• No results found

Förlängning av medlemskap i REGlab

In document REGIONFÖRBUNDET ÖREBRO LÄN (Page 145-153)

REGlab är regionernas arena för utveckling, forskning och kunskapsbyggande.

REGlab har drivits i projektform gemensamt av Sveriges regioner, Vinnova, Tillväxtverket och SKL och projektperioden utgår 2014–12-31. Medlemskapet behöver därmed förnyas.

Förslag till beslut

 Medlemskapet i REGlab förlängs för den nya projektperioden 2015-01-01 - 2018-12-31.

 Regionförbundet finansierar verksamheten med 97 800 kr per år

 Finansiering sker inom ramen för regionalt utvecklingsstöd.

Skäl för det föreslagna beslutet

REGlab är det enda projekt/ organisation som till sin karaktär och ursprung har regionernas utveckling i fokus och som primära syfte. En viktig arena för regionens kompetensbyggande och därmed konkurrenskraft.

Beskrivning av ärendet

Projekt REGlab har sedan 2014 drivits i projektform gemensamt av Sveriges regioner,Vinnova,Tillväxtverket och SKL och har under dessa år utvecklat en väl fungerande och uppskattad metod och processkompetens. REGlabs kännetecken är fokus på det kollegiala, dialogbaserade lärandet. Förutom den kunskap som samlas kring sakfrågor, samlar REGlab kompetens kring metoder för

erfarenhetsutbyte, nätverkande och lärande. För Regionförbundet Örebro har REGlab varit och är en viktig part i kunskapsbyggande och länsöverskridande samarbete.

Den regionala utvecklingen under de närmaste fyra åren kommer att ställa stora krav på förändring, anpassning och utveckling av nya arbetssätt,se nya perspektiv och anta nya utmaningar.

Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Sida

Postadress: Regionförbundet Örebro län, 701 83 Örebro Telefon: 019-602 63 00 Telefax: 019-18 98 29

E-post: regionorebro@regionorebro.se Webb: www.regionorebro.se Organisationsnummer: 222000-1867 Plusgiro: 43 34 15-7

Finansieringsplanen för den kommande fyraårsplanen visar att Regionförbundet Örebro kommer att debiteras 97 800 kr . Summan baseras på folkmängden i länet enligt följande: 75 000 kr + 8 öre/ invånare. Finansieringen kan komma att justeras under projektperioden beroende på befolkningsutvecklingen.

Underlag för beslut:

Projektplan REGlab 2015 - 2018

För Regionförbundet Örebro län

Pia Norstedt Enhetschef

141001

Reglab 2015-2019

Projektplan

Inledning

Projektet Reglab är ett forum för lärande om regional utveckling, där regionala utvecklare, myndigheter, forskare och andra intresserade möts för kunskaps- och kompetensutveckling.

Reglab har sedan 2010 drivits i projektform gemensamt av Sveriges regioner, Vinnova, Tillväxtverket och SKL, och har under dessa år utvecklat en väl fungerande och uppskattad metod- och processkompetens. En extern utvärdering i november 2013 visade att

aktiviteterna, medlemsnyttan och kvaliteten på insatserna är hög och att medlemmarna är mycket nöjda. Deltagarna i Reglabs aktiviteter får nya kunskaper, som de sedan använder för att utveckla arbetet på hemmaplan.

Reglabs verksamhet är inriktad på utveckling och bygger på medlemmarnas aktuella behov.

Arbetssättet är nyskapande och behöver fortsatt utvecklas. Fokus, som hittills har varit på erfarenhetsutbyte, behöver kompletteras med fördjupning och omvärldsanalys.

Under de kommande fyra åren kommer med stor sannolikhet det regionala landskapet i Sverige att förändras, till exempel förändras medlemskretsen genom de regionbildningar som sker 1 januari 2015. Även det ökade intresset från myndigheter att delta i utvecklingsarbetet gör att förändringar i såväl arbetssätt som medlemskrets sannolikt kommer att ske under de kommande åren. Det saknas därmed en stabil plattform för att "institutionalisera" Reglab.

Reglab har heller ingen fast, löpande verksamhet. Därför är projekt en lämplig organiseringsform.

