• No results found

2. Polisledning i särskilda fall

2.3 Rikspolisstyrelsen (SÄPO och RKP)

2.3.6 Internationellt samarbete

Viktiga i många ledningssammanhang är även de uppgifter som ålagts Rikspolisstyrelsen (RKP) att vara nationell kontaktpunkt i olika samman-

hang, t.ex. för Interpol, Europol och Schengens informationssystem (SIS). RKP har dessutom skyldighet att upprätthålla operativa förbindelser med utländska brottsbekämpande myndigheter och internationella organ (2 § RPS-instr.).

Allteftersom det internationella samarbetet ökar inrättas enligt konventio- ner och resolutioner nationella kontaktpunkter för olika frågor. Fördraget om en ny konstitution för EU innebär att nya regler tillskapas om samord- ning, organisering och genomförande av utredningar och operativa insat- ser på polisens, tullens och övriga brottsbekämpande organs områden. Det svenska polissamarbetet, framförallt i Europa, har i och med det svenska medlemskapet i EU (995) och Schengen (200) blivit enklare, snabbare och effektivare. Samtidigt har regelverket blivit mer diversifierat. EU-utredningen 2004 innebär att samverkansrutinerna omfattar flera län- der, ökat informationsutbyte samt att flera poliskulturer av olika slag skall samarbeta. Därmed krävs specialkunskaper för att kunna utnyttja systemet maximalt och rättsenligt. Den europeiska polisbyrån Europol inledde full verksamhet den  juli 999. Inom varje medlemsstat finns en nationell enhet som är förbindelselänken mellan Europol och medlemsländerna. I Sverige är det RKP som har den funktionen.

Det är viktigt att följa de regler som har beslutats för de olika internationella samverkansrutinerna. Särskilt gäller detta i de sammanhang när informa- tion kan komma att läggas till grund för omedelbara åtgärder i ett eller flera andra länder. Det internationella samarbetet bygger på att den som begär något eller tillför uppgifter i ett internationellt informationssystem har gjort alla formella kontroller och kvalitetssäkrat informationen enligt de rutiner och krav som gäller för den specifika samverkansformen. De nationella kontaktpunkterna förväntas ha kvalitetssäkrat framställningar som görs. Samarbetet enligt Europolkonventionen har sitt regelverk. Samverkan en- ligt Schengen har ett annat regelverk o.s.v. Det är viktigt och nödvändigt att hålla isär dessa regelverk och fullgöra samverkan enligt de regler som gäller för den valda samverkansformen, i annat fall uppstår problem.

Erfarenheterna visar att när medlemsländernas polismyndigheter inte följer stadgade samverkansrutiner går ofta överblicken och förtroendet för lämnade uppgifter förlorat såväl på mottagande som avsändande sida. Därmed uppstår en risk att rättssäkerheten blir lidande, men också att osäkerhet och onödigt dubbelarbete blir följden. Även fördröjningar, som kan få allvarliga operativa konsekvenser, och andra operativa komplika-

tioner, kan uppkomma när Polisen i olika länder går sina egna vägar eller underlåter att strikt följa fastlagda samverkansrutiner. Genvägar i dessa sammanhang visar sig således ofta vara senvägar.

Rikskriminalpolisens enhet för internationellt polissamarbete (IPO), tidigare det nationella sambandskontoret, är Polisens guide i det inter- nationella arbetet.

Exempel: Vid 15-tiden lördagen den 13 maj 2000 mottog räddnings- tjänsten i staden Enschede i Holland ett brandlarm. Adressen var kors- ningen av Roomweg och Tollenstrat där företaget SA Fireworks hade sina lokaler. En halvtimme senare hördes två explosioner och strax där- efter en kraftig explosion. Branden hade spritt sig till en betongbunker där 160 ton kinesiska fyrverkeripjäser lagrades och utlöst en explosion. Fyra brandmän och en journalist omkom omedelbart och 947 männis- kor skadades varav 10 svårt. Inom en yta av en kvadratkilometer total- förstördes 400 bostadshus. Ytterligare personer befarades ha omkommit och vara begravda under husresterna. Räddningspersonal engagerades från Holland och Tyskland. Till Sverige inkom en begäran om biträde med sökhundar för att söka efter döda kroppar. Sammanlagt deltog 19 sökhundar från Holland, Tyskland, Belgien, Finland och Sverige. (RPS USE 231-2621 - 00)

Utvecklingen av det internationella polissamarbetet har även medfört att svensk polis i många avseenden har en skyldighet att hjälpa till och att lämna informationer på ett sätt som tidigare inte var fallet. Det gäller även i på- gående ärenden. Svenskt medlemskap enligt olika överenskommelser och regelverk innefattar ett solidaritetskrav i polissamarbetet.

