• No results found

Medfinansiering av Innovativ miljö – Restaurang- och hotellhögskolan Campus Grythyttan

In document REGIONFÖRBUNDET ÖREBRO LÄN (Page 29-33)

Örebro universitet ansöker om 1 380 000 kr för projekt Innovativ miljö - Restaurang- och hotellhögskolan Campus Grythyttan.

Ansökan avser perioden 2015-01-01—2016-12-31.

Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar

 Örebro universitet beviljas 50 % av projektets bokförda kostnader, dock högt 1 380 000 kr för genomförande av projekt Innovativ miljö -

Restaurang- och hotellhögskolan Campus Grythyttan.

 Projektet får påbörjas tidigast 2015-01-01 och avslutas senast 2016-12-31.

 Finansiering sker inom ramen för regionalt utvecklingsstöd - statligt stöd.

Följande villkor gäller för regionförbundets beslut:

 Beslutet gäller under förutsättning att budgetbeslut fattas.

 I samband med genomförandet av projektet ska det framgå att regionförbundet medfinansierar projektet.

 I övrigt gäller regionförbundets allmänna villkor för medfinansiering.

Sammanfattning

Projektet syftar till att i ett regionalt samarbete med Örebro Universitet som nav stödja och vidareutveckla den potential som ligger i varumärket

Grythyttan. Målet är att etablera en stabil stödfunktion som i samarbete med en kritisk massa av kunniga forskare, näringslivsrepresentanter och entreprenörer kan utnyttja denna potential på ett nytt sätt.

Skäl för det föreslagna beslutet

Projektets ska etablera en innovativ miljö vid RHS i Grythyttan, vilket på längre sikt kommer att leda till att nya företag, produkter och tjänster skapas.

Projektet genomförs enligt den regionala utvecklingsstrategin, målområde Innovativa miljöer och bidrar till att nå målet om att etablera minst två internationellt erkända innovativa miljöer.

Postadress: Regionförbundet Örebro, 701 83 Örebro Telefon: 019-602 63 00 Telefax: 019-18 98 29

E-post: regionorebro@regionorebro.se Webb: www.regionorebro.se Organisationsnummer: 222000-1867 Plusgiro: 43 34 15-7

Sida

2 (4)

Beskrivning av ärendet Bakgrund

RHS i Grythyttan är en av regionens utpekade innovativa miljöer med fokus på bland annat utveckling inom måltidsområdet. Här bedrivs utbildning av hög kvalitet och här finns forskning som ligger i framkant inom sina områden.

Förutsättningarna för RHS att vara en innovativ miljö är således goda men institutionen har inte nått sin fulla potential i det avseendet. För att etablera RHS som en innovationsmiljö krävs en strategisk kraftsamling.

Projektets syfte

Projektets syfte är att etablera en innovativ miljö vid RHS i Grythyttan.

Resultatmål

- Etablera ett nytt och fungerande arbetssätt (där samverkan mellan näringsliv, akademi och omgivande samhället ska vara tydliggjort), formulera en strategi och en handlingsplan inom det första halvåret.

- 6 case som får stöttning av Innovationskontoret.

- 1 nytt företag.

Effektmål

Projektets effektmål är att etablera RHS som en internationellt erkänd

innovationsmiljö, vilket på sikt kommer att leda till att nya företag, produkter och tjänster skapas.

Aktiviteter

Huvudaktiviteten i projektet är att ta fram en strategi och en handlingsplan. I den kommer frågor om samverkan med företag och omgivande samhälle, stärkt forskning och innovationsutveckling samt entreprenörskap i

utbildningen beröras.

Entreprenörskap i utbildningen

Entreprenörskap och innovation är nära förknippat med varandra. Det finns tankar och idéer om att implementera praktiskt entreprenörskap i RHS utbildningar men dessa är inte formaliserade. RHS skulle med en tydligare fokus på detta kunna fungera som en pilot vad gäller att involvera och implementera entreprenörskap i högre utbildning.

Samverkan med företag och omgivande samhälle

Innovationsmiljöer kännetecknas av samverkan. Det finns ett flertal tidigare lyckade samarbeten mellan RHS och näringslivet. Dessa ”Success stories” vill projektet kartlägga och dra lärdom av för att kunna identifiera nya arbetssätt som lägger grunden till fruktbara och uthålliga samarbeten.

