• No results found

Beställning Central Sweden, regionförbundets förlängda arm vid EU

In document REGIONFÖRBUNDET ÖREBRO LÄN (Page 127-130)

Beställning Central Sweden, regionförbundets förlängda arm vid EU

Det internationella arbetet tar sin utgångspunkt i den regionala

utvecklingsstrategin (RUS) för Örebro län. RUS, som är en gemensam

vägvisare för regionens framtidsarbete, innehåller flera internationella aspekter av Regionförbundet Örebros uppdrag. Syftet med det internationella arbetet för Regionförbundet Örebro är att uppnå redan uppsatta regionala mål och att använda internationalisering som ett verktyg för regional utveckling.

Regionförbundet Örebro har olika verktyg för arbetet som exempelvis regional samverkan, politisk påverkan, nätverk och projektverksamhet. En viktig del för att ytterligare bidra till den regionala utvecklingen är det lärande och

benchmarking som kommer från internationellt arbete. Regionförbundets brysselkontor Central Sweden är ett stöd i arbetet och utgör en viktig del av Regionförbundets internationella arbete.

Den internationella arbete driva dels av en internationell samordnare på plats i Sverige samt via tjänstemän i Bryssel på Central Sweden. Samtliga har till huvudsak att arbeta med politik och påverkan, utbildning, projektstöd och samordning av internationell verksamhet. Dessa tjänstemän ska inte ses som en genomförandeorganisation utan aktiv deltagande samt sakfrågeägande hos respektive utvecklingsledare inom Regionförbundet Örebro är nödvändig.

Utvecklingsledarna äger sitt sakfrågeområde och

ansvarar även för EU perspektivet på denna. Internationell samordnare tillsammans med Central Sweden kan här vara ett stöd i arbetet.

Då central Sweden är en ideell förening med tre medlemmar (regionförbunden i Örebro, Gävleborg och Dalarna) tas en beställning fram för respektive medlem. Beställningarna jämkas sedan ihop för att sedan fastställa den slutgiltiga verksamhetsplanen för Central Sweden 2015. Beslut om verksamhetsplan tas av styrelsen för Central Sweden i december 2014.

Postadress: Regionförbundet Örebro, 701 83 Örebro Telefon: 019-602 63 00 Telefax: 019-18 98 29

E-post: regionorebro@regionorebro.se Webb: www.regionorebro.se Organisationsnummer: 222000-1867 Plusgiro: 43 34 15-7

Sida

2 (3)

Politisk påverkan

För att påverka utformningen av beslut som fattas på EU-nivå finns politiska prioriteringar för 2015 där positionsarbete, påverkansarbete och tydlig återkoppling ska ske mellan ansvarig tjänsteman på Central Sweden och ansvarig utvecklingsledare i Örebroregionen.

Prioriterade områden för politisk påverkan under 2015 är:

• Transportpolitik (TEN T och CEF)

• EU:s styrning, framtid och horisontella frågor

År 2015 inleds troligtvis översynen på de nya TEN-T kartorna inför en trolig revidering under 2016. Det är av största vikt att i inledningsskedet av denna översyn bevaka och ge inspel till kommande revidering. Under 2014 har dessutom har det nya Europaparlamentet, den nya kommissionen samt en ny svensk regering tillträtt under. Under 2015 är det därför även av viktigt att bevaka och ge inspel kring den framtida utvecklingen av EU kopplat till målen för Europa 2020-strategin. De nya tillsättningarna kan även påverka

inriktningen och utformning av transportpolitiken på EU-nivå och det är av största vikt att ta del av dessa nya ev. strömningar i ett tidigt skede.

EU-bevakning

EU-bevakning kommer att genomföras på följande områden:

• Transport

• EU:s styrning, framtid och horisontella frågor

• Forskning och innovation

• Energi

• Sysselsättning

• Utbildning

• Socialpolitik

I den nya organisationen för Region Örebro län kommer Social välfärd och folkhälsa blir ett område inom förvaltningen för regional utveckling. Koppling till folkhälsan inom socialpolitiken blir därför viktig under 2015.