Mot denna bakgrund föreslår Reglabs styrelse att projektet förlängs med ytterligare fyra år, från den 1.7.2015 till den 30.6.2019.

Nedan beskrivs de övergripande förutsättningarna för förlängningen av projektet: innehåll och inriktning, styrning och finansiering. Projektplanen ska sedan kompletteras av årliga

verksamhetsplaner.

Ramverk

2012 fattade Reglabs dåvarande styrgrupp beslut om ett ramverk: vision, verksamhetsidé, kärnvärden och värdegrund.

Vision: Reglab ökar drivkraften i regional utveckling.

Verksamhetsidé: Reglab bidrar till hållbar tillväxt i Sveriges regioner genom att vara den ledande arenan för samverkan, kunskaps- och kompetensutveckling inom regional utveckling.

Kompetensutveckling. Reglab erbjuder kvalificerad kompetensutveckling inom regional utveckling, baserad på aktuell och relevant forskning och expertis samt beprövad praktik.

Kunskapsutveckling. Reglab initierar och genomför fördjupning, analys och metodutveckling inom regional utveckling.

Lärande. Reglab är en gemensam arena för kunskapssökande, nytänkande och experiment. Reglab erbjuder kunskap, metoder och utveckling inom området lärande.

Nätverk. Reglab erbjuder nationella och internationella nätverk av kolleger och expertis.

Omvärldsbevakning och framsyn. Reglabs aktiviteter håller en hög aktualitet och bidrar till medlemmarnas omvärldsbevakning och kunskap om framtida utveckling.

Se vidare styrdokumentet Reglabs ramverk.

Övergripande mål

För perioden 2015-2019 är de övergripande målen:

 Att Reglab är ett nationellt kunskapscentrum för lärande inom regional utveckling, som utvecklar, prövar och sprider metoder för lärande, analys och benchmarking

 Att Reglab drivs av ett aktivt engagemang från samtliga medlemmar och är en självklar samarbetspartner för andra nyckelaktörer inom regional utveckling.

 Att Reglab bidrar till att öka medlemmarnas förmåga att agera kunskapsbaserat och genom beprövad erfarenhet inom området regional utveckling.

Aktiviteter

Reglabs kärna är kunskaps- och kompetensutveckling inom regional utveckling. Reglab är en neutral plattform där medlemmar och andra aktörer kan föra en framåtriktad diskussion för att utveckla kunskapen inom regional utveckling.

Ambitionen för Reglab är att skapa en så bred kompetens som möjligt, låta olika perspektiv korsas och gemensamt bygga ny kunskap. Reglabs aktiviteter vänder sig i första hand till praktiker, men akademin är på olika sätt involverad. En nära relation till aktuell forskning och annan expertis säkrar kvaliteten i verksamheten.

Att göra rätt saker, bidra till medlemmarnas utveckling och göra nytta är grunden för Reglab.

Medlemmarnas aktuella behov avgör inom vilka områden aktiviteter startas. Reglabs kansli bygger inte i första hand upp egen sakkompetens, utan fungerar som igångsättare och facilitatorer med god kännedom om medlemmarnas behov. Reglab är en

utvecklingsorganisation, som prioriterar aktualitet och flexibilitet.

Reglabs fokus är ”verkstad”, dvs att fördjupa kunskaper och praktik, att öka medlemmarnas kapacitet och därigenom bidra till utveckling av de svenska regionerna. Reglab är inte en intresse- eller lobbyorganisation. Om Reglab har en påverkande roll, sker den indirekt – via den kunskap som utvecklas när medlemmar som träffas och arbetar tillsammans.

Reglab har skapat ett antal format för kunskaps- och kompetensutveckling: lärprojekt, seminarieserier, nätverk − som kommer att vidareutvecklas. Reglabs två årliga event, Årskonferensen och Forskarforum, har blivit viktiga mötesplatser för alla som jobbar med regional utveckling i Sverige och kan utvecklas ytterligare.

Inom Reglab finns också möjligheten att utveckla generella verktyg (innovationsindex, matchningsindikatorerna). Reglabs roll i detta är att fokusera på utvecklingsdelen − andra organisationer bör ta över förvaltningen av verktygen, i det fall där det är aktuellt.

