• No results found

Projektutveckling och genomförande av CEPA 5

In document REGIONFÖRBUNDET ÖREBRO LÄN (Page 135-141)

Central Sweden har ett uppdrag att stödja EU-projektarbete och genomföra handledd projektutveckling genom CEPA-processen. Under 2015 kommer Central Sweden att fullfölja processen med CEPA II.

CEPA avser lägga fokus på regionala redan beslutade, prioriterade och långsiktiga utvecklingsområden, i enlighet med vad som anges i den regionala utvecklingsstrategin (RUS) samt andra relevanta regionala styrdokument.

Långsiktiga mål för CEPA:

Deltagande i EU-projekt ska vara en självklar del av regionalt utvecklingsarbete.

Ökad kunskap och intresse för deltagande i samarbetsprojekt.

Vänligen ange vilken, om någon, CEPA-process och/eller kompetensutvecklingsinsats ni önskar genomföra tillsammans med Central Sweden under 2015. Ange även när ni önskar genomföra processen och inom vilket område.

CEPA-processer Antal Enhet/område/deltagare Kvartal 2015 Kapacitetsbyggande: Från

strukturfonder till sektorsprogram

- Inte aktuellt under 2015.

CEPA Internt: EU-projekt som ett effektivt verktyg för regional utveckling

1 Aktörer i det innovation- och

3

4 European Regions Research and Innovation Network

5 Se bilaga ”CEPA 2015 – Beställningsunderlag för verksamhetsåret 2015”, tagen av Central Swedens styrelse 140930.

CENTRAL SWEDEN Rue du Luxembourg 3, 1000 Brussels PHONE +32-2 501 08 80 info@centralsweden.be www.centralsweden.se 7 entreprenörskapsfrämjande

systemet Kompetensutveckling

Utbildningsinsats: Hur utvecklar vi EU-projekt inom ditt område?

Workshop med beslutande tjänstemän - CEPA:s strategiska målbild

1 Kan ev. bli aktuellt i och med den nya regionens organisering och tillsättning av ny LG för förvaltningen för regional utveckling. Se även ”närvaro i långsiktig regional planering”.

3-4

Central Sweden stödjer även löpande projektutveckling utanför CEPA-modellen. Exempelvis genom tips på utlysningar, partnersökande etc.

Vänligen beskriv nedan era önskemål om vad Central Swedens roll i projektstöd (utanför CEPA) ska vara.

Den ordinarie projektstödsverksamheten kommer att ingå som en del av utvecklingsarbetet i den nya organisationen Region Örebro län. Arbetsformer för arbetet kommer att behöva sättas under 2015.

Central Sweden ska även vara behjälpliga när konkret tillfälle ges att påverka kommande utlysningar i exempelvis Horisont 2020. Detta ska föregås av att Region Örebro län tydligt definierar syfte, långsiktigt mål och relevans för denna insats kopplat ex. till den regionala utvecklingsstrategin samt den kommande Smart Specialiserings strategin.

Vänligen beskriv hur ni önskar att Central Sweden använder sina hemmaveckor inom området projektutveckling, samt i vilken omfattning ni önskar hemmaveckor inom detta område.

För att få till en gott samarbete kring frågorna bör Central Sweden ha en kontinuerlig dialog med ansvarig tjänsteman inom förvaltningen för regional utveckling. Kopplingar bör även göras till förvaltningen för regional utveckling där ”projektkontor” ingår som en del.

Verktyg

EU-bevakning

Central Sweden bevakar regionens fastställda prioriteringar ur ett EU-perspektiv. Vänligen prioritera områden som kontoret ska fokusera på i sin bevakning.

Det är viktigt att de sakfrågeområden där ni önskar politisk påverkan återfinns som bevakningsområde. Påverkansarbete kan enbart ske med en underliggande EU-bevakning.

Prioritera max fem områden och rangordna dem med en siffra (ett till den viktigaste). Denna siffra skrivs i den blå rutan. Observera att de områden där det ska bedrivas politisk påverkan ska prioriteras högst.

Område enligt EU-termenologi

Ange ansvarig handläggare, tillika mottagare av information från

EU-bevakning ska leda till:

CENTRAL SWEDEN Rue du Luxembourg 3, 1000 Brussels PHONE +32-2 501 08 80 info@centralsweden.be www.centralsweden.se 8

Central Sweden Politisk

påverkan

Pia Norstedt (kommer att ändras i och med nyanställning). Gällande Social Innovation är Anders Bro, ÖLL, kontaktperson

Regionförbundet Örebro och den nya organisationen Region Örebro län är i behov av mer specifik och strategisk bevakning inom respektive sakområde. Kontext, sammanhang och processbeskrivning av sakområdet på EU-nivå är mer efterfrågat än ex. partnersök. Detta är även tydligt kopplat till den dialog som kontinuerligt bör föras med ansvarig utvecklingsledare i Region Örebro län. Diskussioner kring hur bevakningen ska utformas bör fortsatt föras under 2015.

Nätverk

Vilka europeiska nätverk är ni aktiva inom och vilken roll ska Central Sweden ha i dessa?

Vänligen fyll i tabellen nedan.

Vilka europeiska nätverk är regionen medlemmar i?

Vilken roll ska Central Sweden ha?

Ansvarig politiker och tjänsteman i regionen

AER (Assembly of European Regions)

Lärande och påverkan Ingen Agneta Stål

Gordon Hahn CPMR (Conference of Transportpolitiska skäl Deltagande på möten Fabian Ilgner

CENTRAL SWEDEN Rue du Luxembourg 3, 1000 Brussels PHONE +32-2 501 08 80 info@centralsweden.be www.centralsweden.se 9 Peripheral Maritime

Regions of Europe)

i Bryssel.