Regionförbundet Örebro är i behov av mer specifik och strategisk bevakning inom respektive sakområde. Kontext, sammanhang och processbeskrivning av sakområdet på EU-nivå är mer efterfrågat än ex. partnersök. Detta är även tydligt kopplat till den dialog som kontinuerligt bör föras med ansvarig utvecklingsledare i Region Örebro län. Diskussioner kring hur bevakningen ska utformas för att passa respektive område bör fortsatt föras under 2014.

CEPA, projektstöd och finansiering

Regionförbundet Örebro anser att internationell projektverksamhet är ett medel att uppnå regionala mål. Sedan 2011 har därför en projektutvecklingsprocess, kallad CEPA, genomförts för att stimulera arbetet med internationella projekt.

Postadress: Regionförbundet Örebro, 701 83 Örebro Telefon: 019-602 63 00 Telefax: 019-18 98 29

E-post: regionorebro@regionorebro.se Webb: www.regionorebro.se Organisationsnummer: 222000-1867 Plusgiro: 43 34 15-7

Sida

3 (3)

Under hösten 2013 påbörjades en CEPA-process och som pågått under hela 2014. För att få ytterligare efterfrågan, strategisk och internationell höjd i projektidéer har det under 2014 diskuterats hur en kommande CEPA-process skulle kunna se ut. Diskussionerna har landat i en mer flexibel och

behovsanpassad process där Region Örebro län ska involvera parter där projekt- och EU-mognad redan finns och prioritera områden som är strategiskt viktiga för regionens utveckling. För att kunna förverkliga denna ambition krävs ett tätt samarbete mellan Central Sweden, ansvarig utvecklingsledare inom Region Örebro län samt övriga tänkta involverade parter för att processen ska kunna planeras och genomföras när behovet är reellt.

Information

Bevakning- och informationsinstrumentet från Central Sweden fungerar i huvudsak bra. Vi anser att detta verktyg till största delen uppfyller den

efterfrågan Regionförbundet Örebro och kommande Region Örebro län har för information. Det finns en önskan att Central Sweden delger EU-perspektivet kring en sakfråga till befintliga nätverk och under redan bokade träffar/möten i regionen, snarare än att enskilda ”EU-möten” bokas in. Region Örebro län kommer även fortsättningsvis att erbjuda möjlighet till korttidstjänstgöring i Bryssel för sina medarbetare. Dessutom kommer Central Swedens medarbetar ges möjlighet till korttidstjänstgöring hos Region Örebro län för ett utökat lärande och förstärkt kontakt mellan Central Sweden och regionen.

Utbildning

Kopplat till informationsinsatsernas kommer det även under 2015 krävas en del utbildning och informationsinsatser för att stödja Örebro läns landstings utvecklingsledare kring EU-perspektivet kring olika sakfrågor. Detta är ett arbete som först och främst kommer att genomföras internt men med stöd av Central Sweden.

Nätverk

Regionförbundet Örebro är idag medlemmar i flera nätverk. Regionförbundets formella och informella roller i dessa nätverk ska förtydligas under 2015 tillsammans med Örebro läns landstings engagemang i liknande nätverk.

Central Sweden ska fungera som stöd i befintliga nätverk genom

underlagsinformation och eventuella bevakningsuppdrag. Central Sweden ska även ha en drivande roll inom utpekade brysselbaserade nätverk såsom ERRIN. Dessutom finns en önskan om eventuella ytterligare engagemang i nätverk kopplade till utbildning och sysselsättningsfrågor.

CENTRAL SWEDEN Rue du Luxembourg 3, 1000 Brussels PHONE +32-2 501 08 80 info@centralsweden.be www.centralsweden.se 1

In document REGIONFÖRBUNDET ÖREBRO LÄN (Page 127-130)