Reglabs kännetecken är fokus på det kollegiala, dialogbaserade lärandet. Förutom den kunskap som samlas kring olika sakfrågor, samlar Reglab kompetens kring metoder för erfarenhetsutbyte, nätverkande och lärande. Metoder som är tillgängliga för medlemmarna och blir en del i utvecklingen av deras organisatoriska lärande.

Det viktigaste utvecklingsområdet för Reglab i nästa projektperiod är omvärldanalys och framsyn. Reglab bör ta ett tydligare grepp för att stödja medlemmarnas strategiska arbete genom omvärldsspaning, framsyner och analys. Reglab ska också förstärka sina insatser för att bidra till det organisatoriska lärandet i medlemsorganisationerna, samt skapa ett större utrymme för nytänkande och experiment.

Reglabs grund vilar på ett engagerat deltagande från medlemmarna. Att medlemmarna är aktiva i lärprojekten − som initiativtagare, ledare och spridare av resultaten, är en

framgångsfaktor.

Målgrupp

Reglabs aktiviteter vänder sig till medlemmar och partner. Reglabs aktiviteter riktar sig framför allt sig till tjänstemän, men för framtiden är också politiker och regionala samverkanspartner intressanta målgrupper.

Organisation

Medlemmar. Reglab ägs och finansieras av Sveriges regioner/län/samverkansorgan, tillsammans med Vinnova, SKL och Tillväxtverket

Formellt är Reglab ett projekt, men i praktiken fungerar verksamheten som en ideell förening, i dagligt tal benämns ägarna ”medlemmar” och ledningen ”styrelse”. Medlemmarna fattar beslut om den strategiska utvecklingen av Reglab, tillsätter styrgrupp/styrelse, har möjlighet att initiera aktiviteter och ta del av alla resultat.

Reglab-partner. Reglab har ambitionen att vara en mötesplats för alla som arbetar med regional utveckling − därför erbjuder Reglab möjlighet till partnerskap. Mot en årlig avgift kan partner delta i alla aktiviteter och ta del av de resultat som utvecklas. Reglab-partner har inte plats i styrgruppen och deltar inte i beslut om inriktningen av verksamheten. Partner i dag är Näringsdepartementet, Tillväxtanalys, Boverket, ESF-rådet, Folkbildningsrådet,

Mälardalsrådet, Nordregio, Kontigo AB, PwC/Kommunal sektor och Mucf.

Projektägare. Sveriges kommuner och landsting, SKL, Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad, är formell projektägare för Reglab och arbetsgivare för Reglabs kansli. I övrigt deltar SKL på samma villkor som övriga ägare.

Styrelse. Reglab leds av en styrelse med åtta ledamöter, samt en adjungerad ledamot från medlemsgruppen. Styrelsen ansvarar för verksamhetens strategiska inriktning och långsiktiga måluppfyllelse, budget och uppföljning mm.

Medlemsgrupp. I medlemsgruppen finns samtliga medlemmar representerade.

Medlemsgruppen initierar och prioriterar Reglabs aktiviteter.

Verksamhetsledare och kansli. Verksamhetsledaren ansvarar för den dagliga operativa verksamheten och kansliet. Reglabs personal är anställd av SKL och placerad i deras lokaler.

Se också styrdokumentet Reglabs organisation.

Tidplan

Under hösten 2014 fattar ägarna beslut om nästa projektperiod vid ett extra medlemsmöte:

projektplan och finansiering.

Den 12 november beslutar styrelsen om verksamhetsplan för hela 2015. I praktiken ska verksamheten fungera utan avbrott under 2015, trots att nuvarande projekt formellt avslutas i juni 2015.

I februari 2015 är det årliga medlemsmötet, med eventuella inval av nya medlemmar och nyval/omval av styrelse mm.

Den 1 juli 2015 startar nästa projektperiod.

Budget

Reglabs basverksamhet har under tidigare projektperiod haft en budget på 2,8 milj kr/år.

Budget och finansiering har varit densamma från 2010, och innefattar kansliets två anställda, delar av årskonferensen, kommunikationsaktiviteter, visst utvecklingsarbete/utvärdering, samt resor, lokaler och administration.

Lärprojekt och andra större aktiviteter finansieras separat av deltagarna och ingår inte i kanslibudgeten. Nätverk och seminarier är gratis för medlemmar och partner.

