinarie eller högre befäl involverats i insatsen på senare stadium. Som alternativ till att byta befäl kan man pröva andra åtgärder som främjar verksamheten på sikt, t.ex. att ställa ett erfaret befäl till polisinsatschefens förfogande som stöd, t.ex. som biträdande polisinsatschef.

Beroende på hur händelsen utvecklas och insatsen växer kan det dock bli aktuellt att såväl avlösa som av andra skäl byta polisinsatschef. Det bör ses som något i och för sig naturligt och inte som ett uttryck för misstroende. Såväl den insatta personalstyrkan som verksamheten har ett intresse av att arbetsledningen under svåra förhållanden utövas på bästa möjliga sätt och

av de poliser som är mest skickade för uppgiften. Det är även från andra aspekter orätt att utse någon till en uppgift eller låta denne fortsätta med en uppgift som denne inte har förutsättningar att klara av.

Särskilda händelser innebär som regel ett stort tryck på polisinsatschefen. Därför måste kommenderingschefen vara uppmärksam på trötthets- symptom, stressymptom och arbetstider hos polisinsatschefen och dennes underlydande chefer.

Det finns flera skäl till att ett byte av polisinsatschef, och även andra chefer, kan vara befogat under insatsens gång. Det kan t.ex. vara så att den som i inledningsskedet blev polisinsatschef behövs i en annan funktion i insat- sen. Vidare kan det vara så att den inledande polisinsatschefen är uttröttad eller på annat sätt så påverkad av händelsen och insatsen att han/hon bör avlösas. Det kan också vara så att polisförstärkning har tillförts i sådan om- fattning att någon i högre befattning eller med specialkunskaper avseende uppgiften bör leda insatsen på fältet. I och med att insatsen avvecklas kan det återigen bli aktuellt att göra organisatoriska förändringar och byten på chefsfunktionerna.

Avlösning av polisinsatschefen, liksom annan avlösning, bör planeras så att verksamheten inte blir lidande. Den avgående bör förbereda avlämning. Ibland kan det vara lämpligt att avgående och pågående tjänstgör dubbelt en tid. I växande polisinsatser kan det vara lämpligt att inledningsskedets chefer sedan de avlösts knyts till någon av stabsfunktionerna.

Polisinsatschefen skall organisera sin verksamhet mot bakgrund av upp- draget (beslut i stort med riktlinjer och begränsningar) och situationen så att han/hon på bästa sätt kan leda polisinsatsstyrkan och utöva samverkan. Viktigt är att polisinsatschefen kan koncentrera sig på sin ledningsuppgift och kontakten med kommenderingschefen.

Förekommer exempelvis omfattande underrättelseinhämtning måste man ta ställning till hur resurserna för detta skall inordnas i polisinsatsen, knutet till den övergripande operativa ledningen helt eller delvis, alternativt i vissa geografiska avsnitt, eller knutet till minutoperativ nivå.

I en rad typer av mer återkommande särskilda händelser utformas vanligen uppdraget inte mer konkret till polisinsatschefen och inte heller formule- ras något beslut i stort från övergripande operativ nivå. En polisinsatschef måste därför vara beredd att själv identifiera och formulera sin uppgift utifrån situationens krav och vid behov förankra den tänkta lösningen hos högre chef. Han/hon har då att i sitt bedömande beakta aspekter och fak- torer som annars hör till den övergripande operativa nivån. Det kan också

vara så att polisinsatschefen påbörjar en uppgift och att den övergripande operativa nivån allteftersom blir djupare involverad. Med andra ord krävs hos polisinsatschefen en stor flexibilitet och känsla för situationens krav och händelsens utveckling.

Vid i förväg kända särskilda händelser är det lämpligt att tidigt utse vilka som skall leda verksamheten också minutoperativt och tidigt involvera utsedda polisinsatschefer och funktionsansvariga i staberna i planeringsar- betet och orderskrivningen. Det förenklar ordergivningen, genomförandet och samordningen mellan de övergripande operativa och minutoperativa ledningsnivåerna. Samtidigt gäller det att skapa uthållighet och inte köra slut på dem som skall leda insatsen redan innan den börjat (Jmf Göte- borgskommittén, sid. 370 ff och 445.).

Även om behovet av detaljbeslut och direktstyrning är mer omfattande på minutoperativ nivå bör polisinsatschefen utnyttja möjligheterna att leda genom uppdragstaktik.

För att optimalt kunna samordna resurser och agerande i komplexa och dynamiska situationer, ofta under stor osäkerhet och tidspress, måste polis- insatschefen fortlöpande ha tillgång till aktuell information om hotbilden och läget i stort.

För att underlätta arbetet i inledningsskedet av en särskild händelse och övergången till insatsorganisationen är det lämpligt att i polismyndig- hetens planer göra upp bemanningsplaner för olika insatsuppgifter och riskobjekt.