ENSA ( European Network of Social Authorities)

Nätverk och påverkan Ingen Marie

Gustafsson

Eurochild Nätverk och påverkan Ingen Marie

Gustafsson ERRIN, inklusive RIS3

(European Regions Research and Innovation Network)

Nätverk, påverkan och ev.

projektpartners

Ansvarig, drivande Pia Norstedt (kommer att ändras i och med

nyanställning) REVES (European Network

of Cities and Regions for the Social Economy)

Nätverk och påverkan Ingen Agneta Stål

FEDARENE (European Federation of Agencies and Regions for Energy and the Environment)

Nätverk och påverkan Ev. deltagande på möten i Bryssel.

Peter Åslund

Kommentar:

Det finns en önskan av att inom ramen för sakområdena utbildning/sysselsättning att utveckla nätverksarbetet. Ansvariga tjänstemän behöver dock hjälp med kartläggning av relevanta nätverk samt vad vinsterna med ett ev. engagemang skulle kunna vara. Nätverksbyggandet skulle även kunna vara en del av förstärka Central Swedens kompetens inom utbildning och sysselsättningsfrågor.

Utbildning

Central Sweden kan medverka till medlemmarnas arbete med att det finns en hög och aktuell kunskapsnivå om EU-perspektivet i det regionala utvecklingsarbetet inom olika sakfrågor.

Beskriv om och hur Central Sweden ska arbeta med utbildning.

Under 2015 kommer en intern process att påbörjas för att inför 2016 ha en klar bild över om och i så fall huruvida hälso- och sjukvårdsfrågorna ska inkluderas i beställningen till Central Sweden för 2016. Processen bör även inkludera ett tydliggörande kring skärningspunkten mellan SKL:s insatser på europeisk nivå samt Central Swedens arbete. I denna process ingår även att se över hur ett ev. utökat uppdrag för Central Sweden inom hälso- och

sjukvårdensfrågor ska resurssättas. I denna process är Central Sweden en viktig part.

Utbildningsinsatser kommer att krävas både av tjänstemän i Region Örebro län för att identifiera strategiska målsättningar och koppla området till en europeisk dimension samt att Central Swedens medarbetare behöver få mer kunskap kring hälso- och sjukvårdsfrågorna ur ett regionalt perspektiv. I landstinget i dag finns även verksamheter som kommer att läggas under förvaltningen för regional utveckling såsom arbetet med ex. kulturfrågor och

civilsamhället. Dessa sakområden bör även bli föremål för en intern process inför beställningen

CENTRAL SWEDEN Rue du Luxembourg 3, 1000 Brussels PHONE +32-2 501 08 80 info@centralsweden.be www.centralsweden.se 10 2016.

Dessutom finns en önskan att Central Sweden delger EU-perspektivet kring en sakfråga till befintliga nätverk och under befintliga träffar i regionen. För att detta ska kunna genomföras krävs en tydligare datumplanering från Central Swedens sida som Region Örebro läns medarbetare lätt har tillgång till för att skapa en långsiktig planering. Se vidare under punkten

”närvaro i långsiktig regional planering”.

Att testa tematiska träffar för samtliga av Central Swedens medlemmar via

telefon/videokonferens är en metod för kompetensutveckling som ev. även bör testas under 2015. Intresse finns framförallt inom området för utbildning/sysselsättning.

Skapa möten

Central Sweden kan i vissa fall vara involverade i att arrangera korttidstjänstgöring, konferenser, seminarier eller andra typer av aktiviteter i Bryssel.

Beskriv om och hur Central Sweden ska erbjuda möjligheter till korttidstjänstgöring, deltagande i Open Days, eller om Central Sweden ska hjälpa till med att arrangera konferenser, seminarium för medlemmarna.

Intresset för korttidstjänstgöring för utvecklingsledare på regionförbundet har varit stort.

Region Örebro län har för avsikt att fortsättningsvis även under 2015 erbjuda denna möjlighet för sina anställda, och då framförallt för tjänstemän inom förvaltningen för regional utveckling.

Vilka som kan bli föremål för denna korttidstjänstgöring kommer att diskuteras löpande under 2015.

Under 2015 kommer även anställda på Central Sweden att kunna erbjudas korttidstjänstgöring hos Region Örebro län, för att skapa ett lärande och närmare kontakt mellan de olika

organisationerna. Dialog kring detta ska genomföras med respektive utvecklingsledare samt ansvarig enhetschef.

Studiebesök

Central Sweden strävar efter att medverka till att det finns en förståelse om EU-perspektivet på regionalt utvecklingsarbete inom olika sakfrågor. Detta sker bl.a. genom studiebesök från medlemmarna.

Beskriv om och hur Central Sweden ska arbeta med studiebesök.

Central Sweden ska i mån av tid kunna ta emot grupper från regionen för att presentera verksamheten och ev. specifikt info kring en viss sakfråga. Central Sweden kan även, i mån av plats, upplåta konferenslokalen på kontoret till möten som hålls av Region Örebro län på plats i Bryssel.

Övrigt

CENTRAL SWEDEN Rue du Luxembourg 3, 1000 Brussels PHONE +32-2 501 08 80 info@centralsweden.be www.centralsweden.se 11 I och med att sammansättningen på medlemmarna förändras fr.o.m. 1 januari 2015 lämnar

Central Sweden här möjlighet för ytterligare beställningar från medlemmarna, vilka inte passar in i övriga beställningsmallen.

Rubrik Omfattning Kontaktperson Målsättning

Bilaga till beställningen för Central Sweden 2015 2014-11-06

Aktiviteter inom ramen för politisk påverkan kring Transportpolitiken (TEN-T

In document REGIONFÖRBUNDET ÖREBRO LÄN (Page 135-141)