Med ett större uppdrag kring omvärldsanalys, framsyn och experiment utökas budgeten något.

Inför kommande projektperiod skapas också ett utrymme för uppdatering av Reglabs verktyg.

Modellbudget för perioden 2015-19 (justeras årligen beroende på uppdrag):

Löner 1 850 000

Årskonferens 430 000

Forskarforum 70 000

Nätverk 30 000

Seminarier 50 000

Omvärldsanalys mm 150 000

Utveckling, utvärdering 100 000

Uppdatering verktyg 50 000

Kommunikation 100 000

Styrelse, medlemsgrupp 50 000

Resor 80 000

Lokaler, support*

Övrigt 80 000

Summa 3 040 000

* SKL bidrar med lokaler, ekonomiadministration, IT-support mm för Reglabs kansli.

Finansiering

Medlemmarna finansierar den största delen av Reglabs basverksamhet som beskrivs i budgeten ovan. Reglab har en finansieringsmodell där avgiften för respektive medlem är differentierad efter organisationstyp (nationell, regional) och regionstorlek.

Enligt modellen betalar regioner 75 000 kr/år plus 8 öre per invånare och nationella myndigheter 250 000 kr/år. SKL står för kostnaden för projektägarskap och arbetsplatser i SKL-huset, inklusive IT-support, ekonomiadministration mm.

I kommande projektperiod används samma modell, med justeringar för de befolkningsförändringar som skett t o m 31.12.2013. De faktiska kostnaderna för medlemmarna 2015 blir:

Avgift

VGR 204 200

Region Skåne 176 900

Region Värmland 96 900

Landstinget Västernorrland 94 400

Region Dalarna 97 200

Norrbottens läns landsting 95 000

Regionförbundet Jönköping 102 300

Region Västerbotten 95 900

Regionförbundet Östsam 110 000

Regionförbundet Kalmar 93 700

Region Gävleborg 97 200

Regionförbundet Örebro 97 800

Region Gotland 79 600

Landstinget Västmanland 95 700

Regionförbundet s. Småland 90 000

Regionförbundet Uppsala län 102 600

Regionförbundet Sörmland 97 200

Region Blekinge 87 200

Regionförbundet Jämtland 85 100

Region Halland 99 500

Stockholms läns landsting/KSL 248 000

Vinnova 250 000

Tillväxtverket 250 000

SKL*

Summa 2 846 400

* SKL bidrar med lokaler, ekonomiadministration, IT-support mm för Reglabs kansli.

Reglab-partner betalar 10 000 det förstår året och därefter 20 000/år. Sammanlagt ger detta ca 200 000 kr 2015.

Lärprojekt och andra större aktiviteter finansieras även i fortsättningen separat av deltagarna.

Uppföljning och utvärdering

Alla Reglabs aktiviteter följs upp med enkäter till deltagarna och rapporteras i samband med årsredovisningen till medlemsgrupp och styrelse. Enkätresultaten används i utvecklingen av nya aktiviteter.

Slututvärderingen av projektet 2011-15, som ska genomföras under 2015-16, blir en viktig input till den strategiska utvecklingen under kommande projektperiod.

I kommande projektperiod ska en extern halvtidsutvärdering genomföras under 2017, och en slututvärdering 2019.

Kompletterande information

För mer information om Reglabs verksamhet, se:

 Reglabs ramverk

 Reglabs organisation

 Verksamhetsberättelser

 Verksamhetplaner

 Utvärdering 2013

Samtliga finns att hämta på: www.reglab.se/om-reglab/styrelse/reglab-styrdokument/

Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning

Postadress: Regionförbundet Örebro, 701 83 Örebro Telefon: 019-602 63 00 Telefax: 019-18 98 29

E-post: regionorebro@regionorebro.se Webb: www.regionorebro.se Organisationsnummer: 222000-1867 Plusgiro: 43 34 15-7

Sida

1 (2) Hållbar samhällsbyggnad

Fredrik Idevall 2014-10-24 Tjänsteskrivelse 1(2) Dnr: xxxx

Dnr 14-264

Till

Regionstyrelsen

Medfinansiering av utbyggnad av E20 enligt Länsplan

In document REGIONFÖRBUNDET ÖREBRO LÄN (Page 145-153)