Utan att det har begärts är Sverige skyldigt att förse Europols informations- register med vissa grundläggande uppgifter. Genom Schengenkonventio- nen förbinder sig staterna att låta sina polismyndigheter bistå varandra i syf- te att förhindra och upptäcka brott. Detta avser såväl informationsutbyte som operativ samverkan. Regler finns om fortsatt övervakning på annan Schengenstats territorium och fortsatt efterföljande över landgräns. SIS är ett datasystem för spanings- och efterlysningsändamål. Den information som utväxlas i SIS skall slussas via bestämda enheter, s.k. SIRENE-kontor i berörda länder. I Sverige finns SIRENE-kontoret vid RKP.

Den  januari 2004 trädde lagen (2003:56) om europeisk arresteringsor- der och överlämnande mellan medlemsstaterna i EU i kraft. Det innebär att en rättslig myndighet i ett annat EU-land skall gripa och överlämna en eftersökt person för lagföring eller för verkställighet av en frihetsberövande

påföljd. Förfarandet regleras i lagen och tillhörande förordningar om över- lämnande till Sverige (2003:78) och från Sverige (2003:79).

Lagen 2003:74 behandlar möjligheterna att organisera en gemensam utredningsgrupp för brottsutredning i en eller flera av de EU-stater som inrättat gruppen.

Den  maj 2005 inrättade EU en gemensam europeisk gränskontrollmyn- dighet (FRONTEX) i Warszawa, Polen. Byråns huvuduppgift är att för- bättra samordningen av medlemsländernas praktiska gränssamarbete och därmed genomförandet av gemensamma bestämmelser samt effektivare och harmoniserade åtgärder.

Mångfalden av samarbetsformer, som sinsemellan inte är harmoniserade, och kommunikationskanaler och regelverk avseende den gränsöverskri- dande brottsligheten ställer ökade krav på samarbete och samordning. SÄPO-Rikskrimkommittén (SOU 2000:25, sid. 222) påpekade i sitt betänkande att för det internationella samarbetet krävs en samlad insats och en god överblick. I fråga om det operativa arbetet måste den utländska polisens och den lokala svenska polisens insatser samordnas. Sverige bör därvid bara företrädas av en instans i varje enskilt ärende. Den utländska myndigheten skall inte behöva vara tveksam om vilken svensk myndighet som skall kontaktas i en uppkommen situation.

Enheten för internationellt polissamarbete (IPO) vid RKP är därför det nav genom vilket det internationella polissamarbetet koordineras 24 tim- mar om dygnet alla årets dagar. Vid RKP/IPO skall alltid finnas aktuella kunskaper om förhållanden i andra länder, hur man på bästa och snabbaste sätt kan nå framgång i det internationella samarbetet, vilka regelverk som kan vara aktuella och vad som krävs för bistånd i ett konkret ärende. Det åvilar vidare RKP/IPO att svara för rättning och gallring i de interna- tionella polisinformationssystem som Sverige medverkar i. Enheten kan sägas utgöra en guide för svensk Polis och andra myndigheter inom det svenska rättsväsendet när det gäller det internationella samarbetet och för utländska myndigheter som vill komma i kontakt med sin svenska mot- svarighet. I och med att kontakterna slussas genom ett nationellt kontakt- centrum ökar möjligheterna att samordna ärenden och erhålla kontinuitet när ett ärende flyttas mellan olika jurisdiktioner såväl i avsändande som mottagande land.

Genom sin väl etablerade roll som nationellt kontaktcentrum kan RKP/ IPO många gånger förbereda aktiviteter i andra länder inför en begäran om bistånd under tiden som formalia klaras ut och dokument iordningställs.

Till RKP/IPO hör sambandsmännen vid Europol samt de nordiska polis- och tullsambandsmännen (PTN) i olika länder. Enheten har också nära kontakter med andra länders sambandsmän, utstationerade för det nordis- ka området. Särskilda möjligheter finns att gemensamt utnyttja sambands- män som utstationerats av annat EU-land. Även inom det fredsfrämjande arbetet har RKP sambandsmän vid olika organisationer.