Postadress: Regionförbundet Örebro, 701 83 Örebro Telefon: 019-602 63 00 Telefax: 019-18 98 29

E-post: regionorebro@regionorebro.se Webb: www.regionorebro.se Organisationsnummer: 222000-1867 Plusgiro: 43 34 15-7

Sida

3 (4)

Stärkt forskning

Avdelningen för extern finansiering vid Örebro universitet kommer att göra en riktad insats för att maximera RHS förmåga att konkurrera om extern

finansiering i form av forskningsanslag, särskilt sådana som involverar näringslivets resurser (till exempel KK-stiftelsen).

Innovationsutveckling

Det har inte funnits något bra sätt att ta tillvara idéer från RHS och

Innovationskontoret vid Örebro universitet har därmed inte kunnat stötta och bidra med rådgivning på ett tillfredställande sätt. Projektet kommer att öka närvaron av Innovationskontoret och förstärka med en resurs på plats.

Ingående kommuner

Samtliga kommuner i länet berörs av projektet.

Regional samverkan

Projektidén är baserad på lärdomarna från Örebro Science Parks arbete kopplat till nutrition. Projektidén är avstämd med Örebroregionen Science Park och Inkubera. Projektet har även diskuterats med representanter för näringslivet.

Även Hällefors kommun kommer att informeras och engageras i projektet.

Genomsyrande perspektiv

Innovationskontoret kommer vid sina idésök lägga extra vikt att finna idéer som är kopplade till området kring ekologiskt hållbarhet. Närodlat är ett annat begrepp som kommer att vara genomsyrande.

Ekologiskt hållbart är när förknippat med livsmedel och mat och här finns potential för att identifiera och utveckla intressanta och innovativa idéer, inte minst då frågan är aktuell i samhällsdebatten och att utbildningen

Måltidsekolog finns vid RHS.

Långsiktighet

Att etablera en innovativ miljö och ett nytt arbetsätt är en process som kan ta lång tid. Projektet kommer att påbörja och lägga en grund för detta. Blir projektet lyckat och man etablerar en innovativ miljö och ett nytt arbetsätt genom att stärka upp samverkan med företag, forskning och

innovationsverksamheten kommer satsningen att bli långsiktiggenom att arbetssättet implementeras i ordinarie verksamhet.

Uppföljning

Projektledaren kommer att rapportera löpande till styrgruppen. Strategin och handlingsplanen kommer att rapporteras efter ett halvår. Uppföljning och utvärdering kommer att rapporteras i en slutrapport.

Projektägaren kommer löpande avge lägesrapporter till regionstyrelsen samt en avslutande rapportering efter projektets slut.

Postadress: Regionförbundet Örebro, 701 83 Örebro Telefon: 019-602 63 00 Telefax: 019-18 98 29

E-post: regionorebro@regionorebro.se Webb: www.regionorebro.se Organisationsnummer: 222000-1867 Plusgiro: 43 34 15-7

Sida

4 (4)

Resultatspridning

Projektet har ett tydligt fokus på resultatspridning, både internt inom universitetet men även externt mot det omgivande samhället. En

kommunikationsplan kommer att tas fram, som en del av strategin, och den planen kommer att innehålla såväl interna som externa aktiviteter.

Projektorganisation

Till projektet kommer det att rekryteras en projektledare/innovationsrådgivare och en kommunikatör, placerade i Grythyttan. Dessa tjänster tillsammans motsvarar en 100 % tjänst.

Projektet har en styrgrupp som består av en representant av RHS

ledningsgrupp, en representant från Externa relationer, en studentrepresentant, en näringslivsrepresentant, projektledaren/innovationsrådgivaren och

kommunikatören. Även regionförbundet kommer att beredas plats i styrgruppen.

Avgränsning ordinarie verksamhet

Att få till stånd ett fungerande arbetssätt och att etablera RHS som en innovativ miljö ligger i linje med Örebro universitets ordinarie verksamhet, men för att lyckas med detta krävs en strategisk kraftsamling i form av detta projekt.

Kostnads- och finansieringsbudget

Bokförda kostnader 2015 2016 Totalt

Egen personal 1 005 000 1 005 000 2 010 000

För Regionförbundet Örebro län

Magnus Persson Eva Getzman

Regiondirektör Enhetschef

Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning

Postadress: Regionförbundet Örebro, 701 83 Örebro Telefon: 019-602 63 00 Telefax: 019-18 98 29

E-post: regionorebro@regionorebro.se Webb: www.regionorebro.se Organisationsnummer: 222000-1867 Plusgiro: 43 34 15-7

Sida

1 (1)

Ekonomi och administration 2014-10-16 Tjänsteskrivelse 1(1)

Mikael Calmestig Dnr: 14-263

Till

Regionstyrelsen

Underlag till verksamhetsplaneprocessen 2015

In document REGIONFÖRBUNDET ÖREBRO LÄN (Page 29-33)